Skip to Content

Chinese Acupunctuur: mijn ervaring (deel 2)

Heb je last van hooikoorts of een andere allergie waardoor je telkens griep verschijnselen hebt en overmatig slijm in je holtes hebt, overweeg dan eens acupunctuur. In dit blog artikel, lees je mijn conclusie na 3 weken en geef ik je advies waar je op moet letten als je overweegt acupunctuur te doen. In deel 1, lees je mijn ervaring met Chinese acupunctuur na 3 behandelingen en wat de aanleiding was om überhaupt te starten. 

Kosten acupunctuur

Tijdens mijn intakegesprek werd door de acupuncturist aangegeven dat ik ongeveer 4 sessies nodig zou hebben om mijn slechte CHI te doorbreken. Omdat ik volgens hem redelijk jong ben (36 lentes), zou mijn allergie misschien ook wel verholpen kunnen worden. In de 1e instantie geloofde ik het niet, maar 4 acupunctuur behandelingen klonk redelijk en bovenal betaalbaar. Omdat ik heel graag van de medicatie af wil, ben ik de uitdaging aangegaan en besloot ik 2 keer per week langs te gaan voor een Chinese acupunctuur behandeling. Kosten: €50 per behandeling. Totale kosten voor 4 behandelingen, inclusief kruiden: €348. Ka-ching….!

Chinese Acupunctuur: mijn ervaring (deel 2)

Binnen bij de Chinese acupuncturist

Allergische reactie

Ondanks de kosten, die ik overigens niet vergoed kreeg via mijn ziektekostenverzekeraar vanwege het pakket dat ik heb, is Chinese acupunctuur mij alleszins meegevallen. In mijn 1e ervaring schreef ik dat ik ziek werd na de 2e en 3e acupunctuur behandeling. Gelukkig had ik hier geen last meer van na de 4e en 5e behandeling. Waar ik echter wel last van kreeg was slijmaanmaak. Ik kreeg de indruk dat het kruidenmedicijn, dat elke keer na de acupunctuur behandeling in mijn neus werd aangebracht, deze allergische reactie opriep.

Twijfel

Ondanks dat ik niet meer ziek werd, vond ik het snotteren en zeer frequent niezen niet erg prettig. Ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren. Dit was tevens het moment dat ik begon te twijfelen over het nut van mijn acupunctuur behandelingen en het geld dat ik er in had gestoken. Misschien had ik er beter mooie schoenen van kunnen kopen.

Chinese Acupunctuur: mijn ervaring (deel 2)

Het kruidenmengsel waarvan ik elke dag ’s ochtends en ’s avonds een extract moest drinken

Wat is er veranderd

Deze denkwijze overheerste mijn gedachten totdat ik mij realiseerde dat ik geen druk op mijn hoofd en oren ervoer. Normaliter heb ik hier wel last van als ik een week geen medicatie gebruik. Nu had ik na 3 weken geen last van zweetaanvallen, verhoging en overmatige vermoeidheid. In die zin bemerkte ik dat acupunctuur hielp, afgezien van het gesnotter.

3 Weken geen medicatie 

De gehele periode dat ik met Chinese acupunctuur bezig was, heb ik geen medicatie gebruikt, totdat ik op vakantie ging. Op dat moment had ik 5 behandelingen achter de rug en was ik 3 weken verder.

Het verschil

Op de dag dat mijn vakantie begon, kreeg ik een zodanige allergische reactie dat ik per direct een anti-allergie pil heb ingenomen. Ik kreeg de indruk dat mijn allergie heftiger werd. Hierdoor besloot ik na mijn vakantie niet verder te gaan met acupunctuur en gewoonweg te accepteren dat ik afhankelijk ben van medicatie. Deze beslissing hield niet lang stand, omdat ik door het dagelijkse gebruik van de anti-allergie pilletjes ook weer last kreeg van een zwaar hoofd, een druk op mijn oren en vermoeidheid.

Conclusie

Al met al is het mij duidelijk geworden dat acupunctuur wel degelijk een verschil maakt. Over het algemeen ben ik er beter door gaan slapen en voelde ik me zelfs energieker. Het is echter duidelijk dat ik meer behandelingen nodig heb; 5 behandelingen zijn niet genoeg geweest.

Mijn ervaring met Chinese acupunctuur

Behalve in mijn gezicht kreeg ik ook naalden over de rest van mijn lichaam

Geduld hebben

Ik realiseer mij nu ook dat ik geduldiger moet zijn. De acupuncturist heeft van te voren aangegeven dat ik mij ziek zou voelen en waarschijnlijk heftig zou kunnen reageren op het kruidenmedicijn. Het kruidenmedicijn werd namelijk gebruikt om mijn holtes te reinigen.

