Skip to Content

Haarverzorging zonder microplastics: Urtekram Green Matcha Review

Een aantal maanden geleden ontving ik een persbericht over de Urtekram Green Matcha lijn en hun strijd tegen microplastics en de plastic soep in zeeën en oceanen. Zij maken o.a. biologische shampoos en andere haarverzorging ontwikkeld voor mensen met allergieën voor bijvoorbeeld parfum, lactose en gluten.

Bovendien zijn hun producten vrij van microplastics die vaak worden verwerkt in dit soort producten. Ben je dus op zoek naar een plasticvrije shampoo of dagcreme, dan kun je gerust jouw cosmetica kopen bij dit merk.

plasticvrije shampoo van Urtekram
De biologische en plasticvrije shampoo uit de Urtekram Green Matcha lijn

Waarschijnlijk heb je ook de beelden gezien van stranden vol met plastic afval, vogels met een buik vol rommel en microplastics in de natuur, maar wat kunnen wij als consumenten hieraan veranderen?

Aangezien je met jouw verzorgingsroutine ook een verschil kunt maken, vertel je graag meer over deze duurzame en biologische verzorgingsproducten zonder microplastics.

Urtekram wordt online verkocht bij:

conditioner zonder microplastics
Urtekram Anti-Pollution conditioner zonder microplastics

De plastic soep

Wat is nu eigenlijk die plastic soep waar we de laatste jaren zoveel over horen? De plastic soep is een grote verzameling plastic in de zeeën en oceanen overal ter wereld. 

Door de stromingen van het water verzamelt al dit plastic afval zich op specifieke plekken. Hierdoor ontstaan er gigantische drijvende eilanden van plastic in onze oceanen. 

Dat is niet het enige probleem: door verwering breken deze plastic stukken op in minuscule stukjes. Deze stukjes worden opgegeten door vissen en vogels en belanden zo overal in onze natuur en zelfs in ons drinkwater en eten. Uiteindelijk dus ook overal in ons lichaam.

Urtekram green matcha review
De Green Matcha Hair Treatment is een bijzonder haarmasker

Wat betekent dit voor je lichaam?

Momenteel wordt er onderzocht wat dit betekent voor ons lichaam en hoe schadelijk dit is. Hier verwees ik al eerder naar in mijn blog artikel over satijnen kussenslopen.

Wat al wel duidelijk is, is dat dit plastic een enorm probleem vormt voor onze natuur. Op Bali wordt er zelfs al gesproken van een 6 maanden lang durend ‘plasticseizoen’ waarbij stranden vol liggen met plastic afval. 

Het verrassende is dat er niet alleen microplastics te vinden zijn in de kleding of verpakkingen die we thuis gebruiken, maar ook veelal in onze cosmetica. Dit betekent dat je het ook op je huid smeert, zonder dat je het doorhebt en het in je longen en bloed terechtkomt.

Wil je dit voorkomen? Stap dan o.a. over op huid- en haarverzorging die vrij zijn van microplastics.

Anderen lazen ook: 11x super olie voor je haar: de beste haarolie voor krullen

Haarverzorging zonder microplastics

Urtekram is één van de merken die skincare producten en haarverzorgingsproducten maakt die helemaal vrij zijn van microplastics. Zodoende dragen de Urtekra producten een Zero Plastic Inside-certificering van The Plastic Soup Foundation

Daarnaast zijn de producten ook nog eens biologisch gecertificeerd, dierproefvrij en vegan. Kortom, cosmetica goed voor mens, dier en milieu.

Uiteraard mochten de verpakkingen niet achterblijven en heeft Urtekram enkele jaren geleden de overstap gemaakt naar verpakkingen gemaakt van het afval van suikerriet. 

Omdat ik zelf nog niet bekend was met Urtekram, mocht ik enkele haarproducten uitproberen uit de Green Matcha lijn met Anti-Pollution werking.

Anderen lazen ook: Davines Love Curl Review: vegan & biologische haarproducten voor krullen

Wat is er bijzonder aan Urtekram Green Matcha Anti-Pollution?

Urtekram Green Matcha is haarverzorging met een Anti-Pollution werking. Dit betekent dat de  haarproducten ingrediënten bevatten die je haar niet alleen verzorgen, maar ook beschermen tegen:

 • smog,
 • uitlaatgassen
 • en andere vormen van verontreiniging. 

Behalve haarverzorging bestaat deze lijn ook uit huidverzorgingsproducten. In dit blog artikel concentreer ik mij op de Green Matcha shampoo, conditioner en hair treatment. Deze producten heb ik ontvangen ter kennismaking.

biologische shampoo Urtekram Green Matcha
Dit is hoe Urtekram Green Matcha Shampoo eruitziet

Green Matcha Anti-Pollution Deep Cleansing Shampoo

 • Geschikt voor alle haartypes
 • Verwijdert buildup

Wat direct opvalt is de geur van deze deep cleansing shampoo. Het ruikt licht kruidig en is doorzichtig. Urtekram zegt het volgende over hun shampoo’s:

“De pH-waarden van URTEKRAM shampoos, douchegels en vloeibare zepen zijn vergelijkbaar met de natuurlijke, eerder zure pH-waarden van onze huid, en bieden zo bescherming en verzorging voor een gezond huidklimaat.” 

Urtekram

De shampoo heeft een lichte textuur is gemakkelijk te verspreiden over je hoofdhuid. Het is licht schuimend en is duidelijk bedoeld om je haar en hoofdhuid grondig te reinigen. Al werd mijn haar er niet vervelend stroef door. 

