Skip to Content

Deze lekkere havermout muffins maak je met yoghurt, zonder boter & bloem

In dit blog artikel vind je een recept voor gezonde havermout muffins maken met yoghurt. Je gaat dus muffins maken zonder melk, boter of bloem. Lekker voor als ontbijt of als gezond tussendoortje als je prettige trek krijgt.

Wil je net als ik muffins maken die een andere vorm hebben dan normaal? Zie deze prachtige en zeer bijzondere bakvormen die je trouwens ook cadeau kunt geven:

bijzondere bakvormen
Nordic Ware bakvorm

Hoeveel muffins kun je maken?

Met het onderstaande recept kun je 11 havermout muffins maken. Ik heb een middelgroot muffin bakvorm gebruikt waarmee je 6 muffins kunt bakken. In totaal heb ik met dit recept 11 gezonde muffins van yoghurt en havermout kunnen maken.

Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem
Gezonde muffins maken met yoghurt en havermout – zonder boter & bloem

Wat heb je nodig?

De ingrediënten kun je hieronder in het recept vinden. De overige benodigdheden die je nodig hebt zijn:

  • Olie of bakpapier
  • Oven of Airfryer (je kunt ook muffins of cakes bakken in een Airfryer)
  • Bakvorm

Bijzondere bakvormen

Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem

Lees ook: Gemakkelijk ontbijtje: Egg Spek Spinazie Muffins

havermout muffins maken met yoghurt
Yield: zonder boter en bloem

Recept: Havermout muffins met yoghurt

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 35 minutes

Deze muffins maak je zonder melk, boter en bloem. Dit is mogelijk vanwege de yoghurt die wordt gebruikt en havermout waarvan je zelf meel maakt..

Wil je lactose vrije muffins? Gebruik dan Lacto-vrije halfvolle yoghurt. Je kunt eventueel ook geitenyoghurt gebruiken.

Wil je muffins die voller van smaak zijn? Gebruik dan Griekse yoghurt. Griekse yoghurt heeft namelijk een hoger vetpercentage dan 'normale' yoghurt.

Ingredients

  • 250 gr (glutenvrije) havermout om te vermalen = havermoutmeel
  • 250 ml lacto-vrije halfvolle yoghurt (eventueel vervangen door geitenyoghurt)
  • 2 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter de smaak)
  • 2 eieren
  • een half zakje bakpoeder (dit is ca 8 gr)
  • optioneel: 45 gram bruine suiker (eventueel vervangen door 8 dadels)

Instructions

Het beslag maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Vermaal 250 gr havermout tot havermoutmeel in een blender.
  3. Haal naderhand de havermoutmeel uit de blender.
  4. Doe vervolgens de eieren in de blender en meng dit met het suiker. Gebruik je liever dadels in plaats van suiker = dadels nog niet toevoegen. Dit doe je op een ander moment. No worries, ik vertel je wanneer je dit moet doen.
  5. Voeg de yoghurt toe aan het ei mengsel en blend het geheel.
  6. Voeg hierna beide bananen toe. Opnieuw blenden.
  7. Het is nu de bedoeling dat je de havermoutmeel toevoegt.
  8. Vermeng het geheel 1 minuut op hoogste stand, zodat er een romig beslag ontstaat.
  9. Voeg nu het halve zakje bakpoeder toe (en de dadels als je geen suiker wilt gebruiken). Het bakpoeder zorgt ervoor dat je geen platte muffins krijgt.
  10. Opnieuw blenden totdat de dadels zijn vermalen en het bakpoeder goed is vermengd met het beslag.

Het bakken van de muffins

  1. Smeer de muffinvorm in met wat olie. Gebruik een kwast of gebruik bakpapier.
  2. Vul de muffinvorm met het beslag. Zorg ervoor dat elk vormpje tot de rand gevuld is. Hierdoor voorkom je dat je platte muffins krijgt.
  3. Bak de muffins volgens bovenstaande instructies ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat de bovenkant een prachtig gouden kleur heeft.
  4. Laat de muffins 10 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze eruit haalt.
  5. Let op: de binnenkant van de muffins blijft zacht vanwege het gebruik van yoghurt en banaan. Ik vind dit persoonlijk niet vervelend.

Muffins maken met chocoladestukjes

Het bovenstaande recept is een aangepaste variant op een recept van: runningwithspoons.com.

Uiteraard kun je nog meer ingrediënten toevoegen zoals kaneel, limoen, cacaopoeder, walnoten of amandelen.

In het geval van muffins maken met chocoladestukjes, voeg je stukjes chocolade toe op het moment dat je de dadels moet toevoegen volgens het recept.

Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem
Zoals je kunt zien heb ik de muffin bakvorm niet helemaal tot de rand gevuld. Hierdoor zijn mijn muffins iets platter geworden.

Oven of Airfryer?

Heb je geen (goede) oven? Gebruik dan een Airfryer, je kunt namelijk ook muffins of cakes bakken in een Airfryer.

Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem
De muffins rijzen niet. Hierdoor kun je de bakvorm helemaal tot aan de rand vullen.

Heb je deze recepten al gezien?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Patricia

Wednesday 11th of August 2021

Heb de muffins gemaakt en ze vallen goed in de smaak. Heb er bosbessen,frambozen en stukjes chocolade door gedaan maar hoelang kun je ze bewaren en moeten ze dan in de koelkast bewaard worden of gewoon in een afgesloten bak in de kast? Groetjes Patricia

Macblogster

Wednesday 11th of August 2021

Hoi Patricia, goed om te horen! Heerlijk zijn ze he, vooral wanneer je zelf allerlei lekkers toegevoegd zoals je nu hebt gedaan. Ik zou ze niet in de koelkast bewaren, want dan worden ze droog. Normaliter kun je ze ongeveer een week bewaren, maar dan wel in een afgesloten bak of goed verpakt in vershoudfolie. Wanneer je er fruit aan toevoegt, moet zelf even beoordelen hoe lang je ze kunt bewaren. Ik zou denken 3 dagen, maar misschien kan het ook langer. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter in de vriezer verpakt in folie bewaren. Dit is mij nooit gelukt, want wij eten ze binnen 2 dagen op :-)

Becky

Wednesday 3rd of April 2019

Ik heb ze gemaakt met Griekse yoghurt en een zakje vanille suiker. Kon helaas niet de temperatuur van de oven vinden, dus heb ze op 200°C gebakken. Ze zijn bij mij wel echt onwijs gaan rijzen. Misschien omdat ik het in mijn blender gemixed heb? Weet nog niet hoe ze smaken, zitten nog in de oven :-)

Macblogster

Wednesday 3rd of April 2019

Hoi Becky, vind je het vervelend dat ze zijn gaan rijzen? Ik ben benieuwd hoe je ze vindt smaken.

Linsey

Wednesday 20th of March 2019

Op hoeveel graden moet je ze muffins bakken?

Macblogster

Friday 22nd of March 2019

Hoi Linsey, dat staat in de tekst.

Marie-Lise

Sunday 10th of March 2019

Dat ziet er erg lekker uit! Ga ik zeker eens proberen :-)

Siny

Tuesday 22nd of January 2019

Heb deze muffins vandaag gemaakt. Ik heb 9 dadels gebruikt en een kwart theelepel Stevia-poeder. Ze zijn heerlijk! Ik heb in de muffin-bakplaat papieren muffinvormpjes gebruikt. Ze waren goed gaar maar de volgende keer geef ik ze nog 5 minuten onderwarmte erbij. Elke oven is anders dus dat is een kwestie van uitproberen.

Nou nog even over die havermout: ik weet niet hoe je het voor elkaar krijgt om 50 gram te verliezen na het malen. Ik heb 250 gram gemalen en hield 249 gram maalsel over. Lucht weegt niks en gewicht is gewicht. Ik denk dat je weegschaal niet in orde was?

Maar goed, ik ga ze zeker vaker maken!

MacBlogster

Thursday 24th of January 2019

Dat zou kunnen. In elk geval bedankt voor je comment. Fijn dat de muffins een succes zijn ;-) Ik zal jouw aanpassing tevens een keer uitproberen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to Recipe