Skip to Content

Historische documentairereeks over Suriname deel 2

Op 25 november is het veertig jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Van 22 november t/m 13 december 2015 zendt documentairekanaal NPO Doc vier weken lang elke zondagavond een documentaire uit over Suriname en haar turbulente geschiedenis.

Surinaamse onafhankelijkheid

Bron foto: onbekend


 

Documentaire 1: Emotionele roadmovie

Clarence Breeveld, geboren in Suriname en woonachtig in Nederland, bezoekt in Katibo Ye Ye (Frank Zichem, 2003) de plekken waar zijn voorouders als slaven zijn verhandeld. Documentairemaker Frank Zichem vergezelt hem op zijn reis naar Ghana. Ze bezoeken historische plekken zoals de slavengevangenis. Bij Fort Elmina ontmoeten Clarence en Frank de Ghanese Stephen Korsah. Met hem gaan ze naar Suriname, waar ze in de binnenlanden worden begroet als vrienden.
Uitzending: zondagavond 22 november 2015 om 22.05 uur.

Documentaire 2: Werelden: Stedman

In 1772 gaat John Gabriël Stedman, een half Schotse, half Nederlandse huurling naar Suriname om te vechten tegen opstandige slaven. Het loopt heel anders dan hij van tevoren denkt. Hij wordt smoorverliefd op de mooie slavin Joanna en krijgt een kind met haar. Regisseur Leon Giesen en cameraman Marcel Prins reizen hem in Werelden: Stedman na, met zijn dagboek als kompas.
Uitzending: zondagavond 29 november om 21.55 uur.

Documentaire 3: Papieren Nederlandertjes

In de jaren zeventig had Suriname te kampen met een hoge werkloosheid en veel armoede. Frank Zichem maakte in 1974 de documentaire Papieren Nederlandertjes (KRO) over Surinamers die naar Nederland emigreerden. We zien de negenjarige Shirley Allison in Suriname die spreekt over haar toekomstige vertrek. Frank Zichem volgt haar reis en aankomst in Nederland en schenkt aandacht aan problematiek als discriminatie en integratie.
Uitzending: zondagavond 6 december om 22.55 uur.

Documentaire 4: De slachtoffers van de Surinaamse decembermoorden

In 1975 werd Suriname onafhankelijk. Enige tijd daarna, op 25 februari 1980, kwam het militaire regime van Desi Bouterse aan de macht door een coup. In Paramaribo vonden onder Desi Bouterse, de Surinaamse decembermoorden plaats op 8 december 1982, te Fort Zeelandia. De grootste critici van Bouterse werden na marteling vermoord tijdens deze decembermoorden. Regisseur René Roelofs schenkt uitgebreid aandacht aan de slachtoffers van deze zaak in Zonen van Suriname (IKON, 2001).
Uitzending: zondagavond 13 december rond 22.00 uur.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Talise Loy

Tuesday 24th of November 2015

Talise Loy liked this on Facebook.

MacBlogster

Friday 20th of November 2015

Deel 1: http://macblogster.nl/suriname-voor-de-onafhankelijkheid-deel-1/

Angela Loy

Friday 20th of November 2015

Deel 1 documentairereeks: http://macblogster.nl/suriname-voor-de-onafhankelijkheid-deel-1/

Shei Fides

Friday 20th of November 2015

Mooi beschreven couz...

Vas Ti

Friday 20th of November 2015

Vas Ti liked this on Facebook.

MacBlogster

Friday 20th of November 2015

MacBlogster liked this on Facebook.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.