Skip to Content

5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt

Als je hoog poreus haar hebt lijkt het bijna onmogelijk om te voorkomen dat je haar droog wordt. Droog haar = sneller haarverlies. Daarom deel ik deze 5 producten die essentieel zijn in de verzorging van hoog poreus haar.

Weet je niet waar je moet beginnen en heb je hulp nodig? Doe gratis mee met mijn Krullen & Kroeshaar Mini Workshop.

Op de onderstaande foto kun je het verschil zien tussen droog en gehydrateerd haar. In het onderstaande blog artikel leg ik uit hoe je hoog poreus haar het beste kunt hydrateren.

Droog haar

Als je hoog poreus haar hebt staan je haarschubben open. Je haarschubben zijn een beschermlaag en zijn van keratine gemaakt. Keratine is een proteïne oftewel een lichaamseigen eiwit.

Echter als je haarschubben openstaan heb je o.a. de volgende problemen:

 1. je haar blijft niet lang gehydrateerd
 2. en de de kern van je haarstreng (cortex) wordt niet meer beschermd.

Herken je dit probleem?

Hierdoor kun je snel last krijgen van:

 • pluizig haar
 • haar dat snel klit vanwege de openstaande schubben die aan elkaar blijven vastzitten (let op kroeshaar/type 4 haar klit van nature en is niet per sé beschadigd).
 • dof haar
 • krulverlies
 • verslechterde elasticiteit
 • zwak haar dat snel breekt
5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt
Op deze foto uit 2013 gemaakt in Londen tijdens Nottinhill Carnival, kun je duidelijk zien dat ik pluizig en droog haar heb. Ik had mijn haar getangt, maar het werd alweer snel pluizig. Door het blonderen en verven werd mijn haar hoog poreus waardoor mijn haarschubben openstonden en dus snel vocht uit de omgeving absorbeerde. Het gevolg = snel pluizig haar.

Oorzaak hoog poreus haar

Als je bijvoorbeeld je haar kamt of borstelt, komt er teveel haar los. Dit komt door de slechte elasticiteit en het feit dat je haar zwak is geworden. Dit kan veroorzaakt worden door:

 • genetische aanleg
 • het gebruik van extensions, hair weave of nepvlechten
 • een ruwe handdoek gebruiken om je haar mee droog te maken
 • het gebruik van haar relaxers of zelfs keratine treatments
 • overmatige blootstelling aan zonlicht (uv licht)
 • te vaak borstelen of kammen
 • het blonderen van je haar / (agressieve) haarverf gebruiken
 • te vaak een stijltang gebruiken (op de hoogste stand)
 • föhnen op de hoogste stand
 • te vaak je haar wassen met (agressieve) shampoos
 • haarverzorging gebruiken met schadelijke ingrediënten

Kun je hoog poreus haar herstellen?

Haar dat beschadigd is kun je niet meer terugbrengen naar de originele staat. Het enige dat je kunt doen is:

 1. het uitvoeren van tijdelijke reparaties
 2. of het afknippen en opnieuw beginnen

In dit blog artikel geef ik je 5 tips voor tijdelijke reparaties van beschadigd haar.

5 Producten die je nodig hebt bij het verzorgen van hoog poreus haar

1. Speciale shampoo

Het gebruik van shampoo is volgens Dr. Syed, research en master chemist, redelijk stressvol voor je haar. Zelfs als je een milde shampoo gebruikt.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan je haar zelfs beschadigd raken wanneer je het te vaak met shampoo wast. Vooral wanneer je geen milde shampoo gebruikt.

Zijn advies is dan ook om 1 keer maand je haar te wassen met een shampoo. De rest van de maand kun je hoog poreus haar het beste wassen met een speciale conditioner die reinigende eigenschappen heeft.

Populaire conditioners met reinigende eigenschappen die bedoeld zijn voor hoog poreus haar zijn:

2. Haarmasker

Heb je hoog poreus haar? Gebruik dan wekelijks een haarmasker. Een haarmasker is intensiever dan een normale conditioner. Dit komt doordat:

 • de concentratie van de ingrediënten hoger ligt
 • en de moleculen kleiner zijn zodat ze de cortex kunnen bereiken (de kern van je haar).

Een ander verschil is dat je een normale conditioner maximaal 3 minuten in je haar laat. Een haarmasker laat je over het algemeen 20 a 30 minuten in je haar.

Haarmaskers die je kunt gebruiken zijn:

LET OP | Afhankelijk van welk merk je gebruikt zijn er tegenwoordig ook haarmaskers die zich richten op het hydrateren en het versterken van je krullen. Indien er op de verpakking staat dat het je haar versterkt, bevat het meestal ook proteïnen.

Gebruik je trouw een proteïne treatment en ook nog eens haarproducten met proteïnen? Gebruik dan een haarmasker dat zich puur richt op het hydrateren van je haar. Hiermee creëer je een balans tussen moisture en proteïnen in je haar.

3. Proteïne treatment

Een proteïne treatment is een heavy duty conditioner gericht op het versterken van je haar. Het bevat micro en macro proteïnen die je haarschacht een aantal weken repareren.

Het werkt als het ware als een pleister voor een beschadigde haarschacht. Hierdoor hoef je sterke proteïne treatments niet meer dan 1 keer per maand te gebruiken.

Een populaire proteïne treatment die ik gebruik is:

LET OP | Om de juiste balans tussen moisture en proteïne in je haar te creëren, is het belangrijk om na een proteïne treatment altijd een moisturizing haarmasker of treatment te gebruiken.

Als je de ApHogee Two Step Protein treatment gebruikt, wordt je geadviseerd om daarna het volgende te gebruiken:

5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt
Aphogee 2 Step Protein Treatment

4. Reconstructor

Als je haar zeer beschadigd is en het erop lijkt dat het niet meer te redden is, kun je een hair reconstructor gebruiken.

Het bevat tevens proteïne, maar het is intensiever dan een proteïne treatment. Dit komt doordat een reconstructor meer zaken aanpakt dan een proteïne treatment doet. Om het in simpele termen te omschrijven:

een reconstructor plakt overal pleisters op waar pleisters op geplakt moeten worden, dus niet alleen op de haarschacht zoals een proteïne treatment doet. Kortom, een reconstructor maakt alle schade tijdelijk ongedaan.

Populaire reconstructors zijn:

5. Leave-in conditioner

Gebruik ALTIJD een leave-in conditioner! Het gebruik van een leave-in conditioner is een stap in je haarroutine die je ABSOLUUT NIET moet overslaan. Als je hoog poreus haar hebt gebruik je een leave-in conditioner met proteïnen.

Mijn favoriete leave-in conditioners zijn op dit moment:

Na het gebruik van een leave-in conditioner gebruik je de rest van je stylingsproducten.

5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt
Dit zijn haar crèmes die mijn dochter en ik gebruikten. Mijn dochter heeft een meer Europese krultextuur dan ik (zij is half Engels-half Surinaams), zie onderstaande Instagram foto. Maar ook zij heeft hoog poreus haar (=zeer dorstig haar) waardoor ze deze crèmes kan gebruiken zonder dat haar krullen te vettig worden.

Laat je niet misleiden door je krultype. Laat je o.a. leiden door het feit of je laag- of hoog poreus haar hebt en welke haarproducten hier bij passen.

Ik zeg dit omdat veel vrouwen met krullen helaas denken dat het belangrijker is om eerst te kijken naar hun krultype en vervolgens naar welk product bij hun krultype past.

Gebruikte bronnen: Dr. Ali Syed (Master Chemist), Dr. Susan Walker (natuurgeneeskundige arts, gecertificeerde tricholoog gespecialiseerd in haar en hoofdhuid), the Science of black hair, NaturallyCurly.com

Heb je dit al gezien?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shine Bright

Sunday 5th of February 2017

Hi ,fijne artikel ik heb namelijk droog haar en het zuig al mijn leave-ins op ,ik ben gebaat stevige oliën te gebruiken z.a castorolie maar die trekt veel stof enz aan .ik ga ook kijken naar de links die j erbij hebt geplaatst ?

MacBlogster

Monday 6th of February 2017

Succes!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.