Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Lees dit als je denkt dat plantaardige cosmetica beter is

Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, Dr. Jetske Ultee, geloven we onterecht dat plantaardige cosmetica beter is, en dat je puistjes krijgt door make-up. Volgens de arts blijkt dit niet te kloppen.

Make-up December 10

Zo ontving ik dan ook een bericht van Dr. Jetske Ultee. Dit bericht ging over de opmerkelijke uitkomst van een enquête die zij heeft afgenomen onder ruim 1000 vrouwen over hun cosmetica gebruik.

Lees dit als je denkt dat plantaardige cosmetica beter is

Allergische huidreactie

Wat ik verrassend vond om te lezen is dat “ruim 30% van de vrouwen weleens een (allergische) huidreactie heeft gehad van make-up voor het gezicht of de ogen”. Dit vind ik schokkend veel.

Denk jij dit ook?

Volgens de onderzoekarts komt dit doordat “er nog veel onwetendheid is over wat goed en wat niet goed is voor de huid.” Het blijkt namelijk dat:

 • 90% van de vrouwen denkt dat plantaardige cosmetica beter is voor je huid;
 • 64% vindt dat make-up lekker hoort te ruiken.
 • Slechts 36% controleert of ingrediënten goed zijn voor de huid.

Plantaardig cosmetica beter?

Zoals je ziet denkt maar liefst 90% van de vrouwen dat je beter plantaardige cosmetica met zoveel mogelijke natuurlijke ingrediënten kunt gebruiken. Dit blijk echter een misverstand te zijn volgens Dr. Jetske Ultee:

”’Plantaardig’ of ‘natuurlijk’ betekent nog niet dat een product mild is. Sommige plantaardige stoffen kun je zelfs beter vermijden – zeker bij een gevoelige huid. Lavendel bijvoorbeeld, hamamelis (witch hazel), ylang ylang en citrusachtige stoffen. Deze botanische grondstoffen zijn niet zozeer gevaarlijk of schadelijk, maar ze kunnen heel irriterend werken. In plaats van een mooie huid, smeer je jezelf dan alleen maar ‘extra rimpels’ aan. Wist je dat veel huidartsen bij mensen met allergieën of een zeer gevoelige huid daarom juist het gebruik van plantaardige cosmetica afraden?”

Oorzaak huidirritatie

Ook blijken geurstoffen de meest voorkomende oorzaak van een cosmetische allergie zijn. Desondanks is bijna 2/3 van de vrouwen van mening dat make-up lekker hoort te ruiken. Kortom, het moraal van het verhaal is dus: check de ingrediëntenlijst voordat je cosmetica koopt. Toch controleert slechts 36% van de vrouwen of de ingrediënten überhaupt zo goed zijn voor hun huid als dat de fabrikant claimt.

Lees dit als je denkt dat plantaardige cosmetica beter is

Vind jij make-up weggooien zonde?

Zelf gooi ik skin care sneller weg dan make-up. Op de 1 of andere manier vind ik het moeilijk om afscheid te nemen van make-up. Klaarblijkelijk ben ik niet de enige, want 60% van de vrouwen gebruikt make-up die over datum is. Slechte keuze: het gebruik van oude make-up is een andere bekende oorzaak van irritatie en huidklachten.

Puistjes door make-up

Ruim 1/4 van de respondenten denkt dat het gebruik van make-up puistjes veroorzaakt. Toch is dit niet altijd het geval. Het krijgen van puistjes hangt samen met:

 • het product en de ingrediënten,
 • het reinigen van je huid
 • en het reinigen van je make-up kwasten.

Gelukkig verwijdert 85% van de vrouwen netjes alle make-up voor het slapengaan. Het wekelijks reinigen van kwasten wordt daarentegen nauwelijks gedaan: maar liefst de helft van de vrouwen doet dit niet.

Handleiding voor mooie huid

Wil je weten wat je moet doen om ervoor te zorgen dat jouw huid in een paar maanden mooier en egaler wordt? Lees ‘het Huidboek‘ van Dr. Jetske Ultee. Het is handleiding voor het gebruik van veilige producten die je huid juist goed doen. Zowel verkrijgbaar in het Engels als in het Nederlands.

Q | Op welke manier kun jij beter voor je huid zorgen?

Meer info over de onderzoeken van Dr. Jetske Ultee kun je vinden op Skinwiser, haar onderzoeksinstituut.

Lees ook

Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, Dr. Jetske Ultee, geloven we onterecht dat plantaardige cosmetica beter is, en dat je puistjes krijgt door make-up. Volgens de arts blijkt dit niet te kloppen. 

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Alexa says

  Ik kan ook moeilijk make-up weggooien, maar probeer het zo nu en dan wel te doen omdat het anders ook zonde is als het in de kast blijft liggen en er nooit naar omgekeken wordt. Ik ben overigens die 36% die niet naar de ingrediënten kijkt.

 2. Tania says

  Buiten mascara gooi ik ook niet snel makeup weg. Kan me niet herinneren dat ik er al eens een allergische reactie van gehad heb. Bij skincare wel

 3. Daisy Van Dorsselaer says

  Ik kan ook moelijk makeup weggooien maar de laatste tijd lukt dat beter. Mijn kwasten probeer ik toch minstens elke week om 2 weken schoon te maken.

 4. Nicole Orriëns says

  Ik ben behoorlijk laks in mijn huidverzorging: lees ik doe echt niets. Soms smeer ik een paar avonden met nivea omdat ik geschrokken ben van een artikel over huidverzorging, en dan wil ik mijn leven beteren. Maar ik houd het eigenlijk nooit vol…

 5. Linda says

  Ik gebruik zelf dierproefvrije cosmetica en merk dat ik ook steeds meer natuurlijke en minerale make-up gebruik. Ik ben een van die 30% aan mensen die allergische reacties krijgt van make-up en nu ik natuurlijke make-up gebruik is dit probleem verholpen. Het was een zoektocht, maar het is mij zoveel waard!

 6. Wendy says

  Ik gebruik eigenlijk al mijn make-up tot het op/leeg is. Dus ja, dat zal heus wel over datum zijn dan. Zolang ik er geen reacties van krijg blijf ik dit ook gewoon doen.

 7. Nadia says

  Ik gebruik wat goed zit en als het op is, of niet meer werkt, dan gooi ik het weg. Ik ben hier niet pietje precies in en geef er zeker niet veel geld aan uit 😉

 8. Laura says

  Ik denk dat het belangrijkste is dat 1) je huid goed reageert op de cosmetica die je gebruikt en 2) dat je tevreden bent over het product dat je gebruikt! Meer hoeft dat toch niet te zijn? En of dat nu plantaardig is of niet .. Maakt dan toch niet uit? De foundation bvb van Lush is helemaal vegan, maar loopt na een uur gewoon van je gezicht af .. Is toch ook niet de bedoeling?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar