Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks

Overweeg je om een big chop te doen, maar twijfel je omdat:

 • je bang bent;
 • je niet weet je wat te wachten staat
 • je geen idee hebt hoe je krullen eruit zullen zien;
 • je niet weet hoe je je krullen moet verzorgen?

Don’t worry, dit is zeer herkenbaar en de reden waarom ik dit blog artikel voor jou heb geschreven. Hiermee wil ik je een hart onder de riem steken en je inspireren. Bovenal wil ik je informeren over wat je (mogelijk) te wachten staat als je overweegt voor een ‘big chop’ te gaan. Op basis van mijn ervaring geef ik je tevens enkele tips en tricks. 

Update: 1 juni 2018

natural hair Big chop ervaring
Foto links: (2009) hier heb ik gerelaxt haar. Mijn haar groeide niet voorbij mijn schouders | Foto rechts: (2018) Op deze foto heb ik mijn ‘natural hair’ getangt. Zoals je kunt zien is mijn haar voorbij mijn schouders gegroeid, ondanks dat ik het het regelmatig heb geknipt.

Van kort naar lang haar

Behalve tips en tricks kun je hier tevens lezen hoe ik van kort naar lang haar ging. Van kale plekken en gerelaxt haar dat telkens afbrak, naar haar dat er aanzienlijk gezonder uitziet en ruim voorbij mijn schouders is gegroeid. Op de bovenstaande foto kun je dit duidelijk zien. Voordat je verder leest, hieronder vertel ik je meer over mijn aanleiding om over te gaan tot een big chop. Wil je direct verder naar de tips & tricks, scroll dan naar beneden.

Big chop: waarom?

Voordat ik je tips en tricks geef, vertel ik je eerst waarom ik overging tot een big chop in 2009. In 2009 was ‘natural hair movement’ nog niet zo boomning als nu. Het was de normaalste zaak om je haar chemisch te ontkroezen met een haar relaxer. Dit was ook de periode waarin je enkel in toko’s terecht kon voor:

 • haar relaxers
 • en producten kon kopen gericht op de verzorger van gerelaxt haar Krullen producten wilde kopen moest je deze online bestellen in het buitenland of via 1 Nederlandse webshop.  
mijn big chop ervaring
Ik kreeg kale plekken bij mijn slaap door het gebruik van een relaxer. Nu jaren later groeit er eindelijk weer babyhaar.

Ik kreeg kale plekken

Zo ben ik opgegroeid met het idee dat kroeshaar “moeilijk” en “onverzorgd haar” is. Als volwassene gebruikte je dus een relaxer om ervoor te zorgen dat je er verzorgd uitzag. Zo ook ik dus, totdat ik kale plekken kreeg.

Droge hoofdhuid & schilfers

Toen ik mijn haar relaxte dacht ik dat ik oprecht dat ik mooi en lang steil haar had. Een leven zonder een relaxer kon ik mij niet voorstellen totdat:

 • ik altijd last had van een super droge hoofdhuid en droog haar;
 • mijn haar telkens afbrak en niet meer groeide,
 • te vaak last van schilfers/haarroos.

Het werd tijd om te stoppen met het gebruik van een relaxer. Ik besloot toen al het gerelaxte haar eraf te knippen. Ik ging dus voor een big chop.

Zenuwachtig voor de big chop

Aangezien ik vanaf mijn 12e tot mijn 32e levensjaar mijn haar heb gerelaxt, wist ik op niet meer hoe mijn krullen er uitzagen. Ik was dus best zenuwachtig voor mijn big chop. Ook omdat ik mij afvroeg of krullen mij überhaupt zouden staan.

[bctt tweet=”Kroeshaar wordt gezien als moeilijk en onverzorgd haar. Men gebruikt liever een chemische ontkroezer met bestanddelen waarmee je een colablikje kan doen oplossen, dan dat men met kroeshaar rondloopt.” username=”macblogster”]

Relaxer loving family

Een ander punt van aandacht was de reactie van mijn ‘relaxer loving family’. Hoe zouden ze reageren? Houd er rekening mee dat het gebruik van een haar relaxer in 2009 de norm was. Kroeshaar was uit den boze.

