Top

Zeep maken die je kunt gebruiken als shampoo

Zeep maken in je eigen keuken, het lijkt ingewikkelder dan het is. Met behulp van het onderstaande recept maak je zelf zeep die je kunt gebruiken als shampoo. 

welke krultype heb ik?

Ingrediënten om zeep mee te maken 

De ingrediënten die je o.a. nodig hebt om zelf zeep te kunnen maken zijn:

Als je op zoek bent naar een shampoo die vrij is van allerlei ingrediënten dan kan het best een zoektocht zijn waarbij je telkens ingrediëntenlijsten moet doornemen.

Als je hier geen zin in hebt, kun je zelf zeep maken die te gebruiken is als shampoo. Het positieve hiervan is dat je er allerlei gezonde oliën aan toe kunt voegen. Ook kun je het gemakkelijk op reis meenemen zonder het risico dat het lekt in je koffer.

Zeep maken die je kunt gebruiken als shampoo: DIY Shampoo bar
Zeep maken die je kunt gebruiken als shampoo: DIY Shampoo bar

Zelf zeep maken is niet moeilijk

Zelf zeep maken is niet zo moeilijk als dat het lijkt. Het is vrij gemakkelijk afhankelijk van het recept en de techniek die je wilt gebruiken. Een aantal jaren geleden heb ik voor het eerst zeep gemaakt op basis van amandel- en olijfolie. Nu, jaren later heb ik opnieuw zeep gemaakt op basis van hetzelfde recept, maar met een toevoeging van cacaoboter. Mijn recept en de instructie om zelf zeep te maken deel ik in dit blog artikel.

Wedden dat je nu schrikt?

Zeep kan op verschillende manieren worden gemaakt, de meest standaard en gemakkelijke manier is door het gebruik van loog. Loog is ook wel bekend als natriumhydroxide (NaOH). NaOH is terug te vinden in gootsteen ontstopper. Waarschijnlijk schrik je nu. Dit deed ik aanvankelijk ook. Loog is echter nodig om een chemisch reactie op te wekken waardoor er zeep ontstaat. Het is niet schadelijk voor je lichaam of hoofdhuid wanneer je er zeep van hebt gemaakt.

Lees ook: essentiële olie voor het oplossen van haarproblemen

Zeep maken die je kunt gebruiken als shampoo: DIY Shampoo bar
Door het gebruik van een staafmixer veranderd de substantie

“Deze zeep ga ik never nooit gebruiken!”

Waarschijnlijk denk je nu: “laat maar zitten, ik ga dit echt niet als shampoo gebruiken of op mijn lichaam smeren!” Dit is een begrijpelijke reactie, want NaOH kan voor brandwonden zorgen wanneer je het in pure vorm gebruikt. Zodra het in aanraking komt met vetzuren of oliezuren, verandert NaOH in een onschadelijke stof die tijdens het rijpingsproces verdwijnt uit de zeep. Dit proces wordt ook wel ‘verzepen’ genoemd.

Anderen lazen ook
Beauty DIY: lip scrub maken

Milde shampoo bar maken

Kortom, je kunt de zeep met een gerust hart gebruiken op je (hoofd)huid. Zo wordt Aleppo zeep, waarvan men claimt dat het een zachte zeep is die huidproblemen en eczeem tegengaat, gemaakt op basis van olijfolie en laurierbesolie. De zeep die je met dit recept gaat maken bevat ook olijfolie.

Stap 1: Recept zeep maken

5.0 from 3 reviews
DIY Shampoo bar
 
Author:
Ingrediënten
 • 250 gram olijfolie
 • 250 gram cacaoboter
 • 150 gram amandelolie
 • 84 gram Natriumhydroxide (NaOH)
 • 227 gram water
 • EXTRA BENODIGDHEDEN:
 • Staafmixer
 • handschoenen
 • stalen pan
 • thermometer
Instructie
 1. Meng al roerend het water met de NaOH korrels. Ga voorzichtig te werk en draag het liefst handschoenen. Je zult namelijk bemerken dat het mengsel erg warm wordt en er een damp vanaf komt. Zorg ervoor dat je ramen of een deur hebt openstaan, zodat de lucht het huis uit kan. Daarbij is belangrijk dat je de vrijgekomen damp niet inademt.
 2. Laat het NaOH mengsel afkoelen tot ongeveer 50ºC.
 3. Meng nu de olijfolie, cacaoboter en amandelolie in een verhitte stalen pan (mag niet van aluminium zijn!) en laat het mengsel smelten.
 4. Als het is gesmolten, moet je het oliemengsel laten afkoelen tot ongeveer 50ºC.
 5. Als zowel het NaOH mengsel als het oliemengsel zijn afgekoeld tot 50ºC, moet je het NaOH mengsel bij de olie voegen.
 6. Gebruik nu de staafmixer om alles goed te mengen door middel van 15 minuten roeren. Dit versnelt het proces waardoor er zeep ontstaat.
 7. Stop na 15 minuten roeren of op het moment dat je een streep kunt trekken die zichtbaar blijft.

Stap 2: zeep uitharden

Koude methode
Als je voor de koude methode gaat (cold processing), hoef je enkel de zeep substantie in een cakevorm of mal over te gieten. Wil je extra ingrediënten toevoegen zoals essentiële olie of rozenblaadjes, dan voeg je dit nu toe. Goed roeren en vervolgens in de mal doen. Hierna is het een kwestie van een aantal weken wachten totdat de zeep is uitgehard en bruikbaar is. In de regel duurt dit ongeveer 6 weken. Als je dit te lang vindt duren kun je de warme methode (hot processing) toepassen.

Lees ook: Baking Soda & appelazijn gebruiken om je haar mee te wassen

Zeep maken die je kunt gebruiken als shampoo: DIY Shampoo bar
Warme methode zeep maken

Warme methode

Als je hot processing toepast duurt het minder lang voordat je zeep hebt gemaakt. Bij deze methode gebruik je een voorverwarmde oven op 85ºC (niet hoger dan 90ºC). Als de oven goed voorverwarmd is, plaats je de pan met zeep substantie een half uur tot 1 uur in de oven. Het is de bedoeling dat je tussentijds het mengsel elk kwartier roert en weer terugplaats in de oven. Houd het in de gaten.

Anderen lazen ook
DIY lavendel & kokosolie hair mist tegen pluizig & droog haar

Extra ingrediënten toevoegen
Binnen een uur verandert het van een vla substantie in een substantie met een soort vaseline textuur. Als dit gebeurt, is je zeep klaar en kun je het in een cakevorm of mal gieten. Wil je extra ingrediënten toevoegen zoals essentiële olie of bijvoorbeeld rozenblaadjes, dan voeg je dit toe nadat je de substantie uit de oven hebt gehaald. Goed roeren en vervolgens in de mal doen. Naderhand laat je de zeep afkoelen en laat je het een week in de mal. Hierdoor kan de zeep uitharden.

Lees ook: Appelazjin haarspoeling: lees hier waarom dit goed is voor je haar

Mijn shampoo bar met verse thee

Zie hier mijn zeep. Ik heb het in een siliconen cakevorm gedaan en heb er essentiële oil en verse thee aan toegevoegd. Wat vind je van het resultaat?

Zeep maken die je kunt gebruiken als shampoo: DIY Shampoo bar
Het resultaat: mijn DIY Shampoo bar

Wat als je ingrediënten wilt vervangen?

Wil je je eigen recept maken omdat je bepaalde ingrediënten wil vervangen, gebruik dan deze calculator om de juiste percentages ingrediënten te berekenen. Doe je dit niet dan mislukt je zeep. De calculator is nodig om de juiste verhoudingen olie/vet en NaOH te berekenen. Zonder de juiste verhouding treedt er geen ‘verzeping’ op.

Zeep maken die je kunt gebruiken als shampoo: DIY Shampoo bar
Ik het het grote blo zeep gesneden in kleinere stukken

Help, mijn zeep schuimt niet

Zeep op basis van olijfolie schuimt bijna niet. Voor de werking van de zeep maakt dit niks uit. Men zegt dat de minst schuimende zepen de meest verzorgende zepen zijn, mede ook doordat er geen sulfaten aan toegevoegd zijn. Sulfaten zorgen voor het schuim effect.

Let op

Zeep heeft een hogere pH waarde dan je (hoofd)huid. Zorg er dus voor dat je niet dagelijks deze zeep gebruikt. Dit geldt overigens ook voor shampoo, zeep of douchegel die je in de winkel koopt. Let wel, water uit de kraan heeft ook een hogere pH-waarde dan je (hoofd)huid. Gebruik dus ook geen heet water als je je haren wast.

Q | Zeep maken: heb jij dit eerder gedaan? Welk recept heb je toen gebruikt?

[Bronen: zeep.vanderleden.com, skinessence.nl], Jetske Ultee]

Lees ook

5 geboden voor verzorgen krullen
DIY Oker leave-in conditioner maken
voorkom droog haar door het gebruik van olie
avocado haarmaskers speciaal voor droog haar

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  • MacBlogster says

   Hoi Anja, deze zeep is niet gemaakt om te schuimen. Mocht je meer schuim en een sterk reinigende zeep willen, dan kun je de cacaoboter (en eventueel de olijfolie) het beste vervangen door kokoslie of palmpitolie. Gebruik dan wel de zeepcalculator opnieuw om te berekenen hoeveel NaOH en water je nodig hebt, anders mislukt je zeep! (zie link in het blog artikel).
   De zeep die ik heb gemaakt is zachter en milder voor de huid.

 1. Mathijs says

  Vroeger als kind deed ik dit samen met mijn oma. Heel leuk om te doen en je kan oneindig combineren met geurtjes!

 2. Dianne says

  Leuk! Ik ga het ook proberen en heb t een en ander al in huis.. Gekke vraag misschien, maar kan je dan wel elke staafmixer gebruiken?
  En hoe test je of de zeep echt niet meer brand (dus goed gemengd is?)
  Is er nog verschil in kwaliteit tussen hot en cold verharden? Valt de zeep sneller iit elkaar onder de douche bij hot ofzo?
  Ik ben benieuwd naar je antwoorden, ik ben van plan koffieprut in mijn zeep te doen als scrub ?

  • MacBlogster says

   Hoi Dianne, ik heb gewoon een staafmixer gebruikt die ik al in de keukenlade had liggen. De staafmixer kun je naderhand niet meer gebruiken voor het bereiden van eten. Houd hier rekening mee.
   Het testen kun je doen door van die pH test strips te gebruiken. Ik heb dit zelf niet gebruikt, ik heb de bovengenoemde calculator gebruikt plus de zeep laten uitharden volgens de richtlijnen. Ik heb zelf geen ervaring met de cold method dus ik kan je niet vertellen wat het verschil is. Dit kun je terug vinden in allerlei fora denk ik. Ik denk zelf niet dat er veel verschil is maar dat het gewoon langer duurt.

   Veel succes met het maken van de zeep. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

 3. charlotte swart says

  Een van mijn dochters roept direct Tof wanneer gaan we dat doen!
  Lijkt mezelf trouwens ook wel leuk om te doen en prettig om te weten wat er zit in de producten die je gebruikt

 4. Lodi says

  Wat goed dat je het zo duidelijk hebt aangegeven, nu is de stap tot zelfmalen, veel kleiner.Nog nooit aan gedacht om dit zelf te gaan maken.

 5. Blog & Beauty says

  Ik heb maar 1 staafmixer in huis, en mijn vraag is hierboven al beantwoord, leek mij al niet zo fris om hierna nog eten mee te bereiden. Hihi. Maar is het ook wel veilig om dit met kinderen te doen? Lijkt me wel super leuk.

  • MacBlogster says

   Ik zou een 2e staafmixer aanschaffen 🙂
   Je kunt dit met kinderen doen zolang je maar veilige maatregelen neemt. Zoals handschoenen, lange mouwen en (eventueel) een veiligheidsbril.

 6. Dhini says

  Love soort dit artikel. Wat leuk dat je zelfgemaakte zeep. Ik heb ook wat spullen om zeepje te maken maar tot nu toe nog niet gedaan. Waar kan Natriumhydroxide kopen?

 7. Bouchra says

  Ik gebruik ook zeep voor mijn haar. Die van kokos van Lush. En was mijn haar zo weinig mogelijk ( het liefst 1x in de 2 weken) want dat kan makkelijk met noord Afrikaans haar.

  • MacBlogster says

   Ik heb dit zelf nog niet meegemaakt of gehoord dat het gebeurd. Maar voorzichtig zijn kan nooit kwaad. Daarom is het belangrijk dat je de calculator gebruikt.

 8. mish says

  hey
  de link naar de zeepcalculator werkt niet
  ik denk dat je nog twee puntjes en een slash voor de URL moet tikken in de code
  OF de gehele linkURL gebruiken
  want via google vond ik het wel

 9. miranda says

  gaaf ga ik zeker een keer proberen. ik koop ze nu nog bij softnaturals ook handgemaakt alleen niet door mij:)
  maar lijkt me ook heel leuk om te maken. bedankt voor de inspiratie

 10. Dielle says

  Je schrijft dat NaOH niet schadelijk is voor je, maar je gebruikt een hoog % NaOH. Ik werk zelf in het lab en als ik 45gram NaOH in een liter moet oplossen dan doe ik dit in de zuurkast, met handschoenen aan en een veiligheidsbril op. NaOH heeft een hoge pH, vaak rond de 11-14, wanneer je dit op je huid krijgt kan het gaan bijten, branden, pijn kan doen en zelfs brandwonden kan veroorzaken. NaOH is niet zo onschadelijk als dat het lijkt.

  • Macblogster says

   Hoi Dielle, ik denk dat je de rest van de tekst over het hoofd hebt gezien. Ik geef namelijk aan: “NaOH kan voor brandwonden zorgen als je het in pure vorm gebruikt.”

 11. Maxine says

  Vraagje, zou ik ook al biologische glycerine kunnen gebruiken, hoeveel gram heb ik dan daarvoor nodig, om zeep te kunnen maken met jouw gram ingrediënten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar