In dit blog artikel vind je een recept voor gezonde havermout muffins maken met yoghurt. Je gaat dus muffins maken zonder melk, boter of bloem. Lekker voor als ontbijt of als gezond tussendoortje als je prettige trek krijgt.
Wil je net als ik muffins maken die een andere vorm hebben dan normaal? Zie deze prachtige en zeer bijzondere bakvormen die je trouwens ook cadeau kunt geven:
Bijzondere bakvormen
- Baby shower bakvorm
- Vlinder bakvorm
- Siliconen bakvormen
- Cupcakes bakvorm
- siliconen wafel hartvorm (past in airfryer)
- Nordic Ware bakvormen
Lees ook: Gemakkelijk ontbijtje: Egg Spek Spinazie Muffins
Benodigdheden
- 250 gr (glutenvrije) havermout om te vermalen = havermoutmeel
- 250 ml lacto-vrije halfvolle yoghurt (eventueel vervangen door geitenyoghurt)
- 2 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter de smaak)
- 2 eieren
- een half zakje bakpoeder (dit is ca 8 gr)
- optioneel: 45 gram bruine suiker (eventueel vervangen door 8 dadels)
- Olie of bakpapier
- Bakvorm
- Oven of Airfryer (je kunt ook muffins of cakes bakken in een Airfryer)
Havermout muffins maken zonder melk en boter
Deze muffins maak je zonder melk, boter en bloem. Dit is mogelijk vanwege de yoghurt die wordt gebruikt en havermout waarvan je zelf meel maakt. Als je Griekse yoghurt gebruikt worden je muffins voller van smaak. Dit komt doordat Griekse yoghurt een hoger vetpercentage heeft in vergelijking met ‘normale’ yoghurt.

Hoeveel muffins kun je hier mee maken
Met dit recept kun je 11 havermout muffins maken. Ik heb een middelgroot muffinvorm gebruikt waarmee je 6 muffins kunt bakken. In totaal heb ik met dit recept 11 gezonde muffins van yoghurt en havermout kunnen maken.

Recept havermout muffins maken met yoghurt
Benodigde tijd: 45 minuten.
Ingrediënten:
– 250 gr havermout om te vermalen = ca 200 gr havermoutmeel
– 250 ml halfvolle yoghurt (eventueel vervangen door geiten of lactose-vrije yoghurt
– 2 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter de smaak)
– 2 eieren
– half zakje bakpoeder (dit is ca 8 gr)
– optie: 45 gram bruine suiker (eventueel vervangen door 8 dadels)
– Olie of bakpapier
– bakvorm
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Vermaal 250 gr havermout in een blender
en haal naderhand de havermoutmeel uit de blender.
- Doe vervolgens de eieren in de blender en meng dit met het suiker.
Gebruik je liever dadels in plaats van suiker = dadels nog niet toevoegen. Dit doe je op een ander moment. No worries, ik vertel je wanneer je dit moet doen.
- Voeg de yoghurt toe aan het ei mengsel en blend het geheel.
- Voeg hierna beide bananen toe. Opnieuw blenden.
- Het is nu de bedoeling dat je de havermoutmeel toevoegt.
- Vermeng het geheel 1 minuut op hoogste stand zodat er een romig beslag ontstaat.
- Voeg nu het halve zakje bakpoeder toe (en de dadels als je geen suiker wilt gebruiken).
Het bakpoeder zorgt ervoor dat je geen platte muffins krijgt.
- Opnieuw blenden totdat de dadels zijn vermalen en het bakpoeder goed is vermengd met het beslag.
Het bakken van de muffins
- Smeer de muffinvorm in met wat olie. Gebruik een kwast of gebruik bakpapier.
- Vul de muffinvorm met het beslag. Zorg ervoor dat elk vormpje tot de rand gevuld is. Hierdoor voorkom je dat je platte muffins krijgt.
- Bak de muffins volgens bovenstaande instructies ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat de bovenkant een prachtig gouden kleur heeft.
- Heb je geen (goede) oven? Gebruik een Airfryer, je kunt namelijk ook muffins of cakes bakken in een Airfryer.
- Laat de muffins 10 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze eruit haalt.
- Let op: de binnenkant van de muffins blijft zacht vanwege het gebruik van yoghurt en banaan. Ik vind dit persoonlijk niet vervelend.

Muffins maken met chocoladestukjes
Het bovenstaande recept is een aangepaste variant op een recept van: runningwithspoons.com. Uiteraard kun je nog meer ingrediënten toevoegen zoals kaneel, limoen, cacaopoeder, walnoten of amandelen.
In het geval van muffins maken met chocoladestukjes, voeg je stukjes chocolade toe op het moment dat je de dadels moet toevoegen volgens het recept.

