Skip to Content

“kroeshaar is moeilijk haar”- Veelvoorkomende mythes over afro haar

Als het mijn haar betreft, krijg ik vaak het volgende te horen: “jij hebt echt geweldig haar! Maar kroeshaar is moeilijk haar hè?” Zie hier veelvoorkomende mythes over afro haar.

"kroeshaar is moeilijk haar"- Veelvoorkomende mythes over afro haar
Ik ben van Surinaamse komaf en heb een mix van afrohaar en krullen

Mythe 1: kroeshaar is moeilijk haar

Ik heb een mix van kroeshaar (Afrohaar) en krullen. Hierdoor denkt men automatisch dat ik moeilijk haar heb. Dit verbaasd mij eigenlijk. Waarom denkt men dit? Ik beschouw mijn krullen namelijk niet als moeilijk.

Ik weet waar dit vandaan komt. Als sinds de geschiedenis wordt Afrohaar gedemoniseerd. Kappers, media en reclamemakers doen hier gezellig aan mee.

verzorging van Kroeshaar

“Wij doen jouw soort haar niet”

Krullend haar wordt sowieso al als ingewikkeld haar gezien, maar Afrohaar dat is top notch ingewikkeld. Kroeshaar is moeilijk haar. Dit is mij meerdere keren verteld toen ik een kapperszaak inliep: “wij doen jouw soort haar niet.”

Mythe 2: kroeshaar is pluizig haar

Op de één of andere manier wordt kroeshaar automatisch geassocieerd met pluizig haar. En dat terwijl ik veel vrouwen ken met kroeshaar die niet per sé pluizig haar hebben. De onderste screenshot spreekt boekdelen over hoe veel mensen denken en hoe normaal het is om zoiets te uiten:

verzorging van kroeshaar

Afgezien van het feit dat pluizig haar iets is dat bij elke haartype voorkomt, dus ook steil haar, heb ik toevallig, snel last van pluizig haar (ik heb namelijk hoog poreus haar). En ja, ik ben véél langer dan 5 minuten bezig tijdens een hair wash day, maar is dit dan een reden om te zeggen dat ik moeilijk haar heb? 🤔

Welke vergelijking maak jij?

Het valt mij op dat wanneer mensen zoiets zeggen, ze kroeshaar vaak vergelijken met steil Europees haar. Best gek, want het is een totaal andere haartype. Dus waarom zou je het vergelijken met Afro haar? Zulke vergelijkingen zijn een b*tch en slaan nergens op. Het zorg er voornamelijk voor dat je alleen maar onzeker wordt.

“Afro haar kammen duurt heel lang”

Iemand met steil haar is sowieso sneller klaar met het kammen of borstelen van zijn/haar haar. Vooral in vergelijking met iemand die krullend haar heeft. Da’s gewoon een feit. Maar het is ook een feit dat wanneer iemand met steil haar krullen wilt maken, die persoon langer bezig is met z’n/haar haern. Hoe vaak komt het wel niet voor dat zij/hij veel moeite moet doen om ervoor te zorgen dat de krullen langer dan een uur blijven zitten? Hier heb ik totaal geen last van.

Kortom, mijn haar is veel meer flexibel op dat vlak. Dus ik zou in dat geval kunnen zeggen dat mijn haar gemakkelijker is ten opzichte van steil haar. Toch……? Het is maar net wat je vergelijkt en wat het grote gros gelooft.

Dit vind ik wel moeilijk

Desondanks kan ik niet ontkennen dat het moeilijk is om producten voor kroeshaar te vinden. De bijbehorende prijzen vind ik nog moeilijker, omdat ze vaak hoog zijn. Gelukkig wordt het na verloop van tijd steeds gemakkelijker om haarproducten voor krullend haar te vinden. Lang leve deze webshops!

"kroeshaar is moeilijk haar"- Veelvoorkomende mythes over afro haar

Eerlijk is eerlijk

En eerlijk is eerlijk, ik heb er minder op los kunnen experimenteren dan mijn blonde vriendinnen met steil haar. Zij kunnen gemakkelijk aan haarproducten komen. Ze lopen gewoon drogisterij of een supermarkt in.

Mijn vriendinnen met steil haar weten sinds jaar en dag hoe ze hun haar moeten verzorgen, omdat ze dit simpelweg van hun moeder of oma hebben geleerd. Ik niet. Ik heb geleerd een hekel te hebben aan mijn Afrohaar omdat het “kroes” is, en kroeshaar is moeilijk (en zelfs “lelijk” of “slecht haar” werd mij door verschillende mensen verteld).

Weinig kennis over de verzorging van kroeshaar

Wat leerde ik wel: ik leerde hoe ik mijn haar moest relaxen (chemisch ontkroezen). Ook leerde ik hoe ik groene DAX in mijn haar moest smeren. Meer dan dit was er destijds niet. Kortom, ik heb weinig kennis opgedaan over de verzorging mijn Afrohaar in vergelijking met vriendinnen die Europees of Aziatisch steil haar hebben.

Kennis is macht

Het blijkt, kennis is potentiële macht. Dit krijg je wanneer je vaker met iets bezig bent. Vraag maar aan Malcolm Gladwell – lees zijn boek Uitblinkers (Outliers).

Gebrek aan kennis

Het moge duidelijk zijn, wanneer ik met mijn handen in het haar zit, weet ik niet hoe ik met mijn krullend haar om moet gaan. Maakt dit Afro haar moeilijk? Nee, dit maakt dat ik een gebrek aan bepaalde kennis heb.

"kroeshaar is moeilijk haar"- Veelvoorkomende mythes over afro haar
Bad hair day of wekelijkse deep hair treatment?

Gelukkig is er tegenwoordig, youtube, Pinterest of mijn grote vriend Google. Kortom, educate yourself voordat je dingen zegt zoals “kroeshaar is moeilijk.”

Zolang jij gelooft dat jouw haar moeilijk is, zul je het moeilijk vinden om je haar te verzorgen. Kortom, verander jouw verhaal en herhaal een andere mantra. Woorden hebben kracht. En wat je herhaalt, dat wordt jouw geloof.

Mythe 3: elke dag een bad hair day

Let’s face it, iedereen heeft wel eens bad hair day. Ik ook. Het mooie is dat mijn bad hair day vaak niet eens opvalt. Afro haar is cool.

Grove krullen, gedefinieerde krullen, pluizig haar, een twist out of vlechten: het is allemaal mogelijk. Goh, wat heb ik toch gemakkelijk en veelzijdig haar…. 🙂

krullend haar leren verzorgen

Heb je dit al gezien? Dit wil je namelijk ook lezen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enid Ubbergen

Friday 1st of April 2016

Nee ik vind mijn kroeshaar niet moeilijk, het kan steil (tangen) maar ook in krullen. Wat ik wel moeilijk vind is om de juiste producten te vinden voor de verzorging van mijn kroeshaar. Probeer nog steeds iets anders.

MacBlogster

Friday 1st of April 2016

En hier tips & tricks: http://macblogster.nl/category/haarverzorging-tips-tricks/

MacBlogster

Friday 1st of April 2016

Lees mijn review en google ook ff naar andere reviews voordat je het aanschaft. Het is zonde als je met producten in huis zit die je niet meer gaat gebruiken. Mijn product reviews kun je hier lezen: http://macblogster.nl/category/product-reviews/

Enid Ubbergen

Friday 1st of April 2016

verder ga ik de reviews lezen van je blog. Bedankt voor je reacties ???

Enid Ubbergen

Friday 1st of April 2016

Chi Keratin ga ik ook proberen en een serum. Als het werkt maken de kosten me ook niet uit.

Enid Ubbergen

Friday 1st of April 2016

eerst wel, maar ben nu weer op zoek naar wat anders. Ik hou idd van lichte producten die wel ietsje vettig blijven.

Marina Breukelaar

Thursday 31st of March 2016

Ik heb vandaag mijn laatste restje relax eruit geknipt ik was het zo zat. Ik hoop nu de juiste producten te vinden zodat ik kan zeggen dat kroeshaar/krulhaar heel prettig is ??

MacBlogster

Friday 1st of April 2016

Succes! ?

Marina Breukelaar

Friday 1st of April 2016

MacBlogster nee nog niet heb deze week jouw site ontdekt en veel gelezen dus ga t zeker proberen en ook producten. Dank je wel ?

MacBlogster

Friday 1st of April 2016

Heb je ooit de LOC methode geprobeerd? http://macblogster.nl/loc-methode-de-oplossing-tegen-pluizig-droog-haar/

Marina Breukelaar

Friday 1st of April 2016

Het bevalt prima. Ik gebruik nu Mizani shampoo & conditioner (1x Pw)en als leave in aveda en daarna Maroccanoil Curl Defining Cream. Maar merk dat ik meer hydratatie nodig heb.

MacBlogster

Friday 1st of April 2016

Wauw, dat is een stap. Als het goed is zal het wel gemakkelijker zijn, omdat je nu maar met 1 haartype te maken zal hebben. Wat voor producten gebruik je nu?

Gina Sremark

Thursday 31st of March 2016

Ik wel hoor maar heb toch niks liever dan me kroeshaar dan relax haar baal echt nu dus afwachten tot het weer uit groeit

Gina Sremark

Thursday 7th of April 2016

Ja echt erg maar heb nu nep haar in vlechten voor voorlopig

MacBlogster

Thursday 7th of April 2016

Gelukkig. Breakage is ???

Gina Sremark

Thursday 7th of April 2016

Nee maar heb niet meer ermee gedaan

MacBlogster

Thursday 7th of April 2016

Nu niet meer?

Gina Sremark

Wednesday 6th of April 2016

Omdat ik niet meer wist wat te doen het breekte af in de midden

Feej Ballari

Monday 2nd of November 2015

welke gezichtscrème gebruik je?

MacBlogster

Monday 2nd of November 2015

combi van http://macblogster.nl/mijn-nieuwe-huidverzorging-paulas-choice/ & http://macblogster.nl/oils-of-life-skin-care-gemaakt-van-zaad/

Shanira Doña Posnia

Monday 2nd of November 2015

Super mooie kleur lippenstift. ??

MacBlogster

Monday 2nd of November 2015

Dank je, het is idd een erg leuk kleurtje. Momenteel 1 van mijn favorieten: http://macblogster.nl/mac-black/

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.