Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Dit is de treurige reden waarom jij droog haar krijgt van olie

Zie je het voor je: krullen die sneller groeien of een perfecte kruldefinitie dankzij het gebruik van castor oil of andere olie soorten? Nee? Oh, je krijgt juist droog haar door het gebruik van olie? En je weet niet welke olie je moet gebruiken om dit resultaat te krijgen? No need to worry, na het lezen van dit blog artikel is jouw probleem verholpen.

Waar kun je goede olie voor in je haar kopen?

Ik gebruik regelmatig olie voor mijn huid en haar. Dit doe ik in de onderstaande 4 winkels:

Gratis Curl Challenge

Tip 1 tegen droog haar

Gebruik ALTIJD EERST een leave-in conditioner voordat je olie in je haar gebruikt! Mijn favoriete leave-in conditioners zijn op dit moment:

– Hieronder laat ik je zien welke verschillende oliesoorten ik gebruik. Gebruik ALTIJD EERST een leave-in conditioner voordat je olie in je haar doet! Mijn favoriete leave-in conditioners zijn op dit moment:

Mijn haar werd alleen maar droger

Laat je frustratie los. Let it go. Het is mij voorheen ook nooit gelukt om succesvol olie te gebruiken voor mijn haar. De omslag kwam pas toen ik erachter kwam welke fout ik maakte, en wat de wonderbaarlijke oplossing was. No more droog haar.

Anderen lazen ook
Haar sneller laten groeien met lavendelolie & castor oil
Dit is de treurige reden waarom jij droog haar krijgt van olie
Droog en pluizig haar

Wat deed ik fout?!

Voordat het zover was zag en sprak ik regelmatig vrouwen die zweerden bij het gebruik van verschillende olie soorten. Ze claimden zelfs dat hun haar er sneller door groeide. Say what!!? Hoe kregen ze dit toch voor elkaar? En bovenal, wat deed ik fout, want ik kreeg alleen maar droog haar en het werd alleen maar vettig door het gebruik van olie. Tegelijkertijd zag ik de bodem van mijn portemonnee, want laten we wel wezen een flesje haarolie (laten we zeggen Marrocan Oil) is niet goedkoop!

Dit is de treurige reden waarom jouw haar droog wordt van olie
Marrocan Oil

Succesvol olie gebruiken

Als je dit leest, ervaar je vast en zeker hetzelfde probleem. Hoe komt het dat jouw haar ook niet mooier wordt van olie terwijl de rest van de wereld erbij zweert? Wat doe je fout? Als je het antwoord hier op wilt hebben, lees verder en ontdek wat de oplossing is om succesvol verschillende olie soorten te gebruiken in je haarverzorgingsroutine.

Sealer vs penetrerende olie

Voordat je bijvoorbeeld enthousiast castor olie toevoegt aan bijvoorbeeld shampoo of leave-in conditioners, is het belangrijk dat je weet wat de eigenschappen zijn van de olie die je wilt gebruiken. Er bestaan namelijk oliën die je haar kunnen doordringen en hierdoor je krullen kunnen hydrateren. Dit zijn moisturizing oils. Sealing oils zijn olie soorten die je gebruikt om ervoor te zorgen dat je haar gehydrateerd blijft. Dus:

 • penetrerende olie: olie met kleinere moleculen die je haar kunnen doordringen.
 • Sealing oil: heeft grotere moleculen waardoor het niet door je haar heen kan. Het blijft dus op je haar liggen als een extra barrière.
 photo Moisturizing_vs_sealer_oil_infographic_1_zps2vsnwiyq.png

Droog haar & olie

Snap je nu wat er gebeurt als je een sealing oil gebruikt zonder je haar vooraf te hydrateren met een leave-in conditioner? Je blijft droog haar houden en het wordt alleen maar vettig. Dit is dus de fout die ik maakte; in plaats van het hydrateren van mijn haar creëerde ik een vettige barrière om mijn droge krullen heen. Door deze barrière raakte mijn haar niet gehydrateerd, het werd alleen maar droger omdat er geen voeding bij kon.

Anderen lazen ook
4 Manieren waarop je olie in je haar kunt gebruiken

Hoe zit het met Shea butter?

Wanneer je shea butter op je huid smeert of smelt, verandert het in een olie. Dit kun je dus ook in je haar smeren. Er zijn vrouwen die hun haar proberen te hydrateren met shea boter. Is dit handig? De onderstaande video geeft antwoord op deze vraag:

Er is geen gedocumenteerd onderzoek waaruit blijkt dat Shea boter je haar kan penetreren.

Manieren waarop ik olie gebruik

Kortom, nu jaren later met de nodige kennis op zak en met een big chop achter de rug, kan ik zeggen dat ik eindelijk snap op welke manier ik olie in mijn haar kan gebruiken.

Dit is de treurige reden waarom jouw haar droog wordt van olie
Castor oil (sealing oil) kan ervoor zorgen dat je droog haar krijgt of krullen die groeien. Dit is afhankelijk van hoe je het gebruikt.

Hoe ik een penetrerende olie gebruik

 • Penetrerende oliën zijn geschikt om te gebruiken voor een hot oil of deep hair treatment. Ik gebruik bijboorbeeld Monoï oil.
 • Dus na het gebruik van een penetrerende olie gebruik ik naderhand een haarcrème. Als ik dit doe zorg ik ervoor dat mijn krullen in elk geval meer dan 2 dagen gehydrateerd blijft. Door het gebruik van de haarcrème seal ik de olie in mijn haar.
Curl Challenge: Mooie krullen in 5 dagen

Hoe ik een sealer oil gebruik

Sealing oils gebruik ik meestal na het gebruik van een leave-in conditioner en een haarcrème. Of in combinatie met een penetrerende olie.

Olie soorten waar je haar SUPER blij van wordt

Je weet nu het verschil tussen een moisturizing en sealing oil. Lees hier: olie soorten waar je haar SUPER blij van wordt. Dit zijn mijn favoriete oliën waarvan mijn haar zichtbaar opknapt.

Q | Welke olie gebruik jij het liefst: een ‘moisturizing’ of sealer oil?

Lees ook

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Jennifer says

  Hi Angela, kwam vandaag je blog tegen, omdat ik google-de naar poreus haar. Zelf heb ik geen krullen of kroeshaar. Ik vind dat wel altijd mooi staan bij mensen die dat wel hebben. Wat ik wel heb is donker Aziatisch haar. Het feit dat ik mij in haar was gaan verdiepen is, omdat ik mijn haar graag wilde herstellen van een paar keer ontkleuren en kleuren. Is niet super droog, maar ik merk wel dat het niet optimaal is. Wil volgend jaar mijn haar weer wat lichter en in een grijstint laten tonen, maar dat kan pas als mijn haar wat gezonder wordt.
  Wilde je eigenlijk laten weten, dat ik je haar mooi vind, je een leuk en overzichtelijke blog hebt om te lezen.
  Ik gebruik nu van alles, door elkaar heen. Syoss salonplex shampoo en conditioner, Olaplex nr.3, Zilvershampoo (No Yellow), Zilvershampoo van Fudge, Hair repair cream van Hair Wonder, Kokos Condioner van Inecto, Palmer’s Kokosolie, Garnier Lovingblends Intens voedend masker, Shea Miracle Leave In African Pride, Gliss Kur Ultimate Oil Elixer van Schwarzkopf en Argan Olie van de Kruidvat.
  Ik voel alleen nog niet echt een verbetering. Overigens was ik wel mijn haar dagelijks, föhn en stijl ik het daarna. Dat al jaren, merk pas dat mijn haar minder snel droogde na de laatste bezoek bij een kapperszaak, had een Balayage laten doen, een maand daarvoor hadden ze mijn haar donker gekleurd zodat het mijn eigen kleur evenaart om de uitgroei minder te laten opvallen. Het resultaat was nog niet eens wat ik wilde en dan voor zoveel geld. Had het nog beter zelf weer kunnen doen, nu ik er meer verstand van heb gekregen.

  Om mijn haar beter te laten groeien heb ik het dit keer anders laten knippen, in een LOB (A line Bob ook wel eens genoemd) Korter dan ik het normaal heb…meestal had ik half lang haar, geknipt in laagjes….wilde het gewoon een keer anders.
  Is een haarkuur anders dan een elixer of het gebruik van een goede conditioner? Soms laat ik een Leave In heel lang zitten (een hele nacht), maar dan wordt mijn haar hard en droog als het is op gedroogd.
  You have any idea wat ik het beste kan doen om mijn haar wat gezonder te krijgen? Zijn de hierboven genoemde olien ook geschikt voor stijlhaar?

  Groetjes Jennifer

  • MacBlogster says

   Hoi Jennifer, bedankt voor je complimenten. Fijn dat je mijn blog hebt gevonden. Hier mijn antwoorden op jouw vragen:

   1. Is een haarkuur anders dan een elixer of het gebruik van een goede conditioner? Soms laat ik een Leave In heel lang zitten (een hele nacht), maar dan wordt mijn haar hard en droog als het is op gedroogd.

   Antwoord: Een haarkuur is over het algemeen iets anders dan een elixer. Een haarkuur spoel je uiteindelijk weer uit. Een elixer laat je over het algemeen in je haar. Je kunt het volgens mij vergelijken met een serum. Ik zou geen normale conditioner in je haar laten. Ik zou het niet langer dan 30 minuten in je haar laten om jeuk en hard haar te voorkomen. Je kunt eventueel een olie toevoegen aan je haar of essential oil. Met essential oils zou ik wel eerst een test doen om te kijken of er geen allergische reactie van krijgt.

   2. You have any idea wat ik het beste kan doen om mijn haar wat gezonder te krijgen? Zijn de hierboven genoemde olien ook geschikt voor stijlhaar?

   Antwoord: krullend haar is over het algemeen droger dan steil haar dus de haarproducten die ik adviseer kunnen misschien wat zwaarder zijn voor jouw haar, maar er zijn altijd lichtere alternatieven. Daarnaast denk ik dat veel tips & tricks ook toepasbaar zijn op jouw haar. Ook in jouw geval is het belangrijk dat je weet waar jouw haar behoefte aan heeft. Mijn advies is dus om dit blog artikel te lezen: https://macblogster.nl/ken-jij-dit-geheim-voor-gezonder-en-langer-haar/
   en dit blog artikel: https://macblogster.nl/zo-kun-je-testen-je-poreus-haar-hebt/

   Ik denk namelijk dat jij hoog poreus haar hebt en dat jouw haar behoefte heeft aan proteine treatment. Als dit het geval is zou de Chi Keratin leave-in conditioner iets voor jou zijn. Plus deze shampoo en conditioner: https://macblogster.nl/chi-keratin-review-geen-parabenen-en-sulfaten/ Voordat je dit aanschaft, zul je eerst moeten testen of je inderdaad hoog poreus haar hebt.
   Lees de tips & tricks in het blog artikel. Let me know of je hier iets aan hebt en of dit daadwerkelijk helpt.

   Succes!

 2. Georgine says

  Thanks voor de goede tips over de olie. Gebruikte geen olie maar gel omdat olie mijn haar uitdroogde of vet maakte. Maar dat was dus omdat ik de verkeerde olie gebruikte. Ik gebruik nu jojoba olie en mijn haar zit nu heel goed! De olie is ook niet zwaar voor mijn haar.
  Dank je voor het artikel.

 3. Lodi says

  Wat een duidelijk en fijn artikel. Hier gebruik ik eigenlijk nooit olie voor min haar, ik heb el makkelijk haar om zomaar te zeggen.

  • MacBlogster says

   Hoi Lodi, dank je! Het gebruik van olie heeft niet zoveel te maken met ‘gemakkelijk haar’. Het is een manier van het verzorgen van je haar. Net zoals mensen wel of geen primer gebruiken in hun skin care routine 😉
   Plus wat is ‘gemakkelijk haar’? 😉

   • Lodi says

    Daar heb je gelijk in, ik bedoel met gemakkelijk haar eigenlijk, dat het niet dik of dun is, maar er tussen in en niet droog en niet vet. Maar nou moet ik zeggen dat ik het naast shampoo ook niet meer verzorg, Puur omdat ik dus niet wist dat dit kon, Maa je hebt gelijk wat dat routine betreft.

 4. Mariëlle says

  Wat een goed artikel Angela! Ik wist dit helemaal niet en ik gebruik zelf ook regelmatig een oliemasker. Met deze info kan ik wat en ik ga het dan ook zeker eens uitproberen. Wordt vervolgd 😀

 5. Fleur says

  Goed om te lezen! Ik heb ook krullen en pluizig haar en ik gebruik zelden olie. Ik ga maa eens opzoek naar moisturizing en sealing oil

 6. Kim says

  Allereerst at een superfijn blog is dit! ?

  Ik ben sinds vorig jaar begonnen met mijn ‘curl journey’ en ben ik compleet overgestapt naar CG proof producten. Alleen ben ik nog steeds als een malle aan het zoeken naar de ‘balans’. Ik heb een krultype 3A en een mix van fijn/medium haar met een lage porositeit gezien m’n haar er uuuuuren over doet om aan de lucht te drogen. Fohnen is dus echt een must. Standaard gebruikte ik: KKNT als leave-in, Devacurl one conditioning voor de co-wash, shea moisture manuka als masker, wella-gel & mousse als styling voor de hold. Dat ging opzich redelijk tot een maand geleden.

  Mijn haar werd namelijk echt stug, droog en leek net stro. Ook breekt m’n haar suuuupersnel af terwijl ik altijd een hele hoge elasticiteit had. Dus… dit gaf mij het idee dat mijn haar een protëine overload had. Om dit recht te trekken ben ik volledig overgestapt naar protëine vrije producten zoals: KKNT leave-in en custard gel als styling en de Shea Moisture low perosity shampoo en conditioner. Je raad het misschien al,… m’n haar heeft nu precies nul definitie. M’n krullen komen niet in vorm, hangen er slap bij en ik voel gewoon dat ze stevigheid missen.

  Kortom, long story short (sorry ?) en als curlies onder elkaar, wat gaat er hier mis? Is een pre-poo misschien een idee om de stevigheid en moisture er weer in te krijgen?

  Liefs,
  Een radeloze krullenbol

  • MacBlogster says

   Hoi Kim, bedankt voor het bezoeken van mijn blog en je reactie. Wat bedoel je exact met “wat gaat er hier mis”?
   Wat is je wens? Het bereiken van een betere kruldefinitie? Mooier krullend haar?
   Zo op afstand kan ik niet beoordelen wat je nodig hebt. Hoe lang gebruik je nu de proteïne vrije producten?
   Heb je ook de maximum hydration method geprobeerd? Zie: http://macblogster.nl/7-hair-care-tips-voor-lange-gezonde-krullen/
   En heb je ook geprobeerd proteïne en proteïne-vrije producten te combineren?

   Gebruik je regelmatig een deep conditioner treatment? Heb je bijvoorbeeld wel eens een Ghassoul masker geprobeerd (zie: http://macblogster.nl/diy-ghassoul-haarmasker-met-kokosmelk-cacaoboter De overige ingrediënten kun je trouwens weglaten als dit te zwaar is voor je haar vooral omdat je laag poreus haar hebt.

   Kortom, veel vragen dus.

   • Kim says

    Hi,

    Dank je wel voor je reactie en de tips. Heb de Max Hydratation nog niet uitgeprobeerd uit angst om het te over moisturizen. Maar wellicht moet ik het toch maar een kans wagen. Ik hoop je bij deze wat meer duidelijkheid te geven in mijn zoektocht… waar ik naar opzoek ben zijn gedefinieerde/pluisvrije krullen. Krullen die veerkrachtig en sterk zijn. De balans is bij mij erg zoek. De ene keer heb ik pijpekrullen, de andere keer zijn het net snottie snotter slierten en is alle volume verdwenen en probeer ik het met m’n afrokam en haarpoeder meer ‘volheid & volume’ mee te geven.

    De proteinevrije producten gebruik ik nu bijna 2 weken, maar merkte vrij snel dat door de volledig proteine vrije producten m’n haar ‘slap’ wordt en moeilijk krullen vormt.
    Dus nu ben ik toch kleine beetjes proteine aan het toevoegen. Maar merk dus gelijk dat het weer wat stugger wordt…

    Deep-co doe ik regelmatig, maar nog niet op jouw beschreven manier. Ga ik ook eens proberen!

    • MacBlogster says

     Je zou eventueel met gel kunnen werken. Als laatste stap. En dat hoeft helemaal niet veel te zijn, maar het zorgt er wel voor dat je krullen langer blijven zitten. Probeer dit in combi met finger coiling. Dus:

     1. leave-in
     2. gel (zoals de kinky curly curling custard)
     3. Finger coils maken (kun je eventueel los maken als het opgedroogd is, als je de coils zo niet mooi vindt). Check de foto met donker bruine lipstick in dit blog artikel. Daar zie je het resultaat van finger coiling.

     Ps als het te ‘krokant’ wordt, met beetje lichte olie crunch eruit scrunchen.

     Probeer de maximum hydration method
     Wellicht 1 keer in de 4 a 6 weken een lichte proteine treatment als je haar slap blijft ondanks gebruik van maximum en gel

     Succes!
     Laat een comment achter als je de maximum hydration method hebt geprobeerd

 7. Ellis says

  Ik ben druk bezig geweest met informatie te zoeken op je website. Mijn complimenten, erg fijne website met goede, bruibare tips. Alleen ik smeerde elke avond netjes op mijn punten een druppeltje jojoba olie. De eerste 2 weken werden ze heel zacht, tot een aantal dagen geleden. Ik zit nu met een enorm droge bos haar (heb overigens stijl, laag poreus haar). Wat moet ik doen en hoe komt het?

 8. Ellis says

  Hallo,

  Ik heb al je artikelen op de site gelezen en veel informatie eruit gehaald.
  Inmiddels ben ik erachter gekomen dat ik laag poreus haar heb.
  Ik fohn, stijl en krul nooit.
  Gezien mijn haartype kwam ik er, via jouw artikelen achter, dat ik proteïne vrije producten moet hebben.
  Ik heb de leave in : Shea Moisture Raw Shea Butter Extra Moisture Detangler aangeschaft en ben sinds kort de
  Dr Organic argan shampoo & condtioner aan het gebruiken.
  Na het douchen, in nog nat haar, gebruik ik eerst de leave in conditioner en daarna jojoba olie (zoals op je site stond aangegeven)
  Kan het zo zijn dat mijn haren moeten wennen aan de sls vrije poducten?
  Ik ben namelijk sinds een maandje overgestapt naar deze producten en eerlijk, mijn haar heeft er nog nooit zo slecht uitgezien.
  Heb jij tips?

  • Macblogster says

   Hoi Ellis, als ik je verhaal lees krijg ik de indruk dat je de CG methode volgt. Klopt dit? Zo ja, dan zul je inderdaad even een lange adem moeten hebben. Het duurt soms een aantal weken of maanden voordat je krullen er mooier gaan uitzien. Zelf zou ik je geen jojoba olie aanraden. Jojoba olie is nl vrij dik. Als je dit gebruikt creëer je een dikke laag om je haar heen. Door deze laag wordt het moeilijker om je haar te hydrateren.

   Voor de rest nog wat tips afkomstig van https://www.devacurl.com (eigenaar van dit merk is de bedenker v/d CG methode).
   1) “When conditioning low porosity hair, apply conditioner to hair that is already wet, then work it into the hair in sections, while continuing to add water. Diluting the conditioner this way, helps it get more easily absorbed by the cuticle.

   2) You can and should do the same with stylers. Apply them in sections with plenty of water, cream based stylers will likely be your best bet.

   3) […] the key here is to slow down the drying process as much as possible – the longer your hair is wet, the longer it has the opportunity to absorb more moisture, which in turn, lets your wash and go last longer.”

   • Ellis says

    Bedankt voor je uitgebreide reactie.
    Ik heb zelf totaal geen krullen, echt 100% stijl en fijn haar. Misschien gebruik ik de producten op de verkeerde manier?
    Ik las hier ergens dat jojoba olie juist een lichte olie is. Verkeerd begrepen!
    Ik moet echt een lange adem hebben ja. Als ik nu foto’s terug kijk van jaren geleden denk ik ‘goh,.wat had ik daar mooie haren’ Geen idee wat ik toen anders deed. Waarschijnlijk volgooien met sls producten ?

    • Macblogster says

     Hoi Ellis, ik zie dat ik een fout heb gemaakt. Ik was in de veronderstelling dat je het over Castor oil had in plaats van Jojoba olie. Foutje, ik was erg vroeg wakker vandaag. Jojoba olie is minder dik dan castor olie.
     Als je laag poreus haar hebt, zul je zelf even moeten uitvogelen of het handig is om olie te gebruiken.

     Gebruik je wel producten met siliconen? Als je laag poreus haar hebt, kan het helpen om dit te mijden. Siliconen zorgen namelijk ook voor een laag om je haar. Dit betekent dus dat je het beste siliconen, parabenen en sulfaten kunt verwijderen. Let wel, het is moeilijk om advies te geven op afstand zonder alle feiten te weten.

     • Ellis says

      Hallo,

      Geen probleem! ‘
      Soms als ik bij mn vriend ben en geen andere shamppo & condtioner om handen heb, gebruik ik alleen die sls producten. Sowieso gebruik ik alleen shampoo, conditioner en thuis dan (op nat, pas gewassen haar) de leave in van shea moisture
      Merk wel dat ik veel sneller vettiger haar krijg door het gebruik van sls vrije prodcuten zoals de dr. organic shampoo. Maar las dat dat normaal is omdat je hoofdhuid en haren eraan moeten wennen.
      Denk dat ik heel veel geduld moet hebben en niet uit enthousiasme alle producten tegelijk in mijn haren moet gooien. Ik begrijp dat het via een scherm lastig is om mijn haren te beoordelen.
      Nogmaals bedankt voor je genomen moeite en je uitleg.

 9. Dounia says

  Hallo! Ik maak altijd olie mixjes .. maar nu ik dit lees twijfel ik een beetje, want ik mix meestal kokosolie, lijnzaadolie, avocado olie, castor en argan oil.
  Maar betekend dat als ik ze mix dat het dan niet gaat werken omdat misschien eentje een penetrerende olie is en de andere sealing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar