Top
Producten voor mooie krullen

Havermout muffins maken met yoghurt – zonder boter & bloem

In dit blog artikel vind je een recept voor gezonde havermout muffins maken met yoghurt. Je gaat dus muffins maken zonder melk, boter of bloem. Lekker voor als ontbijt of als gezond tussendoortje als je prettige trek krijgt.

muffin bakvorm - Havermout muffins maken met yoghurt
Deze muffins zijn gemaakt met een hoogwaardige bakvorm van Nordic Ware

Benodigdheden

  • Bakvorm – zie hier BPA-vrije siliconen bakvormen
  • Olie of bakpapier
  • Oven of muffin maker
  • 250 gr havermout om te vermalen = ca 200 gr havermoutmeel
  • 250 ml halfvolle yoghurt (eventueel vervangen door geiten- of lactose-vrije yoghurt)
  • 2 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter de smaak)
  • 2 eieren
  • een half zakje bakpoeder (dit is ca 8 gr)
  • optioneel: 45 gram bruine suiker (eventueel vervangen door 8 dadels)
muffin bakvorm skull: havermout muffins maken met yoghurt
Nordic Ware Skull bakvorm

Bijzondere bakvormen (cadeau tip)

Wil je net als ik muffins maken die een andere vorm hebben dan normaal? Zie deze prachtige en zeer bijzondere bakvormen die je overigens ook cadeau kunt geven:

Havermout muffins maken zonder melk en boter

Deze muffins maak je zonder melk, boter en bloem. Dit is mogelijk vanwege de yoghurt die wordt gebruikt en havermout waarvan je zelf meel maakt. Als je Griekse yoghurt gebruikt worden je muffins voller van smaak. Dit komt doordat Griekse yoghurt een hoger vetpercentage heeft in vergelijking met ‘normale’ yoghurt.

Lees ook: Sinaasappel – vanille yoghurt cake zonder koemelk (kijk uit, je krijgt trek!)

Deze muffins maak je zonder melk, boter en bloem. In plaats daarvan worden ze gemaakt met yoghurt en havermout. Klik om te Tweeten
Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem
Gezonde muffins maken met yoghurt en havermout – zonder boter & bloem

Hoeveel muffins kun je hier mee maken

Met dit recept kun je 11 havermout muffins maken. Ik heb een middelgroot muffinvorm gebruikt waarmee je 6 muffins kunt bakken. In totaal heb ik met dit recept 11 gezonde muffins van yoghurt en havermout kunnen maken.

Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem
Gezonde muffins gemaakt van yoghurt en havermout
Lekker voor als ontbijt of als gezond tussendoortje: havermout muffins gemaakt zonder boter, bloem of melk. Zie hier het recept. Klik om te Tweeten

Recept havermout muffins maken met yoghurt

Benodigde tijd: 45 minuten.

Ingrediënten:
– 250 gr havermout om te vermalen = ca 200 gr havermoutmeel
– 250 ml halfvolle yoghurt (eventueel vervangen door geiten of lactose-vrije yoghurt
– 2 rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter de smaak)
– 2 eieren
– half zakje bakpoeder (dit is ca 8 gr)
– optie: 45 gram bruine suiker (eventueel vervangen door 8 dadels)
– Olie of bakpapier
– bakvorm

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.

  2. Vermaal 250 gr havermout in een blender

    en haal naderhand de havermoutmeel uit de blender.

  3. Doe vervolgens de eieren in de blender en meng dit met het suiker.

    Gebruik je liever dadels in plaats van suiker = dadels nog niet toevoegen. Dit doe je op een ander moment. No worries, ik vertel je wanneer je dit moet doen.

  4. Voeg de yoghurt toe aan het ei mengsel en blend het geheel.

  5. Voeg hierna beide bananen toe. Opnieuw blenden.

  6. Het is nu de bedoeling dat je de havermoutmeel toevoegt.

  7. Vermeng het geheel 1 minuut op hoogste stand zodat er een romig beslag ontstaat.

  8. Voeg nu het halve zakje bakpoeder toe (en de dadels als je geen suiker wilt gebruiken).

    Het bakpoeder zorgt ervoor dat je geen platte muffins krijgt.

  9. Opnieuw blenden totdat de dadels zijn vermalen en het bakpoeder goed is vermengd met het beslag.

Het bakken van de muffins

  • Smeer de muffinvorm in met wat olie. Gebruik een kwast of gebruik bakpapier.
  • Vul de muffinvorm met het beslag. Zorg ervoor dat elk vormpje tot de rand gevuld is. Hierdoor voorkom je dat je platte muffins krijgt.
  • Bak de muffins volgens bovenstaande instructies ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat de bovenkant een prachtig gouden kleur heeft.
  • Heb je geen (goede) oven? Gebruik een muffin maker, dit is vaak gemakkelijker.
  • Laat de muffins 10 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze eruit haalt.
  • Let op: de binnenkant van de muffins blijft zacht vanwege het gebruik van yoghurt en banaan. Ik vind dit persoonlijk niet vervelend.
Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem
Zoals je kunt zien heb ik de muffinvorm niet helemaal tot de rand gevuld. Hierdoor zijn mijn muffins iets platter geworden.

Lees ook: Lekkere koekjes bakken met glazuur 

Muffins maken met chocoladestukjes

Het bovenstaande recept is een aangepaste variant op een recept van: runningwithspoons.com. Uiteraard kun je nog meer ingrediënten toevoegen zoals kaneel, limoen, cacaopoeder, walnoten of amandelen. In het geval van muffins maken met chocoladestukjes, voeg je stukjes chocolade toe op het moment dat je de dadels moet toevoegen volgens het recept.

Havermout muffins maken met yoghurt - zonder boter & bloem
De muffins rijzen niet. Hierdoor kun je de bakvorm helemaal tot aan de rand vullen.

Lees ook

Sharing is caring

Heb je iets gehad aan dit blog artikel? Laat een comment achter.

avocado masker voor droge krullen en droog kroeshaar
kokosmeel pannenkoeken zonder koemelk
Sinaasapel-vanille-yoghurt cake zonder koemelk


*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  1. Heb deze muffins vandaag gemaakt. Ik heb 9 dadels gebruikt en een kwart theelepel Stevia-poeder. Ze zijn heerlijk! Ik heb in de muffin-bakplaat papieren muffinvormpjes gebruikt. Ze waren goed gaar maar de volgende keer geef ik ze nog 5 minuten onderwarmte erbij. Elke oven is anders dus dat is een kwestie van uitproberen.

    Nou nog even over die havermout: ik weet niet hoe je het voor elkaar krijgt om 50 gram te verliezen na het malen. Ik heb 250 gram gemalen en hield 249 gram maalsel over. Lucht weegt niks en gewicht is gewicht. Ik denk dat je weegschaal niet in orde was?

    Maar goed, ik ga ze zeker vaker maken!

  2. Ik heb ze gemaakt met Griekse yoghurt en een zakje vanille suiker. Kon helaas niet de temperatuur van de oven vinden, dus heb ze op 200°C gebakken. Ze zijn bij mij wel echt onwijs gaan rijzen. Misschien omdat ik het in mijn blender gemixed heb?
    Weet nog niet hoe ze smaken, zitten nog in de oven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.