Skip to Content

Waarom passen mensen hun lichaam aan? – Macblogster vertelt haar verhaal

Kun jij aangeven waarom je make-up gebruikt? Doe je dit omdat je het zelf mooi vindt of speelt de mening van een ander over jouw uiterlijk, hier een rol in? Kortom, waarom passen mensen hun lichaam aan? Dit soort vragen centraal in de bijzondere museum tentoonstelling Body Art, waar ik tevens mijn verhaal vertel. 

Welk vooroordeel heb jij?

Waarom heeft de 1 een gespleten tong en allerlei tattoos, terwijl de ander liever zonder make-up door het leven gaat? Wat beweegt hen en wat betekent het uiterlijk voor hen beiden? Maar bovenal wat denk jij als je hen ziet?

Waarom passen mensen hun lichaam aan?

Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. De vraag die hierbij centraal staat:

waarom passen mensen hun lichaam aan?

Mijn antwoord

Nog niet eerder was er in Nederland een tentoonstelling te zien over lichaamsversieringen in de volle breedte waarbij deze vraag centraal. Mijn antwoord op deze vraag kun je er o.a. zien en horen. Zie hier een fragment uit de video die ik speciaal heb opgenomen voor de tentoonstelling Body Art:

Uiterlijk & identiteit

Lichaamsversieringen als tattoos, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om onszelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie wij zijn. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van onze identiteit.

Brandmerken & littekens

Naast de sociaal geaccepteerde tatoeages, piercings en make-up zijn er meer vormen van lichaamsversieringen:

  • opzettelijk aangebrachte littekens,
  • brandmerken,
  • implantaten of silhouet veranderingen.

Extreem

Waar mensen met lichaamsversieringen doorgaans al snel in hokjes worden geplaatst, biedt het Tropenmuseum een open blik. De tentoonstelling Body Art laat zien dat ieder versierd mens, hoe extreem ook, daarmee uiting geeft aan zijn of haar identiteit. En die behoefte zit onder ieders huid. Dwars door de tijd en culturen heen.

Bezoekersinformatie Body Art

Body Art was voor het eerst in Nederland te zien vanaf maart t/m 30 augustus 2015. Naderhand werd de tentoonstelling tevens in het MAS Antwerpen vertoond in 2016 .

Body art review museum service
`Tekstfragment Museum Service met review Body Art | ©Museumservice.nl

Dankzij de populariteit van Body Art was de tentoonstelling opnieuw te zien in Tropenmuseum Amsterdam van 2017 t/m 2018. Voor meer informatie, zie de website van het Tropenmuseum

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Simone Latuperissa

Monday 7th of September 2015

Simone Latuperissa liked this on Facebook.

Isis Cruz

Monday 7th of September 2015

Isis Cruz liked this on Facebook.

Darryl FA

Monday 7th of September 2015

Darryl FA liked this on Facebook.

Michelle Tran Make Up Artist

Monday 7th of September 2015

Michelle Tran Make Up Artist liked this on Facebook.

Barry van Oostrom

Monday 7th of September 2015

Barry van Oostrom liked this on Facebook.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.