DIY Shampoo bar
 
 
Author:
Ingrediënten
  • 250 gram olijfolie
  • 250 gram olijfolie
  • 250 gram cacaoboter
  • 250 gram cacaoboter
  • 150 gram amandelolie
  • 150 gram amandelolie
  • 84 gram Natriumhydroxide (NaOH)
  • 84 gram Natriumhydroxide (NaOH)
  • 227 gram water
  • 227 gram water
  • EXTRA BENODIGDHEDEN:
  • EXTRA BENODIGDHEDEN:
  • Staafmixer
  • Staafmixer
  • handschoenen
  • handschoenen
  • stalen pan
  • stalen pan
  • thermometer
Instructie
  1. Meng al roerend het water met de NaOH korrels. Ga voorzichtig te werk en draag het liefst handschoenen. Je zult namelijk bemerken dat het mengsel erg warm wordt en er een damp vanaf komt. Zorg ervoor dat je ramen of een deur hebt openstaan, zodat de lucht het huis uit kan. Daarbij is belangrijk dat je de vrijgekomen damp niet inademt.
  2. Laat het NaOH mengsel afkoelen tot ongeveer 50ºC.
  3. Meng nu de olijfolie, cacaoboter en amandelolie in een verhitte stalen pan (mag niet van aluminium zijn!) en laat het mengsel smelten.
  4. Als het is gesmolten, moet je het oliemengsel laten afkoelen tot ongeveer 50ºC.
  5. Als zowel het NaOH mengsel als het oliemengsel zijn afgekoeld tot 50ºC, moet je het NaOH mengsel bij de olie voegen.
  6. Gebruik nu de staafmixer om alles goed te mengen door middel van 15 minuten roeren. Dit versnelt het proces waardoor er zeep ontstaat.
  7. Stop na 15 minuten roeren of op het moment dat je een streep kunt trekken die zichtbaar blijft.
Recipe by Mac blogster at https://macblogster.nl/diy-zeep-maken-van-amandelolie-cacaoboter-olijfolie/