Skip to Content

3 Tips om Puistjes te Voorkomen wanneer je je Gezicht Wast met je Handen

Volgens de onderstaande onderzoeken is er grote kans dat er 10 keer meer bacteriën op je handen te vinden zijn dan op wc brillen! Stel je eens voor wat er gebeurt wanneer dit op je gezicht komt?!? Zie hier dus enkele tips waarmee je puistjes en ontstekingen voorkomt.

Je weet waarschijnlijk dat het grondig reinigen van je gezicht noodzakelijk is voor een gezonde huid zonder puistjes. Wist je dat je door je gezicht reinigen met je handen, er juist voor kan zorgen dat je puistjes of mee-eters krijgt?

Dit is dan ook 1 van de redenen waarom verschillende vrouwen, waaronder ikzelf, een extra tool gebruiken zoals:

Handen & gezicht reinigen

3 Tips om puistjes te voorkomen wanneer je je gezicht wast met je handen

Omdat je overal je handen bij gebruikt, verzamel je een grote hoeveelheid bacteriën gedurende de dag. Statistieken van de London School of Hygiene & Tropical Medicine* toonde aan dat er heel wat bacteriën aanwezig zijn op bijvoorbeeld mobiele telefoons in het Verenigd Koninkrijk. Kun je nagaan wat er daarvan allemaal op je handen terechtkomt!

10x meer bacteriën

Een microbioloog van de Universiteit van Arizona, Charles Gerba, toonde in zijn onderzoek* zelfs aan dat er op mobiele telefoons maar liefst 10 keer meer bacteriën te vinden zijn dan op wc brillen! Daarom is het dus belangrijk om je handen goed te reinigen voordat je:

  • überhaupt je gezicht aanraakt
  • of je gezicht met je handen reinigt.

Anderen lazen ook: Gezicht reinigen zonder cleanser dankzij Face Halo Make-up Remover pads

Puistjes krijgen

Doe je dit niet, dan draag je deze bacteriën over op je gezicht. Dit kan het volgende veroorzaken:

  • acné (puistjes)
  • veroudering,
  • mee-eters
  • en pigment vlekken.

Kortom, was je handen grondig voordat je je gezicht reinigt. Wil je jouw gezicht op een hygiënische wijze schoonmaken, volg dan de onderstaande tips op.

Tip 1: gezicht reinigen op hygiënische wijze

Doe aan double cleansing en gebruik hier eventueel een extra tool bij zoals een elektrisch reinigingsapparaat of een reinigingsborstel.

Met behulp van zo’n extra tool kun je jouw gezicht op hygiënische wijze reinigen. In combinatie met het double cleansen van je huid, zorg je voor een effectieve reiniging wanneer je bijvoorbeeld:

  • een vette huid hebt,
  • veel make-up
  • of verzorgingsproducten met SPF gebruikt.

Anderen lazen ook: Wat is Double Cleansing en Hoe kun je dit Toepassen?

Tip 2: voorkom huidbeschadiging

Wil je voortaan een reinigingsborstel gebruiken in plaats van je handen? Let er dan op dat de borstel je huid niet beschadigt.

Dr. Jetske Ultee deed namelijk een bescheiden test* met de Clarisonic reinigingsborstel. Hieruit bleek dat je kans loopt op een verhoogde beschadiging van de huidbarrière, wanneer je bijvoorbeeld deze reinigingsborstel gebruikt in combinatie met een droge huid.

Dit gebeurt zelfs wanneer je een borstelkop voor de gevoelige huid gebruikt. Een veiliger alternatief zijn in dat geval de reinigingsapparaten van FOREO of het goedkopere Silk’n.

gezicht reinigen apparaat
Met dit apparaatje van Silk’n reinig ik mijn gezicht in combinatie met een gezichtscleanser

Tip 3: reinigingsapparaat

Zoals ik eerder aangaf gebruik ik een FOREO Luna fofo. Dit is een siliconen reinigingsborstel die de huidbarrière niet beschadigd. Meerdere gebruikers hebben bijvoorbeeld aangegeven dat ze de FOREO Luna apparaten minder ruw vinden dan de Clarisonic reinigingsborstel voor de gevoelige huid.

Onlangs las ik dat FOREO een nieuw model de LUNA 3 heeft gelanceerd. Dit blijkt een hoogwaardige siliconen reinigingsborstel te zijn die “35 keer hygiënischer [is] dan ander materiaal zoals nylon borstelharen,”aldus FOREO.

Doordat de siliconen niet poreus zijn voorkomt dit bacterievorming. Dit maakt mij best nieuwsgierig naar het nieuwe model.

Gebruik jij een reinigingsborstel bij het reinigen van je gezicht?

*Bronnen: Science Daily | Phys Org | Dr. Jetske Ultee

Anderen lazen ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Charlotte

Sunday 22nd of September 2019

Ik maak eerst mijn gezicht schoon met reinigingsmelk en was het daarna met mijn handen. Ik heb er eigenlijk nog nooit aan gedacht om een borstel te gebruiken

rachel

Thursday 19th of September 2019

ik reinig mijn gezicht gewoon met een washand en reinigings producten en dat gaat tot nu toe gewoon prima :D

Macblogster

Thursday 19th of September 2019

Don't change a winning combination. Zolang je je maar bewust bent van wat je allemaal meedraagt op je handen. Dat is al voldoende, toch?

Anja

Thursday 19th of September 2019

Ik was mijn gezicht onder de douche, pas als mijn lichaam en handen schoon zijn was ik ook mijn gezicht.

Macblogster

Thursday 19th of September 2019

De meeste mensen doen dit op deze manier en daar is over het algemeen niks mis mee. Het wordt pas tricky als je infecties of ontstekingen hebt. Het is niet ongewoon dat mensen dit overdragen met hun handen, zonder dat ze dit in de 1e instantie door hebben.

Silkeblogs

Thursday 19th of September 2019

Heel goed artikel en fijne tips! Ik heb al veel goeds gehoord over de FOREO, wil hem graag ook zelf eens proberen!

Linda

Wednesday 18th of September 2019

Ik vind hygiëne ook heel erg belangrijk. Als ik mijn gezicht reinig verwijder ik eerst mijn make-up met een katoenen wattenschijf. Vervolgens spoel ik het af met water en reinig mijn huid nogmaals met een cleanser en deze verwijder ik met een konjac spons. Mijn huid is super gevoelig, maar en spons kan het gelukkig goed hebben!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.