Skip to Content

Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks

Wil je een big chop doen, maar ben je bang? In mijn blog deel ik mijn ervaring en geef ik je tips en tricks. Ook laat ik zien hoe mijn haar groeide in de eerste jaren.

Twijfel je om een big chop te doen omdat:

 • je bang bent;
 • je niet weet je wat te wachten staat
 • je geen idee hebt hoe je krullen eruit zullen zien;
 • je niet weet hoe je je krullen moet verzorgen?

Don’t worry, dit is zeer herkenbaar en de reden waarom ik dit blog artikel voor jou heb geschreven. Hiermee wil ik je een hart onder de riem steken en je inspireren.

Bovenal wil ik je informeren over wat je (mogelijk) te wachten staat als je overweegt om voor een ‘big chop’ te gaan. Op basis van mijn ervaring geef ik je ook een paar tips en tricks. 

Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks
Foto links: (2009) hier heb ik gerelaxt haar. Mijn haar groeide niet voorbij mijn schouders | Foto rechts: (2018) Op deze foto heb ik mijn ‘natural hair’ getangt. Zoals je kunt zien is mijn haar voorbij mijn schouders gegroeid, ondanks dat ik het het regelmatig heb geknipt.

Van kort naar lang haar

Behalve tips en tricks kun je hier ook lezen hoe ik van kort naar lang haar ging. Van kale plekken en gerelaxt haar dat telkens afbrak, naar haar dat er gezonder uitziet en ruim voorbij mijn schouders is gegroeid.

Dit kunt je op de bovenstaande foto’s duidelijk zien. Trouwens, voordat je verder leest, hieronder vertel ik je meer over mijn redenen om over te gaan tot een big chop. Wil je direct verder naar de tips & tricks, scroll dan naar beneden.

Big chop: waarom?

Voordat ik je tips en tricks geef, vertel ik je eerst waarom ik overging tot een big chop in 2009. In 2009 was de ‘natural hair movement’ nog niet zo boomning als nu.

Het was de normaalste zaak om je haar chemisch te ontkroezen met een haar relaxer. Dit was ook de periode waarin je alleen in een toko terecht kon voor:

 • haar relaxers
 • en producten gericht op de verzorging van gerelaxt haar. Wanneer je krullen producten wilde kopen moest je ze online bestellen in het buitenland. Er was toen maar 1 Nederlandse webshop waar je terechtkon: Mariposa Import.
mijn big chop ervaring
Ik kreeg kale plekken bij mijn slaap door het gebruik van een relaxer. Nu jaren later groeit er eindelijk weer babyhaar.

Droge hoofdhuid & schilfers

Toen ik mijn haar relaxte dacht ik dat ik oprecht dat ik mooi en lang steil haar had. Een leven zonder een relaxer kon ik mij niet voorstellen totdat:

 • ik altijd last had van een super droge hoofdhuid en droog haar;
 • mijn haar telkens afbrak en niet meer groeide,
 • te vaak last van schilfers/haarroos.

Het werd tijd om te stoppen met het gebruik van een relaxer. Ik besloot toen al het gerelaxte haar eraf te knippen. Ik ging dus voor een big chop.

Zenuwachtig voor de big chop

Aangezien ik vanaf mijn 12e tot mijn 32e levensjaar mijn haar heb gerelaxt, wist ik op mijn 32e niet eens hoe mijn krullen er uitzagen. Ik was dus best zenuwachtig voor mijn big chop. Ook omdat ik mij afvroeg of krullen mij überhaupt zouden staan.

Kale plekken & reacties van relaxer loving familieleden

Een ander punt van aandacht was de reactie van mijn ‘relaxer loving family’. Hoe zouden ze reageren?

Houd er rekening mee dat het gebruik van een haar relaxer in 2009 de norm was. Kroeshaar was uit den boze.

Ik ben opgegroeid met het idee: kroeshaar is “moeilijk” en “onverzorgd haar“. Als volwassene gebruikte je dus een relaxer om ervoor te zorgen dat je er verzorgd uitzag. Zo ook ik dus, totdat ik kale plekken kreeg.

Big chop rolberoerte

Op het moment dat ik dit schrijf zijn er helaas nog steeds mensen die denken dat Afro haar onverzorgd is. Gelukkig wordt dit wel steeds minder, deze gedachte.

Desondanks is er tot op de dag van vandaag geen enkel woord dat vrouwen met een Afro Surinaamse of -Caribische afkomst zoveel angst inboezemt als de woorden:

 • big chop
 • en “kroeshaar.”

Menig vrouw met bovengenoemde afkomst verstijft als ze deze woorden hoort. Zo ook mijn moeder. Ze kreeg een rolberoerte toen ik met mijn korte kapsel thuis kwam.

Je haar is je sieraad

Destijds was het in Surinaamse kringen not done om lang haar af te knippen. Wat bezielde mij in Godsnaam om met kroeshaar rond te lopen?

Mijn moeder heeft altijd gezegd: “je haar is je sieraad”. Getuige de negatieve reacties van mijn tantes op mijn kroeshaar, moest dit sieraad klaarblijkelijk vooral steil zijn.

natural hair Big chop ervaring
Opnieuw een foto van mij in 2009 met gerelaxt haar dat niet voorbij mijn schouders komt. Dit beschouwde ik toen als gezond haar.

Kroeshaar = slecht haar

Doordat steil haar de norm was in:

 • mijn familie,
 • omgeving,
 • in magazines
 • en op tv,

ben ik opgegroeid met de gedachtegang dat steil haar mooier en gemakkelijker is.

Als 12 jarig meisje was ik dus blij dat ik naar een Black hair kapper mocht voor mijn 1e relax behandeling. Ondanks dat mijn hoofdhuid brandde was ik blij; ik kon eindelijk mijn haar los dragen!

Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks
Ik droeg altijd vlechten als kind. Toen ik 12 werd, wilde ik uiteraard niet meer met vlechten lopen. Aangezien een afro uit den boze was, ging ik naar de kapper zodat mij haar chemisch ontkroesd kon worden.

Steil haar = mooi & gemakkelijk haar

Tot mijn 12e heb ik mijn haar nooit los gedragen. Kroeshaar droeg je destijds niet los. Als je dit deed dan werd je met schuine ogen aangekeken.

Het werd namelijk beschouwd als slordig. Men gebruikte liever een chemische ontkroezer met bestanddelen waarmee je een colablikje kan doen oplossen, dan dat men met kroeshaar rondliep.

Verbrande hoofdhuid

Telkens als ik een haar relaxer gebruikte – elke 2 maanden om mijn uitgroei te behandelen- verbande ik mijn hoofdhuid. Zo heb ik regelmatig met wondjes op mijn hoofdhuid rondgelopen.

Er werd immers gezegd: “hoe meer het brand, des te steiler je haar wordt.” Kortom, het was “normaal” om je hoofdhuid te verbranden en klaarblijkelijk moest je alles doorstaan voor steil haar.

Gevaarlijk

In de documentaire Good hair van Chris Rock wordt dit aangestipt. Ik vind het shocking om te zien.

Bekijk het onderstaande fragment uit de documentaire zodat je begrijpt wat ik bedoel. Na het bekijken van dit fragment zul je snappen waarom ik kale plekken kreeg. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

Mijn big chop: de schaar d’r in

Een verbrande hoofdhuid nam ik op de koop toe, dit was immers “normaal.” Pas toen ik kale plekken kreeg besloot ik dat ik moest stoppen met het chemisch ontkroezen van mijn haar.

In 2009 ging de schaar erin en heb ik alles laten afknippen door een Afro kapper. Ondanks dat ik het eng vond was ik toch blij.

Ik zou geen verbrande hoofdhuid meer hebben, geen gedoe meer om mijn haar eeuwig steil te krijgen en te houden. Vrijheid! 

Vanaf dat moment kon ik gewoon zweten, seksen, douchen en in de regen lopen zonder dat ik panisch hoef te worden vanwege mijn haar.

Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks
Van kort naar lang haar dankzij mijn big chop. Foto links: 2009 | Foto rechts 2015. Op de foto zie je ook Davida met wie ik naar New York ging, herken je haar?

Ik wist niet hoe ik mijn haar moest verzorgen

Na mijn big chop wist ik niet wat ik met mijn haar aanmoest. Ik was toen 32 jaar en wist niet hoe ik mijn natuurlijk krullend haar moest verzorgen.

Het ironische is dat ik wel geleerd heb hoe ik mijn haar zo goed mogelijk steil kon krijgen. Ik heb echter nooit geleerd hoe ik mijn haar in natuurlijke staat het beste kon verzorgen.

natural hair Big chop ervaring
November 2009: mijn haar 2 maanden na de big chop.
Helaas heb ik geen foto’s meer van de dag dat ik mijn big chop deed. Op deze foto’s is mijn haar circa 1,5 cm gegroeid na mijn big chop.

Verzorging krullend haar

In de 1e jaren heb ik dus veel boeken gelezen over het verzorgen van kroeshaar. Er was toen online nauwelijks informatie verkrijgbaar.

Er waren in die tijd enkel 2 Nederlandse blogs gericht op de verzorging van krullend haar, namelijk:

 •  Kroeshaar.com van Mireille Liong A Kong. Zij schreef tevens het 1e Nederlandstalige boek Kroeshaar: alles wat je moet weten en meer;
 • Destijds Sheabutter.punt.nl van Dominique Snip wat niet meer bestaat. Zij lanceerde in 2012 het 1e Nederlandse merk speciaal voor kroeshaar: Sheado. In 2007 schreef zij het boek Crown of Glory, gericht op de verzorging van kroeshaar.

Boeken over krulverzorging

De boeken die ik toen las en waar ik veel informatie uit kon halen waren:

5 Maanden na mijn big chop

Op de onderstaande foto kun je zien dat ik inmiddels een kleine afro had. Vergelijk de bovenstaande foto van 2 maanden eens met deze foto.

Zoals je kunt zien is mijn haar in 3 maanden tijd enorm gegroeid. Zo zie je dus wat er gebeurt als je je hoofdhuid niet meer beschadigd met een relaxer. Je haar groeit sneller omdat je hoofdhuid geen optater meer krijgt.

natural hair Big chop ervaring
5 Maanden na mijn big chop in februari 2010.

Curly Girl methode

In het 1e anderhalf jaar volgde ik de Curly Girl methode nadat ik Curly Girl The Handbook had gekocht. In 2 jaar tijd bereikten mijn krullen mijn schouders.

Curly Girl Methode
The Curly Girl Handbook

Mijn krulverzorging na mijn big chop

Mijn krulverzorging bestond in die periode uit:

Goedkope conditioner

Ik maakte mijn haar om de 2 dagen nat en liet vervolgens een conditioner zonder sulfaten, parabenen en siliconen in mijn haar. Gewoon conditioner die je gebruikt na het wassen van je haar.

natural hair Big chop ervaring
9 Maanden na mijn big chop in juni 2010

Mijn haarverzorging toen: gel & kruldefinitie

Ondanks dat ik mijn haar om de 2 dagen nat maakte, gebruikte ik geen shampoo. Mijn krullen wassen met shampoo deed ik 1 keer per 2 weken.

Toen mijn haar kort was, werkte dit perfect. De haargel gebruikte ik tevens 1 keer per 2 dagen na het aanbrengen van de conditioner.

Ik gebruikte een haargel zonder alcohol, namelijk IC Hair polisher styling gel. Deze gel stond er om bekend dat het een goede kruldefinitie creëerde. Pluspunt: het is flake free.

natural hair Big chop ervaring
14 Maanden na mijn big chop in november 2010

2 Jaar na mijn big chop

Mijn Afro haar bereikte in 2011 ongeveer kin lengte. Afhankelijk van de producten die ik gebruikte, had ik weinig of veel last van shrinkage (krimpend haar). 

natural hair Big chop ervaring
18 Maanden na mijn big chop in maart 2011

Naarmate mijn haar langer werd, leek het minder snel te groeien en had het meer verzorging nodig. Ik kreeg sneller last van droog haar, mede ook doordat ik het had geblondeerd en omdat ik conditioner in mijn haar liet. Kortom, conditioner en gel waren niet meer voldoende.

Haarproducten die ik gebruikte

In begon toen met verschillende haarproducten voor natural hair te experimenteren. Er waren toen nog niet zoveel haarproducten voor krullend haar verkrijgbaar.

Ik moest roeien me de riemen de ik had. Ik gebruikte toen voornamelijk:

You name it, ik had het allemaal in huis. Alles voor de perfecte krul.

Het was pas in 2013 dat ik er door door schade en schande achter kwam welke combinaties van haarproducten voor gezonde krullen zonder pluis zorgen.

Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks
3 1/2 jaar na mijn big chop in 2013. Enkele verf- en knipbeurten verder

4 Jaar na mijn big chop: krullen tot over mijn schouders

In 2013 experimenteerde ik opnieuw met het gebruik van verschillende haarproducten voor krullen. Ik kwam er toen achter dat de ingrediënten belangrijker waren dan ‘het feit’ of een haarproduct wel of geen natural hair product is.

natural hair Big chop ervaring
4 Jaar na mijn big chop in november 2013

Tips & Tricks: haarverzorging na de big chop

Tip 1: gebruik sowieso altijd een leave-in conditioner. Dit is je basis. Door een leave-in conditioner te gebruiken voorkom je dat je haar droog wordt en dus breekt. Naderhand gebruik je eventueel andere haarproducten.

Tip 2: om te weten wat voor soort leave-in conditioner en andere haarproducten je nodig hebt, zul je eerst moeten weten wat jouw haar nodig heeft:

 1. haarproducten met proteïne (haar met een hoge elasticiteit);
 2. of juist moisture based haarproducten (haar met een lage elasticiteit);
 3. of een combinatie van proteïne en moisture nodig (haar met een normale elasticiteit).

Trick: hier kom je achter door dit blog artikel te lezen >> Haarproducten kopen: wat niemand je vertelt over de verzorging van je krullen.

Tip 3: Zorg ervoor dat je het bovenstaande blog artikel leest en je er in verdiept. Alleen dan zul je er sneller achter komen welke haarproducten jouw haar nodig heeft.

Als je verkeerde haarproducten gebruikt wordt je haar droog wordt en ben je veel geld kwijt. Zonde!

Trick: was je haar niet vaker dan 1 keer per week. Gebruik:

natural hair Big chop ervaring
Mijn haar in 2014: geföhnd haar dat weer begint te krullen

Tip 4: heb geduld, het duurt namelijk even voordat je door hebt waar jouw krullen behoefte aan hebben. Het is een kwestie van experimenteren totdat je de juiste krullen haarproducten hebt gevonden.

Zie hier de winkels waar ik mijn haarproducten koop >> Shoppen haarverzorging voor mooie krullen.

 Big chop ervaring
Mijn haar steil getangd in mei 2014. Dit is 4 en 1/2 jaar na mijn big chop.

Tip 5: wil je dat je haar snel groeit na je big chop? Zorg er dan voor dat je je krullen maximaal hydrateert. Hiermee voorkom je droog haar en krijg je mooie krullen.

Trick: Wekelijks hydrateren doe je door een deep conditioner toe te passen. Gebruik eventueel een hair steamer voor een optimaal effect.

Tip 6: Bescherm je haar tijdens je slaap en voorkom dat je haar breekt door frictie met de harde stof van je kussen.

Trick: Gebruik een satijnen kussensloop en/of een satijnen slaapmuts waarmee je je krullen beschermt tijdens je slaap.

Tip 7: Accepteer dat je haar altijd korter lijkt dan het daadwerkelijk is. Onthoud: hoe meer je haar krimpt, hoe beter je kruldefinitie en hoe gezonder je haar is.

Tip 8: Vergelijk je haar niet met je vriendinnen die steil haar hebben. Als je dit doet zul je jouw krullen als ‘moeilijk haar’ beschouwen.

Vooral als je je vergelijkt hoe lang jij erover doet als je je haar wast of kamt. Don’t do this!

mijn big chop

Tip 9: Focus je liever op de veelzijdigheid van je haar. Als het om diversiteit gaat heb je gemakkelijk haar.

Het is maar waarop je je focust. Steil haar of krullen, je kunt het beiden creëren. En het shock effect is groot als je krullen steil maakt.

Als je wilt kun je er zelfs voor zorgen dat je krullen elke dag anders zitten door verschillende methodes toe te passen. Zie je vriendinnen met steil haar dit maar eens doen.

Hun krullen zakken na een uur uit als ze een krultang hebben gebruikt. I’m just saying….

“Auw mijn hoofd brandt!”

Als je deze tips & tricks uitvoert wil het niet zeggen dat je nooit een bad hair day zult hebben. Trust me, ook ik heb een haat-liefde verhouding met mijn krullen.

Ik ben nog steeds lerende en loop soms rond met droog haar omdat ik geen zin heb in ‘gedoe’ (lees: het goed verzorgen van mijn kroeshaar). Toch ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds blij dat ik gestopt ben met het gebruik van een haar relaxer.

Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks

Ik kan echt niet geloven dat ik mijzelf zo gepijnigd heb of dat ouders het normaal en oké vonden om hun kinderen te horen zeggen “auw, mijn hoofd brandt!” Vaak werd er dan nog gezegd dat je even geduld moest hebben omdat de relaxer moest inwerken en je haar eeeeeeecht goed steil zou worden….

Q | Heb jij ook een big chop gedaan of iets anders drastisch? Waarom?

Anderen lazen ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kate

Tuesday 13th of August 2019

Grappig -jouw ervaring. In mijn familie werd er niet moeilijk gedaan over kroes haar. Ik kreeg mijn eerste relaxer op mijn 15e en veel schoolvriendinnen op de middelbare school wilden geen gestraight haar. Het waren de jaren 80. Ik wilde nog even zeggen dat voor proteïnen-gevoelig haar er wel andere "leefregels" gelden, maar ik heb net al een massive comment geschreven onder een andere blogpost. Dat laat ik nu maar achterwege. For once YouTube is your best friend here. In haarkleuringen zitten overigens enkele stofjes die ook in relaxers en straighteners voorkomen alhoewel in mindere mate.

Macblogster

Tuesday 13th of August 2019

Hoi Kate/Mark, dank voor je reactie. Dat klopt, voor proteïnegevoelig haar gelden andere leefregels. Daar ben ik gaandeweg achtergekomen, zodoende is de informatie die ik nu geef anders dan voorheen.

Gabrielle

Friday 25th of May 2018

Super leuk om de hele verandering te zien. Je haar ziet er echt prachtig uit!

MacBlogster

Monday 28th of May 2018

Dank je Ganrielle!

Felice Veenman

Friday 25th of May 2018

Ik heb met enorm veel belangstelling je artikel gelezen. Het gaat niet over haar, maar over verwachtingen, meningen, erbij willen horen, zelfbeeld...prachtig. En ondertussen : wat hebben wij mensen toch met haar?? Denk ook eens aan de musical HAIR en aan Samson en Delaila. ...

MacBlogster

Monday 28th of May 2018

Hoi Felice, dit je heb je mooi verwoord. Klopt inderdaad.

Marjolein

Friday 25th of May 2018

Je haar is je sieraad, mooie uitspraak en zo is het. Je hebt prachtig haar en ook wel weer heel tof dat je zoveel avonturen met je haar kunt beleven. Smashing!

Marlies

Friday 25th of May 2018

Bizar, dat kroes not done is/was! Ik vind het prachtig en ook de korte koppies. Ik heb zelf krullend/pluizend haar, maar geen kroes. Ik wilde vroeger ook altijd stijl haar op de middelbare school, want dat was daar de norm. Tegenwoordig ben ik zo blij met mijn haar, veel mooier dan dat saaie stijle haar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.