Top
Doe mee met de Gratis Curl Challenge

Suriname voor de onafhankelijkheid Deel 1:

Volgende week is Suriname inmiddels 40 jaar onafhankelijk. Ik ben er als kind geweest 2 a 3 jaar na de onafhankelijkheid. Veel kan ik me er niet meer van herinneren. Als herinnering heb ik enkel jaren 70 foto’s met een te bruine filter. Vanaf vandaag dinsdag 17 november 2015 kan ik door middel bijzonder filmmateriaal op Nederland 2, meer terug zien van de geschiedenis van Suriname. Hoe was Suriname na de oorlog? Suriname in welvaart en Suriname na de traumatische decembermoorden.

Geschiedenis van Suriname voor de onafhankelijkheid

© NTR VPRO

Zoals ik eerder liet weten in Mijn Travel Wish List: Suriname was het grote wens om Suriname eindelijk weer eens te bezoeken na 36 jaar. Ik ben dan ook erg verheugd om te vertellen dat het dit jaar nog eindelijk gaat gebeuren!!!!

Suriname kreeg nauwelijks aandacht op school

Omdat ik praktisch niets van Suriname weet, behalve de verhalen van mijn ouders en familieleden, wordt het tijd om me meer te verdiepen in de geschiedenis van het land waar praktisch iedereen in mijn familie is geboren. Aangezien er op school nauwelijks aandacht aan Suriname werd besteed, bladerde ik thuis door de Surinaamse jaren 70 fotoboeken van mijn ouders. Dat was alle geschiedenis die ik kreeg, inclusief hun verhalen.

Een heftige verhuizing

Hoe bijzonder is het dat zij hun land van oorsprong hebben verlaten om een nieuwe toekomst in Nederland op te bouwen. En het is ze gelukt! Ik kan niet anders dan trots zijn en ze als mijn grote voorbeelden zien. Ik ben niet verder gekomen dan studeren in Engeland, notabene in Europa, en een verhuizing naar een andere stad waar ik niemand kende. Dit laatste vond ik achteraf gezien best pittig. Je zal maar verhuizen vanuit een tropisch land naar Nederland waar je plots te maken krijgt met minder zonuren en veel regen….. En they did it. Respect.

Meer Surinaamse geschiedenis

Inmiddels hoef ik niet meer bij de verhalen van mijn ouders te laten, zowel Andere Tijden als 2Doc besteden ruim aandacht aan het gegeven dat Suriname 40 jaar geleden onafhankelijk werd. Op 25 november 1975 maakte Suriname zich los van Nederland.

Bijzonder filmmateriaal

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) zendt een tweeluik uit waarin Surinamers herinneringen ophalen aan het leven in de kolonie vóór 1975. Een tweeluik van regisseur Paul Ruigrok met bijzonder filmmateriaal.

Geschiedenis van Suriname voor de onafhankelijkheid

© NTR VPRO

Het leven in Suriname na de oorlog

In deel 1, Leven in koloniaal Suriname, staat het dagelijks leven na de oorlog centraal. Ondersteund door bijzondere archiefbeelden vertellen inwoners van Suriname over de toenemende welvaart, het wonen in de stad, op de plantage en in het binnenland. Uitzending: dinsdag 17 november, 21.20 uur, NPO 2.

Surinaamse identiteit & cultuur

Leven in koloniaal Suriname deel 2 beschrijft het langzaam opkomend nationalisme vanaf de jaren 60. Nederland was het grote voorbeeld voor een groot deel van de bevolking en het Koninklijk Huis werd op handen gedragen. Maar kleine groepen begonnen hun eigen identiteit en cultuur steeds meer te koesteren en pleitten uiteindelijk voor complete zelfstandigheid. Uitzending: dinsdag 24 november, 21.20 uur, NPO 2.

Droom die een nachtmerrie werd 

Op dinsdag 24 november zendt de NTR in 2Doc (23.00 uur, NPO 2) een documentaire uit getiteld Suriname revisited. In deze documentaire van Martijn Blekendaal keert juriste Lilian Gonçalves terug naar het land dat zij verliet na een aantal traumatische gebeurtenissen. Haar droom ging in vervulling toen Suriname onafhankelijk werd. Maar bij de militaire staatsgreep verloor ze haar broer en kort daarna bij de Decembermoorden haar man. Ze vluchtte naar Nederland en bond een levenslange strijd voor gerechtigheid aan.

Meer informatie

Op www.anderetijden.nl verschijnt in de aanloop naar de uitzendingen extra, nooit eerder gepubliceerd materiaal.

Anderen lazen ook
6 Netflix series & docu's die ik geweldig vind

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. chucky1012 says

  Wat geweldig om op jou blog hierover een artikel te kunnen lezen!
  Het is een interessant artikel.
  Ik ben trots op mijn afkomst.
  Vandaar dat er komend weekend een speciaal event is.
  Ik zal zeker naar her televisieprogamma gaan kijken.
  Dank je voor deze fijne informatie.

  Fijne dag Xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.