Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

How to: haar wassen met baking soda & appelazijn

Als je dit blog artikel leest heb je hoogstwaarschijnlijk last van droog haar en ben je op zoek naar alternatieven voor het gebruik van shampoo. In How to: haar wassen met baking soda & appelazijn vind je een recept voor het wassen van je haar met baking soda. Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat, lees eerst de onderstaande informatie aandachtig door om te voorkomen dat je alsnog met droog en pluizig eindigt.

How to: haar wassen met baking soda & appelazijn

Haar wassen met baking soda

Als eerst begin ik met een dikke vette disclaimer en waarschuwing: wees voorzichtig en volg niet zomaar klakkeloos informatie op die je op het Internet vindt. Kortom, gebruik je verstand en doe je eigen onderzoek. De reden waarom ik dit van te voren aangeef is omdat baking soda op het Internet wordt gepromoot als vervanger van shampoo. Dit heb ik ook gedaan, maar ondanks het enthousiasme ontstaan er ook steeds meer negatieve geluiden.

Wees voorzichtig

Zo zijn er verschillende vrouwen die claimen dat baking soda hun haar juist droger heeft gemaakt en voor hoofdhuid irritatie heeft gezorgd. In een aantal gevallen werd er zelfs gesproken over haaruitval. Omdat ik mij afvroeg waarom er andere vrouwen juist positief zijn en hun hoofdhuid wassen met baking soda, ging ik op onderzoek uit.

How to: haar wassen met baking soda & appelazijn

Positieve reacties

Wat mij opviel tijdens het analyseren van zowel de negatieve als positieve reacties, is het volgende:

 • men geeft meestal niet van te voren aan hoe poreus hun haar is voordat ze baking soda gebruiken;
 • het succes van haar wassen met baking soda hangt af van de manier waarop je het gebruikt
 • ook hangt het succes af van de eigenschappen van je haar.

Kortom, het loont dus om eerst te onderzoeken of je krullen en hoofdhuid gebaat zijn bij het gebruik van baking soda als shampoo. Met andere woorden: onderzoek je krullen voordat je er iets in stopt.

Anderen lazen ook
Hoe voorkom je een jeukende hoofdhuid? Volg deze 3 stappen

Wanneer baking soda wel/niet gebruiken

Lees eerst het onderstaande voordat je baking soda op je haar en hoofdhuid gebruikt:

Wel gebruiken:

 • wanneer je snel vettig haar hebt,
 • bij laag poreus haar,
 • hoofdhuid detox/exfoliator.

Niet gebruiken:

 • bij hoog poreus haar,
 • geverfd of geblondeerd haar (baking soda heeft een negatieve invloed op je haarkleur),
 • bij een slecht krulpatroon.

Lees voor de volledigheid deze 2 blogs over het gebruik van baking soda:

 1. What Years of Baking Soda “No ‘Poo” Did to My Long, Healthy Hair
 2. Baking soda for hair: How, why & when to use it – and when to step away

How to: haar wassen met baking soda & appelazijn

Alternatieven gebruik baking soda
Als blijkt dat het beter is om je haar niet te wassen met baking soda, dan kun je het best de onderstaande adviezen opvolgen. Deze adviezen voorkomen namelijk dat je droog haar krijgt door het gebruik van shampoo:

How to: baking soda gebruiken als shampoo

Als blijkt dat je wel baking soda kunt gebruiken, volg dan vooral de onderstaande instructies op:

 1. Haar wassen met bakings soda: maximaal 1 keer week. Het liefst 1 per 2 weken. Men zegt dat je in principe geen shampoo hoeft te gebruiken als je baking soda gebruikt.
 2. Volg het onderstaande recept exact op. Hiermee voorkom je dat je haar en hoofdhuid juist droog wordt.
 3. Spoel het baking soda mengsel volledig uit je haar. Laat het niet langer dan 2 minuten in je haar en zorg ervoor dat je alles eruit spoelt.
 4. Spoel altijd je haar naderhand met appelazijn.
 5. Gebruik hierna een deep conditioner en gebruik daarna een leave-in conditioner en de stylings producten die je normaliter gebruikt.
 6. Luister naar je haar. Let op hoe je haar aanvoelt na het gebruik van baking soda: als je haar er van houdt: ga er vooral mee door en beoordeel of je je shampoo volledig kunt vervangen. Voelt je haar droog aan, gebruik dan minder baking soda. Als dit niet helpt en je haar nog steeds droog aanvoelt: stop er dan mee.
Anderen lazen ook
I want to look pretty....

How to: haar wassen met baking soda & appelazijn

Haar spoelen met appelazijn

Baking soda heeft een hogere pH waarde dan je hoofdhuid. Door naderhand je haar met appelazijn te spoelen stabiliseer je de pH waarde van haar en hoofdhuid. Daarnaast zorgt appelazijn voor een goede kruldefinitie, een mooie glans en maakt het je haar zacht. Het is tevens desinfecterend. Dit is dus gunstig als je last hebt van een jeukende hoofdhuid en/of haarroos.

DIY Baking soda shampoo & appelazijn conditioner

Was je haar met baking soda & appelazijn
 
Bereidingstijd
Bak/kook tijd
Totaal
 
Author:
Recipe type: Beauty
Ingrediënten
 • Baking soda (te koop bij toko, Chinese supermarkt).
 • Baking soda (te koop bij toko, Chinese supermarkt).
 • Fles troebele appelazijn.
 • Fles troebele appelazijn.
 • Water.
 • Water.
 • 2 Knijpflessen of lege jampotten.
Instructie
 1. BAKING SODA SHAMPOO:
 2. Meng 1 theelepel baking soda met 475 ml water.
 3. Schud de substantie door elkaar.
 4. Breng het mengsel aan op je hoofdhuid en masseer het.
 5. Je haarpunten worden vanzelf schoon, aangezien het mengsel naar beneden stroomt als je het uitspoelt.
 6. Laat het niet langer dan 2 minuten inwerken.
 7. Volledig uitspoelen.
 8. APPELAZIJN CONDITIONER:
 9. Meng 1 deel appelazijn met 10 delen water, bijvoorbeeld 1 glas appelazijn mengen met 10 glazen water. Of 10 ml appelazijn mengen met 100 ml water.
 10. Voeg eventueel een beetje olie toe aan het appelazijn mengsel.
 11. Giet het mengsel op je hoofdhuid en masseer het in.
 12. Je kunt het eventueel in je haar laten. Uitspoelen kan ook.

Baking soda TIP 

Baking soda kan je haar droog maken, mijn advies is dan ook om de baking soda shampoo enkel op je hoofdhuid te gebruiken door middel van het gebruik van de roots only applicator. Vermijd je haarpunten en smeer ze vooraf in met olie.

Roots Only applicator

Gemakkelijk bij je hoofdhuid komen met de Roots Only applicator

Lees ook

Krullen maken met gel: Bounce Curl vs Eco Styler weet jij welke Denman brush nodig hebt? Review Aunt Jackie's Curl La La 5 geboden voor verzorgen krullen

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Nathalie Oliveira says

  Ik was al een tijdje, een keer per week, mijn haar met appelazijn en ben heel blij met het resultaat. Ik gebruik helemaal geen shampoo of conditioner meer, kan dit of is het de bedoeling dat ik het als kuur zie en dit dus tijdelijk moet doen?

  • MacBlogster says

   Je kunt dit altijd blijven doen. ‘Luister’ naar je haar, het zal zelf aangeven waar het behoefte aan heeft en dus positief of negatief op reageert.
   Er zijn tevens vrouwen met Europees haar die dit toepassen en nooit meer naar de shampoo grijpen, glanzend en zacht haar hebben en minder vettig haar dan voorheen.

 2. chucky1012 says

  Handige tips voor een mooie, fris,verzorgt en glanzend kapsel 😉
  Fijn dat je erbij hebt vermeld waar de producten te koop zijn die men nodig heeft.

  Fijne dag Xoxo

 3. Tamara Bruin says

  Ik doe de baking soda/appelazijn methode sinds een anderhalve maand. Bevalt me goed tot nu toe. Maar als afwisseling mbt conditioner (zonder dat ik m’n haar met baking soda was) gebruik ik coconut conditioner van Inecto. Ik ga deze methode wel doorzetten.?

 4. Erthana says

  Heey, nou ben ik als halfbloedje met soort-van-kroeshaar sowieso heeeel erg blij met je blog, ik heb voor nu vooral een vraag: ik heb m’n haar nu tweemaal gewassen met baking soda, maar er blijven vrij veel witte puntjes in m’n haar zitten waarvan ik eerder denk dat het de baking soda is dan roos. Herken je dit en heb je er een tip voor/tegen? 🙂

  Oke en ik had stiekem nog een vraag, over de blowout- ik heb een heteluchtborstel, is dat schadelijker dan de fohn-en-borstelmethode?

  Liefs en dankjewel voor je inspirerende posts! 😀

  xoxo

  Erthana

  • Macblogster says

   Hoi Erthana, wat vervelend. Ik herken dit niet. Ik meng de baking powder en het water in een pot met deksel (bijv oude pindakaaspot) en dan goed schudden, zodat het goed vermengt. Direct over mijn hoofd heen. Als ik het laat staan, moet ik weer schudden. Zou dit kunnen helpen? En anders minder of geen baking soda meer gebruiken. Je zou Ghassoul kunnen gebruiken, zie: http://macblogster.nl/diy-ghassoul-haarmasker-met-kokosmelk-cacaoboter/ Maar dat moet je er ook goed uitspoelen.
   T.a.v. het föhnen: dit hangt af van jouw haar. In principe is een heteluchtborstel handiger omdat het sneller gaat, maar je haar wordt er stijl door (vind ik als je het over zo’n soort kam hebt), maar met een borstel krijg je mooiere slagen. Het hangt er ook vanaf op welke hitte stand je de heteluchtborstel zet. Is deze bijvoorbeeld heter dan je föhn, dan zou ik wel uitkijken of een stand lager gebruiken. Sowieso eerst een bescherming in je haar doen voordat je überhaupt een föhn ter hand pakt.

   • Barbara says

    Ik gebruik al 8 jaar alleen backingsoda, 2 maal per week. Mijn kapster heeft mijn haar zien verbeteren (blond, fijn , steil haar), tegenwoordig hoef ik praktisch niets meer te doen aan styling want mijn haar valt nu in de coupe zoals die geknipt is.
    Appelazijn is in mijn ogen niet persee nodig, ook hier geldt, wat verteld je haar je. Voor sommige mensen werkt het gewoon niet. Sinds vorige week ben ik wel begonnen met 1 maal per week appelazijn. Het lijkt dat mijn haar nog meer gaat glanzen. Ben benieuwd of mijn haar er nog beter uit gaat zien.

  • MacBlogster says

   Dat is mogelijk. Je kunt witte azijn gebruiken. Je zult wel moeten googlen t.a.v. de juiste verhoudingen omdat witte azijn zuurder blijkt te zijn dan appelazijn. Het heeft dus een andere pH-waarde dan appelazijn, zegt men.

  • MacBlogster says

   Hoi Thomas, ik heb geen idee. Ik heb dit nog nooit langer bewaard. De stelregel die ik zelf altijd hanteer is dat als ik producten zelf maak, ik het nooit langer dan 2 dagen bewaar. Overigens, dit is redelijk gemakkelijk te maken, dus waarom zou je grotere hoeveelheden willen maken en bewaren?

 5. Sylvia says

  Ik was mijn haar nu sinds 3 maanden met baking soda, (1 a twee keer per week, kwart-half dessertlepel) en spoel de puntjes met appelzazijn, maar ik merk nu dat het toch echt niet meer grondig schoon is. De toverformule lijkt uitgewerkt en ik zal het toch echt een keer weer met gewone shampoo moeten wassen lijkt me. Alleen spoelen helpt echt NIET, het blijft beetje dik en toe aan een wasbeurt met shampoo. Wat nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar