Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt

Als je hoog poreus haar hebt lijkt het bijna onmogelijk om te voorkomen dat je haar droog wordt. Droog haar = sneller haarverlies. Daarom deel ik deze 5 producten die essentieel zijn in de verzorging van hoog poreus haar.

Update 28-05-2019

Mooie krullen dankzij Curl Challenge

Op de onderstaande foto kun je het verschil zien tussen droog en gehydrateerd haar. In het onderstaande blog artikel leg ik uit hoe je hoog poreus haar het beste kunt hydrateren.

Droog haar

Als je hoog poreus haar hebt staan je haarschubben open. Je haarschubben zijn een beschermlaag en zijn van keratine gemaakt. Keratine is een proteïne oftewel een lichaamseigen eiwit.

Echter als je haarschubben openstaan heb je o.a. de volgende problemen:

 1. je haar blijft niet lang gehydrateerd
 2. en de de kern van je haarstreng (cortex) wordt niet meer beschermd.

Herken je dit probleem?

Hierdoor kun je snel last krijgen van:

 • pluizig haar
 • haar dat snel klit vanwege de openstaande schubben die aan elkaar blijven vastzitten (let op kroeshaar/type 4 haar klit van nature en is niet per sé beschadigd).
 • dof haar
 • krulverlies
 • verslechterde elasticiteit
 • zwak haar dat snel breekt
5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt
Op deze foto uit 2013 gemaakt in Londen tijdens Nottinhill Carnival, kun je duidelijk zien dat ik pluizig en droog haar heb. Ik had mijn haar getangt, maar het werd alweer snel pluizig. Door het blonderen en verven werd mijn haar hoog poreus waardoor mijn haarschubben openstonden en dus snel vocht uit de omgeving absorbeerde. Het gevolg = snel pluizig haar.

Oorzaak hoog poreus haar

Als je bijvoorbeeld je haar kamt of borstelt, komt er teveel haar los. Dit komt door de slechte elasticiteit en het feit dat je haar zwak is geworden. Dit kan veroorzaakt worden door:

 • genetische aanleg
 • het gebruik van extensions, hair weave of nepvlechten
 • een ruwe handdoek gebruiken om je haar mee droog te maken
 • het gebruik van haar relaxers of zelfs keratine treatments
 • overmatige blootstelling aan zonlicht (uv licht)
 • te vaak borstelen of kammen
 • het blonderen van je haar / (agressieve) haarverf gebruiken
 • te vaak een stijltang gebruiken (op de hoogste stand)
 • föhnen op de hoogste stand
 • te vaak je haar wassen met (agressieve) shampoos
 • haarverzorging gebruiken met schadelijke ingrediënten
Anderen lazen ook
Dankzij deze Curly Hair Routine groeit mijn haar als kool

5 Producten die je nodig hebt bij het verzorgen van hoog poreus haar

Haar dat beschadigd is kun je niet meer terugbrengen naar de originele staat. Het enige dat je kunt doen is:

 1. het uitvoeren van tijdelijke reparaties
 2. of het afknippen en opnieuw beginnen

In dit blog artikel geef ik je 5 tips voor tijdelijke reparaties van beschadigd haar. Omdat het echter tijdelijks is, is het belangrijk dat je deze tips wekelijks of in elk geval om de week opvolgt. Tenzij anders vermeld.

1. Speciale shampoo

Het gebruik van shampoo is volgens Dr. Syed research en master chemist redelijk stressvol voor je haar. Zelfs als je een milde shampoo gebruikt. Zoals je boven hebt kunnen lezen kan je haar zelfs beschadigd raken als je het te vaak met shampoo wast, vooral als het geen milde shampoo betreft.

Zijn devies is dan ook om 1 keer maand je haar te wassen met een milde shampoo. De rest van de maand kun je hoog poreus haar het beste wassen met een conditioner die reinigende eigenschappen heeft.

Populaire reinigende conditioners voor hoog poreus haar zijn:

Deze foto stamt uit 2018. Zoals je kunt zien verf ik nog steeds mijn haar. Hierdoor is mijn haar nog steeds droog omdat ik hoog poreus haar heb. Door deze producten uit dit blog artikel regelmatig te gebruiken ziet mijn haar er niet meer zo pluizig uit als op de bovenstaande foto uit 2013. Zelfs niet als ik droog haar heb. Mijn krullen zijn mooier geworden omdat ik weet hoe ik mijn haar dien te verzorgen.

2. Haarmasker

Gebruik elke week een haarmasker als je hoog poreus haar hebt. Een haarmasker is gericht op het hydrateren van je haar. Met andere woorden het zorgt ervoor dat je haar voldoende ‘moisture’ krijgt.

Een haarmasker is intensiever dan een normale conditioner. Dit komt doordat:

 • de concentratie van de ingrediënten hoger ligt
 • en de moleculen kleiner zijn zodat ze de cortex kunnen bereiken (de kern van je haar)

Een ander verschil is dat je een normale conditioner maximaal 3 minuten in je haar laat. Een haarmasker laat je zeker 20 – 30 minuten in je haar.

Anderen lazen ook
Top producten uit Parijs: Activilong Acticurl Organic Aloe & Plant Glycerine

Mijn favoriete haarmaskers zijn op dit moment:

LET OP | Afhankelijk van welk merk je gebruikt zijn er tegenwoordig ook haarmaskers die zich richten op het hydrateren en het versterken van je krullen. Indien er op de verpakking staat dat het je haar versterkt, bevat het tevens proteïnen. Als je trouw een proteïne treatment gebruikt en ook nog eens haarproducten met proteïnen, gebruik dan een haarmasker dat zich puur richt op het hydrateren van je haar. Hiermee creëer je een balans tussen moisture en proteïnen in je haar.

3. Proteïne treatment

Een proteïne treatment is een heavy duty conditioner gericht op het versterken van je haar. Het bevat micro en macro proteïnen die je haarschacht een aantal weken repareren. Het werkt als het ware als een pleister voor een beschadigde haarschacht. Hierdoor hoef je sterke proteïne treatments niet meer dan 1 keer per maand te gebruiken.

Een populaire proteïne treatment die ik gebruik is:

5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt
Aphogee 2 Step Protein Treatment

LET OP | Om de juiste balans tussen moisture en proteïne in je haar te creëren, is het belangrijk om na een proteïne treatment altijd een moisturizing haarmasker of treatment te gebruiken. Als je de ApHogee Two Step Protein treatment gebruikt, wordt je geadviseerd om dit product naderhand te gebruiken:

4. Reconstructor

Als je haar zeer beschadigd is en het erop lijkt dat het niet meer te redden is, kun je een hair reconstructor gebruiken. Het bevat tevens proteïne, maar het is intensiever dan een proteïne treatment. Dit komt doordat een reconstructor meer zaken aanpakt dan een proteïne treatment doet. Om het in simpele termen te omschrijven:

een reconstructor plakt overal pleisters op waar pleisters op geplakt moeten worden, dus niet alleen op de haarschacht zoals een proteïne treatment doet. Kortom, een reconstructor maakt alle schade tijdelijk ongedaan. Gebruik een reconstructor niet vaker dan 1 keer per maand.

Populaire reconstructors zijn:

5. Leave-in conditioner

Gebruik ALTIJD een leave-in conditioner! Het gebruik van een leave-in conditioner is een stap in je haarroutine die je ABSOLUUT NIET moet overslaan. Als je hoog poreus haar hebt gebruik je een leave-in conditioner met proteïnen.

Mijn favoriete leave-in conditioners zijn op dit moment:

Na het gebruik van een leave-in conditioner gebruik je de rest van je stylingsproducten.

5 Producten die een musthave zijn als je hoog poreus haar hebt
Dit zijn haar crèmes die mijn dochter en ik gebruikten. Mijn dochter heeft een meer Europese krultextuur dan ik (zij is half Engels-half Surinaams), zie onderstaande Instagram foto. Maar ook zij heeft hoog poreus haar (=zeer dorstig haar) waardoor ze deze crèmes kan gebruiken zonder dat haar krullen te vettig worden.

Laat je niet misleiden door je krultype. Laat je o.a. leiden door het feit of je laag- of hoog poreus haar hebt en welke haarproducten hier bij passen. Ik zeg dit omdat veel vrouwen met krullen helaas denken dat het belangrijker is om eerst te kijken naar hun krultype en vervolgens naar welk product bij hun krultype past.

Gebruikte bronnen: Dr. Ali Syed (Master Chemist), Dr. Susan Walker (natuurgeneeskundige arts, gecertificeerde tricholoog gespecialiseerd in haar en hoofdhuid), the Science of black hair, NaturallyCurly.com

Lees ook

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Shine Bright says

  Hi ,fijne artikel ik heb namelijk droog haar en het zuig al mijn leave-ins op ,ik ben gebaat stevige oliën te gebruiken z.a castorolie maar die trekt veel stof enz aan .ik ga ook kijken naar de links die j erbij hebt geplaatst ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar