Top
Krullen, Beauty & Lifestyle blog

Getest: biologische arganolie van Miss Bio

Ik houd van olie! Heerlijk geurende wokolie, kokosolie of sesamolie in de pan of wat druppels olijfolie over mijn bruchetta; zonder olie is mijn maaltijd niet compleet. Dit artikel gaat echter niet over wat er aan vettigheid in mijn keukenkastje staat, maar in mijn badkamer. Het gebruik van verschillende oliën behoort al langere tijd tot mijn beauty ritueel. Omdat onder andere dermatoloog Jetske Ultee aangeeft dat oliën afkomstig van gecontroleerde biologische teelt veel beter zijn voor je lichaam en je haar, besloot ik de biologische arganolie uit de webshop van Miss Bio te testen. Is er een merkbaar verschil tussen wel of niet biologisch? 

biologische arganolie

Mijn eigen homemade olie mengsels

Ik ben van de huis- tuin- en keuken beautymiddeltjes (lees: natuurlijke middeltjes). Dit is vaak zachter voor mijn huid en geeft minder tot geen irritatie, iets dat crèmes uit de beauty industrie vaak veroorzaken. In de afgelopen tijd heb ik dan ook best wat flesjes en potjes oliën verzameld die ik voor mijn lichaam, gezicht en haar gebruik. Onder andere olijfolie, tiareolie, kokosolie, amandelolie en jojobaolie zijn mijn favorieten. Vaak maak ik mijn eigen mixjes, zo staat er in mijn badkamer standaard een mengsel van castorolie, amandelolie en olijfolie om mijn gezicht eens per week mee te reinigen, volgens de zogeheten oil cleansing method. Daarnaast gebruik ik doorgaans olijfolie met warm water om mijn oogmakeup te verwijderen, aangezien veel makeup-removers de huid rondom mijn ogen irriteren.

Biologische arganolie

Dit is de ‘normale’ arganolie die ik gebruikte

Soepele en zachtere huid

Tegenwoordig komt arganolie vaak voorbij in schoonheidsproducten en ik moet zeggen: dit is mijn favoriete olie voor de huid. Een flesje arganolie staat standaard op mijn nachtkastje om mijn handen en gezicht mee in te smeren voordat ik ga slapen. Voor mijn gezicht gebruik ik ‘s avonds salicylzuur om te exfolieren en een retinoidecreme; producten waarvan ik weet dat ze mijn huidstructuur verbeteren. Mijn huid kan deze goed verdragen, maar ze voelen voor mij niet als een ‘weldaad’ aan, eerder als een medicijn. Ik vind het dan ook heerlijk om mijn dag af te sluiten met wat druppels arganolie op mijn gezicht. Dat maakt mijn huid net even wat zachter en soepeler, het voelt gewoon beter aan. Tot voor kort gebruikte ik een ‘gewone’ arganolie, dat wil zeggen niet biologisch of niet gecertificeerd.

Anderen lazen ook
Vaseline op mijn gezicht: zie hier het resultaat na 2 maanden

De kracht van arganolie

De webshop Miss Bio verkoopt arganolie afkomstig van gecontroleerde biologische teelt. Ik heb deze biologische arganolie twee weken uitgeprobeerd naast mijn huidige arganolie, hieronder lees je mijn bevindingen. Maar eerst eens wat inside information over dit Goud van Marokko,  want wat maakt deze olie nu beter dan andere?

biologische arganolie

Verminderd acné 

Arganolie is afkomstig van de vruchten (noten) van de Argania spinosa-boom en wordt geproduceerd in Marokko. Mits je de ‘echte’ hebt, heeft arganolie een hoog gehalte aan vitamine E. Afhankelijk van de kwaliteit van de olie, kan ruwweg worden gezegd dat arganolie twee keer zoveel vitamine E bevat als olijfolie. Naast vitamine E is arganolie een bron van onverzadigde vetzuren (Omega-6 en Omega-9) welke ontstekingsremmend werken. Dit is dus prettig voor mensen met (lichte) acné.

Arganolie herstelt de soepelheid en elasticiteit van de huid. Het werkt preventief tegen verlies van vocht en ouderdomsverschijnselen. Arganolie trekt snel in, blijft niet op de huid liggen en is zuinig in gebruik. Het is geschikt voor tere baby-huidjes en mensen met een gevoelige huid, tenzij je een notenallergie hebt.

‘Gewone’ vs biologische arganolie

Ik heb gedurende twee weken twee soorten arganolie naast elkaar gebruikt: de biologische arganolie van Miss Bio en een gangbare, niet-biologische versie. Ik moet eerlijk zijn: in gebruik merk ik weinig verschil. Toch lees ik op verschillende sites, waaronder die van dermatoloog Jetske Ultee, dat er een groot verschil zit in arganolie van gecontroleerde teelt met een keurmerk en die zonder. Sommige oliën bevatten namelijk geen of weinig werkzame stoffen omdat ze bijvoorbeeld bewerkt of gemengd zijn. Ook kunnen de noten hun werkzame stoffen verliezen door een verkeerd (goedkoper) productieproces. Dit is dan ook de reden dat de biologische versie gemiddeld twee keer zo duur is.

Biologische arganolie

Biologische arganolie van Miss Bio

Mijn conclusie

Over het gebruik van de beide soorten arganolie ben ik dik tevreden, Verschil in gebruik heb ik de afgelopen twee weken niet gemerkt, afgezien van het handige pompje dat op het flesje van Miss Bio zit. Dit maakt het handiger en gemakkelijker om de hoeveelheid olie te doseren in vergelijking met een flesje zonder pompje.

Anderen lazen ook
Schadelijke ingrediënten: controleer hier of jouw favo producten 'slecht' zijn

Het is net als met vitaminepillen; op korte termijn bemerk je het effect niet, maar op den duur kan het bijdragen aan een gezonder lichaam. Zo ervaar ik het ook met biologisch arganolie. Ondanks dat het effect op korte termijn (nog) niet zichtbaar is, ben ik toch erg geschrokken van de verschillen in kwaliteit van wel of niet gecertificeerde arganolie. Daarom gebruik ik nu de biologische arganolie van Miss Bio voor mijn gezicht, omdat extra vitamine E en essentiële vetzuren mijn huid best een handje kunnen helpen.

De biologische arganolie die ik heb getest is afkomstig van Miss Bio en kost €9,95. Voor dit bedrag krijg je een flesje van 10ml.

Q | Gebruik jij ook al arganolie in je beauty ritueel? En ben jij nu ook van plan om over te stappen op de biologische variant?

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Shantie says

  Zó dat is erg prijzig voor dat kleine flesje! Maar ja als het werkt tegen puistjes en rimpels dan is het z’n geld wel waard.

  • Shantie says

   O ja ik gebruik geen arganolie. Je tip om olijfolie te gebruiken om make-up te verwijderen, ga ik ook gebruiken.

  • Naomi says

   De 10 ml verpakking is inderdaad prijzig, de gewone verpakking van 50 ml kost 19,95. Dat is in verhouding een stuk voordeliger!

 2. zara says

  Hoi allemaal

  ik heb vorige week hele line van arganolie besteld bij Arganmidas. Nou het is echt een wondermiddel. groetjes Zara

 3. Mevrouw Verkleij says

  Dat is inderdaad aan de prijzige kant. Ik gebruik ook arganolie van het merk Florihana, deze is van zeer goede kwaliteit en voor 50 ml kost deze € 12,60.

 4. Jennie says

  Vaak wordt de vergissing gemaakt dat biologisch een kwaliteitsmerk is. Helaas dit heeft niets met kwaliteit te maken. Bij Argan olie gaat het er juist om gebruik te maken van de pitten van de oudere bomen, omdat die het meest krachtig zijn. Zo heb je biologische argan olie van de pitten van de jonge boom, die veel minder in kwaliteit zijn dan de natuurlijke olie van de pitten van de oudere boom. Laat je goed adviseren en niet uitsluitend laten leiden door de prijs, die is uiteindelijk minder van belang. Overigens, voor het verwijderen van Make-up: Probeer eens kokosolie, uit de beauty oil reeks van Tisserand. Geurloos en verzorgend.

 5. Stylist A. says

  Ik heb ook vele arganolie merken getest. Je merkt en ziet het verschil met echte arganolie. Zo heb ik laatst van zafza arganolie iets besteld. Beviel me prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.