Big chop rolberoerte

Op het moment dat ik dit schrijf is dit helaas nog steeds het geval, al wordt het steeds minder. Desondanks is er tot op de dag van vandaag geen enkel woord dat vrouwen met een Afro Surinaamse of -Caribische afkomst zoveel angst inboezemt als de woorden:

 • big chop
 • en “kroeshaar.”

Menig vrouw met bovengenoemde afkomst verstijft als ze deze woorden hoort. Zo ook mijn moeder. Ze kreeg een rolberoerte toen ik met mijn korte kapsel thuis kwam.

Je haar is je sieraad

Destijds was het in Surinaamse kringen not done om lang haar af te knippen. Wat bezielde mij in Godsnaam om met kroeshaar rond te lopen? Mijn moeder heeft altijd gezegd: “je haar is je sieraad”. Getuige de negatieve reacties van mijn tantes op mijn kroeshaar, moest dit sieraad klaarblijkelijk vooral steil zijn.

natural hair Big chop ervaring
Opnieuw een foto van mij in 2009 met gerelaxt haar dat niet voorbij mijn schouders komt. Dit beschouwde ik toen als gezond haar.

Kroeshaar = slecht haar

Doordat steil haar de norm was in mijn familie, omgeving, in magazines en op tv, ben opgegroeid met de gedachtegang dat steil haar mooier en gemakkelijker is.

[bctt tweet=”Ik heb jarenlang gedacht dat steil haar mooi en gemakkelijker haar is. Steil haar was de norm in mijn omgeving, in magazines en op tv. ” username=”macblogster”]

Anderen lazen ook
Kroeshaar verzorgen: voorkom droog haar & haarbreuk dankzij deze 4 tips

Als 12 jarig meisje was ik dus blij dat ik naar een Black hair kapper mocht voor mijn 1e relax behandeling. Ondanks dat mijn hoofdhuid brandde was ik blij; ik kon eindelijk mijn haar los dragen!

Kroeshaar vlechten photo Kroeshaarvlechten_zps62fdea85.jpg
Ik droeg altijd vlechten als kind. Toen ik 12 werd, wilde ik uiteraard niet meer met vlechten lopen. Aangezien een afro uit den boze was, ging ik naar de kapper zodat mij haar chemisch ontkroesd kon worden.

Steil haar = mooi & gemakkelijk haar

Tot mijn 12e heb ik mijn haar nooit los gedragen. Kroeshaar droeg je destijds niet los. Als je dit deed dan werd je met schuine ogen aangekeken. Het werd namelijk beschouwd als slordig. Men gebruikte liever een chemische ontkroezer met bestanddelen waarmee je een colablikje kan doen oplossen, dan dat men met kroeshaar rondliep.

Verbrande hoofdhuid

Telkens als ik een haar relaxer gebruikte – elke 2 maanden om mijn uitgroei te behandelen- verbande ik mijn hoofdhuid. Zo heb ik regelmatig met wondjes op mijn hoofdhuid rondgelopen. Er werd immers gezegd: “hoe meer het brand, des te steiler je haar wordt.” Kortom, het was “normaal” om je hoofdhuid te verbranden en klaarblijkelijk deed alles voor steil haar.

Gevaarlijk

In de documentaire Good hair van Chris Rock wordt dit aangestipt. Ik vind het shocking om te zien. Bekijk de onderstaande trailer vanaf 0:43 minuut zodat je begrijpt wat ik bedoel. Je zult tevens snappen hoe het komt dat ik kale plekken kreeg. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

Kale plekken

Een verbrande hoofdhuid nam ik op de koop toe, dit was immers “normaal.” Pas toen ik kale plekken kreeg besloot ik dat ik moest stoppen met het chemisch ontkroezen van mijn haar.

[bctt tweet=”Vrijheid! En eindelijk seks zonder dat ik bang hoefde te zijn dat mijn zorgvuldig getangde haar weer ‘kroes’ zou worden.” username=”macblogster”]

Schaar d’r in!

In 2009 ging de schaar erin en heb ik alles laten afknippen door een Afro kapper. Ondanks dat ik het eng vond was ik toch blij. Ik zou geen verbrande hoofdhuid meer hebben, geen gedoe meer om mijn haar eeuwig steil te krijgen en te houden. Vrijheid! Ik kon vanaf dat moment gewoon zweten, seksen, douchen en in de regen lopen zonder dat ik panisch hoef te worden vanwege mijn haar.

natural hair Big chop ervaring
Van kort naar lang haar dankzij mijn big chop. Foto links: 2009 | Foto rechts 2015

Ik wist niet hoe ik mijn haar moest verzorgen

Na mijn big chop wist ik niet wat ik met mijn haar aanmoest. Ik was toen 32 jaar en wist niet hoe ik mijn natuurlijk krullend haar moest verzorgen. Het ironische is dat ik wel geleerd heb hoe ik mijn haar zo goed mogelijk steil kon krijgen. Ik heb echter nooit geleerd hoe ik mijn haar in natuurlijke staat het beste kon verzorgen.

natural hair Big chop ervaring
November 2009: mijn haar 2 maanden na de big chop.
Helaas heb ik geen foto’s meer van de dag dat ik mijn big chop deed. Op deze foto’s is mijn haar circa 1,5 cm gegroeid na mijn big chop.

Verzorging krullend haar

In de 1e jaren heb ik dus veel boeken gelezen over het verzorgen van kroeshaar. Er was toen online nauwelijks informatie verkrijgbaar. Er waren in die tijd enkel 2 Nederlandse blogs gericht op de verzorging van krullend haar, namelijk:

 •  Kroeshaar.com van Mireille Liong A Kong. Zij schreef tevens het 1e Nederlandstalige boek Kroeshaar: alles wat je moet weten en meer;
 • Sheabutter.punt.nl van Dominique Snip. Zij lanceerde in 2012 het 1e Nederlandse merk speciaal voor kroeshaar: Sheado. In 2007 schreef zij het boek Crown of Glory, gericht op de verzorging van kroeshaar.

Boeken over krulverzorging

De boeken die ik toen las en waar ik veel informatie uit kon halen waren:

5 Maanden na mijn big chop

Op de onderstaande foto kun je zien dat ik inmiddels een kleine afro had. Vergelijk de bovenstaande foto van 2 maanden eens met deze foto. Zoals je kunt zien is mijn haar in 3 maanden tijd enorm gegroeid. Zo zie je dus wat er gebeurt als je je hoofdhuid niet meer beschadigd met een relaxer. Je haar groeit sneller omdat je hoofdhuid geen optater meer krijgt.

natural hair Big chop ervaring
5 Maanden na mijn big chop in februari 2010.

Curly Girl methode

In het 1e anderhalf jaar volgde ik de Curly Girl methode nadat ik Curly Girl The Handbook had gekocht. In 2 jaar tijd bereikten mijn krullen mijn schouders.

Curly Girl Methode
The Curly Girl Handbook

Mijn krulverzorging na mijn big chop

Mijn krulverzorging bestond in die periode uit:

Goedkope conditioner

Ik maakte mijn haar om de 2 dagen nat en liet vervolgens een conditioner zonder sulfaten, parabenen en siliconen in mijn haar. Gewoon conditioner die je gebruikt na het wassen van je haar.

natural hair Big chop ervaring
9 Maanden na mijn big chop in juni 2010

Goedkope haargel

Ondanks dat ik mijn haar om de 2 dagen nat maakte, gebruikte ik geen shampoo. Mijn krullen wassen met shampoo deed ik 1 keer per 2 weken. Toen mijn haar kort was, werkte dit perfect. De haargel gebruikte ik tevens 1 keer per 2 dagen na het aanbrengen van de conditioner.

Gel & kruldefinitie

Ik gebruikte een goedkope haargel zonder alcohol, namelijk IC Hair polisher styling gel. Deze gel stond er om bekend dat het een goede kruldefinitie creëerde. Pluspunt: het kost enkel van 3,95 en is flake free.

natural hair Big chop ervaring
14 Maanden na mijn big chop in november 2010

2 Jaar na mijn big chop

Mijn Afro haar bereikte in 2011 ongeveer kin lengte. Afhankelijk van de producten die ik gebruikte, had ik weinig of veel last van shrinkage (krimpend haar). Naarmate mijn haar langer werd, leek het minder snel te groeien en had het meer verzorging nodig. Ik kreeg sneller last van droog haar, mede ook doordat ik het had geblondeerd. Conditioner en gel waren niet meer voldoende.

natural hair Big chop ervaring
18 Maanden na mijn big chop in maart 2011

Haarproducten die ik gebruikte

In begon toen met verschillende haarproducten voor natural hair te experimenteren. Ik gebruikte:

You name it, ik had het allemaal in huis. Alles voor de perfecte krul. Het was pas in 2013 dat ik er door door schade en schande achter kwam welke combinaties van haarproducten voor gezonde krullen zonder pluis zorgen.

Na de big chop: Krullen 2012 photo Krullen_Macblogster2012_zpsd3d41be4.jpg
3 1/2 jaar na mijn big chop in 2013

4 Jaar na mijn big chop: krullen tot over mijn schouders

In 2013 experimenteerde ik opnieuw met het gebruik van verschillende haarproducten voor krullen. Ik kwam er toen achter dat de ingrediënten belangrijker waren dan ‘het feit’ of een haarproduct wel of geen natural hair product is.

natural hair Big chop ervaring
4 Jaar na mijn big chop in november 2013

Tips & Tricks: haarverzorging na de big chop

Tip 1: gebruik sowieso altijd een leave-in conditioner. Dit is je basis. Door een leave-in conditioner te gebruiken voorkom je dat je haar droog wordt en dus breekt. Naderhand gebruik je eventueel andere haarproducten.

Anderen lazen ook
Oui, oui, Macblogster in Paris

Tip 2: om te weten wat voor soort leave-in conditioner en andere haarproducten je nodig hebt, zul je eerst moeten weten wat jouw haar nodig heeft:

 1. haarproducten met proteïne (haar met een hoge elasticiteit);
 2. of juist moisture based haarproducten (haar met een lage elasticiteit);
 3. of een combinatie van proteïne en moisture nodig (haar met een normale elasticiteit).

Trick: hier kom je achter door dit blog artikel te lezen >> Haarproducten kopen: wat niemand je vertelt over de verzorging van je krullen.

Tip 3: Zorg ervoor dat je het bovenstaande blog artikel leest en je er in verdiept. Alleen dan zul je er sneller achter komen welke haarproducten jouw haar nodig heeft. Als je verkeerde haarproducten gebruikt wordt je haar droog wordt en ben je veel geld kwijt. Zonde!

Trick: was je haar niet vaker dan 1 keer per week. Gebruik:

natural hair Big chop ervaring
Mijn haar in 2014: geföhnd haar dat weer begint te krullen

Tip 4: heb geduld, het duurt namelijk even voordat je door hebt waar jouw krullen behoefte aan hebben. Het is een kwestie van experimenteren totdat je de juiste krullen haarproducten hebt gevonden. Zie hier de winkels waar ik mijn haarproducten koop >> Shoppen haarverzorging voor mooie krullen.

Trick: afhankelijk van je haarbehoefte pas je de LOC methode of de Maximum hydration method toe.

 Big chop ervaring
Mijn haar steil getangd in mei 2014. Dit is 4 en 1/2 jaar na mijn big chop.

Tip 5: wil je dat je haar snel groeit na je big chop? Zorg er dan voor dat je je krullen maximaal hydrateert. Hiermee voorkom je droog haar en krijg je mooie krullen.

Trick: Wekelijks hydrateren doe je door een deep conditioner toe te passen. Gebruik eventueel een hair steamer voor een optimaal effect.

Tip 6: Bescherm je haar tijdens je slaap en voorkom dat je haar breekt door frictie met de harde stof van je kussen.

Trick: Gebruik een zijden kussensloop en/of een haarnetje waarmee je je krullen beschermt tijdens je slaap.

Tip 7: Accepteer dat je haar altijd korter lijkt dan het daadwerkelijk is. Onthoud: hoe meer je haar krimpt, hoe beter je kruldefinitie en hoe gezonder je haar is.

Tip 8: Vergelijk je haar niet met je vriendinnen die steil haar hebben. Als je dit doet zul je jouw krullen als ‘moeilijk haar’ beschouwen. Vooral als je je vergelijkt hoe lang jij erover doet als je je haar wast of kamt. Don’t do this!

mijn big chop

Tip 9: Focus je liever op de veelzijdigheid van je haar. Als het om diversiteit gaat heb je gemakkelijk haar. Het is maar waarop je je focust. Steil haar of krullen, je kunt het beiden creëren. En het shock effect is groot als je krullen steil maakt.

Als je wilt kun je er zelfs voor zorgen dat je krullen elke dag anders zitten door verschillende methodes toe te passen. Zie je vriendinnen met steil haar dit maar eens doen. Hun krullen zakken na een uur uit als ze een krultang hebben gebruikt. I’m just saying….

“Auw mijn hoofd brandt!”

Als je deze tips & tricks uitvoert wil het niet zeggen dat je nooit een bad hair day zult hebben. Trust me, ook ik heb een haat-liefde verhouding met mijn krullen. Ik ben nog steeds lerende en loop soms rond met droog haar omdat ik geen zin heb in ‘gedoe’ (lees: het goed verzorgen van mijn kroeshaar). Toch ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds blij dat ik gestopt ben met het gebruik van een haar relaxer.

Ik kan echt niet geloven dat ik mijzelf zo gepijnigd heb of dat ouders het normaal en oké vonden om hun kinderen te horen zeggen “auw, mijn hoofd brandt!” Vaak werd er dan nog gezegd dat je even geduld moest hebben omdat de relaxer moest inwerken en je haar eeeeeeecht goed steil zou worden….

Wil je meer ervaringen lezen van vrouwen met krullend haar, bekijk ook:

 1. Afro haar Big chop ervaring: Danita Calor
 2. De ‘krullen frustratie’ van Elke Kuijper a.k.a. Nomalanga draws

Q | Heb jij ook een big chop gedaan of iets anders drastisch? Waarom?

Lees ook

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Manon says

  Ik ben jaloers op je prachtige krulletjes! Ik heb zelf een surinaamse/javaanse vriend en die heeft ook een beetje kroes haar (kleine krullen), ben benieuwd of onze kindjes ook een mooie bos met haar als jij zullen krijgen hihi!

 2. D says

  Mooi artikel, leuk om te lezen.

  Ik ben ergens in 2004 opnieuw gefascineerd geraakt door natuurlijk kroes haar. Mijn gerelaxte haren waren toen in model geknipt en Halle Berry short. Ik wilde niets anders!

  Het laten uitgroeien heb ik gedaan door middel van laten invlechten bijna een jaar lang. Er was toen helaas bar weinig aan info te vinden over hoe je kroes haar het beste kon verzorgen om over producten maar te zwijgen. M’n Halle Berry coupe was gauw terug 🙂 Eind 2012 heb ik besloten om opnieuw voor kroes te gaan, en alles beetje bij beetje af te knippen. Mijn inmiddels grote afro draag ik nu voorlopig vaak in vlechtjes. Tussendoor experimenteer ik er op los qua looks, erg leuk.

 3. chucky1012 says

  Wauw, het is nu zo mooi en je had net als ik zoveel diverse kapsels gehad. Ik had ook van kinds af aan vlechten net als jouw. Je kan op mijn fb klasse foto’s zien. Ik was ook jong toen het heel kort geknipt moest worden en goh wat baalde ik ervan. Later jaren lang gestraigt en diverse bob kapsel gehad in vele kleuren liet ik het verven. Sinds een aantal jaren gestopt met staighten en mijn kapsel is weer gezond en zoals het moet het zijn. Nu laat ik het groeien 😉
  Je hebt een prachtige dochter.

  Mooie avond Xoxo

 4. Jomecia says

  Mooi verhaal! Grappig he dat als klein kind je kroeshaar zag als “kleine kinderen haar”. Ik had precies hetzelfde en ook ik mocht op mijn 12e mijn haar relaxen. Ik voelde me die hele dame! Ik denk dat wanneer ik kinderen heb zij dat probleem helemaal niet gaan hebben want hun rolmodel heeft kroeshaar!
  Wat wel grappig is is dat toen ik mijn big chop deed ik nog niks van de big chop en alles afwist. Het was weer mijn moeder die al een kroes kapsel had die mijn inspireerde om het kroes uit te laten groeien. beste beslissing ever!

  groetjes!

 5. Vanessa says

  God, vertel me over de big chop! Nadat ik mijn haar 1 jaar geleden met ongeveer 8 (!) kleine flesjes waterstofperoxide heb gebleekt om het wat lichter te krijgen bleef ik met ontzettend poreus, oranje en weinig haar achter. Ik heb sinds een jaar of 4 ontzettend veel haaruitval doordat ik alopecia heb, maar na het verven was het al helemaal niet normaal meer. Ik begreep niet waarom het niet krulde, het hing lelijk en het zat constant in de klitten. Na wat speurwerk op google kwam ik erachter dat ik mijn mooie krullen had verpest door ze te verven en dat alle elasticiteit eruit was. Ik droeg het maandenlang in een knotje totdat ik in Januari van dit jaar besloot om het gewoon af te knippen, het was inmiddels al een beetje gegroeid dus ik zou het afknippen waar het gezonde krullende haar al gegroeid was. Als een gek pakte ik die bewuste avond de schaar en *KNIP KNIP*, WEG WAT WEG MOEST. Ondanks dat ik nog zo hard had geroepen dat ik niet WEER mijn haar kort zou knippen had ik het toch gedaan. Ik moest wel. En ik geloofde die verhaaltjes van veel haarmaskers en verzorgen niet. Ik wist dat ik mijn oude haar niet terug zou krijgen als ik het niet af zou knippen. Inmiddels zijn we 5 maanden verder, en ik ben niet zo heel blij met dat korte haar (vind mezelf net een poedel) maar ik loop tenminste niet meer met dat dode, lelijke haar wat net een bosje stro was. Het glanst, het groeit, het krult. Dus ik ben gelukkig! (:

  • MacBlogster says

   Dank je! Er is al een paar jaar een movement gaande waarbij steeds meer vrouwen stoppen met het relaxen van hun haar. Dat is best bijzonder, want stijl haar (het gebruik van een relaxer) was vroeger echt de norm. Dit verschuift nu steeds meer.

  • Wojislawa Kroone-Dokic says

   Ik begrijp het heel goed, gras is altijd groener toch?! Ik wil mijn hele leven al een afro, droomkapsel. Of het haar van Diana Ross, zoooo mooi. Zat en zit er helaas niet in. Heb mijn haar onlangs tot op mijn schouder geknipt om het weet een beetje mooi te krijgen. De punten waren versleten en was beetje armetierig. Soms moet je iets drastisch veranderen om het beter te maken. Vind het echt heel goed dat je dit deelt. Beter gezond haar dan geen. ThnX

  • MacBlogster says

   Haha, bijna ieder getint of donker meisjes wilde vroeger ab-so-luut geen haar als Diana Ross hebben. Dat was slordig en kroeshaar. Not done. Leuk om te lezen dat jij dit juist totaal anders ervoer. Tegenwoordig is het juist hip als je een afro hebt, en wordt je gezien als creatief persoon. Heel bijzonder. En zoals je zegt, het gras is altijd groener aan de overkant. Dank je voor je comments <3

 6. alice says

  Herkenbaar verhaal. Ik had lang krullend haar maar ook (te) vaak geverfd. Er waren momenten dan baalde ik van mijn haar. Het was veel, vol en dik. Waar andere mensen een likje haarcreme of drupje olie in hun haar deden absorbeerde mijn haar halve potten en flessen! Hoe langer mijn haar hoe meer ik het in een staartje of knotje droeg dus ik genoot er niet echt van. Als ik het liet stylen was ik een hele dag kwijt en een godsvermogen. Op een dag was ik het zag, de big chop (voor de tweede keer in mijn leven) en het begon met mijn staart eraf zodat ik een lange bob had, toen werd het een korte bob en bij het bijknippen daarvan zei mijn kapster: als je het echt kort wilt is dit je kans! En daar ging de schaar erin. Iedereen was in shock vooral mijn zoon, mijn zussen en naaste vriendinnen. Dat ik mijn haar, mijn mooie krullen, zo kort had geknipt. Dat kon toch niet. Waar iedereen echt aan voorbij ging: zo’n kort kapsel stond me echt leuk, ik kreeg heel veel complimenten en nu komt: vooral van vrouwen die zeiden: ‘ ik durf dit niet, ik zou het wel willen maar ik DURF HET NIET!”. Kort haar bracht weer uitdagingen met zich mee maar ik werd creatiever, wel weer vaker naar de kapper om netjes bij te knippen en ik ging er weer blij, nog beter voor zorgen. Ik besloot het ook een tijdje helemaal niet meer te verven. En na een paar keer steeds weer bijknippen/kort knippen gebeurde er opeens een soort wonder. Toen ik me niet meer echt druk maakte ove r mijn haar groeide mijn ‘nieuwe haar’ opeens anders dan ik was gewend. Het was minder dik maar nog wel sterk, het was steiler maar nog wel met een mooie krul en superhandelbaar. Ik weet niet wat er is gebeurd maar misschien het vertrouwen dat het goed zou komen. Mijn haar groeit nu gestaag en ik laat het nu een klein beetje groeien, kan zelfs alweer een staartje maken (zo kort was het namelijk…) maar ik ben superblij met mijn haar (na de big chop dus!) Een aanrader!

  • Macblogster says

   Bedankt voor je verhaal. Ik ben tot op de dag van vandaag ook nog steeds met de keuze. Mijn haar zit mooier en beter. Als ik foto’s terug bekijk denk ik “wat dacht ik in Godsnaam?”

 7. Luc van de Wiel says

  Wat een leuk artikel, mooi geschreven! Je mag inderdaad trots zijn op het haar dat je hebt, er is niet mis met kroeshaar. Altijd nog beter dan géén haar…. 😉

 8. Stephanie says

  Ik vind je kroeshaar mooi!! Helemaal niets om je onzeker over te voelen, integendeel! En veel vrouwen met sluik haar zouden met je willen ruilen!

 9. The lemon kitchen says

  Fijn geschreven, het l ijkt me ook lastig. Ik heb er zelf weinig last van maar ik merk wel dat sinds ik de maskers van Kerastase gebruik dat het echt wonderen doet! Raad het iedereen dan ook aan.

 10. Chaya says

  Je mag trots zijn op zo een mooie bos met haar. Kroes of geen kroes, je moet het dragen zoals jij het wilt. Leuk artikel en knap dat je dit deelt. Je haar eraf is toch best een heftig iets.

 11. Marlies says

  Bizar, dat kroes not done is/was! Ik vind het prachtig en ook de korte koppies. Ik heb zelf krullend/pluizend haar, maar geen kroes. Ik wilde vroeger ook altijd stijl haar op de middelbare school, want dat was daar de norm. Tegenwoordig ben ik zo blij met mijn haar, veel mooier dan dat saaie stijle haar!

 12. Marjolein says

  Je haar is je sieraad, mooie uitspraak en zo is het. Je hebt prachtig haar en ook wel weer heel tof dat je zoveel avonturen met je haar kunt beleven. Smashing!

 13. Felice Veenman says

  Ik heb met enorm veel belangstelling je artikel gelezen. Het gaat niet over haar, maar over verwachtingen, meningen, erbij willen horen, zelfbeeld…prachtig.
  En ondertussen : wat hebben wij mensen toch met haar?? Denk ook eens aan de musical HAIR en aan Samson en Delaila. …

 14. Kate says

  Grappig -jouw ervaring. In mijn familie werd er niet moeilijk gedaan over kroes haar. Ik kreeg mijn eerste relaxer op mijn 15e en veel schoolvriendinnen op de middelbare school wilden geen gestraight haar. Het waren de jaren 80. Ik wilde nog even zeggen dat voor proteïnen-gevoelig haar er wel andere “leefregels” gelden, maar ik heb net al een massive comment geschreven onder een andere blogpost. Dat laat ik nu maar achterwege. For once YouTube is your best friend here. In haarkleuringen zitten overigens enkele stofjes die ook in relaxers en straighteners voorkomen alhoewel in mindere mate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar