Top

Acupunctuur: helpt dit? Mijn ervaring – deel 1

Heb je last van hooikoorts of een andere allergie waardoor je telkens griep verschijnselen hebt en overmatig slijm in je holtes hebt, overweeg dan eens acupunctuur.

Mijn ervaring met Chinese acupunctuur: lees hier wat er gebeurde na 3 behandelingen en wat de aanleiding was om met acupunctuur te starten. In deel 2 lees je mijn conclusie na ruim 4 weken acupunctuur te hebben gehad en vertel ik waar je op moet letten als je overweegt om dit ook te doen.

Wat is acupunctuur?

Waarom acupunctuur? Mijn reden om dit te doen

Op Facebook liet ik weten te zijn gestart met Chinese acupunctuur vanwege de positieve en verrassende ervaring van een collega. Mijn collega kampt met een heftige allergie waardoor zij jarenlang niet meer kon ruiken en last kreeg van haar evenwichtsorgaan. Ik heb haar niet anders meegemaakt dan snotterend en omringd door zakdoekjes.

Acupunctuur tegen allergie

Mijn collega gaf aan weer te kunnen ruiken. Daarnaast viel het op dat ze niet meer nasaal klonk. Het was merkbaar dat haar holtes niet meer vol zaten met slijm. Hierop besloot ik per direct met acupunctuur te starten. Dit wilde ik ook! 

Ik ben namelijk ook allergisch. Ik gevoelig voor:

 • huisstofmijt,
 • katten
 • en ik heb hooikoorts.

Hierdoor heb ik het hele jaar door last van holtes die verstopt zitten. Ook mijn reukvermogen is minder sterk dan ik zou willen. Dit komt doordat mijn neusslijmvliezen continu ontstoken en opgezwollen zijn. Ik gebruik medicatie om dit te beperken. Kortom, ik heb praktisch dezelfde symptomen als mijn collega, echter in mildere vorm.

mijn ervaring met acupunctuur

De 1e keer acupunctuur

Bij de acupuncturist aangekomen kreeg ik eerst een consult. De Chinese acupuncturist checkte mijn polsslag, stelde allerlei vragen en controleerde mijn tong. Op basis hiervan concludeerde hij dat ik een slechte Qi (spreek uit als “chi”) had en meer last had van hooikoorts (graspollen) dan ik dacht.

Slechte CHI & hooikoorts

Een slechte Qi betekende in mijn geval: een gebrekkige circulatie van mijn Alvleesklier energie. Mijn Alvleesklier (Pancreas) zou volgens hem niet optimaal werken. Hij benoemde dat dit reden was voor:

 • het slecht slapen,
 • snel moe worden
 • en problemen hebben met het verliezen van lichaamsgewicht.
Anderen lazen ook
Hotspot tips voor een weekendje Parijs

De acupuncturist concludeerde dit zonder dat ik vooraf iets had verteld over 1 van deze zaken. Zijn constateerde klopte namelijk.

De oplossing: 4 acupunctuur behandelingen

De oplossing voor mijn problemen was volgens hem:

 • 2 weken lang dagelijks een kruidenextract drinken,
 • 2 keer per week Chinese acupunctuur.

Volgens hem zou het resultaat na 2 weken zichtbaar moeten zijn. Omdat ik jong ben, zou ik niet lang door te hoeven gaan met acupunctuur.

Zijn prognose was dat ik minder last zou heb van mijn allergie en mijn CHI zou weer in orde zijn. Ik zou me dus energieker voelen en gemakkelijker kunnen afvallen na 4 acupunctuur behandelingen. Na 2 weken zou ik dus klaar moeten zijn met acupunctuur. Deze magische woorden waren voor mij voldoende om de acupuncturist naalden in mijn lichaam te laten prikken.

Mijn ervaring met acupunctuur
1 zakje per dag om kruidenextract van te maken

Het aanbrengen van de naalden

Gelukkig kon ik op hetzelfde moment behandeld worden. Dit was tevens het moment dat ik naalden in mijn lichaam kreeg:

 • 3 in mijn gezicht,
 • 1 naald in elke arm
 • en een stuk of 4 naalden in mijn buik.

Lees ook: Floradix Elixer tegen vermoeidheid & slecht slapen

Hoe voelt acupunctuur: doet het pijn?

Het aanbrengen van de naalden kan pijn doen. Het is een zeurderige pijn die niet ondraaglijk is, echter je voelt het wel. Behalve de pijn, voelde het ook erg bijzonder. De naald die bijvoorbeeld in mijn arm werd geprikt, veroorzaakte een soort warmte bij mijn pols.

“Waar ben ik aan begonnen??”

Vervolgens moest ik een half uur blijven liggen met de naalden in mijn lichaam. Omdat ik sommige naalden goed kon voelen, vond ik het moeilijk om de eerste 10 minuten te ontspannen. Op dat moment dacht ik “waar ben ik aan begonnen!” Na 10 minuten was ik echter ontspannen en viel ik zelfs in slaap. Het half uur vloog voorbij! Geen grap!

Lees ook: Appelazijn drinken: val je hier van af?

Vermoeidheid

Nadat de naalden uit mijn lichaam waren gehaald, kreeg ik een kruidensubstantie in mijn neus gespoten met een soort pufje. Dit vond ik totaal niet prettig! Het resultaat is wel dat ik de dag erna heb geslapen als een roos. Ik stond zelfs energiek op. Normaliter word ik doodmoe wakker! Dit was dus anders dan normaal!

