Top

8 Haaruitval oorzaken: stimuleer haargroei met deze 7 tips

Heb je last van haarverlies? Dit zijn de 8 meest voorkomende haaruitval oorzaken. Ook geef ik 7 tips waarmee je haargroei stimuleert.

8 Haaruitval oorzaken: stimuleer haargroei met deze 7 tips

Veel haaruitval

Ik kreeg last van haaruitval toen ik mijn haar nog relaxte. Hierdoor ontstonden er kale plekken bij mijn slaap. Omdat ik dit verschrikkelijk vond ben ik per direct gestopt met het gebruik van een haar relaxer en heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd om mijn haargroei te stimuleren.

Hoe ik haargroei stimuleerde

Het heeft een lange tijd geduurd voordat er weer haar groeide. Dit kwam doordat ik toen niet goed wist wat ik er tegen kon doen. Ik deed dus niks aangezien ik de kale plekken gemakkelijk kon verbergen.

Toen ik mijn haar en hoofdhuid steeds beter ging verzorgen, zag ik dat er weer babyhaar groeide op de plekken waar ik eerder last had van haaruitval. Omdat ik vragen krijg over hoe om te gaan met haaruitval, deel ik tips die mij hebben geholpen.

Wat zijn oorzaken van haaruitval?

Zoals je weet ben ik geen huisarts of Google Medical. Dit blog artikel is dus geen medisch artikel over haaruitval. Ik heb dit geschreven op basis van:

 • mijn eigen ervaring,
 • de informatie die ik online kon vinden
 • en de adviezen die ik heb gekregen van verschillende kappers.
8 Haaruitval oorzaken: stimuleer haargroei met deze 7 tips

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat ik je de tips geeft is het belangrijk dat je weet wat de meest voorkomende haaruitval oorzaken zijn. Dit is handig om te weten, vooral als je op dit moment geen last hebt van haarverlies. Voorkomen is beter dan genezen.

Verschillende haarexperts en onderzoekers geven aan:

haaruitval kan versterkt worden of veroorzaakt worden door een slechte conditie van de hoofdhuid [….] een slechte doorbloeding of een tekort aan bepaalde essentiële (voeding)stoffen.

bron: haarstichting.nl

8 Haaruitval oorzaken

Als je dit specifiek in een lijstje wegzet zijn de meest voorkomende haaruitval oorzaken:

 1. Haarproducten met schadelijke ingrediënten;
 2. Een verkeerde haarverzorging
 3. Teveel aan vitamine A of (synthetische) vitamine A houdende producten (bijv. crèmes);
 4. Tekort aan vitamines (vooral vitamine B);
 5. IJzer tekort;
 6. Hormoon schommelingen;
 7. Stress;
 8. Bepaalde geneesmiddelen & anticonceptie;
 9. Genetische aanleg.

Wil je meer van dit soort tips ontvangen? Vul je gegevens in:

Krijg je kale plekken door een pruik?

Vaak denkt men dat het dragen van een pruik of een pet of hoed ook haaruitval veroorzaakt. Volgens haarexperts is dit niet het geval, zolang je haar voldoende ruimte krijgt om te ademen.

Je kunt echter wel haaruitval krijgen door het dragen van een weave of wanneer je nepvlechten in hebt. Dit omdat het haar vaak te strak wordt gevlochten. Kijk hier dus mee uit.

Hoe voorkom je veel haarverlies? Tips tegen haaruitval

1. Onderneem actie
Dit klinkt als een dooddoener, maar wacht niet te lang met het ondernemen van actie. Valt het je op dat je al 2 weken last hebt van haaruitval, ga naar je huisarts, dermatoloog of een hoofdhuidspecialist. Voorkom dat je jaren rondloopt en je miserabel voelt vanwege je haaruitval.

 1. Stop met het gebruik van haarverf of stap over op natuurlijke henna. “Haarverf bevat chemische bestanddelen die schadelijk zijn voor de haarstructuur, vooral de cuticula (de beschermende schubbenlaag) leidt hieronder.” (bron: haarklinkiek.com)
 2. Stop met het gebruik van een haar relaxer. Dit heeft schadelijke effect op de keratine in je haar en het beschadigd je hoofdhuid.
 3. Wees voorzichtig met hitte tools zoals föhn en stijltang: niet te heet en eindig met koude lucht.

2. Verzorg je geïrriteerde hoofdhuid

Wanneer je last hebt van haaruitval heb je meestal ook last van een geïrriteerde hoofdhuid. Een geïrriteerde hoofdhuid kun je verlichten door:

 1. je haar niet te wassen met heet water. Gebruik lauw water;
 2. een milde shampoo of een reinigende conditioner zonder schadelijke ingrediënten te gebruiken. Er zijn mensen die hoofdhuid problemen hebben en zweren bij het gebruik van Aleppo zeep;
 3. de pre-poo methode toe te passen wanneer je je haar wast;
 4. wekelijks een deep conditioner treatment te doen.
7 tips tegen haaruitval waarmee je haargroei stimuleert
Denman Paddle Brush D83 met echt haar

3. Gebruik je een borstel?

Gebruik je een borstel tijdens het wassen van je haar en wanneer je haarproduct in je haar doet? Men zegt dat je dan beter een borstel met echte haren kunt gebruiken i.p.v. kunststof haren.

