Skip to Content

Cake bakken zonder melk, eieren en boter

Wat als je trek hebt in cake en geen melk, eieren en boter kunt gebruiken? Wat doe je dan? Geen cake bakken? Neeeeeee, I don’t think so. Je roeit met de riemen die je hebt en bakt een lekker cake. Of zoals in mijn geval zelfs een cake of 2: een vanilliecake en een chocoladecake. Je kunt namelijk best een lekkere cake bakken zonder melk, eieren en boter. Kijk maar. 

Cake bakken zonder melk, eieren en boter

Cake bakken zonder melk, eieren en boter

Cake bakken zonder melk, eieren & boter

Op Facebook en Instagram liet ik door middel van de onderstaande foto’s weten dat ik een vanilliecake en een chocoladecake had gebakken zonder melk, eieren en boter. De recepten kun je hier vinden.




Lees ook: glutenvrije pannenkoeken maken

Recept 1: vanillecake zonder ei en boter
Author: Macblogster
Deze cake wordt gemaakt zonder ei en boter. Je gebruikt echter wel karnemelk. Als je een koemelkallergie hebt kun je de karnemelk vervangen door rijstemelk of sojamelk. Zie hier alle ingrediënten die je nodig hebt:
Ingredients
  • 100 ml karnemelk (rijstemelk of andere melkvervanger)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille essence
  • bakpapier
  • ovenschaal of bakvorm
Instructions
  1. Meng de karnemelk (of melkvervanger) met de suiker en vanille essence.
  2. Gebruik een zeef om het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe te voegen.
  3. Doe het bakpapier in de bakvorm en vul het met beslag.
  4. Laat het geheel circa 45 minuten in de oven (150 graden hetelucht oven).

Inclusief ananas stukjes

Zoals je op de onderstaande foto kunt zien, is de cake redelijk plat. Waarschijnlijk had ik iets minder bakpoeder moeten gebruiken, maar het kan ook zijn dat de cake is ingezakt doordat ik de oven tussentijds heb open gemaakt. Helaas! Het heeft de pret niet mogen drukken. De cake was in elk geval erg lekker.

vanille cake bakken

Vanille cake met stukjes ananas

 

Recept 2: chocoladecake

Be prepared, deze cake bevat geen boter maar wel olijfolie. Inderdaad olijfolie, je leest het goed…. Don’t worry, uiteindelijk proef je hier niets van terug. Het recept heb ik overigens gevonden in het forum van Viva. Ingrediënten:

  • 100 gram pure cacao poeder (zonder toegevoegde suiker, gewoon te koop in de supermarkt. Bio cacao koop je hier)
  • 350 gram bloem (een gezonder alternatief: vervang bloem bijvoorbeeld door boekweitmeel of amandelmeel)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 350 gram witte basterdsuiker (een gezonder alternatief is kokosbloesemsuiker. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt)
  • 300 ml warm water
  • 250 ml olijfolie (of gesmolten kokosolie, hierdoor krijgt de cake een kokossmaakje)
  • 2 eetlepels balsamico (ja, echt!)
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
chocolade cake bakken

Doordat ik minder olijfolie heb gebruikt is de cake wat minder smeuïg (droger) geworden.

Cake bakken met olijfolie (of kokosolie)

Het komt erop neer dat je alles moet mixen tot een gladde massa. Normaliter is er een bepaalde volgorde die je bij het bakken van cake hanteert om de textuur te beïnvloeden. Omdat ik nu gebruik moest maken van olijfolie, in plaats van boter, wist ik niet zo goed welke volgorde ik nu het beste kon hanteren. Ik heb dus alle ingrediënten volgens bovenstaande volgorde toegevoegd. Daarnaast heb ik maar 150 ml olijfolie gebruik, in plaats van 250 ml, omdat ik het nogal veel vond. Het nadeel hiervan was dat de cake wat droger en minder smeuïg was. Gebruik dus daadwerkelijk 250 ml.

chocoladecake bakken

Lekkere chocolade cake gebakken met olijfolie

De aanbevolen hoeveelheid basterdsuiker vond ik ook aardig veel. Ik heb enkel 200 0f 250 gram gebruikt. De smaak was naar mijn mening goed te pruimen, echter de smaak van de overige ingrediënten was hierdoor wel meer aanwezig. Desondanks niet storend. Uiteraard kun je je ook gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid houden.

Q | Ben jij ook gek op cake bakken? Zo ja, welke cake lijkt jou het lekkerst?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ann

Tuesday 7th of September 2021

Gewoon als feed-back had ik graag een opmerking. Olijfolie is minder geschikt voor zoet gebak. Wat kokosolie en alle kokosderivaten beter gemeden worden raad ik iedereen aan om informatie te lezen over de cultuur daarvan..de enorme plantages, het onteigenen van landbouwgronden, het enorme waterverbruik transport..en andere zeer nefaste gevolgen voor onze planeet en voor ons allen. Zonnebloem- of maïsolie zijn neutraal en perfect geschikt, je zorgt tevens voor onze culturen op eigen bodem en omgeving. Bij het gebruik van zelfrijzende bloem moeten we bakpoeder achterwege laten. Yoghurt of kwark helpen het deeg rijzen, waardoor het resultaat anders is als je die zomaar vervangt. Last but not least: door de hoeveelheden suiker te herleiden tot 1/3 of 1/4 is het gebak niet alleen minder ongezond maar ook lekkerder! Bij het toevoegen van andr zoet zoals rozijntjes bv hoeft vaak GEEN suiker; een snuifje zout haalt dan de zoete smaak naar boven :-) Vriendelijke grotjes, Anne

Macblogster

Tuesday 7th of September 2021

Hoi Anne, dank voor je feedback.

Ansuya Lalay

Tuesday 23rd of June 2015

Ansuya Lalay liked this on Facebook.

Marijke

Wednesday 21st of January 2015

Ik kan niet bij het recept komen. Er staat geen link.

Macblogster

Monday 26th of January 2015

Hoi Marijke, zie instructie

@Paglietje

Saturday 3rd of January 2015

Cake bakken zonder melk, eieren en boter http://t.co/aA1ZubEqHF

@wilmosz

Monday 29th of December 2014

RT @Vdbv3: Cake bakken zonder melk, eieren en boter http://t.co/yHY8mA3RNV

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.