Top
Krullen, Beauty & Lifestyle blog

Cake bakken zonder melk, eieren en boter

Wat als je trek hebt in cake en geen melk, eieren en boter kunt gebruiken? Wat doe je dan? Geen cake bakken? Neeeeeee, I don’t think so. Je roeit met de riemen die je hebt en bakt een lekker cake. Of zoals in mijn geval zelfs een cake of 2: een vanilliecake en een chocoladecake. Je kunt namelijk best een lekkere cake bakken zonder melk, eieren en boter. Kijk maar. 

Cake bakken zonder melk, eieren en boter

Cake bakken zonder melk, eieren en boter

Cake bakken zonder melk, eieren & boter

Op Facebook en Instagram liet ik door middel van de onderstaande foto’s weten dat ik een vanilliecake en een chocoladecake had gebakken zonder melk, eieren en boter. De recepten kun je hier vinden.


Lees ook: glutenvrije pannenkoeken maken

Recept 1: vanillecake zonder ei en boter
 
Deze cake wordt gemaakt zonder ei en boter. Je gebruikt echter wel karnemelk. Als je een koemelkallergie hebt kun je de karnemelk vervangen door rijstemelk of sojamelk. Zie hier alle ingrediënten die je nodig hebt:
Author:
Ingrediënten
  • 100 ml karnemelk (rijstemelk of andere melkvervanger)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille essence
  • bakpapier
  • ovenschaal of bakvorm
Instructie
  1. Meng de karnemelk (of melkvervanger) met de suiker en vanille essence.
  2. Gebruik een zeef om het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe te voegen.
  3. Doe het bakpapier in de bakvorm en vul het met beslag.
  4. Laat het geheel circa 45 minuten in de oven (150 graden hetelucht oven).
Anderen lazen ook
Shoppen in Londen: food, fashion & markten

Inclusief ananas stukjes

Zoals je op de onderstaande foto kunt zien, is de cake redelijk plat. Waarschijnlijk had ik iets minder bakpoeder moeten gebruiken, maar het kan ook zijn dat de cake is ingezakt doordat ik de oven tussentijds heb open gemaakt. Helaas! Het heeft de pret niet mogen drukken. De cake was in elk geval erg lekker.

vanille cake bakken

Vanille cake met stukjes ananas

 

Recept 2: chocoladecake

Be prepared, deze cake bevat geen boter maar wel olijfolie. Inderdaad olijfolie, je leest het goed…. Don’t worry, uiteindelijk proef je hier niets van terug. Het recept heb ik overigens gevonden in het forum van Viva. Ingrediënten:

  • 100 gram pure cacao poeder (zonder toegevoegde suiker, gewoon te koop in de supermarkt. Bio cacao koop je hier)
  • 350 gram bloem (een gezonder alternatief: vervang bloem bijvoorbeeld door boekweitmeel of amandelmeel)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 350 gram witte basterdsuiker (een gezonder alternatief is kokosbloesemsuiker. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt)
  • 300 ml warm water
  • 250 ml olijfolie (of gesmolten kokosolie, hierdoor krijgt de cake een kokossmaakje)
  • 2 eetlepels balsamico (ja, echt!)
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
chocolade cake bakken

Doordat ik minder olijfolie heb gebruikt is de cake wat minder smeuïg (droger) geworden.

Cake bakken met olijfolie (of kokosolie)

Het komt erop neer dat je alles moet mixen tot een gladde massa. Normaliter is er een bepaalde volgorde die je bij het bakken van cake hanteert om de textuur te beïnvloeden. Omdat ik nu gebruik moest maken van olijfolie, in plaats van boter, wist ik niet zo goed welke volgorde ik nu het beste kon hanteren. Ik heb dus alle ingrediënten volgens bovenstaande volgorde toegevoegd. Daarnaast heb ik maar 150 ml olijfolie gebruik, in plaats van 250 ml, omdat ik het nogal veel vond. Het nadeel hiervan was dat de cake wat droger en minder smeuïg was. Gebruik dus daadwerkelijk 250 ml.

chocoladecake bakken

Lekkere chocolade cake gebakken met olijfolie

De aanbevolen hoeveelheid basterdsuiker vond ik ook aardig veel. Ik heb enkel 200 0f 250 gram gebruikt. De smaak was naar mijn mening goed te pruimen, echter de smaak van de overige ingrediënten was hierdoor wel meer aanwezig. Desondanks niet storend. Uiteraard kun je je ook gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid houden.

Anderen lazen ook
5 restaurants in Londen waar je zeker moet gaan eten

Q | Ben jij ook gek op cake bakken? Zo ja, welke cake lijkt jou het lekkerst?

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

    • Brenda says

      Ik mag voor mijn galblaas operatie allerlei ingrediënten niet dus ik ben hem nu aan het uitproberen, ben heel benieuwd. Ik weet alleen niet hoelang de chocoladecake in de oven moet.
      Groetjes Brenda

      • MacBlogster says

        Hoi Brenda, sterkte met je operatie. Goede vraag. Ik zie nu dat er niet in staat hoeveel minuten de chocoladecake in de oven moet. Houd 25 minuten aan op 180 graden Celsius (hetelucht oven). Mocht het nog niet droog zijn aan de binnenkant, dan kun je het langer in laten tot maximaal 60 minuten. Dit hangt min of meer van je oven af. Succes!

  1. tjalline says

    super!! Ik kreeg een bestelling voor cupcakes zonder melk en ei en heb je bovenste recept gemaakt met spa rood ipv karnemelk en ivm sinterklaas heb ik er speculaaskruiden door gedaan, erg lekker!!

    • MacBlogster says

      Hoi Tjaline, wat een goed plan om Spa rood te gebruiken. Goeie tip! Heb je een foto gemaakt? Ik ben benieuwd of de cake goed is gerezen.

      • Rql says

        Heerlijk!! Ik had de oven nu op 175 graden ongeveer 35 min, zal hem volgende keer iets lager zetten en iets langer in laten. Maarrrrrr echt een recept om te bewaren en vaker te maken. Ben benieuwd of ik de suiker kan vervangen voor een gezondere alternatief.

        • MacBlogster says

          Fijn om te horen! Ik ben zelf ook op zoek naar een goede en gezonde alternatief voor suiker. Als je dit weet, Let me know.

  2. Ingrid says

    Super eenvoudig recept.
    Heb al wat recepten bestudeerd maar deze lijkt mij het simpelst en het lekkerst.
    Ipv suiker heb ik 200 gram verse dadels en 50 gram cranberrys gepureerd met 100 gram palmsuiker en 100 ml van het warme water…..
    Ben benieuwd wat het resultaat is…..

  3. Jennifer says

    Ik ga straks de chococake bakken. Ben benieuwd! Kun je ook rode wijnazijn gebruiken? Wij hebben geen wit in huis… Ik laat wel een berichtje achter hoe het is gegaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.