Resultaat na 3 behandelingen

Op het moment dat je dit leest heb ik 3 behandelingen achter de rug. Ik drink nog steeds ‘s ochtends en ‘s avonds het kruidenextract. Ondanks dat de acupuncturist van te voren aangaf dat het niet lekker zou zijn, drink ik het inmiddels gemakkelijk weg. Het was in het begin echt niet lekker en “echt niet lekker” is echt een understatement.

Momenteel heb ik wel een betere nachtrust en sta ik op zonder een druk op mijn hoofd en oren. Ik heb geen holtes meer die rijkelijk gevuld zijn met slijm. Gelukkig maar want, voorheen:

 1. sliep ik onrustig,
 2. werd ik ‘s avonds wakker
 3. en had ik het idee dat ik praktisch niet geslapen had als de wekker ‘s ochtends ging. Ook als ik bijvoorbeeld 8 uur sliep.
Mijn ervaring met acupunctuur
Dit zijn de kruiden waarvan ik het extract drink

Goed om te weten

Op het moment dat ik startte met acupunctuur was mijn allergie medicatie op. Ik had geen zin om nieuwe medicatie te halen, omdat ik de bijwerkingen zat was, waaronder vermoeidheid en een droge neus. Hiernaast wilde ik niet de symptomen bestrijden, maar het probleem bij de kern aanpakken. Ik ben dus aan de behandelingen begonnen zonder mijn allergie medicatie te gebruiken. Inmiddels heb 2 weken geen medicijnen ingenomen. Normaliter zou ik nu al ziek zijn geweest. Denk aan verhoging, zweten, hoofdpijn, druk op mijn oren, slecht slapen en chronische verkoudheid.

Anderen lazen ook
Mijn gebruik van CBD olie: beter slapen & minder pijn

Lees ook: Vermijd deze alcoholsoorten als je haar je lief is

Resultaat 1e week

De 1e week kreeg ik 2 acupunctuur behandelingen. Ondanks dat ik geen medicatie gebruikte, heb ik na de 1e sessie geen last gehad van gesnotter, dagelijkse hoofdpijn en een druk op mijn oren. Ook sliep ik beter. Na de 2e acupunctuur sessie kreeg ik last van hoofdpijn en een verhoging van mijn lichaamstemperatuur. Dit trok gelukkig na een dag weg. De acupuncturist had dit voorspeld, volgens hem was dit goed en moest ik doorgaan.

Acupunctuur
Dit bruine goedje is het extract van het kruidenmengsel. Dit moest ik 2 keer per dag opdrinken. Het smaakt enigszins naar zoethout, ondanks dat het een bitter-zure smaak heeft.

Resultaat 2e week

Na de 3e sessie (gisteren) kreeg ik ‘s avonds helaas weer last van hoofdpijn en een verhoging. Dit keer tevens gepaard gaande met een gigantische slijmaanmaak. Resultaat: een geïrriteerde keel, de hele avond een loopneus (dik slijm). De acupuncturist had gezegd dat ik ten allen tijde mijn neus moest blijven snuiten, zodat al het vuil eruit kon komen.

Vandaag heb ik nog steeds een erge druk op mijn hoofd en oren. Ik mag paracetamol innemen en dit ga ik straks ook doen. Ik zou nu heel graag zielig op de bank willen liggen, want ik voel me ziek. Mijn keelpijn is wel weg en mijn slijmproductie is iets verminderd, maar ik heb nog steeds een verhoging. Balen, want ik moet vanuit Rotterdam naar Zeewolde rijden om mijn kids op te halen van zeilkamp. Daarna socialisen met mijn broer en zijn kids in Almere. Hopelijk voel ik me straks beter en is dit morgen weg. To be continued……

Q | Heb jij ervaring met acupunctuur? Zo ja, wat is jouw ervaring? Heb je tips of advies?

Lees ook

5 geboden voor verzorgen krullen
oliesoorten waar je haar blij van wordt
Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Vera L. Silva says

  Oo wat fijn dat jij er onderzoek naar gaat doen?
  Ik wil het namelijk gaan doen. Ik zal mijn ervaringen met je delen. Ik vind het wel lastig om een ‘goeie’ te vinden en dan zijn ervaringen van anderen ook erg welkom.

 2. priscilla says

  Ohh ik zie hier altijd zoveel over. Ik ben zelf een beetje bang voor naalden, het lijkt mij dan ook echt niets. Maarja, als het werkt…

 3. Mariëlle | Me-licious says

  wat fijn dat je jouw ervaringen met ons deelt. Ik heb zelf wel ervaring met acupunctuur, helaas alleen nooit een goede acupuncturist kunnen vinden. De behandeling waarvoor ik ging heeft bij mij niks teweeg gebracht en na 3 maanden behandelen was ik er dan ook klaar mee. Wat jammer is, is dat ik nu niet zo snel meer naar een andere acupuncturist zou gaan. Want hoe weet ik immers dat deze wel goed is?

 4. Laura says

  Ik ben wel fan van acupunctuur. Veel gedaan paar jaar geleden en had er ook echt baat bij. Maar kwam door die vrouw, vond haar geweldig!

 5. Amy says

  Ik heb het zelf wel eens geprobeerd maar ik merkte er eigenlijk vrij weinig bij. Misschien lag het aan mijn therapeut maar voor mijn gezondheid deed het niet al te veel.

  • MacBlogster says

   Ik heb meerdere collegae die er positieve ervaringen mee hebben, maar zo zullen er ook anderen zijn die er geen positieve ervaringen mee hebben. Waarom ben jij gestart met acupunctuur?

 6. Nicole Orriëns says

  Het klinkt alsof de accupunctuur wel degelijk een positief effect heeft, ook al voel je je nu even niet lekker. Ik heb het zelf een keer gedaan tegen de misselijkheid toen ik zwanger was van mijn vierde. Dat hielp toen goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar