Top

7 kroeshaar feiten waar je van zult schrikken

Zijn haarverzorgingsproducten minder slecht voor je haar en hoofdhuid als schadelijke bestanddelen onderaan de ingrediëntenlijst staan? Waarom denken we dat haar relaxers slechter zijn voor kroeshaar dan het invlechten van nep haar? En is African Soap daadwerkelijk beter om te gebruiken? Lees vooral verder indien je hier antwoord op wilt krijgen.

haarmasker

Het gebruik van een haar relaxer om haar te ontkroezen, is erg populair bij gekleurde vrouwen

Haarfeiten waarvan je schrikt

Alweer enige maanden geleden werd ik samen met nog een aantal bloggers uitgenodigd in The Manhattan Hotel in Rotterdam door Dr. Syed, founder van het Amerikaanse haarverzorgingsmerk Avlon (in Nederland het meest bekend vanwege KeraCare). Dr. Syed heeft 29 patenten op zijn naam staan en startte Avlon in 1984, nadat hij zich als product development chemist focuste op Afro hair en de hoofdhuid.

Avlon bloggers breakfast photo Avlon bloggers presentatie Nederland _zpssl9cqtfv.jpg

Lees ook: 5 geboden die elke chick met krullen en kroeshaar moet kennen

Tijdens de Avlon bijeenkomst waarbij we allerlei vragen konden stellen over de eigenschappen en juiste behandeling van krullen en kroeshaar, kwamen er een aantal interessante feiten naar boven waarvan je waarschijnlijk dacht dat het anders was.

Avlon bloggers breakfast photo bloggers_breakfast_avlon1_zpsbekujo8u.jpg

Dr. Syed met de uitgenodigde bloggers voor de Avlon presentatie. Bron foto: myblackhair.nl

Verschil Europees haar & kroeshaar

Maar voordat ik hier over begin, is het handig dat je eerst op de hoogte bent van de verschillen tussen Afro hair (kroeshaar), Europees en Aziatisch haar:

 1. Hair fibers zijn terug te brengen tot 4 typen 1 t/m 4 met daarin a t/m C. Type 1 produceert bijv meer haartalg dan type 4, dat bijvoorbeeld veel minder haartalg produceert en dus een drogere hoofdhuid heeft. Krullen en kroeshaar vallen in de categorie 3 t/m 4. Talg is een verzamelnaam voor zweet, lichaamseigen oliën en residu van hetgeen je eet. 
 2.  Krullen en kroeshaar zijn het type haar dat het meest droog is. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Vanwege de krul structuur wordt haartalg moeilijk verspreid over dit soort haar. Met als gevolg dat krullend haar gemakkelijk breekt en dus droger is. Hierdoor is het moeilijker om lengte te stimuleren of te behouden.
Haar typen photo haar-types_zps0gikvnra.jpg

Verschillende haar- en krultypen

1. Vaker last van hoofdhuid aandoeningen

Doordat personen met krullen en kroeshaar een drogere hoofdhuid hebben en hun haar hierdoor over het algemeen minder vaak wassen (shampoo droogt namelijk je haar en hoofdhuid uit), hebben zij vaker last van bijvoorbeeld overmatige aanwezigheid van Malassezia Furfur. Dit is een gist die op de huid voorkomt, maar in grotere hoeveelheden o.a. verantwoordelijk is voor haarroos, een jeukende hoofdhuid en andere eczeem aandoeningen van de hoofdhuid. Het dilemma is echter dat juist het wassen van krullen en kroeshaar deze conditie van de hoofdhuid verergert.

2. African Soap is no good!

Het gebruik van shampoo droogt je hoofdhuid uit, vooral als je krullen of kroeshaar hebt. Sommige vrouwen gebruiken in plaats van shampoo dan ook African soap. Echter dit ook niet geschikt omdat het zeep is.  Zeep zorgt voor droog haar en een droge hoofdhuid vanwege de hoge pH waarde. “Het behouden van de juiste pH waarde van het haar en de hoofdhuid is essentieel voor de algemene gezondheid van het haar. Haarproducten kunnen de pH waarde van haar beïnvloeden” (bron quote: Schwarzkopf-professional.nl).

African Soap photo African soap_zpsoxank9gg.jpg

African Soap

3. Negatieve invloed op natuurlijke afweer

Je hoofdhuid heeft ongeveer een pH waarde van 5. Dit is dit een groot verschil met de meeste shampoo’s en African Soap die meestal een pH waarde rond de 10 hebben. Je kunt dus het beste een pH neutraal product gebruiken (= pH waarde gelijk aan je huid. De maximaal geschikte pH waarde is 7). Dit beschermt je hoofdhuid en zorgt ervoor dat je haar en hoofdhuid niet droger worden. Een pH neutraal product houdt tevens de natuurlijk eigenschappen van je hoofdhuid in stand en heeft geen negatieve invloed op de natuurlijke zuurgraad van je hoofdhuid. Dit laatste zorgt voor een natuurlijke afweer tegen gisten, schimmels en bacteriën zoals bijvoorbeeld Malassezia Furfur (bron: dokter.nl).

Lees ook: ‘Low ShamPoo

4. Haargroei stimuleren & lengte behouden

Het gebruik van shampoo’s en African Soap beïnvloed de natuurlijke afweer van je haar dus op een negatieve manier, vanwege de hoge pH waarden. Kijkend naar de eerder beschreven eigenschappen van Afro haar, heeft het gebruik van haarverzorgingsproducten met een hogere pH waarde negatieve invloed op je haargroei. Waarom? Volgens Dr. Syed wordt haargroei gestimuleerd door de mate waarop je hoofdhuid is ‘ge-moisturized’ (= voldoende is gevoed met o.a. vocht en natuurlijke oliën).

Beautiful Textures Naturally Straight

Dit is de lengte van mijn haar als ik mijn natuurlijke krullen heb geföhnd.

Lees ook: ‘waarom ik en hair steamer heb gekocht’

Advies

Doordat haartalg gemakkelijker verspreid raakt over stijl haar (haartype 1 en 2), groeit het sneller dan krullend en kroeshaar. De kunst is dus om zowel je hoofdhuid en je haar voldoende te moisturizen om de gebrekkige verspreiding van haartalg op te vangen. Dit zal tevens van positieve invloed zijn op het behouden van je haarlengte.

Dr. Syed adviseert:

 • om krullen en kroeshaar 1 keer per maand te wassen met een non-schadelijke shampoo;
 • wekelijks wassen doe je door middel van co-washing (= wassen met conditioner).

Lees ook: Pre-Poo methode gezond haar en mooie krullen

5. “Haar relaxers zijn niet het meest schadelijk” 

Het gebruik van een haar relaxer is niet eens het meest schadelijke voor je hoofdhuid en haar. Het bleken en oplichten van je haar blijkt dit wel te zijn. Dit maakt je haar namelijk extreem poreus. en  zwak.

Poreus en droog haar door haarverf

Poreus en droog haar dankzij het verven

Dr. Syed zegt tevens, als scheikundige, “je kunt niet tegen haar relaxers zijn als je aan de andere kant wel je haren invlecht. Het invlechten van haar is namelijk een onnatuurlijke houding van je haar, waarbij je haarzakjes naar achteren worden getrokken. Dit heeft beschadiging als gevolg. Volgens Dr. Syed kun je dit vergelijken met het naar achteren trekken van iemands arm.

6. De waarheid over ingrediëntlijsten

Volgens Dr Syed zegt de volgorde van ingrediënten op de ingrediëntenlijst niets iets over hoe schadelijk een product wel of niet is. Het feit dat een ingrediënt onderaan staat op de ingrediëntenlijst, wil niet per sé zeggen dat het geen actieve ingrediënt is. Het zegt alleen dat er niet veel van in zit, maar dit hoeft niet te betekenen dat het ingrediënt minder schadelijk is of minder goed is voor je haar en hoofdhuid.

Low Shampoo Yves Rocher photo Ingredienten_Low_shampoo_Yves_rocher_zpswatzicoq.jpg

Advies

Dr. Syed adviseert om jezelf altijd de volgende vragen te stellen als je haarproducten koopt:

 • wat zit er in (niet alles dat natuurlijk is, is goed is om te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan dierlijke- vs plantaardige vetten)?
 • Wat is het doel van het product?
 • Hoe moet ik het gebruiken?

Lees ook: 4 haar tips die eerder had willen horen 

7. Keratine behandelingen

This might come as a shock, maar (Braziliaanse) keratine behandelingen kunnen je haar niet stijl(er) maken. Als dit had gekund, had men dit allang op grote schaal gebruikt. Volgens Dr. Syed is het enkel de formaldehyde die het haar stijl(er) maakt. Formaldehyde is echter niet goed voor je haar.

Lees ook: CHI Keratin lijnAnderen lazen ook
Haul: haarproducten voor kroeshaar & krullen

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. chucky1012 says

  Erg belangrijk en goed om te weten.
  Ben zo blij dat ik mijn kapsel al jaren niet meer straight 😉

 2. Marit Claasen says

  Goedemorgen, wat ik blij met jou pagina ? mijn dochter(10) heeft veel krullen en aan de achterkant bij haar kruin kroes haar! Het is altijd droog. Ik heb al van alles geprobeerd ( ook de LOC methode) maar na een uur is alles weer helemaal droog. Om te kammen gebruik ik een groffe kam en een detailing borstel. Half uur bezig met kammen, maar de klitten blijven. Ze wilt d’r haar zo graag los dragen, maar dan is het 1 grote, droge klittende haardos. En omdat d’r haar aan de achterkant kroest en aan de zijkanten krult, lijkt het alsof het ongelijk geknipt is dat ziet er dus niet uit. Wat moet ik nou! Ze kan het zelf ook niet kammen of er iets mee doen. Bij d’r haargrens is het vaak vet en de rest van d’r haar en hoofdhuid super droog. Co Washing is dus 1x pm met shampoo wassen en tussendoor met cremespoeling?
  Wat een verhaal he??
  Alvast bedankt?

 3. Whitney Yilmaz-Bosch says

  Ik doe nu sinds een paar maanden aan co Washing, het was voor mij een hele zoektocht welke conditioners ik het beste kon gebruiken. Ik ben er alleen nog niet echt achter welke shampoo ik zo af en toe kan gebruiken. Heb je hier ook een artikel over of kun je er een paar aanbevelen?

  Super pagina trouwens, echt hele handige nuttige tips! ?

 4. Fleur says

  Hai, wat een super tips lees ik hier! Mijn dochter, 10 jaar, heeft blond krullend kroes haar met veel pluis aan de voorkant. Ik ben nu eindelijk achter de juiste producten, maar maak me weer druk om de zomer. Ik denk eraan om het in te laten vlechten. Heb jij tips waar ik dat zou kunnen doen en of dat het juiste is?
  Groetjes Fleur.

  • MacBlogster says

   Beste Fleur, dank je wel voor je comment. Leuk!
   Mijn advies is: wordt lid van FB groepen zoals the Natural Hair Club Nederland, daar kun je vragen naar ‘vlecht adressen’ in jouw woonplaats. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar