Tips tegen gespleten nagels

Hoe ontstaan gespleten nagels en wat kun je er tegen doen? Aangezien ik snel last krijg van gespleten nagels als ik te lang nagellak draag, deel ik deze tips waarmee je gespleten nagels kunt voorkomen.

Perfecte nagels

Regelmatig zie ik op verschillende beauty blogs nagellak swatches voorbij komen waar ik u tegen zeg. Niet omdat ze zo bijzonder zijn, maar vaak omdat het nagellak erg netjes is aangebracht en de nagels er magnifiek uitzien. Zelf draag ik niet meer zo vaak nagellak, omdat ik last krijg van gespleten nagels. Je weet wel van die losgeraakte laagjes aan de bovenkant van je nagel. Erg frusterend!

OPI Frog in my Throat Big Bazar photo OPI_Frog_in_my_throat_zps5d1e1a36.jpg

Hallelujah! Ik ben niet de enige!

Gelukkig ben ik ben er achter gekomen dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Nagelaandoeningen, waaronder gespleten nagels, blijken veel voor te komen. Waarom? Simpelweg door een verkeerde verzorging, in de meeste gevallen. Met de onderstaande tips kun je voorkomen dat je vaak last krijgt van gespleten nagels.

Gespleten nagels

Op de foto zie je mijn gespleten nagel: een laag van mijn nagel laat los

Oorzaak gespleten nagels

Maar eerst is het belangrijk om te weten hoe je gespleten nagels krijgt. In de meeste gevallen is de oorzaak simpelweg uitdroging. Doordat de middelste nagellaag, de keratinelaag, geen vet en vocht meer vast houdt, laat de bovenste laag van de nagel los. Dit komt meestal door het te vaak wassen van je handen, het gebruik van schoonmaakmiddelen, aceton-houdende nagellakremover, of het veelvuldig gebruik van nagellak die niet hydrateert.

Nagelverzorging in 8 stappen

Lees ook: Essie nagellak shop log

Hoe voorkom je gespleten nagels?

Tip 1

Het is waarschijnlijk een dooddoener, maar gezondere nagels krijg je door gezond te eten en te drinken. Drink en eet producten waarin veel calcium, foliumzuur en vitamine A zit. Hier vind je een lijst met voedingsoorten en de vitamines die ze bevatten.

Tip 2

Als je gespleten nagels hebt, zit er niets op dan je nagels kort te vijlen tot waar je nagel stopt met splijten. Liever niet knippen omdat dit te veel druk uitoefent op je beschadigde nagel(s). Vijl in 1 richting, dus niet heen en weer.

Nail care 112: Herome & Alessandro Nail SpaLees ook: Nail care 112

Tip 3

Na het kortwieken van je nagels, is het belangrijk dat je 3x per dag je nagels masseert met een herstellende nagelcrème met hydraterende eigenschappen. Tegenwoordig zijn er ook speciale balsems te verkrijgbaar die je nagels sterk maken en je nagelvocht op peil houdt. Let op dat je geen olie gebruikt of een product koopt waar olie in zit. Olie is goed voor je nagelriemen, maar het trekt niet in je nagel. Het blijft enkel als een laagje op je nagel liggen. Kortom, zonde van je geld.

Tip 4

‘Scrub’ je nagel zo nu en dan door je nageloppervlak te vijlen met een buffervijl. Hiermee vijl je oude cellen weg en wordt de bovenste laag iets dunner waardoor de middelste keratine laag meer kans krijgt om vocht op te nemen. Dus na deze stap vooral smeren met een special nagelcrème of balsem. Een bijkomend voordeel is dat je nagels gaan glimmen en je nagellak beter blijft zitten.

Lees ook: Ciate diamant zilveren glitter nagellak

Tip 5

Las een nagellakvrije week in en pas de bovenstaande tips toe. Na deze week kun je weer nagellak gebruiken. Gebruik altijd een basecoat en gebruik nagellak met hydraterende eigenschappen. Wil je een nagelverharder gebruiken, let er dan op dat je er 1 koopt zonder of zéér weinig formaldehyde. Dit droogt je nagels namelijk erg uit en daarnaast wordt er over beweerd dat het een giftige kankerverwekkende stof is. Dubbele reden om dit stofje dus te vermijden.

Tip 6

Via Facebook liet een lezeres weten dat zij jaren last had van gespleten nagels totdat een homeopaat erachter kwam dat zij een te kort had aan Silicea. Dit is een 100% natuurlijk mineraalzout en het voorkomt een droge huid, nagels & haar. Het zorgt er voor dat dit alles sterker en gezonder wordt. In combinatie met een nagelolie heeft zij nu sterkere en langere nagels.

Q | Heb jij ook regelmatig last van gespleten nagels? Zo ja, wat doe jij om dit te voorkomen?