Top

Kroeshaar verzorgen: voorkom droog haar & haarbreuk dankzij deze 4 tips

Kroeshaar verzorgen: vind je het moeilijk om kroeshaar te verzorgen? Heb je vaak last van droog kroeshaar en breekt het snel af? Pas deze 4 tips toe!

Kroeshaar verzorgen: voorkom droog haar dankzij deze 4 tips

Kroeshaar verzorgen: is Afro haar moeilijk haar?

Men denkt vaak dat kroeshaar “moeilijk haar” is en hierdoor niet voorbij een bepaalde lengte groeit. Dit is een fabel. Kroeshaar groeit wel en er zijn genoeg voorbeelden van mannen en vrouwen met lang Afro haar. De onderstaande foto’s zijn hier het bewijs van.

Als kroeshaar lang kan worden, hoe komt het dan dat veel mensen denken dat kroeshaar moeilijk groeit? Dit komt door:

 1. negatief beeld kroeshaar: sinds jaar en dag hebben veel mensen een negatief beeld over kroeshaar. Hierdoor wordt er vaak negatief gesproken over dir krultype. Zelfs door mensen die zelf Afro haar hebben. Dit komt doordat kroeshaar tot op de dag van vandaag niet gezien wordt als het toonbeeld van schoonheid.
 2. Gevoeligheid Afro haar: doordat kroeshaar erg gevoelig is, kan het snel breken. Kroeshaar verzorgen op een goede manier is dus erg belangrijk
Anderen lazen ook
Don't let them fool ya: "kroeshaar is moeilijk haar"

Hoe komt het dat kroeshaar snel droog wordt & breekt?

1. Kroeshar is erg droog van nature. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit veroorzaakt wordt door een slechte verspreiding van haartalg. Haartalg is een verzamelnaam voor lichaamseigen oliën. 

2. Haartalg wordt aangemaakt door je hoofdhuid. Wanneer je steil haar hebt, wordt haartalg gemakkelijker verspreid over je haar. Zelfs tot aan je haarpunten. Bij Afro haar gebeurt dit niet vanwege zeer fijne krulstructuur. Het gevolg is dus: droog kroeshaar. Droog kroeshaar breekt gemakkelijk. Hierdoor vinden veel mensen het moelijk om lang kroeshaar te krijgen.

3. Het is erg kort door de bocht om te zeggen dat kroeshaar nooit lang wordt. Doordat Afro haar altijd kort lijkt, denkt men dat het niet lang is. Omdat het erg krimpt, kun je niet gemakkelijk zien wat de daadwerkelijke lengte is. 

Kroeshaar verzorgen: 4 tips

Wil je lang kroeshaar? Dan is het belangrijk dat je jouw Afro haar goed hydrateert. Kroeshaar verzorgen doe je door de onderstaande tips op te volgen. Meld je ook aan voor mijn krullen mailing list zodat ik je tips en tricks kan mailen over de verzorging van jouw haar. 

Anderen lazen ook
Droog kroeshaar? Deze oker conditioner (DIY) maakt je haar doorkambaar

Tip 1: Vitaminen & mineralen

Het is een dooddoener, maar dit is echt belangrijk. Ik heb namelijk zelf ervaren hoe snel je haar kan groeien, wanneer je gezond eet en drinkt. Met gezond eten bedoel ik: dagelijks meer dan 500 gram groenten eten. Uiteraard verspreid over de dag.

Eet bijvoorbeeld:

 • Caribische en Surinaamse groenten,
 • tomaat,
 • paprika,
 • komkommer,
 • tauge,
 • bladgroenten zoals spinazie,
 • wortelen,
 • uien,
 • en asperges.

Door dit te eten, krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen, zoals Silica. Maar ook het eten van bonen en linzen kan geen kwaad. Ze bevatten bijvoorbeeld zink, ijzer en biotine. Dit is weer gunstig voor het stimuleren van haargroei. Ook wordt je haar er sterker door.

2. Kroeshaar hydrateren

Behalve het hydrateren van je lichaam door dagelijks 2 liter water of thee te drinken, is het ook belangrijk je Afro haar te hydrateren. Dit doe je o.a. door:

 • als 1e te achterhalen waar je haar behoefte aan heeft.
 • ALTIJD een leave-in conditioner te gebruiken.
 • Gebruik een hair steamer! Dit is een super boost voor je kroeshaar. Het hydratateert je Afro haar als een tierelier, waardoor het minder snel droog wordt. Ik gebruik zelf ook een haarstomer.

Tip 3: Kroeshaar wassen 

Er zijn vrouwen die regelmatig hun Afro haar wassen door middel van co-washing (zie onderstaande video).

Hier is niks mis mee als je geen zware haarproducten gebruik. Het is echter belangrijk om je kroeshaar ook met shampoo te wassen. In de onderstaande video wordt uitgelegd waarom:

Het is dus belangrijk om je haar en hoofdhuid te reinigen met shampoo. Een nieuwe bank plaats je niet in een vies huis. Hetzelfde geldt ook voor je haar. Het heeft geen zin om producten te smeren op haar dat vol zit met resten haarverzorging. Maak je haar dus regelmatig schoon met een shampoo. Zie hier shampoo’s die je het beste kunt gebruiken:

 1. Shampoos die geschikt zijn voor droog kroeshaar
 2. Betaalbare shampoo’s van Yves Rocher voor krullend haar

Tip 4: Haarverzorging als je gaat slapen

Bescherm jouw kroeshaar tijdens het slapen! Om te voorkomen dat je Afro haar breekt, is het handig dat je op een satijnen kussensloop slaapt. Je kunt ook een zijden sjaal of een satijnen slaapmuts gebruiken.

Ter verdere bescherming van je krullen kun je ook nog:

Wil je meer Tips & tricks voor de verzorging van krullend haar?

Lees meer over kroeshaar verzorgen op een goede manier:

 1. De 5 geboden die elke chick met kroeshaar/krullen moet kennen
 2. Haarproducten voor kinderen met kroeshaar en krullen – ook jongens
 3. 11 Olie soorten waar je haar super blij van wordt
 4. DIY: Oker perfecte conditioner voor krullen en kroeshaar
 5. 5 Betaalbare curl friendly shampoos van Yves Rocher
 6. DIY: hair care & product reviews: mijn overzicht

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar