Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Chinese Acupunctuur: mijn ervaring (deel 2)

Heb je last van hooikoorts of een andere allergie waardoor je telkens griep verschijnselen hebt en overmatig slijm in je holtes hebt, overweeg dan eens acupunctuur. In dit blog artikel, lees je mijn conclusie na 3 weken en geef ik je advies waar je op moet letten als je overweegt acupunctuur te doen. In deel 1, lees je mijn ervaring met Chinese acupunctuur na 3 behandelingen en wat de aanleiding was om überhaupt te starten. 

Kosten acupunctuur

Tijdens mijn intakegesprek werd door de acupuncturist aangegeven dat ik ongeveer 4 sessies nodig zou hebben om mijn slechte CHI te doorbreken. Omdat ik volgens hem redelijk jong ben (36 lentes), zou mijn allergie misschien ook wel verholpen kunnen worden. In de 1e instantie geloofde ik het niet, maar 4 acupunctuur behandelingen klonk redelijk en bovenal betaalbaar. Omdat ik heel graag van de medicatie af wil, ben ik de uitdaging aangegaan en besloot ik 2 keer per week langs te gaan voor een Chinese acupunctuur behandeling. Kosten: €50 per behandeling. Totale kosten voor 4 behandelingen, inclusief kruiden: €348. Ka-ching….!

Chinese Acupunctuur: mijn ervaring (deel 2)

Binnen bij de Chinese acupuncturist

Allergische reactie

Ondanks de kosten, die ik overigens niet vergoed kreeg via mijn ziektekostenverzekeraar vanwege het pakket dat ik heb, is Chinese acupunctuur mij alleszins meegevallen. In mijn 1e ervaring schreef ik dat ik ziek werd na de 2e en 3e acupunctuur behandeling. Gelukkig had ik hier geen last meer van na de 4e en 5e behandeling. Waar ik echter wel last van kreeg was slijmaanmaak. Ik kreeg de indruk dat het kruidenmedicijn, dat elke keer na de acupunctuur behandeling in mijn neus werd aangebracht, deze allergische reactie opriep.

Twijfel

Ondanks dat ik niet meer ziek werd, vond ik het snotteren en zeer frequent niezen niet erg prettig. Ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren. Dit was tevens het moment dat ik begon te twijfelen over het nut van mijn acupunctuur behandelingen en het geld dat ik er in had gestoken. Misschien had ik er beter mooie schoenen van kunnen kopen.

Chinese Acupunctuur: mijn ervaring (deel 2)

Het kruidenmengsel waarvan ik elke dag ‘s ochtends en ‘s avonds een extract moest drinken

Wat is er veranderd

Deze denkwijze overheerste mijn gedachten totdat ik mij realiseerde dat ik geen druk op mijn hoofd en oren ervoer. Normaliter heb ik hier wel last van als ik een week geen medicatie gebruik. Nu had ik na 3 weken geen last van zweetaanvallen, verhoging en overmatige vermoeidheid. In die zin bemerkte ik dat acupunctuur hielp, afgezien van het gesnotter.

Anderen lazen ook
Appelazijn: afvallen, gezonde nagels & glanzend haar

3 Weken geen medicatie 

De gehele periode dat ik met Chinese acupunctuur bezig was, heb ik geen medicatie gebruikt, totdat ik op vakantie ging. Op dat moment had ik 5 behandelingen achter de rug en was ik 3 weken verder.

Het verschil

Op de dag dat mijn vakantie begon, kreeg ik een zodanige allergische reactie dat ik per direct een anti-allergie pil heb ingenomen. Ik kreeg de indruk dat mijn allergie heftiger werd. Hierdoor besloot ik na mijn vakantie niet verder te gaan met acupunctuur en gewoonweg te accepteren dat ik afhankelijk ben van medicatie. Deze beslissing hield niet lang stand, omdat ik door het dagelijkse gebruik van de anti-allergie pilletjes ook weer last kreeg van een zwaar hoofd, een druk op mijn oren en vermoeidheid.

Conclusie

Al met al is het mij duidelijk geworden dat acupunctuur wel degelijk een verschil maakt. Over het algemeen ben ik er beter door gaan slapen en voelde ik me zelfs energieker. Het is echter duidelijk dat ik meer behandelingen nodig heb; 5 behandelingen zijn niet genoeg geweest.

Mijn ervaring met Chinese acupunctuur

Behalve in mijn gezicht kreeg ik ook naalden over de rest van mijn lichaam

Geduld hebben

Ik realiseer mij nu ook dat ik geduldiger moet zijn. De acupuncturist heeft van te voren aangegeven dat ik mij ziek zou voelen en waarschijnlijk heftig zou kunnen reageren op het kruidenmedicijn. Het kruidenmedicijn werd namelijk gebruikt om mijn holtes te reinigen.

Dure grap?

Hoeveel behandelingen ik daadwerkelijk nodig heb, kan de acupuncturist nu niet aangeven. Het is een kwestie van afwachten. Mijn allergie is in elk geval niet verminderd of verdwenen. Omdat de onduidelijkheid en het afwachten mij momenteel als dure grap in de oren klinkt, ben ik voor nu gestopt met acupunctuur en overgestapt op andere medicatie. De pilletjes werkten namelijk niet meer.

Anderen lazen ook
Monday Inspiration: follow your instinct

Mijn advies

Omdat ik nog steeds van de medicatie afwil (de bijwerkingen op lange termijn jagen mij namelijk de stuipen op het lijf), heb ik besloten te wachten tot het einde van het jaar zodat ik mijn ziektekostenpolis kan aanpassen. De acupunctuur behandelingen zullen dan grotendeels worden vergoed. In het nieuwe jaar zal ik dan weer starten met acupunctuur.

Vergoeding ziektekostenverzekering

Als je overweegt om te starten met acupunctuur, adviseer ik je om van te voren goed uit te zoeken of jouw ziektekostenpolis een vergoeding voor acupunctuur bevat. Zo niet, weeg dan af of je wilt/kunt wachten totdat je je polis kunt aanpassen. Indien niet wilt wachten, kun je het beste op zoek gaan naar een acupuncturist met een redelijk tarief en een goede reputatie. Benoem duidelijk van te voren dat de behandelingen niet worden vergoed. Dit kan namelijk van invloed zijn op:

 • hoe vaak je moet langskomen (2 keer per week, wekelijks of eens per 2 weken. Afhankelijk van je klacht);
 • het tarief dat je betaalt. Wie weet kun je een betalingsregeling treffen of kun je korting krijgen als je meerder behandelingen in 1 keer betaalt.

En doen de naalden pijn?

En wat betreft de naalden: ja, het voelt onprettig als de acupuncturist de naalden ‘in je lichaam prikt’. Desondanks doet het geen pijn, omdat de naalden niet diep in je huid worden geprikt. Waarschijnlijk lijkt het onmogelijk, maar uiteindelijk lukt het om zelfs met de naalden in je lichaam te ontspannen. Dit gaat vanzelf. Ik viel zelfs in slaap.

Q | Ik ben benieuwd, wat vind je van mijn ervaring? Zou dit jou weerhouden of juist stimuleren om zelf te starten met Chinese acupunctuur? 

Lees ook

mijn ervaring met acupunctuur oliesoorten waar je haar blij van wordt Hennepolie: vrij van stress en pijn dankzij CBD? Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten


About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. aleida says

  hoi angela,
  ik heb verleden jaar ook een aantal keer acupunctuur gedaan bij een mesoloog dhr jan franssens omdat ik benieuwd was of mijn energie (sinds ik de ziekte ms heb is mijn energie vaak heeeeel laag is) hierdoor beïnvloed kon worden.
  voor het intake gesprek kreeg ik thuis een hele vragenlijst om in te vullen en die opgestuurd naar hem en tijdens het intake gesprek besproken, ook tijdens t intake meete hij me door zoals bij homeopathie
  kreeg na intake een hele lijst medicijnen (natuur/homeopathisch) mee voor 160 euro voor ongeveer 6 weken
  en vervolg consulten waren eerst na 4 weken ofzo en daarna wekelijks voor een acupunctuur sessie
  al met al ben in gestopt na een half jaar ofzo omdat ik a. genoeg had van al de medicijnen ( te veel pillen op een dag slikken) ik had er het geduld niet voor en b. omdat ik het veeeel te duur vond worden na elke 6 weken 160 euro aan medicijnen en per sessie ongeveer 50 euro voor acupunctuur…
  ik schrijf je dit omdat ik toch geloof dat als ik geduldig was geweest ik wel denk dat de medicijnen invloed zouden hebben en dat heb ik ook tijdens het nemen gemerkt
  ook bij de acupunctuur merkte ik heel goed verschil in het stromen van de energie, het was alleen niet blijvend en na 1 dag was het effect al weer weg…
  het blijft jammer dat het niet vergoed wordt anders was ik er zeker wel mee doorgegaan…
  veranderen van polis is bij mij geen optie omdat ik een chronische ziekte heb..
  wie ik ook kan aanraden is de heer Setyo, daar ben ik jaren geleden geweest voor mijn zoon (hij was toen nog een peutertje) en had toen heel erg last van allergische reactie op zijn gezicht: soort van uitslag om zijn mond, de huisarts schreef cortisone zalf voor maar dat onderdrukte het alleen en verhielp het niet
  viavia op de heer seyto gekomen, met dave daarheen gegaan en hij kreeg een soort chinese massage… niet direct op het lichaam maar net boven zijn lichaam..klinkt raar idd maar t hielp wel!!!
  de heer setyo zei dat dave gevoelig was voor melk/suiker en de wind!!! de wind hield david in zijn lichaam vast..oude chinese geneeskunst..
  geen pillen of kruiden voorgeschreven gekregen voor dave allen die chinese massage, kosten weet ik niet meer : was nog in gulden tijdperk 😉

  http://www.mesologie.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=49

  http://www.setyo.nl/

  als je nog vragen hebt let me know
  lieve groetjes
  doeiii
  aleida

  • MacBlogster says

   Wauw Aleida, bedankt voor het delen van je ervaring!
   Ik vind het bijzonder om te lezen wat jouw ervaring was. Ik heb geen uitgebreide vragenlijst ingevuld. De acupuncturist heeft een aantal vragen gesteld. Op basis van mijn antwoorden baseerde hij zijn conclusie. Dit vond ik best apart, aangezien het invullen van een vragenlijst mij meer gepast had gelegen. Maar misschien is dit een misplaatste verwachting. Ik ben van plan om naar een andere acupuncturist te gaan, zodat ik een vergelijking kan maken en benieuwd ben naar wat de diagnose zal zijn van de nieuwe acupuncturist. Bedankt voor de naam van de masseur/acupuncturist!

 2. Froukje van Ooijen says

  Ik heb een behandeling bij Paula Holtzer van evenwichtig leven gehad tegen mijn allergie en door haar accupunctuur behandeling ben ik er voor een groot deel van genezen.

 3. Sabine says

  Hmm de combinatie met Chinese kruiden vind ik zelf dan toch iets minder eigenlijk, weet dat de optie er ook Is zonder namelijk, mijn lichaam reageert nogal fel op kruiden. Maar dit kan ook per klacht verschillen denk ik. Ik wil behandeld worden voor mijn spanningen en depressie, een leven zonder medicatie zou perfect zijn. Ik ga nog eens even goed op zoek en ook verder inlezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.