Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Gespleten nagels voorkomen dankzij deze 7 tips

Hoe ontstaan gespleten nagels en wat kun je er tegen doen? Dit is een vraag die mij lange tijd heeft bezig gehouden omdat ik hier snel last van krijg als ik nagellak draag. Mijn zoektocht naar het antwoord op deze vragen leverde de onderstaande 7 tips op. 

Gespleten nagels voorkomen

Nagels die snel breken

Regelmatig zie ik op verschillende beauty blogs bloggers met mooi gelakte nagels. Vaak is de nagellak erg netjes aangebracht en 9 van de 10 keer hebben ze lange nagels. Hier ben ik best jaloers op. Reden: mijn nagels breken redelijk snel. Ik draag meestal draag geen nagellak omdat ik dan last krijg van gespleten nagels. Je weet wel, de 1e laag van je nagel die losraakt. Hierdoor ontstaat er een soort rafelig nageloppervlak (zie onderstaande foto). Erg frusterend!

Gespleten nagels voorkomen dankzij deze 7 tips
Op de foto zie je mijn gespleten nagel: de 1e nagellaag is losgeraakt

Verkeerde nagelverzorging

Gelukkig ben ik ben er achter gekomen dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Gespleten nagels is een nagelaandoening die veel blijkt voor te komen. Waarom? In de meeste gevallen heeft het simpelweg te maken met een verkeerde nagelverzorging. De onderstaande tips zullen je helpen bij het voorkomen van gespleten nagels.

Gespleten nagels is een nagelaandoening die veel blijkt voor te komen. Het heeft te maken met een verkeerde nagelverzorging. Click To Tweet

Lees ook: Langere nagels dankzij Sensationail

Oorzaak gespleten nagels

Voordat ik de tips met je deel is het belangrijk dat ik uitleg hoe je gespleten nagels krijgt. Mijn onderzoek heeft uitgewezen dat dit in de meeste gevallen komt door uitdroging. Kunnen nagels uitdrogen? Ja, dit is inderdaad mogelijk.

Gespleten nagels voorkomen dankzij deze 7 tips
OPI Frog in my Throat

Bovenste laag nagel laat los

Als de middelste nagellaag (de keratinelaag) geen vet en vocht meer vast houdt, laat de bovenste laag van de nagel los. Dit komt meestal door:

 • het te vaak wassen van je handen (met heet water),
 • het gebruik van schoonmaakmiddelen zonder handschoenen,
 • aceton-houdende nagellakremover
 • of het veelvuldig gebruik van nagellak die niet hydrateert.
Anderen lazen ook
Gespleten nagels: deze 5 nagel producten hebben mij geholpen

Lees ook: Mooie nagels: 8 tips voor een goede nagelverzorging

Tip 1 Gespleten nagels voorkomen door voeding

Het is waarschijnlijk een dooddoener, maar gezondere nagels krijg je door gezond te eten en te drinken. Drink en eet producten waarin veel calcium, foliumzuur en vitamine A zit. Hier vind je een lijst met voedingsoorten en de vitamines die ze bevatten.

Tip 2 Niet knippen

Als je gespleten nagels hebt, zit er niets op dan je nagels kort te vijlen tot waar je nagel stopt met splijten. Liever niet knippen omdat dit te veel druk uitoefent op je beschadigde nagel(s). Vijl in 1 richting, dus niet heen en weer.

Lees ook: Deze nail repair producten gebruik ik met succes tegen gespleten nagels

Sally Hansen Complete Salon Manicure

Tip 3 Nagel hydrateren

Na het kortwieken van je nagels, is het belangrijk dat je 3x per dag je nagels masseert met een herstellende nagelcrème met hydraterende eigenschappen. Tegenwoordig zijn er ook speciale balsems te verkrijgbaar die je nagels sterk maken en je nagelvocht op peil houdt. Let op dat je geen olie gebruikt of een product koopt waar olie in zit. Olie is goed voor je nagelriemen, maar het trekt niet in je nagel. Het blijft enkel als een laagje op je nagel liggen. Kortom, zonde van je geld.

Tip 4 ‘Scrub’ je nagel

‘Scrub’ je nagel zo nu en dan door je nageloppervlak te vijlen met een buffervijl. Hiermee vijl je oude cellen weg en wordt de bovenste laag iets dunner waardoor de middelste keratine laag meer kans krijgt om vocht op te nemen. Dus na deze stap vooral smeren met een special nagelcrème of balsem. Een bijkomend voordeel is dat je nagels gaan glimmen en je nagellak beter blijft zitten.

Door je nagel te 'scrubben' zorg je ervoor dat de keratine laag meer kans krijgt om vocht op te nemen. Click To Tweet

Tip 5 Speciale nagellak

Las een nagellakvrije week in en pas de bovenstaande tips toe. Na deze week kun je weer nagellak gebruiken. Gebruik altijd een basecoat en gebruik nagellak met hydraterende eigenschappen. Wil je een nagelverharder gebruiken, let er dan op dat je er 1 koopt zonder of zéér weinig formaldehyde. Dit droogt je nagels namelijk erg uit en daarnaast wordt er over beweerd dat het een giftige kankerverwekkende stof is. Dubbele reden om dit stofje dus te vermijden.

Kure Bazaar detox nagellak: Kale & Glam
Kure Bazaar detox nagellak zonder formaldehyde: Kale & Glam

Tip 6 Silicea

Via Facebook liet een lezeres weten dat zij jaren last had van gespleten nagels totdat een homeopaat erachter kwam dat zij een te kort had aan Silicea. Dit is een 100% natuurlijk mineraalzout en het voorkomt een droge huid, nagels & haar. Het zorgt er voor dat dit alles sterker en gezonder wordt. In combinatie met een nagelolie heeft zij nu sterkere en langere nagels.

Anderen lazen ook
Houdbaarheid make-up & make-up kwasten reinigen

Tip 7 Gel nagellak & gespleten nagels

Ik ben erachter gekomen dat mijn nagels gel nagellak langer kunnen verdragen dan normale nagellak. Om die reden draag ik dan ook voornamelijk gel nagellak die ik zelf thuis aanbreng en gemakkelijk verwijder. Meer informatie kun je lezen in mijn blog artikel over gel nagellak.

Lees ook

Dit is de treurige reden waarom jij droog haar krijgt van olie
Olie soorten waar je haar WEL super blij van wordt

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Sanne says

  Bedankt voor de tips. Bij mij lieten de laagjes ook los en toen ben ik gaan smeren met een gel van Herome. Dit werkte wel goed, maar zodra je stopt komt het weer terug. Het is denk ik een erfelijk iets.

  • MacBlogster says

   Hoi Sanne, of het erfelijk is, weet ik niet, maar ik heb zelf inderdaad ook goede ervaring met nail repair producten van Herome. Daarnaast heb ik veel positieve geluiden gehoord over een nagelkuur van Trind. Er wordt gezegd dat na het gebruik hiervan je nagels niet meer splijten.

   • Riena says

    Mijn nagels scheuren veil ze kort spel begint opnieuw ik heb ook psoriasis nagels gehad vanwege kuisprodukten kabel de tol enzo…
    Kun je me tips geven wat ik moet doen weer gezonde nagel te krijgen gebruik ook geen water of kuisprodukt meer zonder handschoenen psoriasis is ook weg al tijd is wat moet ik doen tegen scheurende nagels

    • MacBlogster says

     Hoi Riena, ik ben geen arts dus ik kan je geen advies geven wat betreft je psorias nagels. Het advies dat ik je kan geven kun je hier terug vinden in het blog artikel en in de comments. Ook kun je deze blog artikelen lezen:
     1. https://macblogster.nl/in-8-stappen-naar-verzorgde-nagels/
     2. NAIL CARE 112: ALESSANDRO NAIL SPA & HEROME HYDRATING GEL

     Verder is mijn ervaring dat scheurende nagels het beste van binnen uit aangepakt kunnen worden. Dus je voeding en evt supplementen gebruiken. Dit kun je terug lezen in de comments hier.

  • MacBlogster says

   Hoi Lisa & Manon, fijn om te horen.
   Zo zie je maar weer dat er meerdere vrouwen last hebben van dit probleem terwijl ik dacht dat ik de enige op aarde was die ‘zwakke’ nagels heeft. Niets is minder waar.

 2. Xuue Jolink says

  Hmm ik heb een tijd lang de extra sterke nagelhardner gebruikt van de hema. mijn nagels werden zoo sterk dat ik me nagels zo lang kon laten groeien als ik wou, en mijn nagels spleten niet meer.

 3. Fleur says

  Complimenten voor je nieuwe lay-out zeg! Ziet er echt heel profi en mooi uit =) Ik heb soms last van dit kwaaltje. Bij de Douglas raadde de mevr nagelolie aan, en dat hielp ook wel. Mijn nagels gingen erop vooruit. En het was af en toe zelfs even weg en over. Maar omdat ik nu eenmaal graag nagellak draag en misschien iets te vaak mijn handen was met zeep, drogen mijn nagels toch wel wat uit. Ik ga dus de tips even bij mijn favorieten zetten en af en toe terug lezen zodat ik er echt voor eens en altijd vanaf kom. Vind het zo storend als mijn nagels er niet top uit zien =S

  • Macblogster says

   Hoi Fleur, bedankt!
   Deze tips pas ik zelf ook toe. Het zou moeten helpen. En vergeet niet je handen in te smeren na het wassen. Leuk dat je de tips bij je favorieten plaatst.

 4. Nadise Woestenberg says

  Oooh ben echt heel blij dat ik dit artikel lees…eindelijk is het duidelijk dat ik gespleten nagels heb! Het is altijd de vraag of ik wel of geen nagelverharder moet gebruiken (want bij droge nagels is dat dus uit den boze schijnt ;-)) Bedankt voor deze super tips!

 5. Crystal Hendrickx says

  silicea is een goede, omega vetzuurcapsules doen ook wonderen. Zelf ben ik groot fan de HNS complex van essential organics en de source naturals skin hair nails, die bevatten alle stoffen om je huid haar en nagels te ondesteunen. Mijn haar en nagels groeien zichtbaar sneller als ik die supplementen neem.

 6. Maren Mulder says

  Goed artikel ! Ik weet er ook nog 1;
  Eerst je nagels reinigen met nagellakremover (liefste acetonvrij)
  Nagels reinigen met citroensap (gewoon uit zo'n flesje)
  Lauw water mengen met olijfolie en dat in je nagels en nagelriemen masseren
  Nail hardener aanbrengen (ik gebruik die van herome)
  En daarna nog evt. Bijvijlen
  Tot slot een nagel crème/hand crème. (Niet noodzakelijk)
  Werkt heel goed!

 7. Nadia Blokland says

  Ik ben op dit moment bezig met een nagel project. Ik bijt al jaren mijn nagels, maar omdat ik ook zo graag nagellak wil swatchen en reviewen ga ik een poging wagen tot het laten groeien van mijn nagels. Ik ben echt benieuwd of het gaat lukken. Ik ben nu bezig met de Herome nagelverharder en ik merk echt dat mijn nagels al iets steviger/harder worden…

  • MacBlogster says

   Ik heb ergens gelezen dat nagels van mensen die hun nagels bijten, sneller groeien. Dus het zal waarschijnlijk niet heel lang duren voordat je langere nagels hebt. Ik ben benieuwd of Herome werkt.

   Ik gebruik hun gel om mijn
   nagels te hydrateren en 2 verschillende basecoats van Essie om uitdroging te voorkomen. Dit beperkt de schade enigszins, maar het beste is toch om nagellak na 2 dagen te verwijderen en mijn nagels ‘laten luchten’.

 8. Jody says

  Ik heb de nagelolie en nagelverharder van etos eigenmerk. Na een paar weken om de dag gebruiken waren mijn nagels splijt-vrij!

 9. Teresa says

  OMG!!!!

  Ik heb dit al jaren en kom elke keer er gewoon niet van af. Vorig jaar had ik 3 maanden lang geen enkel last en toen ze mooi waren kwam het weer terug….. wat voor producten gebruikte of gebruik je nog steeds???

  let me know!

  • MacBlogster says

   Hoi Tessa, I know the feeling. Erg vervelend om niet vaak nagellak te kunnen dragen. De enige nagellak die mijn nagels momenteel langer verdragen is gel nagellak.
   De producten die ik momenteel gebruik, kun je terugvinden in dit blog artikel: nail care 112. Succes!

 10. Sophie says

  Ahh, wat een heldenartikel! Precies op het mom3nt dat ik het nodig heb. Ik ga de tips opvolgen en kijken of mijn broze nageltjes ook ooit eens geschikt worden voor swatches!
  Xx SophieLotte

 11. Jane says

  Om sterke nagels te krijgen moet je allereerst je gewone keukenzout vervangen door Keltisch Zeezout of Himalayazout (verkrijgbaar bij Gezond&Wel en De Tuinen) dat ontzettend veel mineralen bevat welke onontbeerlijk zijn voor je lichaam in het algemeen en je nagels in het bijzonder! Verder zijn een goede hand- en nagelcreme (Yves Rocher) en een verhardende basislak (Yves Rocher) erg handig ter ondersteuning!

 12. Astrid says

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem!! Ik heb laatst nagellak gekocht van deborah lippman. Dit heb ik zeker 6 weken achtereen gebruikt zonder dat mijn nagels gingen splijten. Ik had gekozen voor een transparante lak met een glittertje. Vervolgens wilde ik graag een breightner, om mijn nagels wat lichter te laten lijken. Die kocht ik van het eigen merk van Ici Paris en na een week was het bingo, al mijn nagels gingen weer splijten!
  Nu dus maar weer een periode zonder lak ingelast en voor mij niets anders meer dan deborah lippman (al is ie wel heel duur….)

  • MacBlogster says

   Bedankt voor de tip. Ik heb nog nooit nagellak van Deborah Lipman gekocht omdat ik het inderdaad duur vind. Ik merk dat ik nagellak van OPI ook iets langer kan ophouden (max een week). Maar het beste werkt toch wel gelnagellak. Dat kan ik zeker 2 weken op mijn nagels laten. Zie mijn blog artikel over: gel nagellak

 13. Noemi says

  Maar wat is de oorzaak wanneer geen van de boven genoemde oorzaken bij mij van toepassing is? Ik heb sinds 3 maanden opeens last van gespleette en in gescheurde nagels en groeien ze ook super traag.
  Hopelijk weet je een antwoord

 14. Karin says

  Ik wil graag weten waar je dat silicea kan kopen. Ik heb namelijk de laatste tijd ook opeens last van gespleten nagels, ondanks kortvijlen, oliekuren, smeren en niet lakken. Je ziet de bovenste laag barsten en dan hoef ik maar ergens langs te strijken (kleding of zo) en de stukken springen er af. Ook mijn huid is vreselijk droog en mijn haar. Ik denk dat het van binnenuit komt.

  • MacBlogster says

   Hoi Karin, ik weet wel zeker dat het van binnenuit komt. Ik heb een stofwisselingskuur gedaan waarbij ik verschillende kwalitatieve supplementen in nam. Tot op heden neem ik de supplementen nog steeds in ondanks dat ik klaar ben met de kuur. Ik bemerk een duidelijk verschil, namelijk mijn nagels zijn harder. Plus ik heb geen last meer van gespleten nagels. Dit betekent dat ik langer dan 3 dagen nagellak op kan hebben, zelfs langer dan een week. Dit was voorheen ondenkbaar.
   Als je op de link klinkt (zie het woord Silicea) kun je zien waar je het kunt kopen. Succes.

 15. Martha says

  Dankjewel! Nu weet ik eindelijk dat ik niet de enigste ben op de wereld die last heeft van gespleten nagels. Maar waar kan je die nagelzalf van Herome kopen? En nagelvijlen ook, trouwens

  Hopelijk heb ik dankzij deze blog nooit meer gespleten nagels!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.