Skip to Content

Retinol: Waar moet je Op Letten & Verschil Retinoid

Ik hoorde ooit dat retinol het middel is tegen huidveroudering en fijne lijntjes. Dat was het moment dat ik besloot het te gebruiken in mijn skincare routine. Omdat ik wilde weten hoe je retinol het beste kunt toepassen, besloot ik dit te onderzoeken.

Inmiddels heb ik verschillende sterktes gebruikt en ben ik er erg tevreden over het gebruik van retinol en granactive retinoid. Er zijn echter wel een paar dingen waar je van op de hoogte moet zijn voordat je het gebruikt.

In dit blog artikel zet ik de belangrijkste voordelen op een rij, licht ik toe op welke wijze je retinol het beste kunt gebruiken, wat de bijwerkingen zijn en wat de verschillen zijn met retinoïde.

Dit bericht heeft mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets koopt via mijn linkjes, zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor je support en lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Retinol is verkrijgbaar in de volgende webshops:

Wat is Retinol?

Retinol, ook wel bekend als vitamine A, zorgt voor bescherming van je huid tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan onze cellen en weefsels.

Vrije radicalen kunnen in je lichaam ontstaan door verschillende oorzaken, zoals stress, het gebruik van make-up, blootstelling aan UV-straling, luchtvervuiling, alcoholgebruik en roken. Deze vrije radicalen worden in verband gebracht met veroudering en verschillende ziekten.

Antioxidanten, zoals Retinol, helpen vrije radicalen te neutraliseren en beschermen zo je cellen tegen schade. Daarom gebruiken veel mensen, waaronder ikzelf, het graag in hun dagelijkse skincare routine omdat het:

 • de vernieuwing van huidcellen stimuleert in de bovenste laag van onze huid,
 • de productie van collageen bevordert. Dit is essentieel is voor een jeugdige uitstraling,
 • helpt om tekenen van veroudering te vertragen
 • en zelfs onze poriën ontstopt en verkleint.
Waar op letten bij gebruik Retinol vs Retinoid
Waar moet je op letten als je Retinol of Retinoid gebruikt?

Waarom zou je retinol gebruiken? | 2 voordelen

Ben je benieuwd waarom retinol zo geweldig is? Dit zijn de 2 belangrijkste redenen:

1. Retinol helpt bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, waardoor je huid er jonger en gladder uitziet. Het is een geweldige optie als je op zoek bent naar een anti-aging oplossing.

2. Retinol kan ook helpen bij het verminderen van acne en het verbeteren van de textuur van je huid. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van je collageenproductie.

Dit heeft een positief effect op de elasticiteit van je huid en resulteert in een egalere en stralende huid. Mede doordat pigmentvlekken sneller verdwijnen.

Waar moet je op letten? | 5 belangrijke punten

Ondanks de vele voordelen die het biedt, is het wel belangrijk om op de 5 onderstaande punten te letten voordat je het gebruikt: 

1. Retinol kan je huid gevoeliger maken voor de zon, vanwege de versnelde vernieuwing van je huid. Doordat de vernieuwde huidcellen jong zijn, is daarom sprake van een verhoogd risico op zonnebeschadiging.

Het is daarom ontzettend belangrijk om een sunscreen van SPF 50 te gebruiken wanneer je retinol gebruikt. Zelfs wanneer het bewolkt is of wanneer je bijvoorbeeld op kantoor werkt tegenover het raam. 

2. Heb je een donkere huidskleur, gebruik dan liever een lager percentage of gebruik granactive retinoid. Hiermee voorkom je pigmentvorming wanneer er zonnebeschadiging optreedt.

3. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Sla het gebruik van retinol over. Ondanks dat er (nog) niet bewezen is dat het kwaad kan, kun je better safe dan sorry zijn.

Waarom? Teveel inname van vitamine A wordt in verband gebracht met mogelijke geboorteafwijkingen. Ondanks dat je het niet inneemt, kun je toch maar beter opletten tijdens je zwangerschap.

4. Doe je aan laserbehandelingen (ontharen of huidverbetering) of chemische peelings? Dan kun je beter oppassen met het gebruik van retinol. Overleg eerst met de specialist je behandelt.

5. Heb je een ernstige huidaandoening? Neem dan contact op met je behandelend arts of dermatoloog voordat je start met het gebruik.

Afgezien hiervan is het redelijk simpel om retinol te gebruiken in je skincare routine. Hieronder zal ik stapsgewijs uitleggen hoe je dit kunt doen. 

Opbouwen gebruik retinol
Retinol is verkrijgbaar in verschillende sterktes.

Hoe gebruik je retinol?

Er zijn verschillende sterktes. Dit is van invloed op de manier waarop je retinol gebruikt en hoe je het toevoegt aan je skincare routine. 

Over het algemeen zijn de volgende retinol formules verkrijgbaar:

 • lage sterkte: 0.01% tot 0.03%.
 • Gemiddelde sterkte: 0.03% tot 0.2%.
 • Hoge sterkte: 0.3% tot 1%

Wanneer je een donkere huid hebt, kun je liever retinol gebruiken tot maximaal 0,2%. Als je een hoger percentage gebruikt, heb je kans op irritatie en hyperpigmentatie.

Wil je weten welke sterkte jij nodig hebt? Bekijk de info op deze pagina.

Belangrijk is om het gebruik van retinol op te bouwen. Hierdoor kan je huid eraan wennen en voorkom je dat je erg veel last krijgt van bijwerkingen die ik hieronder zal benoemen. 

Opbouw gebruik retinol 

Hierboven had ik het al over verschillende retinol sterktes. In deze paragraaf zal ik uitleggen hoe je het gebruik opbouwt op basis van de sterkte die je wilt gebruiken.

Hoe vaak gebruik je het tijdens en na het opbouwen?

Gebruik de eerste 2 weken maximaal 3 keer per week retinol in de avond voor het slapengaan, ongeacht de sterkte die je gebruikt. Kijk goed wat er met je huid gebeurt. 

Treed er geen irritatie op, stap dan over op het volgende schema: 

 • Lagere sterkte: begin de 3e week door het 1 keer per dag in de avond te gebruiken.
 • Gemiddelde en hoge sterkte: begin de3e week door het ’s avonds om de dag te gebruiken. 

Wil je weten waar je retinol wel of niet mee mag combineren? Lees de blog van Paula’s Choice: 6 mythes over retinol ontkracht.

Wanneer zie je resultaat?

Afhankelijk van de sterkte die je gebruikt, zul je na ongeveer 1 tot 3 maanden een zichtbaar resultaat zien. 

Het is wel belangrijk dat je trouw blijft smeren, ook wanneer je nog niet ziet dat er iets verandert in je gezicht. Trouw smeren houdt in: 1 of 2 keer per dag, afhankelijk van de sterkte. 

Houd er wel rekening mee dat dit bij iedereen anders kan zijn. Resultaten kunnen afhangen van je huidtype en hoe ernstig je bijvoorbeeld last hebt van bijvoorbeeld acne en andere huidproblemen.

Junluck retinol creme
Retinol is verkrijgbaar als serum, maar ook als huidverzorgingscreme waar het aan toegevoegd is.

Hoe breng je het aan?

Zoals ik hierboven aangaf is het gebruik van retinol niet zo ingewikkeld. Ik zal hieronder Stap-voor-stap uitleggen hoe je het gebruikt wanneer je bijvoorbeeld een retinol serum gebruikt. 

Dit kun je bijvoorbeeld kopen bij: 

Hoe gebruik je een retinol serum?

Ga als volgt te werk: 

 • Was je gezicht met een mild reinigingsproduct (eventueel double cleansing).
 • Dep je gezicht vervolgens droog en gebruik eventueel een toner.
 • Smeer een kleine hoeveelheid retinol serum op verschillende plekken in je gezichtshuid: je neus, voorhoofd, kin en wangen.
 • Wrijf de retinol in een ronddraaiende beweging zachtjes in je huid. Laat even rusten.
 • Breng daarna ALTIJD een hydraterende serum en crème aan op je gezichtshuid. 

In plaats van een serum kun je trouwens ook een hydraterende creme gebruiken waar retinol aan is toegevoegd. Ik heb de volgende nachtcrèmes in huis: 

Paula’s Choice Nachtcrème met Retinol
Dit is 1 van de producten die ik o.a. gebruik: Paula’s Choice Resist Anti-Aging Intensive Repair Nachtcrème

Welke retinol bijwerkingen kun je verwachten?

Over het algemeen is retinol een veilig huidverzorgingsproduct. Er zijn echter enkele bijwerkingen die kunnen optreden, afhankelijk van je huidtype:

 • (lichte) Irritatie van de huid na de eerste behandeling; de huid moet wennen aan het product.
 • Een droge huid, droge plekken op de huid of schilfering. Daarom is van belang om retinol altijd in combinatie met een hydraterende creme te gebruiken.
 • Lichte roodheid.

Het verschil tussen retinol en retïnoide

Heel eenvoudig uitgelegd: retinol is een vorm van retinoïde en dus een vorm van vitamine A. Beide bieden vergelijkbare anti-verouderingsresultaten voor de huid, maar retinoïde is over het algemeen krachtiger. 

Hierdoor zal je eerder een verbetering opmerken wanneer je retinoïde gebruikt. Retinoïde is vaak alleen op doktersrecept verkrijgbaar, terwijl retinol zonder recept verkrijgbaar is.

Over het algemeen zal retinol voor de meeste mensen voldoende zijn. Retinoïden kunnen geschikt zijn als je last hebt van ernstige acne of andere huidaandoeningen. 

Retinol vs granactive retinoid
Wat is het verschil met granactive retinoid?

Wat is het verschil tussen granactive retinoid vs retinol?

In simpele bewoordingen uitgedrukt is granactive retiniod een afgeleide van vitamine A. Het biedt dezelfde voordelen als traditionele retinoïde (zie info hieronder), maar je krijgt minder snel last van irritatie. 

Daarnaast is het beter bestand tegen lucht en licht. Retinoide kunnen afbreken wanneer ze hieraan worden blootgesteld, waardoor zijn ze dus niet meer effectief zijn.

>> Heb je een donkere huidskleur, dan ben je gebaat bij het gebruik van Granactive retinoid.

Bronnen: Paula’s Choice | Jungluck | skinspanewyork.com | theblushingbliss.com

About the blogger


MAC Twig Lipstick Review

Angela a.k.a. Macblogster is voormalig docent en sinds 2012 actief als krullen- en beauty blogger. Vanwege haar passie voor beauty en haarverzorging is ze sinds 2016 gecertificeerd make-up artist en heeft ze meerdere haarstylingstrainingen gedaan. Als beauty lover schrijft ze reviews over cosmetica en biedt ze verschillende oplossingen die je dagelijkse beauty- en krullenroutine vergemakkelijken.

Anderen lazen ook

lookfantastic.nl
theordinary.com
douglas.nl
Recente update: 22 januari 2024 - 06:01

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.