Skip to Content

Mijn Big Chop Ervaring #2: Valerie & Aztec Secret Indian Healing Clay

Heb je kroeshaar en overweeg je een big chop te doen, maar durf je dit niet? Lees het verhaal van Valerie Betorina. Om je een hart onder de riem te steken, deelt zij haar big chop ervaring met jou.

Wil je meer ervaringen lezen, bekijk ook:

Mijn Big chop ervaring

Eerder vertelde ik, Macblogster, dat ik kale plekken kreeg van het gebruik van een haar relaxer. Dit is de reden geweest om ooit rigoureus mijn kroeshaar eraf te knippen. Ik ben niet de enige die deze drastische maatregel heeft toegepast. Er zijn verschillende mannen en vrouwen die dit hebben gedaan.

Zo ook Macblogster lezeres Valerie Betorina. Zij is langer dan 1 jaar natural en heeft jaren een haar relaxer gebruikt en weaves gedragen.

Van chemisch steil haar naar kroeshaar

Big chop ervaring Valerie photo Valerie_Betorina_zpsa05a9420.jpg

Naam: Valerie
Natural sinds: 26 februari 2013
Mijn haartype: ik heb haartype 4B en achterin 3C gemixt met 4A (zie: haartypes).
Mijn haarkleur: ik heb donkerbruin haar.
Pluis of krul: Krul!

Waarom ben je overgegaan tot een big chop?

Ik had besloten om mijn relatie met de relaxer te beëindigen. Niet alleen werd mijn haar steeds dunner, het werd ook korter. Ik ging van schouder/kin-lengte naar wenkbrauw-lengte. Na jarenlang weaves te dragen werd mijn haarlijn steeds kaler. Op dat moment dacht ik “oké, moet ik dit blijven bedekken met nephaar of moet ik op zoek gaan naar een oplossing?” Ik heb voor het laatste gekozen. Achteraf gezien had ik dit veel eerder moeten doen. Ik zie mijn haar nu zoals het altijd had moeten zijn.

Wat is jouw favoriete kroeshaarproduct?

Product? Mag het a.u.b. “producten” zijn? Want ik heb namelijk een paar favorieten. Ik kan niet zonder:

 photo Krul_patroon_zps8cd501f9.jpg
De verschillende haartypen

Waar heb je spijt van?

Eigenlijk nergens van. Mijn grote nicht deed vaak mijn haar. Omdat zij ouder is ging ik ervan uit dat zij wist wat ‘goed’ was. Mijn moeder kon overigens niet eens invlechten, laat staan een kapsel creëren die bij mijn leeftijd hoorde, vandaar dat ik altijd naar mijn nicht wilde. Als het aan mijn moeder lag, ging ik met 2 staartjes en strikjes naar school, haha.

Big Chop Ervaring

Wat ik me nog wel kan herinneren is dat ik in groep 8 op kamp ging. Mijn nicht had bantu knots voor me gedraaid. Echter niet de ‘normale’ bantu knots, maar knotjes met elastiekjes en gel. Het zat zo strak dat ik ze eruit wilde halen.

Aangezien ik bijna nooit mijn eigen haren deed, wist ik niet wat ik op dat moment anders kon doen met mijn kroeshaar. Ik besloot ze daarom in te houden. Na twee dagen werd de pijn gelukkig wel minder. Dat was trouwens de laatste keer dat mijn nicht of iemand anders mijn haar mocht doen.

Big chop ervaring Valerie photo Valerie_Big_chop_zps26390d74.jpg

Hoeveel tijd besteed je dagelijks aan je Afro haar?

Dat hangt af van wat ik op dat moment heb. Toen mijn haar –na de big chop – begon te groeien, droeg ik vaak pruiken. Mijn haar zat op dat moment bijna altijd ingevlochten.

Ik kies vaak voor gemakkelijke stijlen waar ik vaak een dag of twee mee kan rondlopen. Na het dragen van mijn afro ben ik wel even bezig met de krullen uit elkaar te halen (detanglen). Dit verschilt tussen de 20 à 35 minuten.

Hoe vaak was je je kroeshaar? 

Hmm.. weet niet of ik hier antwoord op moet geven, haha. Ik was mijn haar, whenever I feel like it. Ik vind het fijn om alles tegelijk te doen. Mijn ritueel begint altijd met:

Big chop ervaring Valerie photo Natural_hair_Valerie_zpsbf389e52.jpg

Aztec Secret Indian healing clay

De laatste tijd ben ik helemaal weg van Ghassoul klei en de Aztec Secret Indian healing clay. Tijdens het wassen probeer ik mijn kroeshaar en hoofdhuid zo min mogelijk te strippen van vocht en natuurlijke olien. Anders wordt mijn haar super droog en krijg ik geen gedefinieerde krullen.

Hoe vaak ga je naar de kapper &wat laat je meestal doen?

Ik heb nog steeds niet een goede afro kapper gevonden. Wat dat betreft ben ik best een vervelend persoon wanneer het op mijn haar aankomt. Ik doe het liefst alles zelf.

Een tijdje terug bijvoorbeeld liet ik een dame mijn haar invlechten. Ik wilde 2 van die lange paardenstaarten. Wat was dat een hel zeg! Zij trok zo hard aan mijn haar dat ik vanaf dat moment dacht “dit is dus de reden waarom niemand aan mijn haar mag zitten, nooit meer!” Ik bedankte haar voor d’r tijd, maar zei dat ik toch liever mijn eigen haar wilde doen.

Wat doe je als je een ‘bad hair day’ hebt?

Als ik een bad hair day heb, draag ik mijn haar in een high bun.

Wie is jouw kroeshaar stijlicoon?

Ik ben gek op Solange Knowles!

Deze tips wil je ook lezen

haarproducten voor krullen kopen  4 Super tips voor krullen & kroeshaar die ik kreeg tijdens Natural Hair Academy Paris Deze Denman brush past bij jouw krullen


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

keshia

Monday 20th of October 2014

mooie dame!

MacBlogster

Wednesday 22nd of October 2014

Dat is ze zeker!

chucky1012

Wednesday 15th of October 2014

Wat fijn dat ze hier haar ervaringen deelt met de lezers en volgers van je blog! Interesant dat doordat we ouder worden ineens stoppen met het relaxen van het kapsel ;-) Ik hoop dat ze snel een goed kapsalon zal vinden die haar kapsel goed kan behandelen.....

MacBlogster

Saturday 18th of October 2014

Hoi Ike, dank je voor je reactie. Waarom ben jij gestopt met relaxen? Ken jij trouwens een goede kapper?

MacBlogster

Wednesday 15th of October 2014

Mijn big chop #2: Valerie Betorina http://t.co/ZvHrYsAq92

Macblogster (@MacBlogster)

Wednesday 15th of October 2014

Mijn big chop #2: Valerie Betorina http://t.co/ZvHrYsAq92

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.