Heb je je dit ook gezien?

- Sinaasappel – vanille yoghurt cake zonder koemelk
- Cake bakken zonder melk, ei & boter
- Lekkere koekjes bakken met glazuur
- weg met je broodbuik: eet amandelmeelbrood!
- Afvallen met appelazijn: is dit gelukt?
- Haarmaskers SOS: maak 3 super maskers met ingrediënten uit je keuken
Muffins maken met Griekse Yoghurt en Havermout http://t.co/N5Ef72CgQW
Havermoutmuffins zonder boter en eiren ziet er interessant uit. Als fervent jogger zie ik deze recepten helemaal zitten.
Bedankt en nog veel succes!
Guy
Mmmmm dat ziet er zo lekker uit 😉
ik denk dat ik m straks ga maken, erg nieuwsgierig er naar.
En….?
jak, heb het vandaag gemaakt. Ik heb siliconenbakvorm gebruikt. (niet doen, spul is zo vloeibaar dat het overal druipt) En daarna kwam het uit de oven. Ieuuwwww ik vond het niet lekker en dat terwijl ik die bananen pannekoek wel heel erg lekker vind en ook heerlijk om te maken. Maar dit… nee, geen fan van. Dit ga ik ook niet weer proberen.
Oei!
sorry
Waarom sorry? Smaken verschillen toch…
hmmm, note aan mijzelf,Geen siliconenbakvorm gebruiken. Oven zit nou onder de “babyvoeding” Ben erg benieuwd hoe ze eruit komen
Muffins gemaakt van Griekse yoghurt en Havermout: http://t.co/rKHKR7Riou
Wowsers
En hoe smaken ze?
Zoals bananenbrood. Lekker om op elk moment van de dag te eten.
Yammie!
Kan het ook zondee r banaan?
Hoi Louisa, het kan, maar dan moet je even spelen met de overige ingrediënten. Banaan zorgt niet alleen voor de smaak, maar het is tevens een verdikkingsmiddel. In dit recept zorgt het er ook voor dat je geen boter hoeft te gebruiken. Je kunt kijken of je banaan kunt weglaten door meer eieren te gebruiken. Je zult zelf even moeten uitvogelen hoeveel eieren je dan moet gebruiken. Succes. Zie ook: http://www.amberalbarda.nl/lifestyle/de-grote-bak-vervanglijst
Hoe krijg je het precies voor elkaar om 250 gram havermout te vermalen tot 200 gram havermeel? Waar is die 50 gram ineens naartoe?
Havermout is best grof. Als je havermout vermaalt wordt het fijner en lichter. 250 gram havermout blijkt dan 200 gram havermeel te zijn nadat je het hebt vermaalt.
Heb deze muffins vandaag gemaakt. Ik heb 9 dadels gebruikt en een kwart theelepel Stevia-poeder. Ze zijn heerlijk! Ik heb in de muffin-bakplaat papieren muffinvormpjes gebruikt. Ze waren goed gaar maar de volgende keer geef ik ze nog 5 minuten onderwarmte erbij. Elke oven is anders dus dat is een kwestie van uitproberen.
Nou nog even over die havermout: ik weet niet hoe je het voor elkaar krijgt om 50 gram te verliezen na het malen. Ik heb 250 gram gemalen en hield 249 gram maalsel over. Lucht weegt niks en gewicht is gewicht. Ik denk dat je weegschaal niet in orde was?
Maar goed, ik ga ze zeker vaker maken!
Dat zou kunnen. In elk geval bedankt voor je comment. Fijn dat de muffins een succes zijn 😉 Ik zal jouw aanpassing tevens een keer uitproberen.
Dat ziet er erg lekker uit! Ga ik zeker eens proberen 🙂
Op hoeveel graden moet je ze muffins bakken?
Hoi Linsey, dat staat in de tekst.
Ik kan het nergens terugvinden. Daarom vraag ik het hier.
Hoeveel graden moet het nu? Het staat echt nergens in de tekst!
Ik heb ze gemaakt met Griekse yoghurt en een zakje vanille suiker. Kon helaas niet de temperatuur van de oven vinden, dus heb ze op 200°C gebakken. Ze zijn bij mij wel echt onwijs gaan rijzen. Misschien omdat ik het in mijn blender gemixed heb?
Weet nog niet hoe ze smaken, zitten nog in de oven 🙂
Hoi Becky, vind je het vervelend dat ze zijn gaan rijzen? Ik ben benieuwd hoe je ze vindt smaken.
Nee, er was gelukkig ruimte voor.
De 3e dag na het bakken waren ze het lekkerste haha.
Gelukkig.
Ik haal dag 3 niet eens, haha!