Skip to Content

Wat is build-up in je haar en wat kun je ertegen doen?

Het is belangrijk om ons haar regelmatig te wassen. Hierdoor wordt het weer schoon en fris. Tenminste, dat is wel de bedoeling. 

Het kan namelijk gebeuren dat je jouw haar niet goed wast. Het gevolg: je hebt regelmatig last van jeuk en schilfers, je krullen zitten niet zoals ze zouden moeten zitten en ga zo maar door.

Wanneer je hier last van hebt, dan kun je last hebben van build-up. Wat is dit, hoe weet je of je het hebt en hoe kom je ervan af? Je lees het in dit blog artikel.

Wat is build-up?

Het is heel normaal dat ons haar gedurende de week vies wordt door stof, zweet en de haarverzorging die je gebruikt. Een goede wasbeurt helpt daar doorgaans uitstekend tegen. 

Het kan echter zo zijn dat jouw reguliere shampoo alleen niet genoeg helpt om je haar en hoofdhuid echt schoon te krijgen. Er ontstaat dan build-up in je haar.

Build-up kan een verzameling zijn van o.a.

 • (fijn)stof en milieuverontreiniging zoals uitlaatgassen,
 • microplastics,
 • chloor, kalk en andere mineralen,
 • opgehoopt talg en zweet,
 • en restjes haarproducten.

Afhankelijk van je wekelijkse activiteiten, de haarproducten en shampoo die je gebruikt, wordt buildup niet zo gemakkelijk uit je haar verwijderd. Vooral wanneer je voornamelijk aan co-washing doet.

Hierdoor ontstaat er geleidelijk aan een laagje dat je haar, maar ook jouw hoofdhuid afsluit. Dit bouwt zich op en het laagje wordt steeds dikker. Vandaar de naam build-up. Dit betekent letterlijk “ophoping.”

Op de bovenstaande Instagram foto zie je een voorbeeld van build-up in mijn haar. Mijn haar voelt vettig aan, maar is tegelijkertijd ook droog en pluizig.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Niet alle producten veroorzaken build-up, maar er zijn er wel een groot aantal die sneller build-up veroorzaken. Zeker wanneer je jouw haar niet grondig reinigt.

Denk bijvoorbeeld aan haarverzorgingsproducten met de volgende ingrediënten:

 • ingrediënten die je haar conditioneren,
 • zware oliën, 
 • siliconen die niet water-oplosbaar zijn,
 • vette alcohol
 • en ftalaten

Producten waar je dit vaak in kunt vinden zijn: conditioners, leave-in conditioners, haarboter of -soufflé mousse, serums of haarmaskers.

Betekent dit dat deze ingrediënten slecht zijn voor je haar of dat je deze producten niet meer moet gebruiken? Nee, absoluut niet. Het is wel belangrijk dat je weet WAT je gebruikt, WAAROM en WANNEER je het gebruikt.

Veel mensen weten bijvoorbeeld ook niet dat ook het overmatig gebruik van proteïnen build-up kan veroorzaken. Vooral wanneer je het gebruikt terwijl jouw haar het op dat moment niet nodig heeft.

Kortom, het is belangrijk om je haar goed te reinigen. Ook wanneer je de Curly Girl Methode volgt en bijvoorbeeld geen siliconen gebruikt.

Onthoud dat je altijd ook nog te maken hebt met omgevingsfactoren, zoals milieuvervuiling, microplastics die in de producten zitten die we gebruiken, maar ook kalk en mineralen in het water dat uit de kraan komt.

Hoe weet je of je build-up hebt?

Hoe weet je dat je last hebt van build-up? De bekendste signalen van buildup zijn jeuk en vlokjes in je haar. Het lijkt vaak op roos, maar er is een duidelijk verschil.

Wanneer je bijvoorbeeld met je vingers over je hoofdhuid krabt, dan blijft er een vettige substantie achter je nagels zitten. Dat is vaak build-up veroorzaakt door haarproducten.

build-up in je haar
Als je last hebt van een jeukende hoofdhuid en je vervolgens je hoofdhuid krabt, dan kan er build-up achterblijven achter je nagels.

Wanneer je een lichte haarkleur hebt, dan bemerk je vaak ook een grijze waas bij je haaraanzet. Als je een donkere haarkleur hebt, is dit niet altijd goed zichtbaar.

Bemerk je bijvoorbeeld dat het haar bij je haaraanzet:

 • aan elkaar blijft plakken,
 • vettig is en snel in de knoop raakt?

Dit zijn ook duidelijke signalen dat het tijd is om je haren te wassen. Desondanks zijn andere vormen van build-up misschien niet zo duidelijk. Andere signalen kunnen zijn:

 • producten geven niet meer hetzelfde effect als voorheen,
 • jouw krullen ogen slap en minder gedefinieerd,
 • droog haar en droge hoofdhuid,
 • pluizig haar, ondanks dat je haar vettig oogt en aanvoelt,

Waarom wil je dit voorkomen?

Build-up in je haar en op je hoofdhuid kan heel vervelend zijn. Behalve dat het ervoor zorgt dat je haar niet zit zoals je wilt, kan het bovenal ook voor het volgende zorgen:

Het is dus belangrijk om build-up regelmatig te verwijderen om je haar en hoofdhuid gezond te houden. Dit voorkomt o.a. haaruitval.

Concluderend, niet iedereen heeft even snel last van build-up. De één krijgt hier sneller last van, dan de ander. Daarnaast is het ook belangrijk om te onthouden dat alle producten die bestemd zijn om je haar te conditioneren hebben de potentie om build-up te creëren.

Dit betekent niet dat ze per se schadelijk zijn en je ze niet meer moet gebruiken. Het beste wat je kunt doen is je haar en hoofdhuid grondig(er) reinigen.

Hoe verwijder je build-up?

Kortom, build-up wil je dus vermijden, maar dit betekent niet dat je jouw favoriete haarverzorging niet meer kunt gebruiken.

Je kunt build-up namelijk prima voorkomen en verwijderen. Er zijn 3 bewezen manieren waarop je dit kunt doen:

1. gebruik de juiste shampoo

Dit kun je o.a. bereiken door de juiste shampoo te gebruiken, bijvoorbeeld een clarifying shampoo. Dit is is sterke shampoo waarmee je de meeste build-up grondig kunt verwijderen. Men noemt het ook wel een deep cleanser.

Voorkom dat je over-enthousiast wordt en zo’n clarifying shampoo elke wasbeurt gebruikt. Dit kan namelijk averechts werken en je hoofdhuid en haar erg droog maken. 

Gebruik zo’n shampoo het liefst 1 a 2 keer per maand om je haar grondig te reinigen. Zie hier een overzicht van goede clarifying shampoos voor krullend haar.

buildup verwijderen
Om je hoofdhuid goed te reinigen kun je o.a. een hoofdhuid detox gebruiken

2. Gebruik klei

Je kunt build-up ook op andere manieren verwijderen. Zo kun je ook klei effectief gebruiken. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan mijn review en blog post over het gebruik van pure Ghassoul klei.

build-up verwijderen met klei

3. Gebruik een scrub borstel

Of je nu kiest voor klei of een clarifying shampoo, gebruik daarnaast ook een hoofdhuid massage borstel. Hiermee kun je namelijk buildup op je hoofdhuid verwijderen.

Ik gebruik deze siliconen scalp massage brush wanneer ik mijn haar was. Het is een handige tool om mijn hoofdhuid te exfolieren op een milde wijze en om roos en build-up te verwijderen.

Bijkomend voordeel is dat je ook de doorbloeding van je hoofdhuid stimuleert. Dit kan weer een positief effect hebben op haargroei en de ontwikkeling van sterker haar.

hoofdhuid reinigen en haar wassen

Anderen lazen ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.