Om je haar en hoofdhuid te ontzien is er hyaluronzuur aan toegevoegd voor extra hydratatie. Verder bestaat de formule bestaat o.a. uit:

 • aloë vera, 
 • Japanse matcha
 • en micro-algen.

Anderen lazen ook: Review: Loveli deodorant tegen zweetlucht – mijn ervaring

Urtekram Green Matcha conditioner review
Dit is de textuur van de Green Matcha Conditioner

Green Matcha Anti Pollution Urban Protection Conditioner

Deze conditioner heeft een pH-waarde van 5 – 6 en nagenoeg geen geur. Althans, ik ruik het niet omdat het niet sterk geurt zoals de gemiddelde haarproducten.

De conditioner heeft de textuur van een lichte balsem. Het doet me enigszins denken aan Weleda Skinfood, maar dan minder vettig en vol.

De conditioner bevat glycerine en hyaluronzuur voor extra hydratatie van je haar. Dit zorgt tevens voor glans. 

Ook aan dit product is het volgende toegevoegd:

 • aloë vera, 
 • Japanse matcha
 • en micro-algen.
Urtekram green matcha hair treatment review
Dit is hoe de Green Matcha Hair Treatment eruitziet

Green Matcha Anti-Pollution Nourish & Protect Hair Treatment

Dit Nourish & Protect Hair Treatment van Urtekram kun je vergelijken met een haarmasker, al heeft het een andere structuur dan je gewend bent. Het lijkt op de liefdesbaby van een gel, vaseline en een doorzichtige pasta.

Hierdoor zou je denken dat het plakkerig is, maar dit is het niet. Het heeft eerder een bijzondere textuur die ik zelf niet eerder heb gezien. 

Het heeft een licht kruidige citrusgeur en er is o.a. Sheaboter aan toegevoegd. Tevens ook weer:

 • aloë vera, 
 • Japanse matcha
 • en micro-algen.

Wat vind ik van deze plasticvrije haarproducten?

Aangezien ik in een drukke stad woon, Rotterdam, kan ik de Urtekram Green Matcha Anti-Pollution producten goed gebruiken. Ik heb immers ook een luchtfilter in huis, waarom zou ik dan ook geen extra maatregelen treffen voor mijn huid en haar?

Dit is hard nodig omdat ik omringd word door trams, auto’s en treinen. Of de Urtekram Green Matcha producten daadwerkelijk effect hebben, is op korte termijn niet te zeggen. Waarschijnlijk kom ik hier pas achter als ik over een aantal weken onderzoek doe op microscopisch niveau.

Hoe dan ook, de gedachte dat ik er iets tegen doe, vind ik enigszins prettig. Daarnaast is het ook fijn om te weten dat ik geen extra microplastics op mijn hoofdhuid dump. 

Dit alles kan ik desondanks niet zien met het blote oog. Wat ik wel met mijn blote oog kan zien is het effect dat deze plasticvrije haarverzorging heeft op mijn haar. 

Anderen lazen ook: De 7 beste sulfaatvrije shampoos voor droog krullend haar

Zowel de shampoo en de conditioner vond ik gemakkelijk in gebruik. Aan de Hair Treatment moest ik erg wennen. 

Dit laatste product vermengt zich namelijk moeilijk met water. Omdat ik veel haar en duidelijk geen Europees haar heb, vond ik het moeilijk om het goed te verspreiden over mijn haar.

Dit lukte niet goed. Tenzij ik lok voor lok te werk ging. Dit is tijdrovend en vind ik dus niet prettig. Desondanks zorgde het haarmasker er wel voor dat mijn haar gevoed aanvoelde.

Dit was een opvallend verschil in vergelijking met de Green Matcha Conditioner. Waarschijnlijk komt dit door toevoeging van Shea butter aan de Hair Treatment.

Ga ik ze vaker gebruiken?

Zal ik deze producten nogmaals gebruiken? Nee, ik heb ze dan ook weggeven aan mijn dochter omdat zij een Europese haarstructuur heeft. 

Heb je fijn haar en Europees haar? Dan wordt jouw haar waarschijnlijk erg blij van de Urtekram Green Matcha lijn.

Heb je veel haar en een dikke haarstructuur, net zoals ik, dan is dit geen blijvertje. De shampoo reinigt mijn haar op een milde manier, maar de conditioner en Hair Treatment hebben geen zichtbaar effect op mijn krulpatroon. 

Ik hoop dat de Urtekram Wild Lemongrass Intense Moisture een betere lijn is voor mijn krullend haar. Hier ben ik dus wel nieuwsgierig naar vooral vanwege wanneer ik kijk naar de missie van dit merk.

Kijkend naar de missie van Urtekram, vraag ik me af waarom ik eigenlijk niet vaker dit soort cosmetica koop.

Als ik heel eerlijk ben, sta ik vaker stil bij de duurzaamheid van mijn kleding. Als het op mijn verzorgingsproducten aankomt, heb ik nog het een en ander te leren.

Ondanks ik nog aan het begin van deze reis sta, realiseer ik me steeds vaker dat ik met elke aankoop kan bijdragen aan een betere wereld. Hoe minimaal deze stap ook lijkt in het grotere geheel.

Hoe dan ook, ik hoop nu je dit leest, dat je geïnspireerd bent om je te verdiepen of om stappen te zetten richting een duurzame beauty routine. 

Anderen lazen ook

deonlinedrogist.nl
plein.nl
bol.com
amazon.nl
Recente update: 2 april 2024 - 03:10

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.