Dure grap?

Hoeveel behandelingen ik daadwerkelijk nodig heb, kan de acupuncturist nu niet aangeven. Het is een kwestie van afwachten. Mijn allergie is in elk geval niet verminderd of verdwenen. Omdat de onduidelijkheid en het afwachten mij momenteel als dure grap in de oren klinkt, ben ik voor nu gestopt met acupunctuur en overgestapt op andere medicatie. De pilletjes werkten namelijk niet meer.

Mijn advies

Omdat ik nog steeds van de medicatie afwil (de bijwerkingen op lange termijn jagen mij namelijk de stuipen op het lijf), heb ik besloten te wachten tot het einde van het jaar zodat ik mijn ziektekostenpolis kan aanpassen. De acupunctuur behandelingen zullen dan grotendeels worden vergoed. In het nieuwe jaar zal ik dan weer starten met acupunctuur.

Vergoeding ziektekostenverzekering

Als je overweegt om te starten met acupunctuur, adviseer ik je om van te voren goed uit te zoeken of jouw ziektekostenpolis een vergoeding voor acupunctuur bevat. Zo niet, weeg dan af of je wilt/kunt wachten totdat je je polis kunt aanpassen. Indien niet wilt wachten, kun je het beste op zoek gaan naar een acupuncturist met een redelijk tarief en een goede reputatie. Benoem duidelijk van te voren dat de behandelingen niet worden vergoed. Dit kan namelijk van invloed zijn op:

  • hoe vaak je moet langskomen (2 keer per week, wekelijks of eens per 2 weken. Afhankelijk van je klacht);
  • het tarief dat je betaalt. Wie weet kun je een betalingsregeling treffen of kun je korting krijgen als je meerder behandelingen in 1 keer betaalt.

En doen de naalden pijn?

En wat betreft de naalden: ja, het voelt onprettig als de acupuncturist de naalden ‘in je lichaam prikt’. Desondanks doet het geen pijn, omdat de naalden niet diep in je huid worden geprikt. Waarschijnlijk lijkt het onmogelijk, maar uiteindelijk lukt het om zelfs met de naalden in je lichaam te ontspannen. Dit gaat vanzelf. Ik viel zelfs in slaap.

Q | Ik ben benieuwd, wat vind je van mijn ervaring? Zou dit jou weerhouden of juist stimuleren om zelf te starten met Chinese acupunctuur? 

Lees ook

mijn ervaring met acupunctuur oliesoorten waar je haar blij van wordt  Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Amy

Thursday 4th of March 2021

Hay ;-) net je verhaal gelezen heel herkenbaar allemaal. Lig nu weer wakker met brandende ogen en volle holtes en piepende longen ( gelukkig gaan zijn die longen weer ok na een ventolin astma pufje). Maar wil hier echt vanaf! Ben zangeres en dit belemmert mij zoveel. Waar heb je deze behandelingen gedaan? En wanneer kan je het beste starten? Ik ga nu zeker duiken in mijn ziekenfonds voor volgend jaar. Hoor het heel graag groetjes Amy

Macblogster

Saturday 6th of March 2021

Hoi Amy, ik heb de behandeling gedaan bij een Chinese acupuncturist in Rotterdam Centrum. Er zijn betere dus ik zou je niet aanraden om daar naar toe te gaan. Je kunt eventueel via Treatwell of Googgle zoeken en daar reviews lezen van klanten.

Sabine

Saturday 20th of February 2016

Hmm de combinatie met Chinese kruiden vind ik zelf dan toch iets minder eigenlijk, weet dat de optie er ook Is zonder namelijk, mijn lichaam reageert nogal fel op kruiden. Maar dit kan ook per klacht verschillen denk ik. Ik wil behandeld worden voor mijn spanningen en depressie, een leven zonder medicatie zou perfect zijn. Ik ga nog eens even goed op zoek en ook verder inlezen.

Froukje van Ooijen

Monday 27th of January 2014

Ik heb een behandeling bij Paula Holtzer van evenwichtig leven gehad tegen mijn allergie en door haar accupunctuur behandeling ben ik er voor een groot deel van genezen.

@MerelSomer

Sunday 22nd of December 2013

RT @MacBlogster: http://t.co/pPu0SZUEtX http://t.co/xVBYHtDXrD

Homemadepicturemania Sao Nonac

Saturday 7th of September 2013

Homemadepicturemania Sao Nonac liked this on Facebook.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.