Skip to Content

Co-Wash Do’s & Dont’s: alles wat je MOET weten over co-washing

Op mijn blog heb ik het vaker over co-washing gehad. Meestal ging het over de producten die je hierbij kunt gebruiken, maar hoe doe je eigenlijk een co-wash? Is dit ook geschikt voor jouw haar en wat zijn de Do’s en Don’ts? In mijn nieuwe blog vertel ik alles wat je moet weten, voordat je enthousiast aan de slag gaat. 

Wat is een co-wash?

Het begrip co-wash is ontstaan in de Amerikaanse Natural Hair community. Vrouwen met afro haar (kroeshaar) gingen op zoek naar manieren waarop ze konden voorkomen dat hun haar droog werd en dus snel brak. 

Eén van de oplossingen lag in het toepassen van een co-wash: het wassen van je haar met conditioner in plaats van shampoo.

Co-Wash Do’s & Don'ts: dit is wat elke Curly Girl MOET weten
Het afwisselen van je shampoo met een co-wash, zorgt voor veerkrachtig krullend haar

Waarom zou je überhaupt aan co-washing doen? 

Shampoos, met en zonder sulfaten, bevatten vaak ingrediënten die je haar en hoofdhuid grondig reinigen. Het gevolg is dat ze beiden worden gestript van hun natuurlijke oliën. 

Co-washing voorkomt dit en zorgt dus indirect voor veerkrachtig haar wanneer je het op de juiste manier toepast. Hieronder leg ik wat je absoluut WEL en NIET moet doen tijdens het toepassen van een co-wash.

1. Balans creëren

Een co-wash doen is absoluut niet ingewikkeld. Toch zijn er bepaalde zaken waar je op moet letten. 

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er een juiste balans moet zijn tussen:

 • reiniging 
 • en hydratatie.

Je wilt voorkomen dat je hoofdhuid wordt gestript van natuurlijke oliën, maar het is ook belangrijk dat je je hoofdhuid goed reinigt. Hiermee voorkom je hoofdhuidproblemen en bijvoorbeeld een wildgroei aan Malassezia Furfur

Kortom, wissel je co-wash af met shampoo. Het is een big no no om je haar alleen te wassen door middel van co-washing.

2. Co-washing: wel of geen normale conditioner gebruiken?

In principe kun je normale conditioner gebruiken om af en toe een co-wash mee te doen. Let wel, dit is afhankelijk van je haareigenschappen. 

Wanneer je normale conditioner gebruikt, zorg er dan voor dat je tijdens elke co-wash ook je hoofdhuid scrubt. Hier kun je een speciale scrub borstel voor gebruiken.

Co-Wash Do’s & Dont’s: alles wat je MOET weten over co-washing

Door zo’n scrub borstel te gebruiken zorg je ervoor dat je je hoofdhuid ontdoet van resten haarproduct, zweet en talg (buildup). Dit voorkomt jeuk en hoofdhuidirritaties.

Zie hier nog een punt van aandacht wanneer je normale conditioner gebruikt in plaats van een speciale conditioner met reinigende eigenschappen. Gebruik bij voorkeur een conditioner die:

 • is gemaakt zonder sulfaten en siliconen
 • en speciaal geformuleerd is voor krullen of afro haar. 

Reguliere conditioners bevatten vaak sulfaten die jouw krullen of poreuze haar nog droger en meer breekbaar maken. 

Siliconen wil je liever ook niet in je conditioner. Ze vormen namelijk een waterafstotend laagje om je haar heen. Hierdoor krijgen andere haarproducten geen kans om door te dringen in je haar.

Hoe doe je een co-wash

SheaMoisture heeft bijvoorbeeld conditioners zonder siliconen en ze zijn speciaal gemaakt voor krullen en afro haar:

 • SheaMoisture Raw Shea Butter Restorative conditionerzorgt voor intensieve voeding. Perfect om te gebruiken wanneer je deels chemisch behandeld haar hebt en hier mee wilt stoppen. Denk bijvoorbeeld aan gerelaxt of geverfd haar. Bevat Fairtrade sheaboter uit Ghana. 

Wil je weten welke SheaMoisture lijn het beste bij jouw haar past? Lees dit blog artikel.

Uit dit rijtje is de Raw Shea Butter Restorative Conditioner mijn favoriet. Het maakt mijn haar zijdezacht in combinatie met een intensieve voeding. Heerlijk!

Voorheen deed ik regelmatig aan co-washing. Tegenwoordig doe ik dit nauwelijks. Ik gebruik nu liever een milde shampoo om mijn haar en hoofdhuid te reinigen. 

Wanneer ik mijn haar met shampoo was, gebruik ik bijvoorbeeld de SheaMoisture Jamaican Black Castor Oil Shampoo in combinatie met de Raw Shea Butter Conditioner. Momenteel vind ik dit een hele fijne combinatie.

Naderhand gebruik ik de overige stylingsproducten uit de Jamaican Black Castor Oil lijn. Het resultaat is zoals je op de bovenstaande foto ziet.

Conditioner Shea Moisture raw sheabutter

3. Hoe vaak kun je een co-wash doen?

Hoe vaak je een co-wash kunt doen, hangt af van je haareigenschappen. Gemiddeld genomen adviseren haardeskundigen maximaal 3 keer per maand een co-wash doen. 

Hierbij gaan ze er wel vanuit ervan uit dat je een droge hoofdhuid en droog haar hebt, en maximaal één keer per week je haren wast. Heb je snel vet haar of fijn haar, dan geldt een ander advies.

 4. Wanneer overslaan?

Heb je van nature snel vet haar? Dan kun je co-washing beter achterwege laten. Een conditioner verwijdert namelijk niet al het talg dat door jouw hoofdhuid wordt geproduceerd. 

Het resultaat is dat je eindigt met:

 • buildup, 
 • onder andere een jeukende hoofdhuid
 • en haar dat slap en vettig oogt.

5. Kun je co-washen met een deep conditioner of haarmasker?

Ik krijg ook de vraag of je kunt co-washen met een deep conditioner of haarmasker. Ik zeg dan vaak: gebruik dit liever niet. 

Waarom niet? De reden is simpel; in mijn blog 3 Deep Conditioning Don’ts: hiermee doe je je krullen meer kwaad dan goed kon je al lezen dat haarmaskers en deep conditioners een hogere concentratie aan werkzame stoffen hebben. 

Vaak is de textuur ook zwaarder, waardoor je sneller last krijgt van build-up. “Buildup” is een verzamelnaam voor zweet, resten haarproducten en haartalg.

Wanneer je buildup niet grondig verwijdert, zorgt dit uiteindelijk voor hoofdhuidproblemen. Dit kon je hierboven al lezen.

Hoe kom je erachter of je last hebt van build-up? Dit merk je vaak aan: 

 • minder veerkrachtige krullen, 
 • een doffe glans, 
 • vet haar 
 • en een geïrriteerde of jeukende hoofdhuid.

6. Hoe doe je een co-wash – stappenplan?

Zie hier een uitleg voor het geval je graag wilt weten hoe je een co-wash doet.

Zie de onderstaande video ter illustratie:

 • Maak je haar nat en verdeel de (reinigende) conditioner over je natte haar. 
 • Was vervolgens je haar met de conditioner. 
 • Gebruik eventueel een grove kam om de conditioner optimaal over je haar te verdelen. 

Met een grove kam kun je voorzichtig knopen en klitten uit je haar verwijderen. Dit doe je natuurlijk wel voorzichtig nu je haar nat en breekbaar is. 

 • Laat daarna de conditioner maximaal 3 minuten intrekken en spoel het uit. 
 • Heb je een hele droge hoofdhuid, dan kun je eventueel je hoofdhuid ermee masseren.
 • Gebruik je vingertoppen om te voorkomen dat je je hoofdhuid beschadigt en let op dat je naderhand alles wegspoelt.

Doe jij regelmatig aan co-washing? Zo ja, hoe vaak?

Dit blog artikel kwam tot stand in samenwerking met SheaMoisture Nederland.

Anderen lazen ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.