Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Waarom passen mensen hun lichaam aan? – Macblogster vertelt haar verhaal

Kun jij aangeven waarom je make-up gebruikt? Doe je dit omdat je het zelf mooi vindt of speelt de mening van een ander over jouw uiterlijk, hier een rol in? Kortom, waarom passen mensen hun lichaam aan? Dit soort vragen centraal in de bijzondere museum tentoonstelling Body Art, waar ik tevens mijn verhaal vertel. 

update: 13-01-2019

Welk vooroordeel heb jij?

Waarom heeft de 1 een gespleten tong en allerlei tattoos, terwijl de ander liever zonder make-up door het leven gaat? Wat beweegt hen en wat betekent het uiterlijk voor hen beiden? Maar bovenal wat denk jij als je hen ziet?

Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. De vraag die hierbij centraal staat:

waarom passen mensen hun lichaam aan?

Mijn antwoord

Nog niet eerder was er in Nederland een tentoonstelling te zien over lichaamsversieringen in de volle breedte waarbij deze vraag centraal. Mijn antwoord op deze vraag kun je er o.a. zien en horen. Zie hier een fragment uit de video die ik speciaal heb opgenomen voor de tentoonstelling Body Art:

Uiterlijk & identiteit

Lichaamsversieringen als tattoos, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om onszelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie wij zijn. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van onze identiteit.

Brandmerken & littekens

Naast de sociaal geaccepteerde tatoeages, piercings en make-up zijn er meer vormen van lichaamsversieringen:

  • opzettelijk aangebrachte littekens,
  • brandmerken,
  • implantaten of silhouet veranderingen.

Extreem

Waar mensen met lichaamsversieringen doorgaans al snel in hokjes worden geplaatst, biedt het Tropenmuseum een open blik. De tentoonstelling Body Art laat zien dat ieder versierd mens, hoe extreem ook, daarmee uiting geeft aan zijn of haar identiteit. En die behoefte zit onder ieders huid. Dwars door de tijd en culturen heen.

Bezoekersinformatie Body Art

Macblogster in tentoonstelling Body Art

Body Art was voor het eerst in Nederland te zien vanaf maart t/m 30 augustus 2015. Naderhand werd de tentoonstelling tevens in het MAS Antwerpen vertoond in 2016 .

Dankzij de populariteit van Body Art was de tentoonstelling opnieuw te zien in Tropenmuseum Amsterdam van 2017 t/m 2018. Voor meer informatie, zie de website van het Tropenmuseum

Anderen lazen ook
Shoppen bij Primark op kosten van Hotel Ibis

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  1. Angela Loy says

    Naomi Kruit & Marjolein Wolverson Brouwer Ja, zeker! De tentoonstelling is heel mooi geworden. Bijzonder dat ik ervoor gevraagd ben.
    Kan ik wegstrepen van mijn bucketlist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar