Skip to Content

Koekjes Bakken met Glazuur: Super Lekker Recept

Vind jij bakken ook zo’n geliefd tijdverdrijf? Ik vind het heerlijk. Eén van de vele verrukkelijke dingen die ik graag doe zijn koekjes bakken met glazuur.

Deze klassieke combinatie van een heerlijk koekje gecombineerd met een zoet en glanzend glazuur is een waar genot voor je smaakpapillen. Ook zijn ze super leuk om cadeau te geven.

In dit blog artikel deel ik dus een superlekker recept voor koekjes bakken met glazuur. Zelfgebakken koekjes waarmee je zeker indruk zult maken op je vrienden en familie. Dus stof je keukenschort af en verwarm de oven alvast voor.

Dit bericht heeft mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets koopt via mijn linkjes, zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor je support en lees mijn disclaimer voor meer informatie.

koekjes met glazuur
Ik haal veel inspiratie uit de boeken van Peggy Porschen waarin ze instructies geeft over hoe je verschillende zelfgemaakte koekjes met glazuur kunt maken.

Eén van de dingen die ik leuk vind om te doen zijn koekjes bakken met glazuur. Helaas doe ik het te weinig, waardoor ik nét geen creatieve koekebakker ben.

Ik kan dus nog geen Louboutin koekjes & baljurk koekjes bakken. Ooit breekt er een dag aan dat het lukt.

Koekjes bakken met glazuur

Glazuurkoekjes zijn leuk om cadeau te geven, vooral als je ze zelf hebt gebakken en versierd.

Dit maakt het een persoonlijk en uniek cadeau waar veel tijd en liefde in is gestoken, vooral als je de koekjes mooi verpakt.

Daarnaast zijn er veel leuke koekjes uitstekers (cookie cutters) verkrijgbaar waar je de mooiste koekjes mee kunt maken. Van handtassen tot baby rompers.

Mijn streven is om net zulke mooie en lekkere koekjes te kunnen bakken als Peggy Porschen in de (nabije) toekomst.

kerstkoekjes bakken met glazuur
Het geweldige is dat je koekjes kunt bakken in zoveel leuke vormen, zoals hartjes of kerstbomen. Om dit te kunnen doen heb je speciale uitstekers nodig.

Koekjes recept

Wil je zelf ook aan de slag en lekkere koekjes bakken, zodat je bijvoorbeeld tijdens Oud & Nieuw mooie koekjes op tafel kan plaatsen, naast doodgewone oliebollen?

Zie hieronder het basisrecept waarmee je lekkere koekjes kunt bakken:

Lekkere koekjes bakken met glazuur

Basisrecept koekjes bakken

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 15 minutes
Additional Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 30 minutes

Dit is een basisrecept om koekjes te bakken. Je kunt roomboter gebruiken, maar ook plantaardige boter wanneer je graag koemelk-vrije koekjes wilt bakken.

Ingredients

  • 200 gram (plantaardige) boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille essence
  • 400 gram bloem

Instructions

  1. Meng de boter en suiker tot het 1 massa is geworden
  2. Voeg de eetlepel met vanille essence toe.
  3. Meng het ei erdoorheen.
  4. Voeg daarna het bloem toe en kneed het tot een bal.
  5. Laat de bal in huishoudfolie gewikkeld een uur in de koelkast rusten.
  6. Verwarm na een uur de oven op 180 graden.
  7. Bestrooi je werkvlak met bloem en plaats de bal van bloem er op.
  8. Bestrooi de bal ook met bloem en rol het tot een plat stuk deeg van ongeveer 1 tot 1/2 cm dik.
  9. Steek de koekjes uit met een koekjesvorm.
  10. Plaats bakpapier op een bakplaat en de leg de koekjes erop. Laat ruimte tussen de koekjes.
  11. Bak de koekjes ongeveer 13 minuten totdat de randjes goudbruin worden.
  12. Haal de koekjes uit de oven. Let op: de koekjes zijn nog zacht, ze worden vanzelf harder.
  13. Laat de koekjes afkoelen. Als ze zijn afgekoeld kun je ze decoreren met glazuur (of opeten).

Gemakkelijk recept glazuur maken

Met behulp van het bovenstaande recept kun je de koekjes bakken. Het glazuur kun je simpelweg maken door het volgende recept te volgen.

Een eenvoudig recept voor glazuur dat je kunt gebruiken voor koekjes of cake. Je hebt deze ingrediënten nodig:

250 gram poedersuiker,
2 eetlepels melk (je kunt evt ook 2 eetlepels water of plantaardig melk gebruiken),
1 theelepel vanille-extract.

Stap 1

Zeef de poedersuiker om eventuele klontjes te verwijderen en plaats het in een kom.

Stap 2

Voeg de melk/water/plantaardige melk toe aan de poedersuiker en roer goed.
Begin met 2 eetlepels melk en voeg indien nodig meer toe om de gewenste consistentie te bereiken.

Stap 3

Voeg het vanille-extract toe aan het mengsel en roer opnieuw tot alles goed is gemengd.

Stap 4

Blijf roeren tot het glazuur glad en glanzend is. Als je een dikker glazuur wilt, voeg dan wat meer poedersuiker toe. Voor dunner glazuur kun je meer melk toevoegen.

Stap 5

Nu is je glazuur klaar om over koekjes of cake te worden gespreid. Je kunt het glazuur ook kleuren met voedingskleurstof als je wilt dat het een kleurtje krijgt.

Anderen lazen ook

Ben je op zoek naar nog meer recepten? Zie hier andere lekkere ideeën:

About the blogger


MAC Twig Lipstick Review

Angela a.k.a. Macblogster is voormalig docent en sinds 2012 actief als krullen- en beauty blogger. Vanwege haar passie voor beauty en haarverzorging is ze sinds 2016 gecertificeerd make-up artist en heeft ze meerdere haarstylingstrainingen gedaan. Als beauty lover schrijft ze reviews over cosmetica en biedt ze verschillende oplossingen die je dagelijkse beauty- en krullenroutine vergemakkelijken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Leila Berkel

Tuesday 1st of January 2013

Ik ben dol op recepten en ook op koekjes maar koekjes glazuren daar heb ik het geduld niet voor, wel om ze op te eten :-) Nom nom nom!

MacBlogster

Wednesday 2nd of January 2013

Omdat ik tijdens het bakken en versieren vaak al aan het proeven ben (je moet immers zeker weten dat de koekjes lekker smaken), heb ik naderhand meestal geen behoefte meer om koekjes te eten :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to Recipe