Top
Producten voor mooie krullen

Mijn ervaring met Acupunctuur (deel 1)

Heb je last van hooikoorts of een andere allergie waardoor je telkens griep verschijnselen hebt en overmatig slijm in je holtes hebt, overweeg dan eens acupunctuur. In dit blog artikel, deel 1, lees je mijn ervaring met Chinese acupunctuur na 3 behandelingen en wat de aanleiding was om überhaupt te starten. In deel 2 lees je mijn conclusie na ruim 4 weken en geef ik je advies waar je op moet letten als je overweegt acupunctuur te doen.

Mijn ervaring met Acupunctuur

De aanleiding

Op Facebook liet ik weten te zijn gestart met Chinese acupunctuur, vanwege de positieve & wonderbaarlijke ervaring van een collega. Mijn collega kampt met een heftige allergie waardoor zij jarenlang niet meer kon ruiken en last kreeg van haar evenwichtsorgaan. Ik heb haar niet anders meegemaakt dan snotterend en omringd door zakdoekjes.

Lees ook: Chinese acupunctuur: mijn ervaring (deel 2)

Slijm-vrij

Toen mijn collega aangaf weer te kunnen ruiken en het begon op te vallen dat ze niet meer nasaal klonk doordat haar holtes niet meer vol zaten met slijm, besloot ik per direct om tevens met acupunctuur te starten. Dit wilde ik ook! Ik ben namelijk ook allergisch voor huisstofmijt, katten en heb hooikoorts. Hierdoor ben ik het hele jaar last en kan ik minder goed ruiken omdat mijn neusslijmvliezen continu ontstoken en opgezwollen zijn. Hier gebruik ik medicatie voor. Kortom, ik heb praktisch dezelfde symptomen als mijn collega, echter in mildere vorm.

De 1e keer acupunctuur

Bij de acupuncturist aangekomen, kreeg ik eerst een consult. De Chinese acupuncturist checkte mijn polsslag, stelde allerlei vragen en controleerde mijn tong. Op basis hiervan concludeerde hij dat ik een slechte CHI had en meer last had van hooikoorts (graspollen) dan ik dacht.

Slechte CHI & hooikoorts

Een slechte CHI betekende in mijn geval een gebrekkige circulatie van mijn energie. Mijn milt zou volgens hem niet optimaal werken. Hij benoemde dat dit reden was voor:

 • het slecht slapen,
 • snel moe worden
 • en problemen hebben met het verliezen van lichaamsgewicht.

De acupuncturist concludeerde dit zonder dat ik vooraf iets had verteld over 1 van deze zaken. Zijn constateerde klopte namelijk.

Lees ook: Floradix Elixer tegen vermoeidheid & slecht slapen

De oplossing: 4 acupunctuur behandelingen

De oplossing voor mijn problemen was volgens hem:

 • 2 weken lang dagelijks een kruidenextract drinken,
 • 2 keer per week Chinese acupunctuur.

Volgens hem zou het resultaat na 2 weken zichtbaar moeten zijn. Omdat ik jong ben, zou ik niet lang door te hoeven gaan met acupunctuur. Zijn prognose was dat minder last zou heb van mijn allergie en mijn CHI zou weer in orde zijn. Ik zou me dus energieker gaan voelen en gemakkelijker kunnen afvallen na 4 acupunctuur behandelingen. Na na 2 weken zou ik dus klaar moeten zijn met acupunctuur. Deze magische woorden waren voldoende om de acupuncturist naalden in mijn lichaam te laten prikken.

Mijn ervaring met acupunctuur

1 zakje per dag om kruidenextract van te maken

Doet het pijn?

Gelukkig kon ik hetzelfde moment behandeld worden en kreeg ik naalden in mijn lichaam:

 • 3 in mijn gezicht,
 • 1 naald in elke arm
 • en een stuk of 4 naalden in mijn buik.

Het inbrengen van de naalden kan pijn doen. Het is een zeurderige pijn die niet ondraaglijk is, echter je voelt het wel. Behalve de pijn, voelde het ook erg bijzonder. De naald die bijvoorbeeld in mijn arm werd geprikt, veroorzaakte een soort warmte bij mijn pols.

Lees ook: Appelazijn drinken: val je hier van af?

Ontspannen met naalden in je lichaam

Vervolgens moest ik een half uur blijven liggen met de naalden in mijn lichaam. Omdat ik sommige naalden goed kon voelen, vond ik het moeilijk om de eerste 10 minuten te ontspannen. Op dat moment dacht ik “waar ben ik aan begonnen!” Na 10 minuten was ik echter ontspannen en viel ik zelf in slaap. Het half uur vloog voorbij!

Slapen als een roos & energiek opstaan

Nadat de naalden uit mijn lichaam waren gehaald, kreeg ik een kruidensubstantie in mijn neus gespoten met een soort pufje. Dit vond ik totaal niet prettig! Het resultaat is wel dat ik de dag erna heb geslapen als een roos geslapen. Ik stond zelfs energiek op. Totaal anders dan normaal!

Resultaat na 3 behandelingen

Inmiddels heb ik 3 behandelingen achter de rug en drink ik ’s ochtends en ’s avonds nog steeds het kruidenextract. Ondanks dat de acupuncturist van te voren aangaf dat het niet lekker zou zijn, drink ik het inmiddels gemakkelijk weg. Het was in het begin echt niet lekker. Als ik zeg dat het “even wennen” was, is het een understatement. Maar momenteel heb ik een betere nachtrust en sta ik op zonder een druk op mijn hoofd en oren. Ik heb geen holtes meer die rijkelijk gevuld zijn met slijm. Gelukkig maar want, voorheen sliep ik onrustig, werd ik ’s avonds wakker en had ik het idee dat ik praktisch niet geslapen had als de wekker ’s ochtends ging. Ook als ik bijvoorbeeld 8 uur sliep.

Mijn ervaring met acupunctuur

Dit zijn de kruiden waarvan ik het extract drink

Allergie medicatie 

Op het moment dat ik startte met acupunctuur was mijn allergie medicatie op. Ik had geen zin om nieuwe medicatie te halen, omdat ik de bijwerkingen zat was, waaronder vermoeidheid en een droge neus. Hiernaast wilde ik niet de symptomen bestrijden, maar het probleem bij de kern aanpakken.

Lees ook: Vermijd deze alcoholsoorten als je haar je lief is

Ik heb nu 2 weken geen medicatie gebruikt

Ik ben dus aan de behandelingen begonnen zonder mijn allergie medicatie te gebruiken. Inmiddels heb 2 weken geen medicijnen ingenomen. Normaliter zou ik nu al ziek zijn geweest. Denk aan verhoging, zweten, hoofdpijn, druk op mijn oren, slecht slapen en chronische verkoudheid.

De 1e week

De eerste week kreeg ik 2 acupunctuur behandelingen. Ondanks dat ik geen medicatie gebruikte, heb ik na de 1e sessie geen last gehad van gesnotter, dagelijkse hoofdpijn en een druk op mijn oren. Ook sliep ik beter. Na de 2e acupunctuur sessie kreeg ik last van hoofdpijn en een verhoging van mijn lichaamstemperatuur. Dit trok gelukkig na een dag weg. De acupuncturist had dit voorspeld, volgens hem is was goed en moest ik doorgaan.

Acupunctuur

Dit bruine goedje met ik 2 keer per dag opdrinken. Het smaakt enigszins naar zoethout, ondanks dat het een bitter zure smaak heeft.

De 2e week

Na de 3e sessie (gisteren), kwam dit ’s avonds helaas weer opzetten. Dit keer gepaard gaande met een gigantische slijmaanmaak. Resultaat: een geïrriteerde keel, de hele avond een loopneus (dik slijm). De acupuncturist had gezegd dat ik ten allen tijde mijn neus moest blijven snuiten, zodat al het vuil eruit kon komen.

Vandaag heb ik nog steeds een erge druk op mijn hoofd en oren. Ik mag paracetamol innemen en dit ga ik straks ook doen. Ik zou nu heel graag zielig op de bank willen liggen, want ik voel me ziek. Mijn keelpijn is wel weg en mijn slijmproductie is iets verminderd, maar ik heb nog steeds een verhoging. Balen, want ik moet vanuit Rotterdam naar Zeewolde rijden om mijn kids op te halen van zeilkamp. Daarna socialisen met mijn broer en zijn kids in Almere. Hopelijk voel ik me straks beter en is dit morgen weg. To be continued……

Q | Heb jij ervaring met acupunctuur? Zo ja, wat is jouw ervaring? Heb je tips of advies?

Lees ook

5 geboden voor verzorgen krullen oliesoorten waar je haar blij van wordt Hennepolie: vrij van stress en pijn dankzij CBD? Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten


*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Oo wat fijn dat jij er onderzoek naar gaat doen?
  Ik wil het namelijk gaan doen. Ik zal mijn ervaringen met je delen. Ik vind het wel lastig om een ‘goeie’ te vinden en dan zijn ervaringen van anderen ook erg welkom.

 2. Ohh ik zie hier altijd zoveel over. Ik ben zelf een beetje bang voor naalden, het lijkt mij dan ook echt niets. Maarja, als het werkt…

 3. wat fijn dat je jouw ervaringen met ons deelt. Ik heb zelf wel ervaring met acupunctuur, helaas alleen nooit een goede acupuncturist kunnen vinden. De behandeling waarvoor ik ging heeft bij mij niks teweeg gebracht en na 3 maanden behandelen was ik er dan ook klaar mee. Wat jammer is, is dat ik nu niet zo snel meer naar een andere acupuncturist zou gaan. Want hoe weet ik immers dat deze wel goed is?

 4. Ik heb het zelf wel eens geprobeerd maar ik merkte er eigenlijk vrij weinig bij. Misschien lag het aan mijn therapeut maar voor mijn gezondheid deed het niet al te veel.

  • Ik heb meerdere collegae die er positieve ervaringen mee hebben, maar zo zullen er ook anderen zijn die er geen positieve ervaringen mee hebben. Waarom ben jij gestart met acupunctuur?

 5. Het klinkt alsof de accupunctuur wel degelijk een positief effect heeft, ook al voel je je nu even niet lekker. Ik heb het zelf een keer gedaan tegen de misselijkheid toen ik zwanger was van mijn vierde. Dat hielp toen goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.