Reden: door je haar met echte haren te borstelen sluit je de buitenste laag van je haar (cuticula = schubbenlaag). Door dit te doen bescherm je je haar en voorkom je dat alle ‘moisture’ je haar verlaat via openstaande haarschubben. Voorbeelden van borstels met echt haar zijn:

4. Stimuleer haargroei

 1. Slaap op een satijnen kussensloop of gebruik een satijnen haardoek.
 2. Masseer je hoofdhuid dagelijks met olie. Een massage bevordert een goede doorbloeding. Dit stimuleert haargroei. Lees hier welke oliesoorten je kunt gebruiken.
 3. Gebruik de inversion method nadat je je hoofdhuid hebt gemasseerd. Verschillende vrouwen claimen dankzij de snellere haargroei te zien. Zie het onderstaande filmpje waarin wordt uitgelegd hoe de ‘inversion method’ werkt. Zij laat ook zien wat het resultaat is van 6 dagen de inversion method te hebben toegepast:

5. Haargroei pillen

Gebruik in overleg met je (huis)arts haargroei pillen zoals:

Blogger Crystaliciousss heeft positieve ervaringen met:

Mijn ervaring met haargroei pillen

Zelf heb ik ook positieve ervaring met haarpillen, maar dit in combinatie met het eten van minstens 500 groenten per dag en het zoveel mogelijk weglaten van geraffineerde suiker en koemelk.

Let wel: als je op kale plekken haargroei wilt stimuleren, is het belangrijk dat je op die plekken juist jouw doorbloeding stimuleert. Dus als je haargroei pillen slikt, blijf dan wel je hoofdhuid masseren.

6. Wees realistisch

Je hoofdhuid heeft tijd nodig om te herstellen. Als je bovenstaande tips opvolgt komt je haargroeiproces meestal vanzelf weer op gang. Hier gaan echter weken, maanden of zelfs een jaar overheen. Bij mij heeft het een lange tijd geduurd voordat er weer babyhaar groeide op mijn kale plekken, en dat terwijl het ‘ander haar’ op mijn hoofd wel gewoon groeide.

7. Bezoek een specialist

Als je last hebt van haarverlies is mijn advies om te allen tijde een huisarts of specialist te raadplegen. Behalve het slikken van haargroei pillen zijn er nog meer mogelijkheden zoals o.a.

Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen wat jouw haaruitval oorzaak is. Komt dit bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen, (zwangerschaps)hormonen of stress? 

Wanneer je dit weet, kun je mogelijk in samenspraak met je huisarts of specialist alternatieve supplementen gebruiken of je medicatie aanpassen. Voor de rest is het kwestie van geduld hebben en je haar met de meest mogelijke liefde en aandacht verzorgen, om te voorkomen dat er nog meer haarverlies optreed.

Q | Welke ervaring heb jij met het stimuleren van haargroei?

Gebruikte bronnen: haarkliniek.com | Haarstichting.nldehormoonfactor.nl | huisartskliniek.nl

Dit vind je ook interessant

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Iromy says

  Goed artikel!
  Ik slik zelf MSM (een van de grootste bestanddelen in Hairfinity) en werkt als een tierelier. Geen bijwerkingen, maar je moet het gebruik hiervan wel goed opbouwen! Ik gebruik het niet omdat ik haarverlies heb, maar puur om mijn haar sterk en vitaal te houden (naast gezonde voeding en veel water!!).

  • MacBlogster says

   Bedankt voor de tip. Wat bedoel je exact met “opbouwen”? Kun je het niet zomaar slikken?

   • Iromy says

    Ik heb ooit – voordat ik aan de MSM begon – grondig research gedaan en toen kwam ik wat berichten tegen dat als je opeens (grote hoeveelheden) MSM gaat gebruiken en je gevoelig bent voor diabetes (erfelijke factoren) en lage bloedglucosespiegel, het dan zou kunnen verergeren (1 op de 100 meen ik).

    Ben nog eens gaan googlen en kwam het volgende stukje tekst tegen:
    MSM bevat zwavel. Zwavel is een onderdeel van het hormoon insuline, dat de bloedsuiker reguleert. Het klopt dus dat je bloedsuikerwaarden nu anders zijn. Daarnaast zorgt zwavel voor een verbeterde celdoorlaatbaarheid waardoor suiker beter opgenomen kan worden. Het beste is om MSM suppletie langzaam op te bouwen, zodat het ontgiften langzamer verloopt en dat je lichaam kan wennen aan de verbeterde insulinewerking.

    Maar goed, diabetes runs in the family big time, maar ik slik het al jaren en geen bijwerkingen what so ever, YAY!

 2. chucky1012 says

  Jeetje, haaruitval van je kapsel is zo vervelend. Ik had er toen ik het had straight ook zoveel last van. Maar gelukkig is dat vanzelf goed gekomen.
  Ik wist helemaal niet dat er producten zijn die het weer mooi kunnen maken.
  Wat een goed artikel 😉

  Xoxo

  • Danielle says

   Hai! Hairfinity lijkt wel op een wondermiddel. Ik ken het van instagram. Is het in Nederland te verkrijgen?

   • MacBlogster says

    Voor zover ik weet niet. Als je op de link klikt, kom op je de website van Hairfinity en kun je het online bestellen.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar