Skip to Content

Dankzij deze gouden tip kreeg Nomalanga Draws mooiere krullen

Ervaar jij je krullen als problematisch? Heb je een haat liefde verhouding met je föhn of stijltang? Je bent niet de enige. Welk type krullend haar je ook hebt, we kennen allemaal dezelfde frustratie. En ja, ook het vinden van de juiste haarproducten lijkt een eeuwigheid te duren.

Om je een hart onder de riem te steken, deelt Elke Kuijper a.ka. Nomalanga draws haar ervaring met jou, en geeft ze een gouden tip over hoe zij mooiere krullen creëert. 

“Je lijkt op een schaap met pluizig haar”

Wat klopt er niet aan deze zin:

“Elke Kuijper a.ka. Nomalanga draws werd met krullen geboren en leefde nog lang en gelukkig.”

Waarschijnlijk denk je nu: “arm schaap, it’s a lie…” Ik snap dat je denkt “arm schaap.” No need to be ashamed. Mensen met krullend haar leken voorheen inderdaad vaak op een schaap met pluizig haar. Menig foto album uit de jaren 70 t/m 80 leveren het bewijs. Mehhh…

Steil haar is mooier

In alle eerlijkheid, ik ken weinig vrouwen met krullen die geen innige relatie hadden met hun föhn of een haar relaxer. Reden: ze wilden er niet als een schaap uitzien. Vaak wisten ze niet hoe ze hun krullen moesten verzorgen. En wat doe je als je continu hoort dat steil haar mooier is en pluizig haar niet cool is? Dan ga je overstag en maak je je haar steil. Zo ook Elke Kuijper. Arm schaap….

“Mijn haar werd altijd kort geknipt”

Elke, ook wel bekend als Nomalanga draws, is een opkomende illustrator en designer met type 2 krullen. Ze is gespot door Nike en haar designs gaan als warme broodjes over de toonbank. Over haar krullen vertelt ze: “Ik had als klein kind al heel vroeg krullen. Mijn ouders hadden geen krullen voor zover ik dit kon zien, maar mijn moeder heeft altijd kort haar gehad omdat lang haar lastig was.”

“Mijn moeder wist niet hoe ze krullen moest verzorgen”

“Wij hebben allemaal krullen, mijn broertje, zusje en ik, maar mijn moeder kamde ze er altijd uit. Ze wist waarschijnlijk niet hoe ze het moest verzorgen. Waarschijnlijk had mijn moeder daarom dus altijd kort haar. Ze knipte ons haar ook kort. Dat was gemakkelijker. En netter. En minder gedoe.”

 photo Elke_Nomalanga_klein_zps1ldmli4f.png
Elke Kuijper als kind

“De kapper knipte mijn haar niet”

“Mijn haar bleef dus zo kort mogelijk totdat ik een jaar of 11 was. Mijn haar werd geknipt door mijn moeder omdat de kapper in ons dorp toen alleen steil haar knipte. Na mijn 11e liet ik mijn haar groeien waardoor mijn krullen meer zichtbaar werden. Helaas wist ik toen niet hoe ik mijn krullen moest verzorgen.”

“Iedereen om mij heen had steil haar”

“Omdat het vroeger netjes was om je haar vaak te kammen, kamde ik minstens 2 keer per dag mijn haar. Als je krullen hebt is het vaak kammen van je haar niet goed omdat je krullen beschadigd raken, maar wist ik veel, bijna iedereen om me heen had glad en steil haar en zij kamden hun haar meerdere keren per dag.”

“Populaire meiden hadden geen krullen”

“Op de middelbare school was mijn haar wel een ding. Ik was onzeker en de meiden die ik mooi vond (en die ook knap werden gevonden door alle jongens) hadden allemaal blond steil haar. Dit wilde ik ook en nam dus een ‘coupe soleil’, want dit was toen hip. Helaas kreeg ik stro-achtig en pluizig haar dat wel blond was en soort van steil.”

 photo Elke_uitgekamde_krullen_zpszrx7t1ge.png
“Onder invloed van trends, mijn onzekerheid, de mening van anderen en ga zo maar door heb ik verschillende stijlen gehad: Blond met krullen, Tori Amos-achtig henna-rood, een bob, een hoge paardenstaarten met een getoupeerde pony, donkerbruin glanzend stijl, noem maar op.”

“Wat, kam jij je haar??!”

“Gelukkig kwam mijn turning point toen ik ging studeren buiten het dorp en dus op kamers ging. Een jongen uit Brabant die dezelfde studie deed als ik, had een flinke bos prachtig krullend haar. Op een dag vroeg hij me letterlijk: “Wat, kam jij je haar??! Dit moet je helemaal niet doen als je krullen hebt!” Wist ik veel…. Gelukkig ging er dankzij hem een wereld voor me open. Ik stopte met het 2 keer per dag kammen van mijn haar. Dit was het moment dat mijn krullen opbloeiden.”

“Toen ik Zuid-Afrika terechtkwam…”

“In 1996 liep ik stage in Johannesburg, in Zuid-Afrika. Ik had toen geblondeerd en lang krullend haar. Een soort leeuwin. Een collega gaf me toen de Zulu bijnaam ‘Nomalanga’. Dit betekent “zonnig/zonsopkomst.” Mijn haar werd mijn ding. Het werd mijn kroon waarachter ik me kon verbergen als ik onzeker was.”

In Birma veranderde alles…

“Rond 2010 werkte ik veel samen met mensen uit het voormalige Birma, nu Myanmar. Ik ben daar ook een aantal keren geweest. Het viel me op dat ze daar erg houden van een lichte huidskleur en steil donker haar. Omdat ik dit veel om me heen zag en ik toen ook donker haar had, leek het me leuk om mijn haar ook steil te dragen.”

Onder invloed van… 

“Ik raakte onbewust beïnvloed en begon regelmatig mijn krullen steil te maken. Ik gebruikte toen ook haarverzorging voor steil haar. Dit was niet heel mooi, want mijn haar is vrij dun en heeft weinig volume als het steil is. En steil haar hebben terwijl je haar van nature krult is lastig als het klimaat vochtig is: frizzzz….

 photo Elke_donker_steil_haar_zpshlk8grjr.png
Elke Kuijper a.k.a Nomalanga draws

Nieuwe vrienden, nieuwe krullen

“In 2012 woonde ik in Amsterdam en kreeg toen meer vrienden en kennissen met bijvoorbeeld een Antilliaanse, Surinaamse, Afrikaanse en Marokkaanse achtergrond. Ik werd omringd door meer krullen en kroeshaar. Ik ontdekte toen betere haarproducten voor krullend haar en meer kappers gespecialiseerd in krullen en kroeshaar!”

Gouden tip voor krullend haar: plopping

“Ik ontdekte dat ik mijn haar niet te veel moest kammen en kwam toen via Social Media in aanraking met de kunst van plopping. Dankzij video’s ben ik erachter gekomen dat dit bij mij echt heel goed werkt! Er ging toen opnieuw een hele wereld voor mij open. Ik voelde me echt empowered om mijn haar eindelijk te dragen zoals het uit mijn hoofd groeit.”

Inspiratie tip van Nomalanga Draws

“Mede dankzij de onderstaande dames draag ik mijn krullen met trots: ‘this this me’. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen mijn grote bos haar mijn onzekerheden verborg en ik me er achter kon verschuilen.”

“Ik vind mezelf nu veel leuker”

“Vroeger was ik vaak onzeker, over van alles, mijn figuur, dit en dat. Ik focuste mij alleen op die dingen die ik niet mooi vond. Nu leg ik juist de nadruk op dingen waar ik goed in ben en dingen die ik mooi vind aan mijzelf:mijn krullen, mijn creatieve kant, mijn ogen, mijn figuur, mijn personality en dat ik een leuke job als media woordvoerder heb. Dit heeft ertoe geleid dat ik als 40-plusser VEEL beter in mijn vel zit dan toen ik 20-er was. Mijn uitstraling is beter en krachtiger, omdat ik mezelf nu veel leuker vind.”

 photo Elke_krullen_zpsgoeycul0.png
Nomalanga draws

Onzekerheid

“Count your blessings. Be more in touch met jezelf, je ware zelf, en benadruk jouw krachten en mooie kanten in plaats van je steeds te focussen op de dingen waar je onzeker over bent.”

Heb jij ook haarfrustraties?

Om je een hart onder de riem te steken en te laten zien dat je niet de enige bent (geweest) die o.a. haarproblemen ervaart, delen verschillende vrouwen hun haarverhaal op Macblogster.nl, zoals:

Q | Wil jij ook graag jouw haarverhaal delen en een gouden tip meegeven? Stuur een e-mail aan Macblogster: info[@]macblogster.nl

Deze tips wil je ook lezen

zelf haarmaskers maken
oliesoorten waar je haar blij van wordt
Denman brush voor krullen
haarproducten voor krullen kopen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marie

Wednesday 13th of February 2019

Het inderdaad lastig zijn om je krullen in model te brengen en te stylen naar je wens. De lengte van je haar speelt daar natuurlijk ook een grote rol in. Wanneer je verschillende kapsels uitprobeert, kom je er vaak wel achter wat werkt en wat niet.

MC Kleuver

Monday 25th of June 2018

Er is helemaal niets mis met een schaap met pluizig haar hoor! Alleen maar heel erg knap ;-)

Tania

Sunday 24th of June 2018

Wat heb je prachtige krullen. Wou dat ik wat meer beweging in mijn haar had

Juliette - Strongbody.nl

Sunday 24th of June 2018

Wat leuk geschreven Elke! Ik snap je moeder wel hoor. Ik heb zelf 3 meiden met half negroïde haar (hun vader is Surinaams) en ik wist ook niet echt hoe ik daar mee om moest gaan. Ik heb zelf heel makkelijk haar en kam het niet eens! Gelukkig hebben zijn hun eigen weg gevonden daarin. Je hebt net zoals zij prachtige krullen!

Judith

Sunday 24th of June 2018

Mijn dochter en ik hebben allebei een flinke bos met krullen. Bij mij is het een soort van strooibos en zei als ze het niet kamt krijgt vogelnestjes. Ik ga de video even kijken!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.