Skip to Content

3 Tips om puistjes te voorkomen wanneer je je gezicht wast met je handen

Volgens de onderstaande onderzoeken is er grote kans dat er 10 keer meer bacteriën op je handen te vinden zijn dan op wc brillen! Stel je eens voor wat er gebeurt wanneer dit op je gezicht komt?!? Zie hier dus enkele tips waarmee je puistjes en ontstekingen voorkomt.

Je weet waarschijnlijk dat het grondig reinigen van je gezicht noodzakelijk is voor een gezonde huid zonder puistjes. Wist je dat je door je gezicht reinigen met je handen, er juist voor kan zorgen dat je puistjes of mee-eters krijgt? Dit is dan ook 1 van de redenen waarom verschillende vrouwen, waaronder ikzelf, een reinigingsborstel gebruiken.

Handen & gezicht reinigen

Omdat je overal je handen bij gebruikt, verzamel je een grote hoeveelheid bacteriën gedurende de dag. Statistieken van de London School of Hygiene & Tropical Medicine* hebben aangetoond dat er heel wat bacteriën aanwezig zijn op bijvoorbeeld mobiele telefoons in het Verenigd Koninkrijk. Kun je nagaan wat er daarvan allemaal op je handen terechtkomt.

3 Tips om puistjes te voorkomen wanneer je je gezicht wast met je handen

10x meer bacteriën

Een microbioloog van de Universiteit van Arizona, Charles Gerba, toonde in zijn onderzoek* zelfs aan dat er op mobiele telefoons maar liefst 10 keer meer bacteriën te vinden zijn dan op wc brillen! Daarom is het dus belangrijk om je handen goed te reinigen voordat je überhaupt je gezicht aanraakt of je gezicht met je handen reinigt.

Puistjes krijgen

Doe je dit niet? Dan draag je deze bacteriën over op je gezicht. Dit kan vervolgens het volgende veroorzaken:

  • acné (puistjes)
  • veroudering,
  • mee-eters
  • en pigment vlekken.

Kortom, was je handen grondig voordat je je gezicht reinigt of gebruik een reinigingsapparaat zoals een reinigingsborstel.

Tip 1: gezicht reinigen op hygiënische wijze

Behalve dat het gebruik van een reinigingsapparaat hygiënischer kan zijn, kan het tevens helpen bij het grondiger reinigen van je gezicht. Vooral in situaties wanneer je een vette huid hebt, veel make-up of crèmes met SPF op je gezicht smeert.

Tip 2: voorkom huidbeschadiging

Gebruik je liever een reinigingsborstel in plaats van je handen? Let erop dat de borstel je huid niet beschadigt. Dr. Jetske Ultee deed namelijk een bescheiden test* met de Clarisonic reinigingsborstel. Hieruit bleek dat je kans loopt op een verhoogde beschadiging van de huidbarrière als je bijvoorbeeld een droge huid hebt als je deze reinigingsborstel gebruikt. Zelfs wanneer je een borstelkop voor de gevoelige huid gebruikt. Een veiliger alternatief is de FOREO Luna.

Tip 3: reinigingsapparaat

Zoals ik eerder aangaf gebruik ik een FOREO Luna fofo. Dit is een siliconen reinigingsborstel die de huidbarrière niet beschadigd. Meerdere gebruikers hebben bijvoorbeeld aangegeven dat ze de FOREO Luna apparaten minder ruw vinden dan de Clarisonic reinigingsborstel voor de gevoelige huid.

Onlangs las ik dat FOREO een nieuw model de LUNA 3 heeft gelanceerd. Dit blijkt een hoogwaardige siliconen reinigingsborstel te zijn die “35 keer hygiënischer [is] dan ander materiaal zoals nylon borstelharen,”aldus FOREO. Doordat de siliconen niet poreus zijn voorkomt dit bacterievorming. Dit maakt mij best nieuwsgierig naar het nieuwe model.

Q | Gebruik jij een reinigingsborstel bij het reinigen van je gezicht?

*Bronnen: Science Daily | Phys Org | Dr. Jetske Ultee

Dit vind je ook interessant

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Charlotte

Sunday 22nd of September 2019

Ik maak eerst mijn gezicht schoon met reinigingsmelk en was het daarna met mijn handen. Ik heb er eigenlijk nog nooit aan gedacht om een borstel te gebruiken

rachel

Thursday 19th of September 2019

ik reinig mijn gezicht gewoon met een washand en reinigings producten en dat gaat tot nu toe gewoon prima :D

Macblogster

Thursday 19th of September 2019

Don't change a winning combination. Zolang je je maar bewust bent van wat je allemaal meedraagt op je handen. Dat is al voldoende, toch?

Anja

Thursday 19th of September 2019

Ik was mijn gezicht onder de douche, pas als mijn lichaam en handen schoon zijn was ik ook mijn gezicht.

Macblogster

Thursday 19th of September 2019

De meeste mensen doen dit op deze manier en daar is over het algemeen niks mis mee. Het wordt pas tricky als je infecties of ontstekingen hebt. Het is niet ongewoon dat mensen dit overdragen met hun handen, zonder dat ze dit in de 1e instantie door hebben.

Silkeblogs

Thursday 19th of September 2019

Heel goed artikel en fijne tips! Ik heb al veel goeds gehoord over de FOREO, wil hem graag ook zelf eens proberen!

Linda

Wednesday 18th of September 2019

Ik vind hygiëne ook heel erg belangrijk. Als ik mijn gezicht reinig verwijder ik eerst mijn make-up met een katoenen wattenschijf. Vervolgens spoel ik het af met water en reinig mijn huid nogmaals met een cleanser en deze verwijder ik met een konjac spons. Mijn huid is super gevoelig, maar en spons kan het gelukkig goed hebben!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.