Top

Tips om etherische olie te gebruiken in je haarverzorging (essentiele olie)

Veel mensen weten dat etherische olie een krachtig hulpmiddel kan zijn. Zo weten we bijna allemaal eucalyptus je luchtwegen kan verlichten wanneer je verkouden bent. Weinig mensen weten dat je essentiële olie (essential oil) ook kunt gebruiken als onderdeel van je haarverzorging of om haarproblemen mee op te lossen. Zie hier een aantal tips.

Goede etherische olie kun je o.a. kopen bij:

etherische olie in haarverzorging

Tekst geschreven voor Macblogster.nl door Mieke en Lenny van www.myfullessence.com

Haarroos & haarverlies

We halen zonder enige moeite flessen shampoo’s uit de schappen van de supermarkt omdat het zo lekker ‘goedkoop’ is. Vervolgens staan we te kijken als de conditie van ons haar maar niet lijkt te verbeteren. Waarom zou je kiezen voor slechte chemicaliën, wanneer je haarroos, een jeukende hoofdhuid of haarverlies kan verhelpen op een natuurlijke wijze?

Waarom etherische olie?

De hydraterende, verzachtende, ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen van etherische olie kan je haar helpen op een gezonde manier te groeien. Het kan haargroei op een natuurlijke manier stimuleren. Je hebt weinig olie nodig om je haar gezond te houden. Een paar druppels van 100% natuurzuivere essentiele olie kunnen al wonderen verrichten, omdat het zeer geconcentreerd is

Keratine behandeling

Veel vrouwen geven bijvoorbeeld veel geld uit aan haarproducten die hun haar zachter maakt en glans geeft. Helaas kunnen deze producten boosdoeners zijn en zorgen voor een slechte conditie van je haar.

Een keratine behandeling bijvoorbeeld, bevat toxische ingrediënten zoals formaldehyde, waarvan men zegt dat het kankerverwekkend is. In plaats van een keratine behandeling adviseer ik bijvoorbeeld het gebruik van etherische olie om je haar sterker en écht gezonder te maken.

Rozemarijn essentiële olie

Haarparfum

Je kunt een essentiele olie ook gebruiken als haarparfum.

 • Neem bijvoorbeeld één druppel lavendel gemengd met 1 theelepel arganolie
 • en verdeel het over het droog net gewassen haar. Het zorgt voor extra glans en tevens een heerlijke geur.

Haarroos

Roos is een hoofdhuid aandoening gekenmerkt door het overmatig afstoten van dode huidcellen. Vele deskundigen geloven dat roos wordt veroorzaakt door een schimmel.

Anderen lazen ook
Macblogster.nl zoekt gastbloggers!

Oorzaken haarroos

Een kleine hoeveelheid van schilfering op de hoofdhuid is normaal, omdat oude huidcellen afsterven, maar roos ontstaat wanneer de hoeveelheid dode huidcellen te groot en zichtbaar wordt. Roos kan worden veroorzaakt door verschillende factoren:

 • hormonen die niet in evenwicht zijn;
 • allergieën;
 • overmatig gebruik van krultang, stijltang of föhn;
 • koud weer;
 • te vaak of te onregelmatig je haar wassen;
 • etc.

Haarroos kan mede veroorzaakt en in stand gehouden worden door haarproducten die chemische ingrediënten bevatten. Hierdoor wordt je hoofdhuid rood en gaat het jeuken.

Haarroos verminderen

Om haarroos te verminderen kun je de volgende etherische oliën gebruiken:

 • lavendel
 • wintergroen
 • cipres,
 • lemongrass
 • rozemarijn
 • cederhout
 • tijm mengen

Meng 1 van de oliën, maximaal 3 druppels, met je shampoo of conditioner. Behalve dat je ze afzonderlijk kunt gebruiken, kun je ze ook mixen. Als je ze wilt mixen, gebruik dan niet meer dan 3 verschillende oliën en niet meer dan 3 druppels. Een andere optie is bijvoorbeeld 1 olie (dus maximaal 3 druppels) mengen met je shampoo en een andere olie (maximaal 3 druppels) mixen met je conditioner.

Erg droog haar

Is je haar erg droog, gebruik dan:

 • geranium
 • sandelhout
 • lavendel
 • rozemarijn
 • wintergroen olie

Meng 1 van de oliën, maximaal 3 druppels, met je shampoo of conditioner. Behalve dat je ze afzonderlijk kunt gebruiken, kun je ze ook mixen. Als je ze wilt mixen, gebruik dan niet meer dan 3 verschillende oliën en niet meer dan 3 druppels. Een andere optie is bijvoorbeeld 1 olie (dus maximaal 3 druppels) mengen met je shampoo en een andere olie (maximaal 3 druppels) mixen met je conditioner.

Vettig haar

Het gebruik van essentiële olie voorkomt vettig haar.

De talgklieren zijn verantwoordelijk voor het hydratatie niveau door een goede talgproductie. Wanneer dit in balans is, zorgt dat voor een gezonde glans. Echter, wanneer de talgklieren teveel talg produceren wordt het haar snel vettig, ook al heb je je haren net gewassen.

Peppermint oil helpt de talgproductie in balans te brengen. Het resultaat: een prachtige glans voor je haar!

Ook kun je de volgende etherische olie gebruiken:

 • Basilicum
 • cipres
 • tijm
 • citroen
 • rozemarijn olie

deze oliën zijn bij uitstek geschikt voor vettig haar. Meng 1 van de oliën, maximaal 3 druppels, met je shampoo of conditioner. Behalve dat je ze afzonderlijk kunt gebruiken, kun je ze ook mixen. Als je ze wilt mixen, gebruik dan niet meer dan 3 verschillende oliën en niet meer dan 3 druppels. Een andere optie is bijvoorbeeld 1 olie (dus maximaal 3 druppels) mengen met je shampoo en een andere olie (maximaal 3 druppels) mixen met je conditioner.

Anderen lazen ook
Hello Hydration conditioner review: redder in krullen nood

Haarverlies

Onderzoeken hebben aangetoond dat haarverlies geassocieerd wordt met een disbalans in de hormonen en een toename van stress. Stress wakkert ontstekingen aan en leidt tot haarverlies. Probeer eens kalmerende oliën te aromatiseren in een goede diffuser zoals lavender en Clary Sage (je kunt beide oliën tegelijk in de diffuser doen).

Meng bijvoorbeeld ook 3 druppels rozemarijn en/of 3 druppels cedarwood met je shampoo en/ of conditioner om haarverlies te voorkomen en te reduceren.

 photo essentiele_olie_Clary Sage_zpsx5vft4mk.jpg
Clary sage essentiële olie

Haargroei stimuleren

Oestrogeen is een steroïde hormoon dat zorgt voor de ontwikkeling van de typisch vrouwelijke kenmerken, zoals de borsten en bredere heupen. Het helpt bij de opname van calcium, het evenwicht ervan en heeft daarna nog vele andere belangrijke functies. Oestrogeen zorgt ook dat het haar sneller groeit en dat het langer op het hoofd blijft. Door een daling van het oestrogeen niveau kan haaruitval sneller plaatsvinden.

Gebruik: scharlei olie (Clary Sage) om je hormonen in balans te brengen.
Je kunt een druppel aanbrengen onder je voeten, in je nek en op je buik. Gebruik je het in je shampoo of conditioner, dan komt het via je hoofdhuid in je lichaam. Gebruik niet meer dan 3 druppels

Poreus haar

Bij broos haar kun je Clary Sage, lavendel, tijm, sandelhout, wintergroen, romeinse kamille inzetten.
Je kunt ze afzonderlijk gebruiken, maar ook mixen. Als je ze wilt mixen, gebruik dan niet meer dan 3 verschillende oliën en niet meer dan 3 druppels. Een andere optie is bijvoorbeeld 1 olie (dus maximaal 3 druppels) mengen met je shampoo en een andere olie (maximaal 3 druppels) mixen met je conditioner.

Waar kun je goede etherische olie kopen?

Goede etherische olie kun je o.a. kopen bij:

Wie zijn Mieke & Lenny?

Mieke en Lenny zijn – naast hun huidige beroep – wellness advocates en werken met dōTERRA essentiële oliën. Lenny werkt al meer dan twintig jaar met essentiële oliën in haar praktijk en als life & transformatiecoach helpt zij haar cliënten weer meer in balans te komen. Website: www.myfullessence.com.

Dit vind je ook interessant

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Priscilla says

  Ik heb zelf regelmatig last van roos en daar gebruik ik dan een speciale shampoo voor. Het zullen bij mij wel de hormonen zijn, Maar leuk is het niet!

 2. Nicole Orriëns says

  Dat klinkt goed allemaal. Mijn haar is vochtarm. De laatste keer dat ik bij de kapper was zei ze dat ik nu teveel arganolie gebruik. Dat ik daardoor een soort ‘poppenhaar’ krijg.

 3. Monica says

  Wat een uitgebreid artikel. Zelf heb ik heel erg last van jeukende hoofdhuid en gebruik daar ook een speciale shampoo voor. Ik geloof echt wel dat bepaalde oliën je haar mooier maken en helpen met probleempjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar