Skip to Content

Blog beginnen? 9 Tips voor als je blogger wilt worden

Wil je een blog beginnen? Lees dan mijn onderstaande tips om te voorkomen dat je dezelfde blog fouten maakt zoals ik destijds deed. Voorkom deze beginners fouten als je een succesvolle blogger wilt worden.

Nadat ik ooit voor de fun begon met bloggen en hooguit 10 bezoekers per maand had, ben ik inmiddels een aantal jaren verder. Nu heb ik een bereik van meer dan 50.000 bezoekers per maand.

In de afgelopen jaren heb ik dus aardig wat ervaring opgedaan als blogger. Wil jij ook een succesvolle blog beginnen, maar weet je niet waar je moet starten? Lees de onderstaande 9 tips.

Blog beginnen: mijn ervaring

Er wordt mij vaak gevraagd hoe je een blog start en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een succesvolle blog krijgt. Het meest simpele antwoord dat ik kan geven is: “verzin een blognaam en start gewoon.”

Uiteraard dekt dit niet de gehele lading en zal ik mijn tips met je delen, maar houd er rekening mee dat ik zelf ook zo ben gestart.

blog beginnen: handige blog cursus waarmee je een succesvolle blog kunt beginnen

Een blog runnen

Destijds was er online weinig informatie te vinden en dacht ik: “ik ga een blog beginnen op WordPress.com”. Mijn blog heette toen nog wordpress.com/macblogster.

Toen ik mij verder verdiepte in het bloggen, stapte ik in 2012 over naar WordPress.org en startte ik Macblogster.nl. Ik leerde toen pas hoe ik een blog moest runnen naast mijn andere werkzaamheden.

Het leek veel simpeler dan ik dacht. Op dat moment zag ik pas in dat bloggen tijd en geld kost.

Een blog beginnen kost tijd en geld

Om je te helpen met de start van een succesvolle blog, deel ik mijn ervaringen met je. Door dit te lezen voorkom je dat je het wiel opnieuw moet uitvinden.

Lees ook: Op deze manier kun je gemakkelijk geld verdienen met bloggen

Blog beginnen? 9 Tips voor als je blogger wilt worden
Blog beginnen? Lees dan eerst mijn tips om te voorkomen dat je dezelfde blog fouten maakt zoals ik destijds deed.

1. Blog beginnen: voorbereiding

Blog beginnen, lees de onderstaande tips als je een succesvolle blog wilt starten, maar niet weet hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Webhosting & domeinnaam

Wil je geld verdienen via je blog, dan zul je eerst een hosting provider moeten vinden waar je web space koopt (de online plek waar jouw blog geplaatst wordt) en een domeinnaam (het webadres van je blog of website). Zelf maak ik al jaren gebruik van Goedkopewebhoster.nl.

Voorkom deze vervelende ervaring

Na het lezen van dit blog artikel kun je starten met je eigen blog. Je zult wel eerst moeten nadenken over de naam van je blog. Heb je al een naam bedacht, lees dan eest mijn advies hieronder.

Ik had namelijk ooit een online magazine genaamd FabMagazine.nl. Als je dit in Google intikte kwam er in de zoekresultaten tevens ‘Fabmagazine.com’ omhoog. Dit bleek een online magazine te zijn gericht op gay mannen. De foto’s op de website waren redelijk expliciet.

Zelf had ik hier geen probleem mee, maar een bedrijf waarmee ik destijds zaken wilde doen weigerde uiteindelijk met mij in zee te gaan. Ze dachten namelijk dat ik mij bezig hield met activiteiten die het daglicht niet konden verdragen.

Kortom, als je een naam bedenkt is het handig om Google hier actief bij te betrekken. Hiermee voorkom je soortgelijke vervelende ervaringen.

Mijn advies is:

  1. kies een naam die gemakkelijk te onthouden is;
  2. kies een naam die potentiële bezoekers gemakkelijk kunnen vinden via Google. Denk bijvoorbeeld aan korte namen die gemakkelijk te spellen zijn of een naam waarin je blog onderwerp terugkomt;
  3. gebruik Google om te kijken wat er in de zoekresultaten omhoog komt als je jouw nieuwe blog naam intikt;
  4. Check of deze urls nog beschikbaar zijn via Goedkopewebhoster.nl:
  • “www.[jouwblognaam].nl”
  • en “www.[jouwblognaam].com”.

Hoe maak je een blog?

Toen ik begon met bloggen had je enkel WordPress.com, WordPress.org en Blogger. Tegenwoordig heb je meer keuze waaronder Wix en Weebly.

Deze platformen blijken in de 1e instantie gemakkelijker in gebruik te zijn dan WordPress.org. Handig als je een leek bent, maar op den duur wil je wellicht meer mogelijkheden hebben.

Het zou vervelend zijn als je op dat moment tot de conclusie komt dat WordPress.org meer mogelijkheden biedt. Daarnaast is WordPress in het Nederlands. Mijn advies is dus: start een WordPress blog en ga voor WordPress.org.

Een tip: om wegwijs te raken binnen WordPress: gebruik eventueel Handboek WordPress 4

Handboek%20Wordpress zpsvstoeoey

2. Bezoekers krijgen die terug blijven komen

Als jouw blog eenmaal online staat, is de volgende stap het vinden van bezoekers. Om te voorkomen dat niemand jouw blog posts leest, is het belangrijk dat je eerst nadenkt over de volgende zaken:

  • Blog onderwerp >> over welk onderwerp ben je van plan te bloggen? Het lijkt een logische vraag, maar tegenwoordig zijn er veel bloggers actief die over dezelfde onderwerpen schrijven. Kortom, de concurrentie is vrij hoog.

Om overkill te voorkomen is het dus belangrijk dat je goed nadenkt waarover je gaat bloggen. Waarom zou men jouw blog bezoeken als er al 100 andere blogs over hetzelfde onderwerp zijn te vinden?

  • Doelgroep >> wie zou jouw blog graag willen bezoeken? Wees zo specifiek mogelijk. “Meisjes van 15 jaar die gek zijn op beauty” is bijvoorbeeld te breed. “Meisjes van 15 jaar die weinig zakgeld krijgen en daarom alleen budget make-up kunnen kopen” is specifieker.

Als je hier van te voren goed over nadenkt kun je gemakkelijker antwoord geven op de vraag: “waarom zouden 15 jarige meisjes met weinig zakgeld überhaupt jouw blog willen bezoeken?”

  • Onderwerp + publiek = blog artikelen >> als je weet dat je over make-up wilt bloggen en jouw blog zich gaat richten op 15 jarige meisjes met weinig zakgeld, dan kun je gemakkelijker nadenken waarover je gaat schrijven. Een meisje met weinig zakgeld wil liever lezen waar ze mascara van €3 euro kan kopen in plaats van een mascara die €30 kost.

3. Blogs schrijven

Als je over het bovenstaande hebt nagedacht en inmiddels blogs schrijft, zul je bemerken dat dit op zich niet ingewikkeld is. Elke gek kan namelijk een blog schrijven.

Echter niet elke gek is bereid om veel tijd te steken in het schrijven van goede teksten waardoor lezers graag terugkomen. De grote vraag is dus: ben je bereid om elk jaar, elke week minstens 1 blog artikel te schrijven van minstens 500 tot over de 1000 woorden?

Blog beginnen? Lees eerst deze tips
Dankzij mijn blog ervaring werd ik gevraagd een bijdrage te leveren op Cosmopolitan.nl

4. Tips om een goede blogger te worden

Kortom, als je serieus te werk wilt gaan en bezoekers naar je blog wilt krijgen, zul je aardig wat tijd aan je blog moeten besteden. Het is onrealistisch om te verwachten dat je veel bezoekers krijgt als je 1 keer per 2 maanden een blog schrijft.

Om terugkerende bezoekers te krijgen, zul je:

  • frequent moeten bloggen – minstens 1 keer per maand. Hoe vaker je blogt, des te sneller je meer bezoekers krijgt. Ik adviseer je om 1x per week een nieuwe blog te posten.
  • je moeten richten op SEO (hierdoor word je blog sneller gevonden in Google). Ik heb zelf meerdere SEO cursussen gedaan en boeken gelezen. Download bijvoorbeeld de plugin Yoast SEO for WP plugin (als je WordPress.org gebruikt)
  • Google Analytics moeten bijhouden, zodat je kunt zien welke blog posts goed scoren en waar je lezers vandaan komen,
  • blog posts delen via Social Media en je verdiepen in Social Media marketing. Hier heb ik tevens meerdere cursussen in gevolgd.

Dit allemaal doe je minstens een paar keer maand. Zoals ik al aangaf een blog beginnen is niet simpelweg het schrijven van teksten die op je blog dropt.

5. Hoe veel tijd per week kun je besteden aan het bloggen?

Zoals je dus bemerkt bestaat bloggen uit meer dan enkel het schrijven van teksten. Naast het bovenstaande lijstje zul je tevens het volgende moeten doen:

  • foto’s en eventueel video’s maken,
  • e-mails en comments beantwoorden van volgers en bedrijven die met je willen samenwerken.
  • Als je het bloggen serieus wilt oppakken kun je er in elk geval van uitgaan dat het bloggen minstens 15 uur per week in beslag neemt. SEO technisch is het namelijk gunstig om minstens 1 keer per week een blog artikel te plaatsen.

6. En dan wordt je plotseling uitgenodigd..

Op een gegeven moment wordt je ook uitgenodigd voor evenementen van bedrijven of PR Bureaus. Dit kost allemaal tijd (en geld).

Als je studeert of werkt, zul je hier rekening mee moeten houden. Mijn advies: plan vaste dagen in de week waarop je tijd vrijmaakt voor al deze activiteiten die ik hierboven heb genoemd.

7. Werk met een blog kalender

Als je nadenkt over hoeveel tijd je hebt te besteden aan het bloggen, is het handig dat je ook nadenkt over een vaste dag waarop je nieuwe blog artikelen plaatst. Dit is niet verplicht.

Het is wel handig omdat je volgers vervolgens weten op welke dagen ze jouw blog kunnen bezoeken voor nieuwe informatie. Als dit onduidelijk is en je bijvoorbeeld een lange tijd geen nieuw materiaal plaatst, raak je volgers kwijt.

Kortom, werk met een blog kalender, want:

  1. hierdoor houd je overzicht;
  2. het is een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat je regelmatig nieuwe blog artikelen plaatst.

Zelf werk ik met de WordPress plugin: Editorial Calender Je kunt echter ook met een papieren blog kalender werken.

Op Pinterest kun je ze gratis vinden en uitprinten. Ga naar mijn Pinterest board: Bloggen voor dummies zodat je informatie kunt vinden over bloggen.

Blog beginnen? Waarschijnlijk ben je op dit moment enthousiast en sta je te popelen om te bloggen. Je hebt namelijk 101 ideeën om over te schrijven.

Onthoud dat er ooit een dag aanbreekt waarop je geen enkele inspiratie zult hebben of gewoon geen zin hebt om te bloggen. Dit is ‘perfectly normal’.

Als je in een inspiratieloze flow zit bezoek dan:

  • andere blogs,
  • lees boeken of tijdschriften,
  • volg het nieuws,
  • bekijk foto’s,
  • onderneem activiteiten waaruit je inspiratie kunt halen.

Let echter op: je mag niet zomaar foto’s van Google afhalen en gebruiken. Ook mag je niet teksten kopiëren en dit op je eigen blog plaatsen.

Doe je dit wel dan pleeg je wettelijk gezien plagiaat en schendt je de auteursrechten (copyright) van een fotograaf, tekstschrijver of blogger. De persoon van wie je het werk gebruikt zonder toestemming mag jou in dat geval een factuur sturen. Verdiep je dus in auteursrechten: wat mag je wel en niet doen.

9. Boekentip blog beginnen

TIP: Koop en lees het boek: Wetboek voor bloggers – de ongeschreven regels voor bloggers, journalisten en content creators.

blog beginnen: lees wetboek voor bloggers
Dit boek is handig om als naslagwerk te gebruiken. Het is geschreven door een advocaat.

Dit waren mijn tips om te beginnen met bloggen. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Zo ja, laat mij dit weten in een comment onderaan mijn blog. Dit vind ik erg leuk en zo kom ik er ook achter of dit waardevolle informatie is.

Heb je liever behoefte aan Blog coaching waarbij ik je stap voor stap help om een blog te starten? Neem contact met mij op.

Ben jij al gestart met jouw eigen blog of het is nu nog gebleven bij een wens?

Anderen lazen ook:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wendel

Thursday 13th of January 2022

Super handige blog! Ik ga volgende maand voor mijn studie naar Zuid-Korea & van iedereen om mij heen hoor ik dat ze graag een soort documentatie van mijn reis/studie zouden willen hebben. Ik zat te denken aan Polarsteps of VSCO.. maar eigenlijk lijkt dit mij net zo leuk! Pusht mij om ook echt langere berichten te schrijven over wat ik heb meegemaakt & dat is superleuk voor later! Door mijn studie (Creative Business) ben ik al wel bekend met Wordpress, maar had denk ik toch dat extra zetje in de rug nodig. Dus bij deze, dankjewel voor de handige tips! Ik ga het gelijk oppakken :)

Macblogster

Sunday 16th of January 2022

Hoi Wendel, super tof om te horen. Veel plezier in Zuid-Korea en succes met je blog!

Robin

Thursday 6th of July 2017

Bloggen is de uitgelegen kans om jezelf te profileren als een expert binnen je vakgebied. Mooi artikel. Je wilt niet weten hoe vaak experts met een blog vaker worden uitgenodigd voor een baan dan wanneer je gewoon alleen een Linkedin profiel hebt. Toch, gaat het er niet bij iedereen in. Men denkt dat het lastig is. Maarja over een passie of werk kan je juist veel vertellen lijkt mij. Als teksten schrijven niet je ding is dan kan je altijd nog videos gaan maken etc. Ik hoop dat professionals gaan inzien wat voor concurrentievoordeel het voor hun kan opleveren.

sitadevi dasi

Monday 27th of March 2017

hoi angela, even een vraagje aan jou hier..Ik heb mijn officiele website al in wordpress.org dus kan niet nog eens een blog domein starten. zijn mijn berichten op mijn website dan eigenlijk ook mijn blogartikelen? kijk even mee als je tijd hebt. www.atelierpranava.com. ik wil eigenlijk een blog starten of artikelen schrijven over persoonlijke groei en bewustzijn, chakra's, meditatie etc. bedankt voor het meedenken.

MacBlogster

Wednesday 29th of March 2017

Hoi Sitadevi, het antwoord hangt af van hoe je de structuur van jouw website hebt ingericht. Dit kan ik niet aan de buitenkant van beoordelen. Normaliter kun je wel een blog starten op jouw website. Als je er geen verstand van hebt, kun je het beste er iemand naar laten kijken die binnen jouw Wordpress en content management systeem kan kijken wat er eventueel aangepast moet worden. Succes.

Mayra

Monday 25th of May 2015

Ja ik heb een blog over mijn moestuin, en ik probeer een artikel per week te maken. In het seizoen is dat natuurlijk makkelijker dan hartje winter.

Macblogster (@MacBlogster)

Thursday 23rd of May 2013

Hopelijk stimuleert dit @godfrieddevries :-) http://t.co/1aCvXmtoFr #sharingiscaring

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.