Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Houdbaarheid make-up & make-up kwasten reinigen

Weet jij hoe lang je make-up houdbaar is? En sta jij regelmatig stil het reinigen van je make-up kwasten? Zie hier richtlijnen voor het bewaren van make-up en een DIY voor het maken van een brush cleanser voor het reinigen van je make-up kwasten.
mijn make-up bag tijdens Amsterdam Fashion Week
Het bewaren van make-up

Met het oog op het voorkomen van acné en andere ontstekingen, is het belangrijk om regelmatig je toilettas, handtas en lades ondersteboven te keren, zodat je alles wat over datum is, weg kunt gooien. Ook belangrijk is het reinigen van je make-up kwasten om een onzuivere huid te voorkomen.

 photo houdbaarheidmake-upenmake-upkwasten_zpsd1fc2e72.jpg

Lipstick ook?

Zelfs je meest favoriete lippenstift, foundation en mascara hebben namelijk een houdbaarheidsdatum. Doorgaans is deze niet altijd even makkelijk terug te vinden op de verpakking, maar tegenwoordig is er een symbooltje wat aangeeft hoeveel maanden na opening je het product kunt bewaren.

Feest make-up & outfit

Conserveermiddelen

Natuurlijk bevat cosmetica conserveermiddelen om de producten zo lang mogelijk goed en mooi te houden. Echter door aanraking met lucht en vocht, door veelvuldig gebruik en door het aanbrengen van make-up met vingers, kwasten en sponsjes, gaat de kwaliteit achteruit. Hierdoor is make-up dus beperkt houdbaar. Zie hier richtlijnen voor het bewaren van je make-up:

 • Foundation op oliebasis: 1½ jaar
 • Foundation op waterbasis: ½ jaar
 • Gezichtscrème: 1 jaar
 • Lipstick: 2 jaar
 • Lippotlood: 2 jaar
 • Mascara: 3 tot 6 maanden
 • Oogpotlood: 2 jaar
 • Oogschaduw: 2 jaar
 • Poeders: 2 jaar
Anderen lazen ook
De wanhoop van een Black Beauty Blogger in Nederland

Mocht je twijfelen of een product wel of niet nog goed is, omdat er iets is veranderd in de samenstelling, kleur of geur, gooi ’t dan weg en ga weer lekker make-up shoppen!
Make-up kwasten reinigen

Maak jij regelmatig je kwasten schoon? Wist je dat je onregelmatigheden en puistje in je gezicht kunt krijgen, als je regelmatig gebruik maakt van kwasten die niet wekelijks worden gereinigd?

Etos make-up kwasten

Make-up kwasten zijn het makkelijkst schoon te houden. Spoel ze regelmatig om in een warm sopje met een druppel babyshampoo. Laat ze daarna uitdrogen op een handdoek. Sponsjes kun je na ieder gebruik omspoelen met warm water. Vind je dit te lang duren en ga je liever voor gemak? Tegenwoordig kun je ook brush cleansers kopen vanaf ongeveer €4,50 waarmee je je kwasten snel gemakkelijk kunt reinigen en desinfecteren.

DIY Brush cleanser maken

Mocht je dit te duur vinden, dan kun je er ook 1 zelf maken. Zie het DIY filmpje van Beautyill voor simpele instructies om zelf een homemade kwastreiniger te maken:

https://youtu.be/iPjtXJGHQ2Y

Q | Vervang jij regelmatig je make-up? En hoe vaak maak je jouw make-up kwasten schoon?

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. chucky1012 says

  Dat is een handige DIY tip 😉
  Ik moet nodig eens mijn make-up kwasten gaan reinigen.
  Wat goed van je dat je in deze post vermeld hoelang de houdbaarheid van makeup etc. is.

  Fijn weekend Xoxo

 2. Northflix says

  Ik heb een reiniger gekocht bij Kruidvat en deze in zo’n soort Travello spray flacon gestopt.
  Dat spray ik op de kwast en dan haal ik hem even over een vel keukenrol.
  Moet wel eerlijk bekennen dat ik het niet al te vaak doe 😉

  • MacBlogster says

   Ik moet bekennen dat ik mijn kwasten ook niet zo vaak schoonmaak. Als ik ze schoonmaak dan is het meestal met een milde shampoo, maar dit moet ik vaker doen. Kortom, dit blog artikel is dus ook een goede reminder voor mijzelf 🙂

 3. Regina Spierenburg says

  Mijn kwasten maak ik regelmatig schoon maar eerlijk gezegd kijk ik echt niet naar houdbaarheid datums. Ik gebruik vaak tot het op is. Want anders moet ik wel héél veel weg gooien. Ik gebruik make up van Estee Lauder, dat vind ik te duur om zomaar weg te gooien en ik heb nog nooit last ergens van gehad! Ik gebruik niet vaak make up dus heb blush en lipsticks/glosh al iets van anderhalf jaar in gebruik. Nog steeds goed, geen problemen mee! Tot ik merk dat het echt niet goed meer is en dan gaat het weg! Zoals met mascara dat gebruik ik tot het niet prettig meer voelt. Of dat het te droog is in het flesje. Vind de houdbaarheid datums meer iets van bedrijven om regelmatig nieuwe te kopen!

  • May says

   Dat probleem heb ik dus ook, veel dingen vind ik gewoon te duur om zomaar weg te gooien, zoals m’n shimmerbrick die ik toch al zeker 5 jaar heb, of mijn naked 2 palette die ook nog lang niet op genoeg is.

   • Macblogster says

    Mijn shimmerbrick viel onlangs kapot en toen bedacht ik me “wegdoen!” Anders had ik ‘m weer gefixt. Het probleem is, ik gebruik het te weinig.
    En als je het te weinig gebruikt, heb je het eigenlijk ook niet nodig anders was het wel leeg.

 4. Chantal says

  Hoe lang moet je makeup kwasten soppen in babyshampoo en water? Wat is de verhouding babyshampoo en water? Hoe lang kan je een bronzing powder bewaren, valt dat ook onder de normale poeders?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.