Skip to Content

3 Treurige redenen waarom jij droog haar krijgt wanneer je olie gebruikt

Krijg jij juist droog haar door olie? No need to worry, na het lezen van dit blog artikel is jouw probleem verholpen.

Zie je het voor je: krullen die sneller groeien? Of een perfecte kruldefinitie dankzij het gebruik van castor oil of andere olie soorten? Nee?

Oh, krijg je juist droog haar door olie? En je weet niet welke olie je kunt gebruiken om dit resultaat te krijgen? Geen zorgen, ik geef je een aantal tips die je verder zullen helpen.

Waar kun je goede olie voor in je haar kopen?

Ik gebruik regelmatig olie voor mijn huid en haar. Dit doe ik in de onderstaande 4 winkels:

Mijn haar werd alleen maar droger

Laat je frustratie los. Let it go. Het is mij voorheen ook nooit gelukt om succesvol olie te gebruiken voor mijn haar.

De omslag kwam pas toen ik erachter kwam welke fout ik maakte en wat de wonderbaarlijke oplossing was. No more droog haar door olie.

Dit is de treurige reden waarom jij droog haar krijgt van olie
Droog en pluizig haar

Wat deed ik fout?!

Voordat het zover was, zag en sprak ik regelmatig vrouwen die zweerden bij het gebruik van verschillende oliën. Ze claimden zelfs dat hun haar er sneller door groeide. Say what!!? Hoe kregen ze dit toch voor elkaar?

En bovenal, wat deed ik fout, want ik kreeg alleen maar vettig en droog haar door olie! Tegelijkertijd zag ik de bodem van mijn portemonnee, want laten we wel wezen een flesje haarolie (laten we zeggen Marrocan Oil) is niet goedkoop!

3 Redenen waarom jij droog haar krijgt wanneer je olie gebruikt
Marrocan Oil

Succesvol olie gebruiken

Wanneer je dit leest, ervaar je vast en zeker hetzelfde probleem. Hoe komt het dat jij ook droog haar door olie krijgt, terwijl de rest van de wereld erbij zweert? Wat doe je fout?

Als je het antwoord wilt weten, lees verder en ontdek wat de oplossing is om succesvol verschillende olie soorten te gebruiken in je krullen routine.

Reden 1: droog haar

Gebruik ALTIJD EERST een leave-in conditioner voordat je olie in je haar gebruikt! Goede leave-in conditioners zijn bijvoorbeeld (allen zijn CG friendly):

Reden 2: Sealer vs penetrerende olie

Voordat je bijvoorbeeld enthousiast castor olie toevoegt aan bijvoorbeeld shampoo of leave-in conditioners, is het belangrijk dat je weet wat de eigenschappen zijn van de olie die je wilt gebruiken.

Er bestaan namelijk oliën die je haar kunnen doordringen en je krullen van binnenuit kunnen versterken. Dit zijn penetrating oils. Sealing oils zijn olie soorten die een laagje om je haar heen leggen.

Dit zorgt ervoor dat je haar langer gehydrateerd blijft. Dus:

  • penetrerende olie = olie met kleinere moleculen die je haar kunnen doordringen.
  • Sealing oil = heeft grotere moleculen waardoor het niet door je haar heen kan. Het blijft dus op je haar liggen als een extra barrière.
Wat is een sealer olie?

Wat je moet weten over Palmpitolie

Palmpitolie is omstreden doordat het gewonnen wordt door bomen te kappen in het regenwoud van Indonesie. Dit heeft grote ecologische gevolgen voor het klimaat en de leefomgeving van o.a. Orang Oetangs.

Doordat hun leefomgeving verdwijnt, worden zij met uitsterven bedreigd. Dit geldt ook voor andere dieren.

Om deze reden verkopen een groot aantal webshops geen palmpitolie meer. Op de website van de Apenheul en Milieudefensie kun je hier meer informatie over vinden.

Op de website van de Apenheul lees je het volgende advies:

Gebruik zo min mogelijk producten met palmolie.

Bekijk etiketten. Zit er palmolie in je product? Misschien kun je een vergelijkbaar product vinden zonder palmolie. De ingrediëntennamen zijn soms best ingewikkeld, maar meestal komt het woord ‘palm’ er wel in voor.

Koop producten met verantwoorde palmolie. Soms hebben deze producten het RSPO-keurmerk.”

Website Apenheul

Droog haar door olie

Snap je nu wat er gebeurt als je een sealing oil gebruikt zonder je haar vooraf te hydrateren? Je haar blijft droog en het wordt alleen maar vettig.

Dit is dus de fout die ik maakte; in plaats van het hydrateren van mijn haar creëerde ik een vettige barrière om mijn droge krullen heen. Door deze barrière raakte mijn haar niet gehydrateerd. Ik creëerde alleen maar droog haar door olie.

Wil je extra tips en recepten die je kunt gebruiken om olie in jouw haarroutine te gebruiken? Download mijn olie guide.

Reden 3: Shea butter

Wanneer je shea butter op je huid smeert of smelt, verandert het in een olie. Dit kun je dus ook in je haar smeren.

Er zijn vrouwen die hun haar proberen te hydrateren met shea boter. Is dit handig? De onderstaande video geeft antwoord op deze vraag:

Er is trouwens geen gedocumenteerd onderzoek waaruit blijkt dat Shea boter je haar kan penetreren.

Manieren waarop ik olie gebruik

Kortom, nu jaren later met de nodige kennis op zak en met een big chop achter de rug, kan ik zeggen dat ik eindelijk snap op welke manier ik olie in mijn haar kan gebruiken.

Droog haar door olie: 3 redenen waarom jij er last van hebt
Castor oil (sealing oil) kan ervoor zorgen dat je droog haar krijgt of krullen die groeien. Dit is afhankelijk van hoe je het gebruikt.

Hoe ik een penetrerende olie gebruik

  • Penetrerende oliën zijn geschikt om te gebruiken voor een hot oil of deep hair treatment. Ik gebruik bijvoorbeeld Monoï oil.
  • Dus na het gebruik van een penetrerende olie gebruik ik naderhand een haarcrème. Als ik dit doe zorg ik ervoor dat mijn krullen in elk geval meer dan 2 dagen gehydrateerd blijft. Door het gebruik van de haarcrème seal ik de olie in mijn haar.

Heb je extra hulp nodig? Of snap je na het lezen van dit blog artikel nog steeds niet waar je op moet letten? Doe gratis mee met mijn mini Krullen en Kroeshaar workshop. Wanneer je hebt meegedaan weet je waar je voortaan op moet letten wanneer je mooie krullen wilt krijgen.

Hoe ik een sealer oil gebruik

Sealing oils gebruik ik meestal na het gebruik van een leave-in conditioner en een haarcrème. Of in combinatie met een penetrerende olie.

Olie soorten waar je haar SUPER blij van wordt

Je weet nu het verschil tussen een penetrating en sealing oil. Lees hier: olie soorten waar je haar SUPER blij van wordt. Dit zijn mijn favoriete oliën waarvan mijn haar zichtbaar opknapt.

Q | Welke olie gebruik jij het liefst: een penetrating of sealer oil?

Deze krullen tips wil je ook lezen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Layla Wiersma

Monday 24th of May 2021

Welke haarcreme kun je het beste gebruiken als leave in met een penetrerende olie. Bij mij droogt kokos uit. Monoi olie heb ik nog niet geprobeerd en ga ik zeker doen. Kan ik deze ook gewoon dagelijks een beetje in me haar doen?

Nu gebruik ik amandelolie. Mijn haar houd er wel van. Maar dit dringt dus niet helemaal je haar in lees ik..

Kan ik ook gewoon een goede leave in conditioner kopen voor na het wassen en daar wellicht wat olie aan toevoegen?

Ben wel erg benieuwd wat je verstaat onder een goede haarcreme

Macblogster

Tuesday 25th of May 2021

Hoi Layla, met een haarcreme bedoel ik een stylingscreme. Een voorbeeld hiervan kun je hier vinden: https://macblogster.nl/aunt-jackies-curl-la-la-defining-curl-custard-review/ In dezelfde blog vind je ook voorbeelden van leave-ins. Zie hier nog een voorbeeld: https://macblogster.nl/imbue-review-cg-methode-producten-voor-bouncy-krullen/

Op mijn blog vind je verschillende reviews van producten en info. Neem gerust de tijd om dit door te lezen. Er is een schat aan info te vinden. Wil je tips en tricks? Meld je dan gratis aan voor de Curl Challenge. Daar krijg je alle info bij elkaar en hoef je niet zelf te zoeken.

Layla Wiersma

Monday 24th of May 2021

Hi! Je schrijft dat palmpitolie een goed in de haarschacht doordringt. Ik kan dit product nergens op internet vinden. Enig idee waar ik dit kan kopen?

Macblogster

Tuesday 25th of May 2021

Hoi Layla, lees het kopje: "Wat je moet weten over Palmpitolie"

Milaino

Wednesday 24th of March 2021

Wat een goed artikel! Dank hiervoor. Ik heb een aantal oliƫn aangeschaft, ik kan alleen nergens palmpitolie vinden. Waar koop jij die olie?

Macblogster

Wednesday 24th of March 2021

Hoi Milaino, you're welcome. Palmpitolie is omstreden vanwege de verdwijning van leefomgeving van Orang Oetangs. Dit kan een reden zijn waarom webshops het niet kopen. Ik koop het zelf niet en gebruik andere olien. Goed dat je deze vraag trouwens stelt, want op basis van jouw vraag zal ik de tekst aanvullen. Zie: https://apenheul.nl/palmolie Daar vind je de volgende info over het probleem en wat je er zelf aan kunt doen: " - Gebruik zo min mogelijk producten met palmolie. - Bekijk etiketten. Zit er palmolie in je product? Misschien kun je een vergelijkbaar product vinden zonder palmolie. De ingrediƫntennamen zijn soms best ingewikkeld, maar meestal komt het woord 'palm' er wel in voor. - Koop producten met verantwoorde palmolie. Soms hebben deze producten het RSPO-keurmerk."

Isabel

Thursday 22nd of October 2020

Ik heb je gedetailleerde blog met plezier gelezen. Ik liep vroeger altijd iedereen olijfolie als haarverzorgingsproduct aan te raden. Dit werkt niet voor iedereen, zo werd ik ook gewaarschuwd in de kapsalon. Bij de juiste aandacht voor je haar hoort zorgvuldig uitkiezen wat voor jou het beste werkt.

Dounia

Friday 6th of December 2019

Hallo! Ik maak altijd olie mixjes .. maar nu ik dit lees twijfel ik een beetje, want ik mix meestal kokosolie, lijnzaadolie, avocado olie, castor en argan oil. Maar betekend dat als ik ze mix dat het dan niet gaat werken omdat misschien eentje een penetrerende olie is en de andere sealing?

Macblogster

Friday 6th of December 2019

Hoi Dounia, dat moet geen probleem zijn. Ik zou wel opletten dat je niet teveel sealing oils gebruikt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.