Top
Krullen, Beauty & Lifestyle blog

Weg met je broodbuik: eet amandelmeelbrood!

Ik probeer glutenvrij te eten, maar af en toe heb ik toch behoefte aan brood. Herkenbaar? Een fijne vervanging hiervoor is amandelmeelbrood. Je kunt dit gemakkelijk zelf maken. Zie hier een recept dat ik graag gebruik.   photo 2014-06-07 05.20.39 2_zpsormxpfed.jpg Een aantal van jullie zal het niet zijn ontgaan (via Facebook) dat ik de laatste tijd meer op mijn voeding let. Dit houdt in dat ik zo veel mogelijk voeding vermijdt wat uit gluten, geraffineerde suiker of koemelk bestaat. Waarom? Omdat ik bemerk dat mijn energiepeil aanzienlijk hoger ligt als ik deze producten vermijdt. Daarnaast krijg ik er een opgeblazen gevoel door en bemerk ik dat mijn darmen van slag raken.

Zelf glutenvrij brood maken

Op zich vind ik het niet moeilijk om geraffineerde suiker en koemelk te weren, omdat er genoeg alternatieven zijn. Maar als het op gluten aankomt, vind ik dit een uitdaging. Als ik glutenvrij wil eten, zal ik vaker in de keuken moeten staan om mijn eigen eten te bereiden. In plaats van bijvoorbeeld brood kopen, zal ik het nu zelf moeten maken.

Recept amandelmeelbrood

Een fijn recept ter vervanging van brood, is amandelmeelbrood. Een goed recept vond ik op eetgoedvoeljegoed.nl en heb ik vervolgens aangepast. Het recept dat ik heb aangepast, kun je hieronder vinden.  photo 2014-06-07 05.21.30 2_zpsbd0tzecr.jpg Op de bovenstaande foto zie je mijn variant op het amandelmeelbrood: met dadels en rauwe biologische kokosschaafsel. Het kokosschaafsel heb ik van Superfoodcentre.nlEen zak van 300 gram kost €2,95. Amandelmeel kun je kopen bij Vitaminstore.

Anderen lazen ook
Lekkere koekjes bakken met glazuur

Bron van vitaminen & mineralen

Amandelen zijn rijk aan “vitamine B2, B6 en E en een bron van vitamine B1. Ze bevatten verder een hoog gehalte aan de mineralen calcium, fosfor, kalium en magnesium en zijn een bron van ijzer, zink en koper” (bron: Vitaminstore).

Lijkt op cake, smaakt als brood

Amandelmeelbrood ‘voelt’ qua structuur meer als brood aan dan bijvoorbeeld bananenbrood. Qua smaak is het tevens gemakkelijker te combineren met verschillende soorten beleg. Het uiterlijk van amandelmeelbrood heeft echter meer weg van een cake. Omdat het geen gluten bevat zal het niet rijzen, zoals brood wel doet. Houdt er dus rekening mee dat vrij kleine plakken zijn, die wel goed vullen.

Glutenvrij amandelmeelbrood
 
Bereidingstijd
Bak/kook tijd
Totaal
 
Een heerlijke vervanger van brood, zonder gluten en geraffineerde suikers.
Author:
Recipe type: Ontbijt
Serves: ca 12 plakjes
Ingrediënten
  • 5 eieren
  • ½ theelepel Himalaya zout (vanwege de mineralen)
  • ½ theelepel baking soda (bicarbonaat)
  • ½ eetlepel appelcider azijn
  • 300 gram amandelmeel
  • 50 gram lijnzaad
  • ca 6 ontpitte dadels
  • olijfolie of kokosolie om cakeblik mee in te vetten (of bakpapier)
Instructie
  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Blend de eieren, appelcider azijn, zout en baking soda in een keukenmachine of blender.
  3. Voeg naderhand de dadels toe & blend het geheel opnieuw.
  4. Als de dadels enigszins zijn vermalen, voeg je het amandelmeel en het lijnzaad toe.
  5. Blenden totdat je een stevig beslag hebt.
  6. Vul het cakeblik met het beslag en plaats het 40 minuten lang in de oven.
  7. Na 40 minuten prik een vork in het amandelmeelbrood om te kijken of het gaar is.
  8. Tip: voor enige variatie kun je bijvoorbeeld geraspte kokos, blauwe bessen of cranberry's toevoegen.
  9. Let op: omdat amandelmeelbrood geen gluten bevat zal het niet rijzen, zoals 'normaal' brood wel doet. Houdt er dus rekening mee dat het vrij kleine plakken zijn.
Anderen lazen ook
Smul recept: Amarula cheesecake

Q | Heb jij wel eens glutenvrije amandelbrood gegeten of gemaakt? Ken jij andere interessante recepten?

Luchtige Boekweitmeel Pannenkoeken met Blauwe bessen Gespleten nagels voorkomen kokosmeel pannenkoeken zonder koemelk Sinaasapel-vanille-yoghurt cake zonder koemelk

Lees ook

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  1. Gwendelien says

    Interessant om te lezen waarom je op je voeding let en welke alternatieven jij aanpakt. Het recept vind ik heel duidelijk, deze kan ik zo uitprinten en in een receptenboekje bewaren. 😀 xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.