Skip to Content

Met deze 7 tips kun je haargroei stimuleren – mijn ervaring

Heb je last van haarverlies? Omdat ik zelf last kreeg van kale plekken, ging ik op zoek naar manieren waarmee ik mijn haargroei kon bevorderen. Ik deel graag mijn ervaring en haargroei tips zodat ik je kan helpen.

Dit bericht heeft mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets koopt via mijn linkjes, zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor je support en lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Haargroei stimuleren op kale plekken

Ik kreeg last van haaruitval toen ik mijn haar permanent steil maakte met behulp van een chemisch product: een haar relaxer. Hierdoor ontstonden er kale plekken bij mijn slaap.

Omdat ik dit verschrikkelijk vond, ben ik er per direct mee gestopt. Behalve dat mijn haar brak, werd het namelijk ook super droog en heel erg broos.

Naderhand heb ik verschillende tips en adviezen opgevolgd waarmee ik mijn haargroei kon stimuleren. Dit kun je hieronder lezen.

Met deze 7 tips kun je haargroei stimuleren - mijn ervaring

Haargroei tips

Omdat ik niet goed wist wat ik tegen mijn kale plekken kon doen, heeft het een lange tijd geduurd voordat er weer haar groeide.

Toen ik mijn haar en hoofdhuid steeds beter ging verzorgen, zag ik dat er weer babyhaar groeide op de plekken waar ik eerder last had van haaruitval.

Omdat ik vaak vragen krijg over hoe om te gaan met haaruitval, deel ik tips die mij hebben geholpen. Let op: ik ben geen huisarts of Google Medical.

Dit blog artikel is dus geen medisch artikel over haaruitval. Ik heb dit geschreven op basis van:

 • mijn eigen ervaring,
 • adviezen die ik heb gekregen van verschillende kappers en haarspecialisten
 • en de informatie die ik online kon vinden.
haargroei stimuleren vrouw	- mijn ervaring
Inmiddels groeit er weer haar op mijn kale plekken. Toch is geduld een schone zaak wanneer het aankomt op haargroei stimuleren. Ook is het belangrijk dat je gericht te werk gaat en dus weet wat je doet.

Oorzaken haaruitval: voorkomen is beter dan genezen

Voordat ik je tips geef, is het belangrijk dat je weet wat de meest voorkomende haaruitval oorzaken zijn. Wanneer je weet waardoor dit ontstaat, kun je verdere haaruitval voorkomen.

Ook kun je direct stoppen met alle handelingen die schade aanrichten. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Verschillende haarexperts en onderzoekers geven aan:

“haaruitval kan versterkt worden of veroorzaakt worden door een slechte conditie van de hoofdhuid [….] een slechte doorbloeding of een tekort aan bepaalde essentiële (voeding)stoffen.”

haarstichting.nl

8 Haaruitval oorzaken

Als je dit in een lijstje wegzet zijn de meest voorkomende haaruitval oorzaken:

 1. Haarproducten met schadelijke ingrediënten.
 2. Een verkeerde haarverzorging.
 3. Teveel aan vitamine A of (synthetische) vitamine A houdende producten (bijv. crèmes).
 4. Tekort aan vitamines (vooral vitamine B).
 5. IJzer tekort.
 6. Hormoon schommelingen.
 7. Stress.
 8. Bepaalde geneesmiddelen & anticonceptie.
 9. Genetische aanleg.

Anderen lazen ook: 5 Redenen om NIET te slapen op een Satijnen Kussensloop

Krijg je kale plekken door een pruik?

Vaak denkt men dat het dragen van een pruik, pet of hoed ook haaruitval veroorzaakt. Volgens haarexperts is dit niet het geval, zolang je haar voldoende ruimte krijgt om te ademen.

Je kunt echter wel haaruitval krijgen door het dragen van een weave of wanneer je nepvlechten in hebt. Dit omdat het haar vaak te strak wordt gevlochten. Kijk hier dus mee uit.

Met deze 7 Tips kun je haargroei stimuleren & haaruitval voorkomen

Nu je op de hoogte bent van deze 8 oorzaken van haaruitval, deel ik 7 tips waarmee je haargroei kunt bevorderen.

Tip 1: onderneem actie

Dit klinkt als een dooddoener, maar wacht niet te lang met het ondernemen van actie. Valt het je op dat je al 2 weken last hebt van haaruitval? Ga dan naar:

 • je huisarts,
 • dermatoloog
 • of een hoofdhuidspecialist.

Voorkom dat je er jaren mee rondloopt en je miserabel voelt vanwege je haaruitval.

1) Stop met het gebruik van haarverf. “Haarverf bevat chemische bestanddelen die schadelijk zijn voor je haarstructuur, vooral de cuticula (de beschermende schubbenlaag) leidt hieronder” (bron: haarklinkiek.com).

Ik weet het, dit klinkt niet leuk, vooral wanneer je graag haarverf gebruikt. Wil je toch haarverf gebruiken? Gebruik dan deze Curly Girl vriendelijke haarverf.

Dit zijn de 5 beste fohns voor krullen (2021)

2) Stop met het gebruik van een permanentje of haar relaxer. Dit heeft een negatief effect op de keratine in je haar, waardoor er minder keratine overblijft.

Vooral wanneer je ouder wordt, neemt de hoeveelheid keratine af in je haar. Je haar heeft juist keratine nodig om te kunnen herstellen, maar ook om sterk en elastisch te blijven.

Helaas kan het gebruik van een haar relaxer of een permanent er ook voor zorgen dat je last krijgt van hoofdhuidirritaties en beschadigde haarzakjes. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een vorm van alopecia.

3) Wees voorzichtig met hitte tools zoals föhn en stijltang. Gebruik een föhn waarvan je de warmte kunt instellen zodat je de minst hete stand kunt gebruiken en met koude lucht eindigt.

haargroei tips
Hair growth formula haargroei pillen zijn behalve lekker ook vegan en suikervrij. Je krijgt lekker veel gummies zonder synthetische smaken en kleurstoffen.

Tip 2: haargroei pillen (vegan & halal)

Zelf heb ik positieve ervaring met haargroei pillen. Dit is wel in combinatie met het gebruik van probiotica en het eten van minstens 500 groenten per dag.

Wil je haargroei pillen gebruiken? Gebruik in overleg met je (huis)arts haarvitamines zoals:

haargroei stimuleren: mijn ervaring
Haargroei kun je stimuleren door een tekort aan vitamines aan te vullen (vooral vitamine B)

Van mede-blogger Crystaliciousss kreeg ik de volgende tips, zij heeft namelijk positieve ervaringen met:

Silicea
Vind laagste prijs
bol.com
Recente update: 1 april 2024 - 04:13
Essential Organics HNS-Plex
Vind laagste prijs
deonlinedrogist.nl
Recente update: 1 april 2024 - 04:13

Let wel: wanneer je op kale plekken haargroei wilt stimuleren, is het OOK belangrijk dat je de doorbloeding van je hoofdhuid verbetert.

haargroei bevorderen met hoofdhuid scrub
Haargroei bevorderen met behulp van een hoofdhuid scrub

Tip 3: verzorg je geïrriteerde hoofdhuid

Wanneer je last hebt van haaruitval heb je meestal ook last van een geïrriteerde hoofdhuid. Een geïrriteerde hoofdhuid kun je verlichten door:

 1. geen heet water te gebruiken wanneer je je haar wast. Gebruik lauw water en spoel eventueel na met koud water;
 2. gebruik te maken van een speciaal haarmasker tegen haaruitval, waarmee je ook haargroei bevordert.
 3. of wekelijks een hot oil treatment te doen;
 4. een milde shampoo of reinigende conditioner te gebruiken zonder schadelijke ingrediënten. Er zijn mensen die hoofdhuidproblemen hebben en bijvoorbeeld zweren bij het gebruik van Aleppo zeep. Dit is een multifunctionele shampoo bar met desinfecterende eigenschappen.

Anderen lazen ook: Uniek! Heb je dit haarmasker & haargroeimiddel in 1 al gezien?

Haarborstel met echt haar
Denman Paddle Brush D83 met echt haar

4. Haargroei tip voor wanneer je een haarborstel gebruikt

Gebruik je een borstel tijdens het wassen van je haar? Of tijdens het aanbrengen van haarproducten?

Men zegt dat je dan beter een borstel met echte haren kunt gebruiken i.p.v. kunststof haren. Waarom? Door je haar met echte haren te borstelen sluit je de buitenste laag van je haar (cuticula = schubbenlaag).

Door dit te doen bescherm je je haar en voorkom je dat jouw haar sneller droog wordt, omdat de schubben blijven openstaan. Openstaande schubben betekent ook weer dat je haar sneller breekt.

Voorbeelden van borstels met echt haar zijn:

 1. Denman Grooming Boar Borstel
 2. Mason Pearson B3: de Rolls Royce onder de haarborstels

5. Haargroei bevorderen

Hoe stimuleer je haargroei? Met behulp van de onderstaande tips kun je jouw haargroei stimuleren:

 • slaap op een satijnen kussensloop
 • of gebruik een satijnen slaapmuts.
 • Pas de inversion method toe. Verschillende vrouwen claimen dankzij deze methode snellere haargroei te zien. Zie het onderstaande filmpje waarin wordt uitgelegd hoe de ‘inversion method’ werkt. Zij laat ook zien wat het resultaat is na 6 dagen de inversion method te hebben toegepast:

6. Wees realistisch

Bij mij heeft het een lange tijd geduurd voordat er weer babyhaar groeide op mijn kale plekken. Dit kwam onder andere omdat ik weinig aandacht besteedde aan het verbeteren van de doorbloeding van mijn hoofdhuid.

Het is dus belangrijk om dit te doen omdat je hoofdhuid tijd nodig heeft om te herstellen. Wanneer je de doorbloeding stimuleert, help je jouw hoofdhuid hiermee.

Wanneer je bovenstaande haargroei tips opvolgt komt het groeiproces meestal vanzelf weer op gang.

Houd er rekening mee dat hier weken of maanden overheen kunnen gaan. Het slikken van haargroei pillen kan dit proces eventueel versnellen.

7. Bezoek een specialist

Als je last hebt van haarverlies is mijn advies om te allen tijde een huisarts of specialist te raadplegen. Behalve het slikken van haargroei pillen zijn er nog meer mogelijkheden zoals o.a.

Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen wat jouw haaruitval oorzaak is. Komt dit bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen, (zwangerschaps)hormonen of stress? 

Wanneer je dit weet, kun je in samenspraak met je huisarts of specialist alternatieve supplementen gebruiken of je medicatie aanpassen.

Voor de rest is het kwestie van geduld hebben en je haar met de meest mogelijke liefde en aandacht verzorgen. Hiermee voorkom je dat er nog meer haarverlies optreedt.

Heb je tips nodig die jou hierbij kunnen helpen? Meld je aan voor mijn Gratis Curl Challenge.

Welke ervaring heb jij met haargroei stimuleren?

Gebruikte bronnen: haarkliniek.com | Haarstichting.nldehormoonfactor.nl | huisartskliniek.nl

Anderen lazen ook

About the blogger


MAC Twig Lipstick Review

Angela a.k.a. Macblogster is voormalig docent en sinds 2012 actief als krullen- en beauty blogger. Vanwege haar passie voor beauty en haarverzorging is ze sinds 2016 gecertificeerd make-up artist en heeft ze meerdere haarstylingstrainingen gedaan. Als beauty lover schrijft ze reviews over cosmetica en biedt ze verschillende oplossingen die je dagelijkse beauty- en krullenroutine vergemakkelijken.

bol.com
haarshop.nl
haarspullen.nl
amazon.nl
Recente update: 1 april 2024 - 04:14
deonlinedrogist.nl
plein.nl
bol.com
Recente update: 1 april 2024 - 04:13
amazon.nl
bol.com
Recente update: 1 april 2024 - 04:12

MacBlogster

Tuesday 1st of July 2014

Haarverlies: wat kun je ertegen doen? http://t.co/oglpFZ0YEX

Macblogster (@MacBlogster)

Tuesday 17th of June 2014

Haarverlies: wat kun je ertegen doen? http://t.co/oglpFZ0YEX via @MacBlogster

BEAUTYFREAKS_

Tuesday 17th of June 2014

Haarverlies: wat kun je ertegen doen? http://t.co/gtsurUzCtx

BEAUTYFREAKS (@BEAUTYFREAKS_)

Tuesday 17th of June 2014

Haarverlies: wat kun je ertegen doen? http://t.co/gtsurUzCtx

chucky1012

Tuesday 17th of June 2014

Jeetje, haaruitval van je kapsel is zo vervelend. Ik had er toen ik het had straight ook zoveel last van. Maar gelukkig is dat vanzelf goed gekomen. Ik wist helemaal niet dat er producten zijn die het weer mooi kunnen maken. Wat een goed artikel ;-)

Xoxo

Danielle

Tuesday 17th of June 2014

Hai! Hairfinity lijkt wel op een wondermiddel. Ik ken het van instagram. Is het in Nederland te verkrijgen?

Comments are closed.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.