Wat als je trek hebt in cake en geen melk, eieren en boter kunt gebruiken? Wat doe je dan? Geen cake bakken? Neeeeeee, I don’t think so. Je roeit met de riemen die je hebt en bakt een lekker cake.
Of zoals in mijn geval zelfs een cake of 2: een vanillecake en een chocoladecake. Je kunt namelijk best een lekkere cake bakken zonder melk, eieren en boter. Kijk maar.
Cake bakken zonder melk, eieren & boter
Op Facebook en Instagram liet ik door middel van de onderstaande foto’s weten dat ik een vanillecake en een chocoladecake had gebakken zonder melk, eieren en boter. De recepten kun je in dit blog artikel vinden.

Lees ook: glutenvrije pannenkoeken maken
- 100 ml karnemelk (rijstemelk of andere melkvervanger)
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille essence
- bakpapier
- ovenschaal of bakvorm
- Meng de karnemelk (of melkvervanger) met de suiker en vanille essence.
- Gebruik een zeef om het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe te voegen.
- Doe het bakpapier in de bakvorm en vul het met beslag.
- Laat het geheel circa 45 minuten in de oven (150 graden hetelucht oven).
Inclusief ananas stukjes
Zoals je op de onderstaande foto kunt zien, is de cake redelijk plat. Waarschijnlijk had ik iets minder bakpoeder moeten gebruiken.
Een andere mogelijkheid is dat de cake is ingezakt doordat ik de oven tussentijds heb open gemaakt. Helaas! Het heeft de pret niet mogen drukken. De cake was in elk geval erg lekker.

Recept 2: chocoladecake
Be prepared, deze cake bevat geen boter maar wel olijfolie. Inderdaad olijfolie, je leest het goed….
Don’t worry, uiteindelijk proef je hier niets van terug. Het recept heb ik overigens gevonden in het forum van Viva.
Gebruikte ingrediënten:
- 100 gram pure cacao poeder (zonder toegevoegde suiker)
- 350 gram bloem (een gezonder alternatief: vervang bloem bijvoorbeeld door amandelmeel)
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 350 gram witte basterdsuiker (een gezonder alternatief is kokosbloesemsuiker. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt)
- 300 ml warm water
- 250 ml olijfolie (of gesmolten kokosolie, hierdoor krijgt de cake een kokossmaak).
- 2 eetlepels balsamico azijn (ja, echt!)
- 1 eetlepel witte wijnazijn

Cake bakken met olijfolie (of kokosolie)
Het komt erop neer dat je alles moet mixen tot een gladde massa. Normaliter is er een bepaalde volgorde die je bij het bakken van cake hanteert om de textuur te beïnvloeden.
Omdat ik nu gebruik moest maken van olijfolie, in plaats van boter, wist ik niet zo goed welke volgorde ik nu het beste kon hanteren. Ik heb dus alle ingrediënten volgens bovenstaande volgorde toegevoegd.
Daarnaast heb ik maar 150 ml olijfolie gebruik, in plaats van 250 ml, omdat ik het nogal veel vond. Het nadeel hiervan was dat de cake wat droger en minder smeuïg was. Gebruik dus daadwerkelijk 250 ml.
De aanbevolen hoeveelheid basterdsuiker vond ik ook aardig veel. Ik heb enkel 200 0f 250 gram gebruikt.
De smaak was naar mijn mening goed te pruimen, echter de smaak van de overige ingrediënten waren hierdoor wel meer aanwezig. Desondanks niet storend.
Uiteraard kun je ook gewoon aan de aanbevolen hoeveelheden aanhouden als je er zeker van wilt zijn dat de cake goed lukt.
Q | Ben jij ook gek op cake bakken? Zo ja, welke cake lijkt jou het lekkerst?
Ann
Tuesday 7th of September 2021
Gewoon als feed-back had ik graag een opmerking. Olijfolie is minder geschikt voor zoet gebak. Wat kokosolie en alle kokosderivaten beter gemeden worden raad ik iedereen aan om informatie te lezen over de cultuur daarvan..de enorme plantages, het onteigenen van landbouwgronden, het enorme waterverbruik transport..en andere zeer nefaste gevolgen voor onze planeet en voor ons allen. Zonnebloem- of maïsolie zijn neutraal en perfect geschikt, je zorgt tevens voor onze culturen op eigen bodem en omgeving. Bij het gebruik van zelfrijzende bloem moeten we bakpoeder achterwege laten. Yoghurt of kwark helpen het deeg rijzen, waardoor het resultaat anders is als je die zomaar vervangt. Last but not least: door de hoeveelheden suiker te herleiden tot 1/3 of 1/4 is het gebak niet alleen minder ongezond maar ook lekkerder! Bij het toevoegen van andr zoet zoals rozijntjes bv hoeft vaak GEEN suiker; een snuifje zout haalt dan de zoete smaak naar boven :-) Vriendelijke grotjes, Anne
Macblogster
Tuesday 7th of September 2021
Hoi Anne, dank voor je feedback.
Ansuya Lalay
Tuesday 23rd of June 2015
Ansuya Lalay liked this on Facebook.
Marijke
Wednesday 21st of January 2015
Ik kan niet bij het recept komen. Er staat geen link.
Macblogster
Monday 26th of January 2015
Hoi Marijke, zie instructie
@Paglietje
Saturday 3rd of January 2015
Cake bakken zonder melk, eieren en boter http://t.co/aA1ZubEqHF
@wilmosz
Monday 29th of December 2014
RT @Vdbv3: Cake bakken zonder melk, eieren en boter http://t.co/yHY8mA3RNV