Skip to Content

Kroeshaar Verzorgen als een Baas: Dankzij Deze 7 Tips

Raak jij gefrustreerd door jouw kroeshaar? Heb je Afro haar en vind je het moeilijk dit te verzorgen? Been there, done it, seen it, helaas. Daarom deel ik graag deze 7 tips waarmee breekbaar en droog haar tot het verleden behoort. Vanaf nu kun jij ook jouw kroeshaar verzorgen als een baas, of je nu man of vrouw bent.

Dit bericht heeft mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets koopt via mijn linkjes, zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor je support en lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Verzorg je Kroeshaar als een Baas

Kroeshaar is prachtig en divers. Het geeft echt karakter aan iemands uiterlijk. Als ik voor elke opmerking over mijn mix van krullen en kroeshaar een euro zou krijgen, dan zou ik nu rijk zijn.

Dankzij de Black Panthers in Amerika wordt kroeshaar geassocieerd met kracht, trots en schoonheid. Echter, de verzorging kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je niet weet hoe dit moet.

Daarom stelde ik deze lijst samen. Met behulp van deze 7 tips kun je je kroeshaar verzorgen als een baas. Natuurlijk geldt dit ook voor de verzorging van het afro haar van je kind.

Ben je op zoek naar specifieke verzorgingtips voor het krullend haar van je kind? Bekijk mijn blog: Haarproducten voor Kinderen Met Kroeshaar en Krullen.

Tip 1) Stop met het geloven in fabels

De 1e stap om jouw kroeshaar beter te verzorgen begint met het aanpakken van jouw eigen negatieve gedachten. Waarschijnlijk heb je sinds jouw kinderjaren gehoord dat kroeshaar “moeilijk haar” is.

En omdat Afro haar moeilijk is, kan het nooit lang worden. Onthoud: dit is een fabel. I repeat: een fabel.

Kroeshaar groeit wel en er zijn genoeg voorbeelden van mannen en vrouwen met lang kroeshaar. De onderstaande foto’s zijn hier het bewijs van.

Nu vraag je je waarschijnlijk af: als Afro haar wel lang kan worden, hoe komt het dan dat veel mensen denken dat kroeshaar verzorgen moeilijk is en dat het moeilijk groeit? Dit komt door:

 1. negatief beeld kroeshaar: sinds jaar en dag hebben veel mensen een negatief beeld over kroeshaar. Hierdoor wordt er vaak negatief gesproken over dir krultype. Zelfs door mensen die zelf Afro haar hebben. Dit komt doordat kroeshaar tot op de dag van vandaag niet gezien wordt als het toonbeeld van schoonheid.
 2. Gevoeligheid Afro haar: doordat kroeshaar erg gevoelig is, kan het snel breken. Kroeshaar verzorgen op een goede manier is dus erg belangrijk.

Dit is een mooi bruggetje naar tip nummer 2.

Verzorg je Kroeshaar als een Baas dankzij Deze 7 Tips
Macblogster en Betty, eigenaar van Kapsalon The Way in Haarlem

Tip 2) Voorkom dat jouw kroeshaar snel breekt

Kroeshaar is erg droog van nature. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit veroorzaakt wordt door een slechte verspreiding van haartalg.

Haartalg is een verzamelnaam voor lichaamseigen oliën en wordt aangemaakt door je hoofdhuid.

Wanneer je steil haar hebt, wordt haartalg gemakkelijker verspreid over je haar en hoofdhuid. Het komt gemakkelijker bij je haarpunten.

Bij Afro haar gebeurt dit niet vanwege de zeer fijne krulstructuur. Het resultaat = droog Afro haar dat gemakkelijk breekt.

Hierdoor denken veel vrouwen en mannen met kroeshaar dat hun haar niet gemakkelijk groeit en niet lang kan worden.

Daarbij komt ook nog eens dat Afro haar altijd korter lijkt dan het daadwerkelijk is. Dit komt doordat het heel erg krimpt. Hierdoor kun je niet gemakkelijk zien wat de echte lengte is.

Om te voorkomen dat jouw haar breekt, kun je dus het beste jouw haar hydrateren op de volgende manieren.

Tip 3) Vitaminen & mineralen

Het is een dooddoener, maar hydrateren begint van binnenuit. Zorg er dus voor dat je voldoende vitaminen, mineralen en vocht binnen krijgt. Dit is echt belangrijk.

Ik heb zelf ervaren hoe snel je haar kan groeien, wanneer je gezond eet en drinkt. Met gezond eten bedoel ik: dagelijks meer dan 500 gram groenten eten. Uiteraard verspreid over de dag.

Door veel groenten te eten, krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen, zoals Silica. Lees hier ervaringen van anderen met Silica.

Eet bijvoorbeeld:

 • Caribische en Surinaamse groenten,
 • tomaat,
 • paprika,
 • komkommer,
 • tauge,
 • bladgroenten zoals spinazie,
 • wortelen,
 • uien,
 • en asperges.

Maar ook het eten van bonen en linzen kan geen kwaad. Ze bevatten bijvoorbeeld zink, ijzer en biotine. Dit is weer gunstig voor het stimuleren van haargroei. Ook worden je haar en nagels er sterker door, waardoor ze minder snel breken.

Kun je niet tegen grote pillen of vind je dat ze een vieze nasmaak hebben? Check out wat gebruikers over deze Hair Growth Gummies zeggen (100% vegan, vrij van allergenen en kunstmatige toevoegingen).

Tip 4) Kroeshaar verzorgen als een baas

We weten allemaal dat je je lichaam kunt hydrateren door middel van het drinken van 2 liter water of thee. Op die manier zorg je voor hydratatie binnen in je lichaam.

Uiteraard is het daarna ook belangrijk om je Afro haar te hydrateren. Dit doe je o.a. door:

 • als 1e te achterhalen waar jouw haar behoefte aan heeft
 • en bijvoorbeeld een hair steamer te gebruiken in combinatie met een haarmasker. Hiermee hydrateer je jouw haar als een tierelier! Het resultaat: gehydrateerd.

Ik gebruik zelf ook een haarstomer. Lees hier meer over het gebruik van een haarstomer.

Tip 5) Wees creatief met olie

Kroeshaar kun je ook minder breekbaar maken door bijvoorbeeld vaker olie te gebruiken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Download de olie guide zodat je 3 manieren kunt zien waarop je olie in jouw haar routine kunt gebruiken.

olie gebruiken in je haarroutine

Tip 6) Reinig je hoofdhuid

Er zijn vrouwen die regelmatig hun Afro haar wassen met behulp van een conditioner. Dit wordt ook wel co-washing genoemd.

Hier is niks mis mee wanneer je bijvoorbeeld geen zware haarproducten gebruik. Doe je dit wel, dan reining je jouw haar en hoofdhuid niet goed genoeg. Het gevolg: haaruitval of haar dat breekt.

Kortom, het is belangrijk om jouw kroeshaar ook met shampoo te wassen. Een nieuwe bank plaats je niet in een vies huis.

Hetzelfde geldt ook voor je haar. Het heeft geen zin om producten te smeren op haar waarin nog resten haarverzorging in zit.

Zie hier shampoo’s die je kunt gebruiken:

 1. Shampoos die geschikt zijn voor droog kroeshaar
 2. Betaalbare shampoo’s van Yves Rocher voor droog haar

Tip 7) Bescherm jouw Afro haar

Om te voorkomen dat jouw Afro haar breekt, is het belangrijk om jouw kroeshaar tijdens het slapen te beschermen. Dit kun je doen door:

In de onderstaande video kun je zien hoe je door middel van een sjaal jouw haar kunt beschermen:

Wat is jouw meest geweldige tip als het aankomt op kroeshaar verzorgen?

Anderen lazen ook

About the blogger


MAC Twig Lipstick Review

Angela a.k.a. Macblogster is voormalig docent en sinds 2012 actief als krullen- en beauty blogger. Vanwege haar passie voor beauty en haarverzorging is ze sinds 2016 gecertificeerd make-up artist en heeft ze meerdere haarstylingstrainingen gedaan. Als beauty lover schrijft ze reviews over cosmetica en biedt ze verschillende oplossingen die je dagelijkse beauty- en krullenroutine vergemakkelijken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nicole orriens

Tuesday 12th of June 2018

Ik wist niet dat kroeshaar kromp! Dat lijkt me best frustrerend als je het juist lang wilt laten groeien.

Marie-Louise Klanderman-Klei

Tuesday 24th of March 2015

Marie-Louise Klanderman-Klei liked this on Facebook.

Ess Ma

Tuesday 24th of March 2015

Ess Ma liked this on Facebook.

Anka Diaz

Tuesday 24th of March 2015

Anka Diaz liked this on Facebook.

Talise Loy

Tuesday 24th of March 2015

Talise Loy liked this on Facebook.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.