Top

Pannenkoeken maken met banaan & ei, zonder melk & bloem

Vrijdag 28 maart was het De Nationale Pannenkoekdag. Omdat ik die dag geen tijd had om pannenkoeken te eten met mijn familie, heb ik ze lekker op een zondag gebakken. Echter geen ordinaire pannenkoeken; dit keer bakte ik ze zonder melk, boter en bloem. In plaats van deze ingrediënten gebruikte ik enkel banaan en eieren. Het resultaat: heerlijke luchtige pannenkoeken die niet zwaar op de maag zijn, en geschikt zijn voor kinderen/mensen met een gluten- of koemelkallergie. 

Het recept plaatste ik zondagochtend al op Facebook. Om het simpele recept met een ieder te kunnen delen, plaats ik het tevens op mijn blog als een soort naslagwerk. Soms is het namelijk moeilijk om bepaalde dingen terug te vinden op Facebook. Daarnaast kan ik tevens laten zien hoe je deze pannenkoeken gemakkelijk kunt maken.
Pannenkoeken bakken met banaan en eieren photo Benodigdhedenpannenkoekenzondermelkenbloem_zps099e70df.jpg

 Pannenkoeken recept

Pannenkoeken bakken met banaan en eieren photo Pannenkoekenmetbanaanenei_zpsca5262ab.jpgLees ook: Cake bakken zonder melk, eieren en boter

 • 3 bananen
 • 6 eieren
 • kaneel
 • vanille essence
 • bakpapier of (olijf)olie

Doe alle benodigdheden in een blender zodat je er gemakkelijk luchtig beslag van kunt maken. Van het beslag kun je ongeveer 14 kleine pannenkoeken bakken.

Pannenkoeken bakken met banaan en eieren photo BeslagPannenkoekenmetbanaanenei_zps41058830.jpg

In de oven of in de bakpan

Het bakken kun je op 2 verschillende manieren doen. Namelijk op bakpapier in de oven of in een bakpan. Omdat mijn bakpapier op was, heb de pannenkoeken gebakken in een bakpan met olijfolie. Hierbij is het belangrijk dat de pannenkoeken niet te groot maakt. Hoe kleiner de pannenkoeken hoe beter het resultaat. Als je ze te groot maakt, breken de pannenkoeken gemakkelijk. Het beslag is namelijk niet zo stevig als pannenkoekenbeslag gemaakt van bloem.
Pannenkoeken bakken met banaan en eieren photo Pannenkoekenbakkenmetbanaanenei_zps3702e638.jpg

Bakken

Voor de rest voer je exact dezelfde handelingen uit als bij het bakken van ‘normale’ pannenkoeken. Pannenkoeken gemaakt van banaan en eieren blijven redelijk zacht, het is dus belangrijk dat je het moment in de gaten houdt wanneer je ze kunt omdraaien. Na ongeveer 2 minuten, op middelhoog vuur, kun je ze omdraaien.

Pannenkoeken bakken met banaan en eieren photo Banaaneneipannekoeken_zps6d200017.jpg

Oven

Als je de pannenkoeken in de oven bakt, zou ik 10 a 15 minuten in de oven laten garen tussen de 150 of 180°C. Ook hier geldt dat je na 10 minuten even moet checken hoe lang je ze nog in de oven moet laten. Omdat ik mijn pannenkoeken gemaakt van banaan en eieren niet in de oven heb gedaan, kan ik hier helaas geen specifieke informatie over geven. Zelf uitproberen dus.
Pannenkoeken bakken met banaan en eieren photo Pannenkoekenbakkenzonderbotermelkenbloem_zpscc733f61.jpg

Q | Ken jij nog meer pannenkoekrecepten die je zonder volkorenbloem kunt maken?

Anderen lazen ook
Curvy models: is Barbie de oorzaak van body negativity?

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Viedje says

  Ik maak de pannenkoeken bijna exact op dezelfde manier, maar dan met havermout in beslag verwerkt en bak de pannenhoeken in kokosolie 😉

  • Viedje says

   Ja met havermouth. Lekker he? En ook super gezond 😉 Je kan ook ipv melk, amandelmelk of rijstmelk proberen. Of gewoon het beslag zonder melk ook lekker!

 2. Esmee De Klerck says

  Nou zo zien die van mij er dus niet uit… Die van mij zijn heel klein (anders kan ik ze niet keren), vettig van de olie (anders bakken ze aan) en meestal heeel donkerbruin zonder luchtgaatjes. Waar gaat het bij mij dan fout?

 3. Anks says

  Vandaag uitgeprobeerd: 2 eitjes, een banaan, kaneel en wat speculooskruiden. Heerlijk! Bedankt! Omdraaien vraagt wel wat expertise 😀

  • Tyana Hendriksma says

   MacBlogster Bloem, klein beetje bakpoeder en plantaardige melk is eigenlijk al genoeg! Maar soms doe ik er gepureerde banaan, appelmoes of een flax/chia ei (lijnzaad of chiazaad met een beetje water) doorheen zodat het beslag wat dikker word. ?

  • MacBlogster says

   Aha, ik heb het zonder ei geprobeerd en met havermout en bakpoeder, maar dat was niet zo’n succes. Het werd te plakkerig en geen pannenkoek. Maar misschien dat het met chia of lijnzaad wel werkt. Ga ik eens uitproberen.

 4. Marcel says

  Ik maak al mijn glutenvrij pannekoeken in een kiepertjesijzer. Dan hoef je ze niet om te draaien. Ik gebruik die van princess maar voor mensen denken dat ik reclame maak. Je kan van een ander merk net zo goed gebruik maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar