Skip to Content

7 kroeshaar en hoofdhuid feiten waarvan je zult schrikken

Zijn haarproducten minder slecht voor je haar en hoofdhuid wanneer schadelijke bestanddelen onderaan de ingrediëntenlijst staan? 

En is African Black Soap de oplossing tegen hoofdhuidproblemen? Lees hier de antwoorden en tips van een scheikundige: 7 kroeshaar en hoofdhuid feiten waar je van zult schrikken.

Haarfeiten waarvan je schrikt

Alweer enige maanden geleden werd ik samen met nog een aantal bloggers uitgenodigd in The Manhattan Hotel in Rotterdam door Dr. Syed, founder van het Amerikaanse hair care brand Avlon.

In Nederland staat Avlon voornamelijk bekend vanwege de merken:

Het blijkt dat Dr. Syed 29 patenten op zijn naam heeft staan en Avlon startte in 1984, nadat hij zich als product development chemist focuste op Afro haar en hoofdhuidproblemen.

Poreus en droog haar door haarverf
Door het verven kreeg ik droog, pluizig en hoog poreus haar

Tijdens de Avlon bijeenkomst konden we allerlei vragen stellen over de eigenschappen en juiste behandeling van krullen en kroeshaar. Er kwamen toen een aantal interessante feiten naar boven.

In dit blog artikel zal ik deze onderzochte feiten met je delen. Je zult er waarschijnlijk van schrikken, omdat je dacht je hoogstwaarschijnlijk een andere overtuiging hebt.

7 kroeshaar en hoofdhuid feiten waar je van zult schrikken

Aziatisch en Europees haar vs kroeshaar: wat is het verschil?

Voordat ik van start ga, geef ik je eerst een uitleg over het verschil tussen:

  • Afro haar (kroeshaar), 
  • Europees
  • en Aziatisch haar.

Het is namelijk handig dat je eerst op de hoogte bent van de verschillen. Hair fibers (haarvezels) zijn namelijk terug te brengen tot 4 types, namelijk:

  • type 1 t/m 4
  • en vervolgens weer in type A t/m C. 

Haartype 1 produceert bijvoorbeeld meer haartalg dan type 4. Wanneer je dus haartype 4 hebt, produceert jouw hoofdhuid minder haartalg en heb je dus sneller een drogere hoofdhuid.

Talg is een verzamelnaam voor zweet, lichaamseigen oliën en residu van hetgeen je eet. 

Haartype systeem: verschillende krultypes
Verschillende haar- en krultypen

Krullen en kroeshaar vallen beiden in de categorieën 3 t/m 4. Dit zijn de haartypes die het meest te kampen hebben met droog haar en een droge hoofdhuid, volgens wetenschappelijk onderzoek.

Vanwege de krulstructuur wordt haartalg moeilijk verspreid over dit soort haar. Het gevolg is dat dit krullend haar droger is en dus gemakkelijker breekt.

Je zult dus meer moeite moeten doen om je haar te hydrateren. Ook zul je meer moeite moeten doen om ervoor te zorgen dat je haar langer wordt.

Ondanks dat men denkt dat kroeshaar niet lang kan worden, is wel mogelijk om dit te realiseren met de juiste verzorging.

Kortom, dat afro haar niet voorbij je schouders kan groeien is een mythe en dus onzin.

7 kroeshaar en hoofdhuid feiten waar je van zult schrikken
Dr. Syed met de uitgenodigde bloggers voor de Avlon presentatie. Bron foto: myblackhair.nl

Heb je hulp nodig om jouw krullend haar beter te verzorgen? Doe mee met mijn gratis Curl Challenge.

1. Vaker last van hoofdhuid aandoeningen

Doordat personen met krullen en kroeshaar een drogere hoofdhuid hebben, wassen ze over het algemeen hun haar minder vaak.

Hierdoor hebben ze weer vaak last van bijvoorbeeld overmatige aanwezigheid van Malassezia Furfur. Dit is een gist die van nature op je huid voorkomt.

Wanneer deze gist zich vermenigvuldigd en grotere hoeveelheden op je hoofdhuid is te vinden, dan is het onder andere verantwoordelijk voor:

Het grote dilemma is dat het te vaak wassen van je krullen en kroeshaar dit juist verergert.

2. African Black Soap

Om hoofdhuidproblemen op te lossen denkt men vaak dat het gebruik van African Black Soap de perfecte oplossing is voor dit soort problemen.

Is African back Soap goed voor je haar en hoofdhuid?
African Soap

Ondanks dat African Black Soap desinfecterende eigenschappen heeft, is het niet per se geschikt om te gebruiken wanneer je een droge hoofdhuid hebt.

Zeep heeft namelijk een hoge pH-waarde en zorgt dus weer voor een droge hoofdhuid en droog haar. Het is dus niet handig om continu zeep te gebruiken.

“Het behouden van de juiste pH waarde van het haar en de hoofdhuid is essentieel voor de algemene gezondheid van het haar. Haarproducten kunnen de pH-waarde van haar beïnvloeden.” 

Schwarzkopf-professional.nl

3. Negatieve invloed natuurlijke afweer

Je hoofdhuid heeft ongeveer een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Je haar heeft weer een pH-waarde die tussen de 3,5 en 5,5 ligt.

Dit is dit een groot verschil met African Black Soap en de meeste shampoo’s. Deze hebben meestal een pH waarde rond de 10.

Je kunt dus het beste een pH-neutraal product gebruiken. Dit is een haarproduct met een pH-waarde gelijk aan de zuurgraad van je hoofdhuid of haar.

De beste oplossing is het gebruik van een shampoo of shampoobar met een pH waarde tussen 4 en 6. Dit beschermt je hoofdhuid en zorgt ervoor dat je haar en hoofdhuid niet droger worden.

Door een pH neutraal product te gebruiken houd je de natuurlijke eigenschappen en zuurtegraad van je hoofdhuid in stand.

Dit laatste zorgt voor een natuurlijke afweer tegen gisten, schimmels en bacteriën zoals bijvoorbeeld Malassezia Furfur (bron: dokter.nl).

Beautiful Textures Naturally Straight
Dit is mijn haarlengte wanner ik mijn natuurlijke krullen heb geföhnd.

4. Haargroei stimuleren & lengte behouden

Het herhaaldelijke gebruik van shampoo’s en African Black Soap beïnvloed de natuurlijke afweer van je hoofdhuid dus op een negatieve manier. Dit komt door de hoge pH-waarde van de haarproducten.

Wanneer je naar de bovengenoemde eigenschappen van Afro haar kijkt, heeft het gebruik van haarproducten met een hoge pH-waarde negatieve invloed op je haargroei.

Waarom? Volgens Dr. Syed wordt haargroei gestimuleerd door de mate waarop je hoofdhuid voldoende gehydrateerd is. Gehydrateerd betekent in dit geval: voorzien van talg (o.a. vocht en lichaamseigen oliën).

Advies

Doordat haartalg gemakkelijker verspreid raakt over haartype 1 en 2, groeit het sneller dan krullend haar (haartype 3 en 4).

Het is dus de kunst om zowel je hoofdhuid en haar voldoende te hydrateren om de gebrekkige verspreiding van haartalg op te vangen.

Uiteindelijk heeft dit een positieve invloed op het bevorderen van je haarlengte. Om dit te bereiken adviseert Dr. Syed om:

  • krullen en kroeshaar 1 keer per maand te wassen met een non-schadelijke shampoo;
  • wekelijks je haar te wassen door middel van co-washing (= wassen met reinigende conditioner).
Is het gebruik van een haar relaxer echt slecht voor je haar en hoofdhuid?
Het gebruik van een relaxer om haar chemisch te ontkroezen, was tot voor kort erg populair bij zwarte vrouwen

5. Wat is het meest schadelijk voor je haar?

Gebruik je een haar relaxer? Hier een feit om je gerust te stellen: het gebruik van een relaxer is niet eens het meest schadelijke voor je hoofdhuid en haar.

Wat is wel het meest schadelijk, vraag je je waarschijnlijk af. Dit is het bleken en oplichten van je haar. Dit maakt je haar namelijk extreem poreus en zwak.

Verder is Dr. Syed, als scheikundige, het volgende van mening:

“je kunt niet tegen haar relaxers zijn als je aan de andere kant wel je haren invlecht.

Het invlechten van haar is namelijk een onnatuurlijke houding van je haar, waarbij je haarzakjes naar achteren worden getrokken.

Dit heeft beschadiging als gevolg. Dit is hetzelfde als het naar achteren trekken van iemands arm.”

Dr. Syed, product development chemist

6. De waarheid over ingrediëntlijsten

Volgens Dr Syed zegt de volgorde van bestanddelen op de ingrediëntenlijst NIETS over hoe schadelijk een product wel of niet is.

Het feit dat een ingrediënt onderaan op de ingrediëntenlijst staat, wil niet per sé zeggen dat het geen actieve ingrediënt is.

Het zegt alleen dat er niet veel van dit ingredient in het product zit, maar dit hoeft NIET te betekenen dat het ingrediënt minder schadelijk is voor je haar en hoofdhuid.

Andere lazen ook: Lees dit wanneer je denkt dat plantaardige cosmetica beter is

Low Shampoo Yves Rocher photo Ingredientenlijst
Voorbeeld van een ingrediëntenlijst van een Yves Rocher shampoo waar ik een review over schreef.

Advies

Dr. Syed adviseert om jezelf altijd de volgende 3 vragen te stellen wanneer je haarproducten koopt:

  1. wat zit er in (niet alles dat natuurlijk is, is goed is om te gebruiken)?
  2. Wat is het doel van het product?
  3. Hoe moet ik het gebruiken?

7. Keratine behandelingen

This might come as a shock, maar (Braziliaanse) keratine behandelingen kunnen je haar niet steil(er) maken. Als dit had gekund, had men dit allang op grote schaal gebruikt.

Volgens Dr. Syed is het enkel de formaldehyde die het haar steil(er) maakt. Formaldehyde is echter niet goed voor je haar.

Vond je dit interessant en wil je meer tips lezen? Bekijk de onderstaande blog artikelen:

Anderen lazen ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Fleur

Sunday 5th of June 2016

Hai, wat een super tips lees ik hier! Mijn dochter, 10 jaar, heeft blond krullend kroes haar met veel pluis aan de voorkant. Ik ben nu eindelijk achter de juiste producten, maar maak me weer druk om de zomer. Ik denk eraan om het in te laten vlechten. Heb jij tips waar ik dat zou kunnen doen en of dat het juiste is? Groetjes Fleur.

MacBlogster

Sunday 5th of June 2016

Beste Fleur, dank je wel voor je comment. Leuk! Mijn advies is: wordt lid van FB groepen zoals the Natural Hair Club Nederland, daar kun je vragen naar 'vlecht adressen' in jouw woonplaats. Succes!

Do Carpediem

Tuesday 1st of December 2015

Judith Breidel co wash die wil ik onder me boom????

Do Carpediem

Tuesday 1st of December 2015

Hahah

Judith Breidel

Tuesday 1st of December 2015

Is goed onder mijn mooie mini boompje waar een speel keuken en een tablet onder komt?

Whitney Yilmaz-Bosch

Tuesday 1st of December 2015

Ik doe nu sinds een paar maanden aan co Washing, het was voor mij een hele zoektocht welke conditioners ik het beste kon gebruiken. Ik ben er alleen nog niet echt achter welke shampoo ik zo af en toe kan gebruiken. Heb je hier ook een artikel over of kun je er een paar aanbevelen?

Super pagina trouwens, echt hele handige nuttige tips! ?

MacBlogster

Friday 11th of December 2015

Je kunt ook veel dingen online kopen. Zelfs goedkopere producten. Succes ladies. O

Whitney Yilmaz-Bosch

Friday 11th of December 2015

Ja ik ben ook in een kleinere stad gaan wonen, met weinig winkels dus wil ook altijd producten die overal te verkrijgen zijn. Appelazijn heb ik nooit gedaan, wil dat ook eens een keer gaan doen. Succes ermee?

Cheryl Johan

Friday 11th of December 2015

Super bedankt voor jullie reacties ?... Tegen dat probleem loop ik ook. Alles is zo duur en ik woon in een dorp, dus een toko zit hier niet om de hoek. Ik ga vanavond mijn haren wassen met appelazijn. Ben benieuwd of dat wat is ?

MacBlogster

Friday 11th of December 2015

Daarnaast, shampoo die ik zelf gebruik: http://macblogster.nl/mijn-haarverzorginsroutine-welke-producten-gebruik-ik-nu/

MacBlogster

Friday 11th of December 2015

En: http://macblogster.nl/calling-all-curls-win-5x-aveda-be-curly-co-wash/

Marit Claasen

Tuesday 1st of December 2015

Goedemorgen, wat ik blij met jou pagina ? mijn dochter(10) heeft veel krullen en aan de achterkant bij haar kruin kroes haar! Het is altijd droog. Ik heb al van alles geprobeerd ( ook de LOC methode) maar na een uur is alles weer helemaal droog. Om te kammen gebruik ik een groffe kam en een detailing borstel. Half uur bezig met kammen, maar de klitten blijven. Ze wilt d'r haar zo graag los dragen, maar dan is het 1 grote, droge klittende haardos. En omdat d'r haar aan de achterkant kroest en aan de zijkanten krult, lijkt het alsof het ongelijk geknipt is dat ziet er dus niet uit. Wat moet ik nou! Ze kan het zelf ook niet kammen of er iets mee doen. Bij d'r haargrens is het vaak vet en de rest van d'r haar en hoofdhuid super droog. Co Washing is dus 1x pm met shampoo wassen en tussendoor met cremespoeling? Wat een verhaal he?? Alvast bedankt?

Marit Claasen

Friday 11th of December 2015

Bedankt alweer!??

Nana Urwa

Friday 11th of December 2015

Idd enkel zuivere!

MacBlogster

Friday 11th of December 2015

De meeste olien kun je idd gebruiken, maar als er het 1 en ander aan toegevoegd is, zou ik sowieso uitkijken. Moraal van het verhaal: altijd ingredienten checken.

Nana Urwa

Friday 11th of December 2015

Ik gebruik jojoba lichaamsolie op mijn haar, geen probleem! (Werd me bevestigd door een professionele diy lichaam en haarproductenmaakster)

MacBlogster

Friday 11th of December 2015

Ik denk het wel. Durf het echter niet met zekerheid te zeggen. Check wel even de ingredienten. Als het (pure) olie is, moet je het ook voor je haar kunnen gebruiken.

MacBlogster

Sunday 18th of October 2015

7 haarfeiten waar je van zult schrikken http://t.co/84IMCl4E5F via @MacBlogster

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.