Skip to Content

Boekweitmeel pannenkoeken met Blauwe Bessen – zonder koemelk

Ben je op zoek naar een pannenkoeken recept zonder koemelk? Zie hier licht verteerbare boekweitmeel pannenkoeken met blauwe bessen. Luchtig, lekker en goed voor je darmen.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Met het onderstaande recept bak je lekkere boekweit pannenkoeken zonder koemelk. Doordat ze licht verteerbaar zijn, geven ze je een voldaan gevoel. Kortom, stil jouw honger met behulp van dit pannenkoeken recept.

  • 150 gram boekweitmeel.
  • 200 ml Melkvervanger: ik heb bijvoorbeeld Koko Dairy Free gebruikt.
  • 2 bananen (wil je geen banaan gebruiken? Vervang dit door 2 eieren toe te voegen).
  • 2 handjes blauwe bessen.
  • 1 eetlepel Kaneel (minder mag ook).
  • 8 gram bakpoeder (half zakje).
  • zonnebloemolie.
  • honing.
  • Mespuntje zout.
  • 1 ei.
Boekweitmeel pannenkoeken met blauwe bessen - zonder koemelk
Boekweitmeel pancakes gemaakt met blauwe bessen en plantaardige melk (Koko Diary Free)

Pannenkoeken recept: luchtige boekweitmeel pannenkoeken met blauwe bessen

Met het onderstaande recept bak je 12 luchtige boekweitmeel pannenkoeken met blauwe bessen. Om het beslag te maken zijn de instructies als volgt:

  1. Gebruik een blender om de ingrediënten te mengen en glad beslag te krijgen.
  2. Breek de bananen in stukken en doe ze in de blender.
  3. Voeg het ei toe en doe vervolgens de blender aan zodat het geheel goed mengt.
  4. Mespuntje zout toevoegen.
  5. Melkvervanger toevoegen en blenden.
  6. Voeg telkens 2 eetlepels boekweitmeel toe aan het mengel. Tussentijds blenden.
  7. Half zakje bakpoeder toevoegen. En doe opnieuw de blender aan.
  8. Doe de blauwe bessen in de blender en voeg een eetlepel kaneel toe.
  9. Als je blauwe bessen hebt toegevoegd, zie je dat het beslag een paarse kleur krijgt. Dit is niet erg.
  10. Laat het beslag 10 tot 30 minuten rusten.
  11. Verhit daarna een pan met olie op niet al te hoog vuur en bak de pannenkoeken aan beide kanten 1 voor 1 gaar.

In plaats van blauwe bessen kunt je eventueel ook 2 peren in stukken snijden en toevoegen aan het beslag Dit geeft een milde zoete en frisse bite.

Waarom boekweitmeel ipv bloem?

De reden waarom ik boekweitmeel gebruik is omdat ik pannenkoeken gemaakt van bloem, zwaar op de maag vind vallen. Boekweitmeel is glutenvrij waardoor het licht verteerbaar is. Dit is gunstig wanneer je bijvoorbeeld prikkelbare darmen hebt of een gluten intolerantie.

Is boekweitmeel glutenvrij?

Boekweitmeel is glutenvrij omdat boekweit geen graansoort is. Wat is het wel? Het is een zaad afkomstig uit dezelfde plantfamilie als rabarber. Bijen zijn er bijvoorbeeld gek op en er wordt ook honing van gemaakt. Bijzonder toch?

Boekweit is verder rijk aan:

  • vezels
  • koolhydraten
  • vitamine B1 en B6
  • en o.a. magnesium.

Lage glycemische index

Bijkomend voordeel is dat het een lage glycemische index heeft. Hierdoor blijft je suikerspiegel stabiel. Dit zorgt er o.a. voor dat je minder snel honger krijgt. Kortom, des te meer reden om dit pannenkoeken recept voor luchtige boekweitmeel pannenkoeken te gebruiken.

koemelkvrije pannenkoeken van kokosmeel & kokosmelk
koemelkvrije pancakes van kokosmeel & kokosmelk

Andere pannenkoeken recepten die je ook interessant vindt

In het weekend heb ik meestal trek in pannenkoeken. Omdat ik van variatie houd, maak ik regelmatig verschillende pannenkoeken, namelijk:

Heb je dit al gezien?

Sinaasapel-vanille-yoghurt cake zonder koemelk
muffins maken met griekse yoghurt & havermout

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lodi

Friday 18th of May 2018

wat een goed idee voor in het weekend, de kinderen zijn dol op pannenkoeken en ik vind het leuk om eens anders dan anders te maken.

Fleur

Thursday 17th of May 2018

Toevallig heb ik ze recent ook gegeten bij een vriendin en de kinderen vonden het ook erg lekker! Bedankt dus voor je recept. Ik ga ze snel zelf eens maken

MacBlogster

Friday 18th of May 2018

You're welcome. Hier vallen ze ook erg in de smaak.

nicole orriens

Monday 14th of May 2018

Mjam! Je ziet ook gewoon dat deze pannenkoek luchtig is zeg. Dank voor het recept!

MacBlogster

Tuesday 15th of May 2018

You're welcome. Ik bak ze zelf ook zeer graag. De optie met peer is ook erg lekker.

Laura / fitfunfab.nl

Sunday 13th of May 2018

Klinkt heerlijk! Vind het jammer dat ik al ontbeten en geluncht heb, want dit klinkt als hrt ideale ontbijt! Ga ze zeker snel eens maken!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.