Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Gezicht reinigen met je handen? 3 Tips om puistjes te voorkomen

Volgens de onderstaande onderzoeken is er grote kans dat er 10 keer meer bacteriën op je handen te vinden zijn dan op wc brillen! Stel je eens voor wat er gebeurt wanneer dit op je gezicht komt?!? Zie hier dus enkele tips waarmee je puistjes en ontstekingen voorkomt.

Je weet waarschijnlijk dat het grondig reinigen van je gezicht noodzakelijk is voor een gezonde huid zonder puistjes. Wist je dat je door je gezicht reinigen met je handen, er juist voor kan zorgen dat je puistjes of mee-eters krijgt? Dit is dan ook 1 van de redenen waarom verschillende vrouwen, waaronder ikzelf, een reinigingsborstel gebruiken.

Handen & gezicht reinigen

Omdat je overal je handen bij gebruikt, verzamel je een grote hoeveelheid bacteriën gedurende de dag. Statistieken van de London School of Hygiene & Tropical Medicine* hebben aangetoond dat er heel wat bacteriën aanwezig zijn op bijvoorbeeld mobiele telefoons in het Verenigd Koninkrijk. Kun je nagaan wat er daarvan allemaal op je handen terechtkomt.

10x meer bacteriën

Een microbioloog van de Universiteit van Arizona, Charles Gerba, toonde in zijn onderzoek* zelfs aan dat er op mobiele telefoons maar liefst 10 keer meer bacteriën te vinden zijn dan op wc brillen! Daarom is het dus belangrijk om je handen goed te reinigen voordat je überhaupt je gezicht aanraakt of je gezicht met je handen reinigt.

Anderen lazen ook
Garnier Micellair Reinigingswater: het hulpje van make-up artists

Puistjes krijgen

Doe je dit niet? Dan draag je deze bacteriën over op je gezicht. Dit kan vervolgens het volgende veroorzaken:

 • acné (puistjes)
 • veroudering,
 • mee-eters
 • en pigment vlekken.

Kortom, was je handen grondig voordat je je gezicht reinigt of gebruik een reinigingsapparaat zoals een reinigingsborstel.

Tip 1: gezicht reinigen op hygiënische wijze

Behalve dat het gebruik van een reinigingsapparaat hygiënischer kan zijn, kan het tevens helpen bij het grondiger reinigen van je gezicht. Vooral in situaties wanneer je een vette huid hebt, veel make-up of crèmes met SPF op je gezicht smeert.

Tip 2: voorkom huidbeschadiging

Gebruik je liever een reinigingsborstel in plaats van je handen? Let erop dat de borstel je huid niet beschadigt. Dr. Jetske Ultee deed namelijk een bescheiden test* met de Clarisonic reinigingsborstel. Hieruit bleek dat je kans loopt op een verhoogde beschadiging van de huidbarrière als je bijvoorbeeld een droge huid hebt als je deze reinigingsborstel gebruikt. Zelfs wanneer je een borstelkop voor de gevoelige huid gebruikt. Een veiliger alternatief is de FOREO Luna.

Tip 3: reinigingsapparaat

Zoals ik eerder aangaf gebruik ik een FOREO Luna fofo. Dit is een siliconen reinigingsborstel die de huidbarrière niet beschadigd. Meerdere gebruikers hebben bijvoorbeeld aangegeven dat ze de FOREO Luna apparaten minder ruw vinden dan de Clarisonic reinigingsborstel voor de gevoelige huid.

Onlangs las ik dat FOREO een nieuw model de LUNA 3 heeft gelanceerd. Dit blijkt een hoogwaardige siliconen reinigingsborstel te zijn die “35 keer hygiënischer [is] dan ander materiaal zoals nylon borstelharen,”aldus FOREO. Doordat de siliconen niet poreus zijn voorkomt dit bacterievorming. Dit maakt mij best nieuwsgierig naar het nieuwe model.

Anderen lazen ook
Aleppo zeep kun je gebruiken als shampoo & werkt tegen acné

Q | Gebruik jij een reinigingsborstel bij het reinigen van je gezicht?

*Bronnen: Science Daily | Phys Org | Dr. Jetske Ultee

Lees ook

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  • Macblogster says

   Hoi Nicole, ik wil je nergens toe dwingen, maar ik zou je met klem adviseren om je gezicht met je handen te reinigen in plaats van met een reinigingsdoekje. Met reinigingsdoekjes verplaats je enkel het vuil over je gezicht. Het is geen grondige manier van reinigen. Hoe harder je boent, met de doekjes, hoe slechter dit is voor je huid (huidbeschadiging op lange termijn).

   Toen ik mijn visagie opleiding deed werd ons met klem afgeraden (zeg gerust verboden) om het gezicht van klanten of modellen te reinigen met een reinigingsdoekje. Sindsdien gebruik ik het zelf ook niet meer als de voornaamste manier om mijn gezicht te reinigen. Enige momenten dat ik nog reiningsdoekjes gebruik, is wanneer ik het vliegtuig pak naar het buitenland of lange tijd onderweg ben. Maar ik zou zeggen, don’t take my word for it, ga zelf op zoek naar onderzoeken.

   groetjes,
   Angela

 1. MC Kleuver says

  Het wassen van mijn gezicht doe ik elke dag met mijn handen. Misschien dat ik gewoon niet moeilijk wil doen, maar het lijkt mij niet prettig om dat met een borstel te doen.

 2. Linda says

  Ik vind hygiëne ook heel erg belangrijk. Als ik mijn gezicht reinig verwijder ik eerst mijn make-up met een katoenen wattenschijf. Vervolgens spoel ik het af met water en reinig mijn huid nogmaals met een cleanser en deze verwijder ik met een konjac spons. Mijn huid is super gevoelig, maar en spons kan het gelukkig goed hebben!

  • Macblogster says

   De meeste mensen doen dit op deze manier en daar is over het algemeen niks mis mee. Het wordt pas tricky als je infecties of ontstekingen hebt. Het is niet ongewoon dat mensen dit overdragen met hun handen, zonder dat ze dit in de 1e instantie door hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar