Tips tegen gespleten nagels

Hoe ontstaan gespleten nagels en wat kun je er tegen doen? Aangezien ik snel last krijg van gespleten nagels als ik te lang nagellak draag, deel ik deze tips waarmee je gespleten nagels kunt voorkomen.

Perfecte nagels

Regelmatig zie ik op verschillende beauty blogs nagellak swatches voorbij komen waar ik u tegen zeg. Niet omdat ze zo bijzonder zijn, maar vaak omdat het nagellak erg netjes is aangebracht en de nagels er magnifiek uitzien. Zelf draag ik niet meer zo vaak nagellak, omdat ik last krijg van gespleten nagels. Je weet wel van die losgeraakte laagjes aan de bovenkant van je nagel. Erg frusterend!

OPI Frog in my Throat Big Bazar photo OPI_Frog_in_my_throat_zps5d1e1a36.jpg

Hallelujah! Ik ben niet de enige!

Gelukkig ben ik ben er achter gekomen dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Nagelaandoeningen, waaronder gespleten nagels, blijken veel voor te komen. Waarom? Simpelweg door een verkeerde verzorging, in de meeste gevallen. Met de onderstaande tips kun je voorkomen dat je vaak last krijgt van gespleten nagels.

Gespleten nagels

Op de foto zie je mijn gespleten nagel: een laag van mijn nagel laat los

Oorzaak gespleten nagels

Maar eerst is het belangrijk om te weten hoe je gespleten nagels krijgt. In de meeste gevallen is de oorzaak simpelweg uitdroging. Doordat de middelste nagellaag, de keratinelaag, geen vet en vocht meer vast houdt, laat de bovenste laag van de nagel los. Dit komt meestal door het te vaak wassen van je handen, het gebruik van schoonmaakmiddelen, aceton-houdende nagellakremover, of het veelvuldig gebruik van nagellak die niet hydrateert.

Nagelverzorging in 8 stappen

Lees ook: Essie nagellak shop log

Hoe voorkom je gespleten nagels?

Tip 1

Het is waarschijnlijk een dooddoener, maar gezondere nagels krijg je door gezond te eten en te drinken. Drink en eet producten waarin veel calcium, foliumzuur en vitamine A zit. Hier vind je een lijst met voedingsoorten en de vitamines die ze bevatten.

Tip 2

Als je gespleten nagels hebt, zit er niets op dan je nagels kort te vijlen tot waar je nagel stopt met splijten. Liever niet knippen omdat dit te veel druk uitoefent op je beschadigde nagel(s). Vijl in 1 richting, dus niet heen en weer.

Nail care 112: Herome & Alessandro Nail SpaLees ook: Nail care 112

Tip 3

Na het kortwieken van je nagels, is het belangrijk dat je 3x per dag je nagels masseert met een herstellende nagelcrème met hydraterende eigenschappen. Tegenwoordig zijn er ook speciale balsems te verkrijgbaar die je nagels sterk maken en je nagelvocht op peil houdt. Let op dat je geen olie gebruikt of een product koopt waar olie in zit. Olie is goed voor je nagelriemen, maar het trekt niet in je nagel. Het blijft enkel als een laagje op je nagel liggen. Kortom, zonde van je geld.

Tip 4

‘Scrub’ je nagel zo nu en dan door je nageloppervlak te vijlen met een buffervijl. Hiermee vijl je oude cellen weg en wordt de bovenste laag iets dunner waardoor de middelste keratine laag meer kans krijgt om vocht op te nemen. Dus na deze stap vooral smeren met een special nagelcrème of balsem. Een bijkomend voordeel is dat je nagels gaan glimmen en je nagellak beter blijft zitten.

Lees ook: Ciate diamant zilveren glitter nagellak

Tip 5

Las een nagellakvrije week in en pas de bovenstaande tips toe. Na deze week kun je weer nagellak gebruiken. Gebruik altijd een basecoat en gebruik nagellak met hydraterende eigenschappen. Wil je een nagelverharder gebruiken, let er dan op dat je er 1 koopt zonder of zéér weinig formaldehyde. Dit droogt je nagels namelijk erg uit en daarnaast wordt er over beweerd dat het een giftige kankerverwekkende stof is. Dubbele reden om dit stofje dus te vermijden.

Tip 6

Via Facebook liet een lezeres weten dat zij jaren last had van gespleten nagels totdat een homeopaat erachter kwam dat zij een te kort had aan Silicea. Dit is een 100% natuurlijk mineraalzout en het voorkomt een droge huid, nagels & haar. Het zorgt er voor dat dit alles sterker en gezonder wordt. In combinatie met een nagelolie heeft zij nu sterkere en langere nagels.

Q | Heb jij ook regelmatig last van gespleten nagels? Zo ja, wat doe jij om dit te voorkomen?

Comments

 1. Sanne says

  Bedankt voor de tips. Bij mij lieten de laagjes ook los en toen ben ik gaan smeren met een gel van Herome. Dit werkte wel goed, maar zodra je stopt komt het weer terug. Het is denk ik een erfelijk iets.

  • says

   Hoi Sanne, of het erfelijk is, weet ik niet, maar ik heb zelf inderdaad ook goede ervaring met nail repair producten van Herome. Daarnaast heb ik veel positieve geluiden gehoord over een nagelkuur van Trind. Er wordt gezegd dat na het gebruik hiervan je nagels niet meer splijten.

  • says

   Hoi Lisa & Manon, fijn om te horen.
   Zo zie je maar weer dat er meerdere vrouwen last hebben van dit probleem terwijl ik dacht dat ik de enige op aarde was die ‘zwakke’ nagels heeft. Niets is minder waar.

 2. Xuue Jolink says

  Hmm ik heb een tijd lang de extra sterke nagelhardner gebruikt van de hema. mijn nagels werden zoo sterk dat ik me nagels zo lang kon laten groeien als ik wou, en mijn nagels spleten niet meer.

 3. Fleur says

  Complimenten voor je nieuwe lay-out zeg! Ziet er echt heel profi en mooi uit =) Ik heb soms last van dit kwaaltje. Bij de Douglas raadde de mevr nagelolie aan, en dat hielp ook wel. Mijn nagels gingen erop vooruit. En het was af en toe zelfs even weg en over. Maar omdat ik nu eenmaal graag nagellak draag en misschien iets te vaak mijn handen was met zeep, drogen mijn nagels toch wel wat uit. Ik ga dus de tips even bij mijn favorieten zetten en af en toe terug lezen zodat ik er echt voor eens en altijd vanaf kom. Vind het zo storend als mijn nagels er niet top uit zien =S

 4. says

  Oooh ben echt heel blij dat ik dit artikel lees…eindelijk is het duidelijk dat ik gespleten nagels heb! Het is altijd de vraag of ik wel of geen nagelverharder moet gebruiken (want bij droge nagels is dat dus uit den boze schijnt ;-)) Bedankt voor deze super tips!

 5. says

  silicea is een goede, omega vetzuurcapsules doen ook wonderen. Zelf ben ik groot fan de HNS complex van essential organics en de source naturals skin hair nails, die bevatten alle stoffen om je huid haar en nagels te ondesteunen. Mijn haar en nagels groeien zichtbaar sneller als ik die supplementen neem.

 6. Maren Mulder says

  Goed artikel ! Ik weet er ook nog 1;
  Eerst je nagels reinigen met nagellakremover (liefste acetonvrij)
  Nagels reinigen met citroensap (gewoon uit zo'n flesje)
  Lauw water mengen met olijfolie en dat in je nagels en nagelriemen masseren
  Nail hardener aanbrengen (ik gebruik die van herome)
  En daarna nog evt. Bijvijlen
  Tot slot een nagel crème/hand crème. (Niet noodzakelijk)
  Werkt heel goed!

 7. says

  Ik ben op dit moment bezig met een nagel project. Ik bijt al jaren mijn nagels, maar omdat ik ook zo graag nagellak wil swatchen en reviewen ga ik een poging wagen tot het laten groeien van mijn nagels. Ik ben echt benieuwd of het gaat lukken. Ik ben nu bezig met de Herome nagelverharder en ik merk echt dat mijn nagels al iets steviger/harder worden…
  Nadia Blokland onlangs geplaatst..GOSH BB CREAMMy Profile

  • MacBlogster says

   Ik heb ergens gelezen dat nagels van mensen die hun nagels bijten, sneller groeien. Dus het zal waarschijnlijk niet heel lang duren voordat je langere nagels hebt. Ik ben benieuwd of Herome werkt.

   Ik gebruik hun gel om mijn
   nagels te hydrateren en 2 verschillende basecoats van Essie om uitdroging te voorkomen. Dit beperkt de schade enigszins, maar het beste is toch om nagellak na 2 dagen te verwijderen en mijn nagels ‘laten luchten’.

 8. says

  OMG!!!!

  Ik heb dit al jaren en kom elke keer er gewoon niet van af. Vorig jaar had ik 3 maanden lang geen enkel last en toen ze mooi waren kwam het weer terug….. wat voor producten gebruikte of gebruik je nog steeds???

  let me know!

  • MacBlogster says

   Hoi Tessa, I know the feeling. Erg vervelend om niet vaak nagellak te kunnen dragen. De enige nagellak die mijn nagels momenteel langer verdragen is gel nagellak.
   De producten die ik momenteel gebruik, kun je terugvinden in dit blog artikel: nail care 112. Succes!

 9. says

  Ahh, wat een heldenartikel! Precies op het mom3nt dat ik het nodig heb. Ik ga de tips opvolgen en kijken of mijn broze nageltjes ook ooit eens geschikt worden voor swatches!
  Xx SophieLotte

 10. Jane says

  Om sterke nagels te krijgen moet je allereerst je gewone keukenzout vervangen door Keltisch Zeezout of Himalayazout (verkrijgbaar bij Gezond&Wel en De Tuinen) dat ontzettend veel mineralen bevat welke onontbeerlijk zijn voor je lichaam in het algemeen en je nagels in het bijzonder! Verder zijn een goede hand- en nagelcreme (Yves Rocher) en een verhardende basislak (Yves Rocher) erg handig ter ondersteuning!

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge