Skip to Content

Lees dit als je denkt dat plantaardige cosmetica beter is

Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, Dr. Jetske Ultee, geloven we onterecht dat plantaardige cosmetica beter is, en dat je puistjes krijgt door make-up. Volgens de arts blijkt dit niet te kloppen.

Zo ontving ik dan ook een bericht van Dr. Jetske Ultee. Dit bericht ging over de opmerkelijke uitkomst van een enquête die zij heeft afgenomen onder ruim 1000 vrouwen over hun cosmetica gebruik.

Lees dit als je denkt dat plantaardige cosmetica beter is

Denk jij dit ook?

Ik vond het verrassend om te lezen dat “ruim 30% van de vrouwen weleens een (allergische) huidreactie heeft gehad van make-up voor het gezicht of de ogen.” Dit vind ik schokkend veel.

Volgens de onderzoekarts komt dit doordat “er nog veel onwetendheid is over wat goed en wat niet goed is voor de huid.” Het blijkt namelijk dat:

  • 90% van de vrouwen denkt dat plantaardige cosmetica beter is voor je huid;
  • 64% vindt dat make-up lekker hoort te ruiken.
  • Slechts 36% controleert of ingrediënten goed zijn voor de huid.

Plantaardig cosmetica beter?

Zoals je ziet denkt maar liefst 90% van de vrouwen dat je beter plantaardige cosmetica met zoveel mogelijke natuurlijke ingrediënten kunt gebruiken. Dit blijk echter een misverstand te zijn volgens Dr. Jetske Ultee:

”’Plantaardig’ of ‘natuurlijk’ betekent nog niet dat een product mild is. Sommige plantaardige stoffen kun je zelfs beter vermijden – zeker bij een gevoelige huid.

Lavendel bijvoorbeeld, hamamelis (witch hazel), ylang ylang en citrusachtige stoffen. Deze botanische grondstoffen zijn niet zozeer gevaarlijk of schadelijk, maar ze kunnen heel irriterend werken. In plaats van een mooie huid, smeer je jezelf dan alleen maar ‘extra rimpels’ aan.”

Dr. Jetske Ultee

Het blijkt dat veel huidartsen het gebruik van plantaardige cosmetica afraden juist afraden waneer je allergieën of een zeer gevoelige huid hebt, aldus mevrouw Ultee.

Oorzaak huidirritatie

Ook blijken geurstoffen de meest voorkomende oorzaak van een cosmetische allergie zijn. Desondanks is bijna 2/3 van de vrouwen van mening dat make-up lekker hoort te ruiken.

Kortom, het moraal van het verhaal is dus: check de ingrediëntenlijst voordat je cosmetica koopt. Toch controleert slechts 36% van de vrouwen of de ingrediënten überhaupt zo goed zijn voor hun huid als dat de fabrikant claimt.

Lees dit als je denkt dat plantaardige cosmetica beter is

Vind jij make-up weggooien zonde?

Zelf gooi ik skin care sneller weg dan make-up. Op de 1 of andere manier vind ik het moeilijk om afscheid te nemen van make-up. Klaarblijkelijk ben ik niet de enige, want 60% van de vrouwen gebruikt make-up die over datum is. Slechte keuze: het gebruik van oude make-up is een andere bekende oorzaak van irritatie en huidklachten.

Anderen lazen ook: Deze 7 Tips voorkomen dat je puistjes krijgt door je make-up of make-up kwasten

Krijg je puistjes door make-up?

Denk jij dat je puistjes door make-up krijgt? Ruim 1/4 van de respondenten denkt dat het gebruik van make-up puistjes veroorzaakt.

Het krijgen van puistjes hangt samen met:

  • het product en de ingrediënten,
  • het reinigen van je huid
  • en het reinigen van je make-up kwasten.

Gelukkig verwijdert 85% van de vrouwen netjes alle make-up voor het slapengaan. Het wekelijks reinigen van kwasten wordt daarentegen nauwelijks gedaan: maar liefst de helft van de vrouwen doet dit niet.

Handleiding voor mooie huid

Wil je weten wat je moet doen om ervoor te zorgen dat jouw huid binnen een paar maanden mooier en egaler wordt? Lees ‘het Huidboek‘ van Dr. Jetske Ultee.

Dit is een handleiding voor het gebruik van veilige producten die je huid juist goed doen. Zowel verkrijgbaar in het Engels als in het Nederlands.

Meer info over de onderzoeken van Dr. Jetske Ultee kun je vinden op Skinwiser, haar onderzoeksinstituut.

Heb je deze tips al gezien?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laura

Wednesday 16th of January 2019

Ik denk dat het belangrijkste is dat 1) je huid goed reageert op de cosmetica die je gebruikt en 2) dat je tevreden bent over het product dat je gebruikt! Meer hoeft dat toch niet te zijn? En of dat nu plantaardig is of niet .. Maakt dan toch niet uit? De foundation bvb van Lush is helemaal vegan, maar loopt na een uur gewoon van je gezicht af .. Is toch ook niet de bedoeling?

MacBlogster

Friday 18th of January 2019

Hahaha, nee dat is niet de bedoeling! Zonde van je geld.

kiki hasselton

Friday 28th of December 2018

ik moet eerlijk bekennen dat ik hier niet zo mee bezig ben. de producten die ik nu gebruik vind ik erg fijn en dan vind ik het lastig om iets anders te proberen

Nadia

Friday 28th of December 2018

Ik gebruik wat goed zit en als het op is, of niet meer werkt, dan gooi ik het weg. Ik ben hier niet pietje precies in en geef er zeker niet veel geld aan uit ;)

Wendy

Friday 28th of December 2018

Ik gebruik eigenlijk al mijn make-up tot het op/leeg is. Dus ja, dat zal heus wel over datum zijn dan. Zolang ik er geen reacties van krijg blijf ik dit ook gewoon doen.

Linda

Friday 28th of December 2018

Ik gebruik zelf dierproefvrije cosmetica en merk dat ik ook steeds meer natuurlijke en minerale make-up gebruik. Ik ben een van die 30% aan mensen die allergische reacties krijgt van make-up en nu ik natuurlijke make-up gebruik is dit probleem verholpen. Het was een zoektocht, maar het is mij zoveel waard!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.