Skip to Content

Maak zelf amandelbrood: weg met je broodbuik

Ik probeer zoveel mogelijk glutenvrij te eten, dit gaat goed maar af en toe heb ik toch behoefte aan brood. Een fijn alternatief om in dat geval te eten is amandelbrood. Zie hier een recept dat ik graag gebruik. 

Amandelmeel is verkrijgbaar bij:

Zelf amandelbrood maken

Een aantal van jullie zal het niet zijn ontgaan (via Facebook) dat ik de laatste tijd meer op mijn voeding let. Dit houdt in dat ik zo veel mogelijk voeding vermijd dat uit gluten, geraffineerde suiker of koemelk bestaat.

Waarom? Omdat ik bemerk dat mijn energiepeil aanzienlijk hoger ligt wanneer ik deze producten vermijd. Ook merk ik dat ik geen last meer heb van een opgeblazen gevoel en darmen die continu van slag zijn.

Op zich vind ik het niet moeilijk om geraffineerde suiker en koemelk te weren, omdat er genoeg alternatieven zijn. Maar als het op gluten aankomt, vind ik dit een uitdaging. Als ik glutenvrij wil eten, zal ik vaker in de keuken moeten staan om mijn eigen eten te bereiden. In plaats van bijvoorbeeld brood kopen, zal ik het nu zelf moeten maken.

Maak zelf amandelbrood: weg met je broodbuik

Recept amandelmeelbrood

Een fijn recept ter vervanging van brood is amandelbrood. Een goed recept vond ik op eetgoedvoeljegoed.nl en heb ik vervolgens aangepast. Dit aangepaste recept kun je hieronder vinden.

Op de bovenstaande foto zie je mijn variant op het amandelbrood: met dadels en rauwe biologische kokosschaafsel. Het kokosschaafsel heb ik van Superfoodcentre.nlEen zak van 300 gram kost €2,95. Amandelmeel kun je kopen bij Vitaminstore.

Bron van vitaminen & mineralen

Amandelen zijn rijk aan “vitamine B2, B6 en E en een bron van vitamine B1. Ze bevatten verder een hoog gehalte aan de mineralen calcium, fosfor, kalium en magnesium en zijn een bron van ijzer, zink en koper” (bron: Vitaminstore).

Maak zelf amandelbrood: weg met je broodbuik

Lijkt op cake, smaakt als brood

Amandelbrood ‘voelt’ qua structuur meer als brood aan dan bijvoorbeeld bananenbrood. Qua smaak is het gemakkelijker te combineren met verschillende soorten beleg. Het uiterlijk van amandelbrood heeft echter meer weg van een cake. Omdat het geen gluten bevat zal het niet rijzen, zoals brood doet. Houdt er dus rekening mee dat vrij kleine plakken zijn, die wel goed vullen.

Glutenvrij amandelbrood
 
Recipe Type: Ontbijt
Author: Macblogster
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: ca 12 plakjes
Een heerlijke vervanger van brood, zonder gluten en geraffineerde suikers.
Ingredients
  • 5 eieren
  • ½ theelepel Himalaya zout (vanwege de mineralen)
  • ½ theelepel baking soda (bicarbonaat)
  • ½ eetlepel appelcider azijn
  • 300 gram amandelmeel
  • 50 gram lijnzaad
  • ca 6 ontpitte dadels
  • olijfolie of kokosolie om cakeblik mee in te vetten (of bakpapier)
Instructions
  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Blend de eieren, appelcider azijn, zout en baking soda in een keukenmachine of blender.
  3. Voeg naderhand de dadels toe & blend het geheel opnieuw.
  4. Als de dadels enigszins zijn vermalen, voeg je het amandelmeel en het lijnzaad toe.
  5. Blenden totdat je een stevig beslag hebt.
  6. Vul het cakeblik met het beslag en plaats het 40 minuten lang in de oven.
  7. Na 40 minuten prik een vork in het amandelmeelbrood om te kijken of het gaar is.
  8. Tip: voor enige variatie kun je bijvoorbeeld geraspte kokos, blauwe bessen of cranberry’s toevoegen.
  9. Let op: omdat amandelmeelbrood geen gluten bevat zal het niet rijzen, zoals ‘normaal’ brood wel doet. Houdt er dus rekening mee dat het vrij kleine plakken zijn.
 

Q | Heb jij wel eens glutenvrije amandelbrood gegeten of gemaakt? Ken jij andere interessante recepten?

Heb je deze recepten ook gezien?

Sinaasapel-vanille-yoghurt cake zonder koemelk


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ginny Warner

Monday 16th of May 2016

Ginny Warner liked this on Facebook.

Michèle Orna

Monday 16th of May 2016

Michèle Orna liked this on Facebook.

Linda Elizabeth Lasota

Monday 16th of May 2016

Linda Elizabeth Lasota liked this on Facebook.

Daniella Weeks

Thursday 20th of November 2014

Marion Weeks proberen?

chucky1012

Tuesday 10th of June 2014

Het ziet er zo lekker uit. Mmmmmmm ;-) Goed van je om zo gezond te eten......

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.