Top

Is een satijnen kussensloop echt beter voor je krullen?

Heb je krullen of kroeshaar? Dan heb je vast en zeker gehoord dat het een must is om een satijnen kussensloop of bonnet te hebben. Toch kwam ik er laatst achter dat satijn niet per sé goed is. In dit blog artikel lees je waarom en leg ik uit waarom je beter een zijden kussensloop kunt kopen.

Is een satijnen kussensloop echt beter voor je krullen?
Zijden kussenslopen van Lily Silk

Satijnen kussensloop voor krullen

Waarom is een satijnen kussensloop beter voor je krullen? Doordat de stof zacht is, voorkomt het dat je haar pluizig wordt tijden het slapen. Ook voorkom je o.a. dat je haar in de knoop raakt.

Het is belangrijk om te weten dat satijn geen stof is, maar een weeftechniek. Satijn ontstaat dus door het gebruik van een bepaalde weeftechniek waardoor er een gladde soepele stof ontstaat.

Waarom liever geen satijn?

Een ander belangrijk punt is dat satijn vaak van polyester of katoen is gemaakt. Beiden zijn gemakkeijk brandbaar. Katoen slurpt ook nog eens vocht op en dus ook je haarproducten.

Polyester is een synthetische stof en laat weinig lucht door. Dit laatste kan ervoor zorgen dat je kussen in een haard van bacteriën verandert.

Is dit erg? In principe niet, tenzij je:

 • op een satijnen kussensloop slaapt en toch snel droog haar krijgt,
 • (veel) transpireert tijdens je slaap,
 • last hebt van acné of haarroos.
 • of juist zo min mogelijk plastic wilt gebruiken.

Bekijk ook het onderstaande filmpje, zodat je duidelijk snapt wat het verschil is:

Oké, interessant om te weten, maar wat is dan een beter alternatief? Zijde my dear friend.

Is een zijden kussensloop beter?

Volgens verschillende dermatologen en cosmetisch chirurgen kun je beter op een puur zijden kussensloop slapen:

 1. 100% zijde is luchtdoorlatend en slurpt je haarproducten niet op,
 2. het voorkomt statisch en pluizig haar
 3. en 100% zijde is anti-bacterieel. Hierdoor verandert je kussen niet in een haard van bacteriën en schimmels.
 4. Doordat huisstofmijt niet op zijde kan leven, is het hypoallergeen.

Satijnen of zijden kussensloop: zin of onzin?

Een dermatoloog uit New York, Dennis Gross, vertelt: “Steeds weer je gezicht op een hoofdkussen drukken, veroorzaakt trauma aan de huid en je haar. Na verloop van langere tijd kan dit ‘trauma’, verergerd door wrijving met een katoenen kussensloop, blijvende rimpels veroorzaken wanneer het collageen afbreekt.”

Is een satijnen kussensloop echt beter voor je krullen?
Dit zijn toffe zijden kussenslopen met een marmer look. Love it!

Dit betekent niet dat een satijnen of zijden kussen ervoor zorgt dat je geen last krijgt van rimpels. Hiervoor zul je goede skincare moeten gebruiken om dit zoveel mogelijk uit te stellen. Zodra je huid ouder wordt, breekt het collageen sowieso af. Hierdoor krijg je rimpels. Door op een zijden of satijnen kussen te slapen beperk je de schade echter.

Snellere haargroei

Ook betekent het gebruik van een zijde kussensloop niet dat je haar plosteling sneller groeit. Haargroei wordt gestimuleerd door een goede hoofdhuidverzorging. Een zijde kussen kan hier wel een positieve werking op hebben.

Het gebruik van een zijden kussensloop heeft namelijk de volgende voordelen:

 1. zijde heeft een anti aging werking vanwege de antioxidanten Fibroïne en Seriecine.
 2. Ook blijkt zijde een hydraterende werking te hebben op je krullen en huid. Dit komt doordat de 18 verschillende aminozuren (eiwitten) die het bevat. Dit is gunstig voor de pH-waarde van je huid. Deze aminozuren blijven ook na wassen behouden

Mijn carrière als dermatoloog

Ik vind het belangrijk te vermelden dat ik geen dermatoloog ben. De informatie die je hier boven leest, heb ik verzameld door verschillende bronnen te raadplegen. Kan het kwaad om op een satijnen kussensloop te slapen? Nee. Waarom heb ik dan überhaupt deze blog geschreven?

Waar moet je dus op letten?

Ik heb dit geschreven zodat je er bij stil staat WAT je koopt en WAAROM je iets koopt. Satijn is geen stof, maar een weeftechniek. Stel dat je bijvoorbeeld een katoensatijnen kussensloop koopt, dan slaap je op een zachte kussen waar je krullen niet van in de war raken. Wanneer je opstaat, kun je echter nog wel last hebben van droog of pluizig haar, omdat het katoen je haarproducten heeft opgenomen.

Wanneer je op een polyester satijnen kussensloop slaapt, kan het voorkomen dat je last hebt van haarroos of acné. En misschien weet je niet hoe dit komt. Let dus op wanneer je een satijnen kussensloop koopt.

Een polyester satijnen kussensloop is aanzienlijk goedkoper dan een puur zijden kussensloop. De vraag is welk voordeel jou dit uiteindelijk oplevert als je naar bovenstaande factoren kijkt.

Waar kun je puur zijden kussenslopen kopen?

Waar kun je satijnen kussenslopen kopen?

Dit vind je ook interessant

Is een satijnen kussensloop echt beter voor je krullen?

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. yvonne says

  hmm… Ik ga mij er eens in verdiepen… Was juist zo trots op mezelf dat ik op een satijnen kussensloop slaap haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar