Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Op deze manieren kun je testen of je poreus haar hebt

Heb je droog haar? Of heb je juist last van pluizig haar? Het loont in dat geval om uit te zoeken hoe poreus jouw haar is. Waarschijnlijk vraag je je af: “waarom is het belangrijk om te weten of ik poreus haar heb?” In dit blog artikel leg ik je uit waarom je dit moet weten.
Aangepast 18-11-2019

Na het lezen van dit blog artikel heb je antwoord op de volgende vragen:

 • heb ik laag of hoog poreus haar?
 • hoe verzorg ik laag poreus haar?
 • welke haarproducten voor laag poreus heb ik nodig?
 • hoe verzorg ik hoog poreus haar?
 • welke haarproducten voor hoog poreus haar heb ik nodig?
Mooie krullen dankzij Curl Challenge

Heb je extra hulp nodig? Of snap je na het lezen van dit blog artikel nog steeds niet waar je op moet letten? Doe dan mee met mijn gratis Curl Challenge. Wanneer je meedoet help ik je stapsgewijs naar de verzorging van je krullend haar te kijken.

Waardoor krijg je droog haar?

Als je last hebt van (extreem) droog haar, is het goed om te onderzoeken waardoor dit komt. Waarschijnlijk weet je al dat je droog haar krijgt wanneer je vaak haarverf, een föhn of stijltang gebruikt. Wist je dat je ook droog haar kunt krijgen door:

 • het gebruik van haarverzorging met agressieve ingrediënten
 • het te vaak wassen met shampoo kan droog haar veroorzaken. Dit is niet goed voor je haar want droog haar breekt snel.

Wil je toch graag haarverf gebruiken? Lees dan dit review over het gebruik van haarverf die vriendelijk is voor je krullen.

Kun je niet zonder een stijltang? Dan adviseer ik je om dit blog artikel te lezen over de voordelen van een stoom stijltang.

Poreus haar photo Gezond_vs_poreus_haar_zpsppecmuhu.jpg
Poreus haar vs gezond haar: op deze foto zie je hoe je haarschubben eruit zien als je haar hoog poreus is doordat het is beschadigd

Hoe poreus is mijn haar?

Om droog haar succesvol te bestrijden is het belangrijk dat je achterhaalt hoe poreus jouw haar is. Dit houdt in dat je onderzoekt hoe dorstig jouw haar is. In dit blog artikel kun je lezen hoe je dit doet. Ook lees je hoe je hoog en laag poreus haar het beste kunt verzorgen.

 • Hoog poreus: zeer dorstig.
 • Gemiddeld poreus: juiste balans
 • Laag poreus: nauwelijks dorstig
gezonde en lange krullen krijg je door deze tips toe te passen

Als je weet hoe poreus jouw haar is kun je de juiste haarproducten kopen en je haar goed voorbereiden als je bijvoorbeeld haarverf wilt gebruiken of je haar gaat tangen.

Hoog poreus haar

Heb je hoog poreus haar? Dan reageert jouw haar bijvoorbeeld sneller op een verfbehandeling of haar relaxer. Dit komt omdat je haarschubben open staan. Let dus op als je je haar thuis verft. Je haarkleur kan in dat geval sneller verkeerd uitvallen.

Mooie krullen maken

Hoe verzorg je hoog poreus haar?

Als je hoog poreus haar hebt worden vocht en haarproducten snel opgenomen door je haar. Dit lijkt een pluspunt, maar dat is het niet. Omdat je haar beschadigd is, blijven je haarschubben openstaan. Hierdoor is je haar niet in staat om lang gehydrateerd te blijven. Het gevolg: je krijgt snel weer droog haar.

Anderen lazen ook
Trevor Sorbie 'Beautiful Blonde Intensive Treatment'

Deze 5 producten heeft hoog poreus haar nodig

Hoog poreus haar heeft over het algemeen vaker behoefte aan proteïne. Dit komt door beschadigingen in het haar. Lees 5 Producten die nodig hebt om hoog poreus haar te verzorgen

Overigens, in een aantal gevallen kan het voorkomen dat jouw haar meer behoefte heeft aan moisture. Het heeft dan minder behoefte aan proteïne.

Tip: krullen haarproducten kopen met proteïne

Hieronder vind je producten die over het algemeen geschikt zijn voor hoog poreus haar. Wil je eerst product reviews lezen? Ga dan naar “dit vind je ook interessant”. Dit vind je in onderaan dit blog artikel.

Op deze manier kun je testen hoe poreus jouw haar is

Laag poreus haar

Als je laag poreus haar hebt staan je haarschubben juist dicht op elkaar. Hierdoor kunnen haarproducten nauwelijks je haarschacht binnen dringen. Dit zorgt ervoor dat je droog haar krijgt.

Wanneer je laag poreus haar hebt, is de kans groot dat haarproducten bovenop je haar blijven liggen. In zulke gevallen heb je last van droog haar dat toch zwaar of vettig aanvoelt. Uiteraard is dit afhankelijk van de haarproducten die je gebruikt.

Curl Challenge: Mooie krullen in 5 dagen

Hoe verzorg je laag poreus haar?

Als je laag poreus haar hebt, kun je het beste lichte haarproducten gebruiken. Gebruik dus bijvoorbeeld geen zware haarboters of dikke oliën.

 1. Gebruik meer haarproducten zonder of met zo min mogelijk proteïnen zoals bijvoorbeeld:
  As I am Leave-in (CG friendly)
  Novex Mystic Black CG friendly)
  Shea Moisture Protein free (CG friendly)
  Mixed Chicks
  Kinky Curly (CG friendly)


  Vaak heeft laag poreus haar behoefte aan producten die zich richten op het toevoegen van ‘moisture.’ Daarom gebruiken vrouwen met laag poreus haar over het algemeen haarproducten met zo min mogelijk proteïnen. Is dit in jouw geval anders? Dat is mogelijk, gebruik dan haarproducten met proteïne.

 2. Was je haar met een shampoo en niet met een conditioner.

  Tenzij het een speciale reinigende conditioner is, adviseer ik je om je haar niet met een conditioner te wassen. Gebruik een goed reinigende shampoo. Hiermee verwijder je buildup (resten van haarproducten, haartalg en zweet). Teveel buildup kan voor hoofdhuid irritaties zorgen en in een aantal gevallen zelfs haaruitval.

  Zie hier voorbeelden van (milde) shampoo’s die je kunt gebruiken

 3. Gebruik altijd een deep conditioning na het wassen van je haar

  Na het reinigen van je haar is het belangrijk dat je je haar goed hydrateert. Dit doe je o.a. door gebruik van een hydraterende deep conditioning treatment. Gebruik er 1 die gericht is op het op peil brengen van de vochtbalans van je haar.

 4. Gebruik zoveel mogelijk warmte.

  Maak je haarproducten warm (dus ook je shampoo) en gebruik hitte door bijvoorbeeld een heat cap of droogkap te gebruiken als je haarmasker of deep conditioning toepast. Dit zorgt ervoor dat de producten gemakkelijker opgenomen kunnen worden door je haar.

  De beste investering is een hair steamer. Waarom?
  Het is de beste manier om laag poreus voor langere tijd te hydrateren. Klik en bekijk hier de verschillen tussen een droogkap en een haarstomer.

 5. Gebruik niet te veel stylings producten.

  Als je dit doet krijg je alleen maar last van build up en creëer je een dikke laag om je haar heen. Door deze laag wordt het nog moeilijker om je haar te hydrateren.

 6. Pas de maximum hydration method toe.

  Veel mensen met laag poreus haar zijn gebaat bij de maximum hydration method. Klik op de link voor meer informatie.

Anderen lazen ook
Unboxing: 1e Black Hair Box!

Tip: krullen haarproducten kopen zonder proteïne

Regel nummer 1: gebruik altijd een leave-in conditioner! Goede proteïne vrije leave-in conditioners zijn:

Poreus haar: hoe kun je dit testen?

Om er achter te komen hoe poreus jouw haar is kun je een simpele test uitvoeren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een glas water en een schone haarstreng wat geen haarverzorging bevat. Dit betekent een haarstreng enkel gewassen met shampoo. Gebruik dus geen conditioner. Dit kun je na de test doen.

 1. Leg de schone haarstreng in het glas water en kijk wat er gebeurt.
 2. Als je haar binnen 5 minuten naar de bodem zakt, heb je poreus haar. Dit komt doordat je haar net als een spons zo snel mogelijk al het vocht opslurpt. Hierdoor wordt het zwaar en zakt vervolgens naar de bodem van het glas.

Als het niet lukt

Als je op basis van de bovenstaande test niet goed kunt beoordelen hoe poreus je haar is, kun je tevens naar het volgende kijken:

Hoe snel wordt jouw haar droog als het nat is? 

Stel dat je voor dat je je haar hebt nat gemaakt en geen haarproducten in je haar doet, hoe lang duurt het voordat het droog is?

 • maximaal 2 uur = hoog poreus haar
 • maximaal 5 a 6 uur = normaal poreus haar
 • meer dan 6 uur = laag poreus haar

Als je het nog steeds niet weet

Als je het nog steeds niet weet, kijk dan hoe lang het duurt voordat je haar droog aanvoelt als je alleen een leave-in conditioner in je haar doet. Ik heb bijvoorbeeld poreus haar en als ik alleen een leave-conditioner gebruik, voelt mijn haar aan het einde van de middag alweer droog aan.

Curl Challenge: Mooie krullen in 5 dagen

Als je laag poreus haar hebt, blijft het product meestal boven op je haar zitten. Het voelt dan vettig aan, maar is dan toch droog. Herken je 1 van deze 2 situaties?

Zo niet: pak een haarstreng tussen duim en wijsvingers en trek je haarstreng door je vingers. Wat voel je als je dit doet:

 1. een ruwe oppervlakte? Ja, dan heb je waarschijnlijk poreus haar. Je voelt je haarschubben die niet helemaal dicht staan.
 2. een gladde oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk laag poreus haar.

Let op dit zijn indicaties. Twijfel je nog steeds, kijk dan naar de bovengenoemde eigenschappen van hoog en laag poreus haar. Wat je herkent zal hoogstwaarschijnlijk van toepassing zijn.

Lees ook

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Vanessa says

  Ik wil mijn haar co-only gaan wassen. Maar hoe was ik dan de oliën eruit, als ik een hot oil treatment doe? Groetjes xx

 2. sherida says

  Ik heb de haartest gedaan en ik heb producten nodig waar geen proteïne in zit. Ik heb al wel op jouw site gekeken welke producten ik dan zou kunnen gebruiken, maar welke zou je mij aanraden?

 3. Sherida says

  Nog een vraagje, als ik het haar een vitamine behandeling wil geven…welk merk raad je aan voor niet poreus haar en hoe vaak moet ik dit doen?

 4. Rahwa says

  En hoe weet ik of ik proteïne of moisture nodig heb? Uit de haartest blijkt dat ik low porosity hair heb. Mijn haar blijft gewoon de hele nacht in het water drijven. En hoe ga je om met low porosity hair? En ik vind ook dat mijn haar er droog en dof uitziet. Dit ondanks het haar vettig aanvoelt en gehydrateert is met de LOC methode. Mogelijk doe ik iets niet goed in mijn algehele haarmethode en foute producten. Alvast bedankt! Groetjes Rahwa

  en lage elastciteit (20%

  • MacBlogster says

   Hoi Rahwa, naar aanleiding van jouw vraag heb ik het blog artikel aangepast. Het antwoord kun je nu terug vinden in de bovenstaande tekst, inclusief suggesties. Succes!

   • Rahwa says

    Hoi Angela. Ik gebruik al twee weken producten gebaseeerd op mijn haareigenschappen, laag poreus en lage elasticiteit. Wat mij opvalt is dat mijn haar er droog uitziet. Dit ondanks de loc methode. Het haar voelt ook vettig maar ziet er alleshevale vettig en gevoed uit. Vroeger toen ik nog relaxte gebruikte ik een hairspray van ors, olive oil. Inmiddels weet ik.dat de spray niet geschikt is voor mijn haar gezien de ingrediënten. Heb jij een tip? Of alternatief? Alvast bedankt.

    • MacBlogster says

     Hoi Rahwa,

     Wat voor krultype heb je?
     En welke producten gebruik je op dit moment? Graag de volledige naam noteren.
     Kun je ook aangeven hoe je haar de afgelopen 2 weken aanvoelt?

     Als je laag poreus haar hebt, is de LOC methode niet per sé de juiste methode om te gebruiken. Heb je naar de Maximum hydration method gekeken?

     Ik hoor graag van je.

     groet,
     Angela

 5. AlisonLouise says

  Hi,
  Ik heb een vraagje. MIjn haar lijkt een dubbelleven te leiden als het draait om de poreusiteit. Ik heb al een paar keer die haar test gedaan in het glas, HIj zinkt dan geen enkele centimeter naar beneden (en hij raakt de randen van het glas niet). Mijn haar stoot sws de eerste minuut ofs in de douche water af. Maaarr mijn haar droogt heel snel en het is niet vettig. Ik heb 3a krullen, nou ja een mengvorm, je kent het wel. (2c, 3a, 3b). Voor misschien wat meer duidelijkheid. MIjn haar is bijna exact hetzelfde als die schotse princess in brave, behalve dat het niet rood is maar donker blond. Daarnaast houden mijn krullen echt erg weinig definitie en ik gebruik al een gel. Ik weet het echt niet meer. Ik krijg steeds lekker gemende signalen van mijn haar. Weet iemand misschien raad?

 6. Irene says

  Hoi Angela,

  Ik heb haartype 2b / 2c maar maak nu nog gebruik van ‘verkeerde’ haarproducten. Ik wil me haar graag meer laten krullen en beter voeden en heb hierover al veel informatie gelezen. Ik heb de test gedaan om te kijken hoe poreus mijn haar is zodat ik goede producten kan vinden die het beste passen bij mijn haar. Hier kom ik echter niet uit. Als ik de test doe en mijn haar in water leg blijft het drijven. Ik heb dit getest met haar dat 3 dagen niet gewassen is en met haar wat gewassen is (maar op dat moment nog geen shampoo of conditonor gebruikt). In beide gevallen blijft mijn haar drijven: oftewel laag poreus haar. Mijn haar droogt daarentegen wel weer erg snel (vandaag getest en duurde 2,5 uur en toen was het echt bijna droog) en dat zou dan juist weer wijzen op hoog poreus haar. Kun jij mij meer duidelijkheid geven? Omdat ik maar blijf twijfelen welke haarproducten nu goed bij me passen stel ik het aankopen van goede producten uit. Hopelijk kun jij me advies geven wat te doen.

  • MacBlogster says

   Hoi Irene, het is belangrijk dat je de instructies exact opvolgt. Bij de test staat de volgende instructie: gebruik “een schone haarstreng wat geen haarverzorging bevat. Dit betekent een haarstreng enkel gewassen met shampoo.”
   Als je het alleen met water wast, heb je kans dat de haarproducten niet goed uit je haar gewassen zijn en je haar dus geen water opneemt (mocht het daadwerkelijk poreus zijn).

   Als je haar snel droogt, zou ik denken dat je inderdaad hoog poreus haar hebt, maar dit kun je voor de zekerheid nog even checken door de watertest correct uit te voeren en het volgende uit te proberen:

   1. Kijken hoe lang het duurt voordat je haar droog aanvoelt als je bijv alleen een leave-in conditioner in je haar hebt gedaan.
   Ik heb bijvoorbeeld poreus haar en als ik alleen een leave-conditioner in mijn haar doe, voelt het aan het einde van de middag of dag alweer droog aan.
   Als je laag poreus haar hebt, blijft het product meestal gewoon boven op je haar zitten. Het voelt dan vettig aan, maar is dan toch droog. Herken je 1 van deze 2 situaties?

   2. Zo niet: pak een haarstreng tussen je duim en wijsvingers en voel de haarstructuur door de haarstreng door je vingers heen te trekken. Voel je:
   1. een ruwere oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk poreus haar en voel je de haarschubben die niet helemaal dichtstaan.
   2. een gladde oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk laag poreus haar.

   Ik hoop dat dit je meer duidelijkheid geeft. Laat je mij weten of je hierna meer weet?
   Veel succes!

 7. Ellis says

  Misschien een rare vraag, maar ik heb laag poreus stijl, europees haar. Kan ik ook de producten die je hier boven vermeld, gebruiken? Thanks!

  • MacBlogster says

   Hoi ELlis, je kunt zeker ook de producten gebruiken. De meeste tips die je op mijn blog kunt vinden zijn ook van toepassing op jouw haar als je droog haar hebt. Het is een kwestie van uitproberen en kijken waar jouw haar behoefte aan heeft. Het kan zijn dat jouw haar bijvoorbeeld gebaat is bij een lichte leave-in conditioner of een serum. Wat je het beste kunt gebruiken hangt ook af van hoe dun of dik de textuur van je haar is. Hun dunner jouw haar, hoe lichter de haarproducten.

 8. Priscilla says

  Hey!

  Ik vroeg me af of jou juist wel of geen leave inn producten met proteïne moet gebruiken als je hoog poreus haar hebt?

 9. Alexandra says

  Hi! Bedankt voor deze post! Ik heb wel een vraag, ik zou namelijk niet weten of ik poreus haar heb. Bij de test met het glas water en de tijd dat het droogt komt eruit dat ik laag poreus haar heb, terwijl mijn haar droog is en helemaal niet snel vet is (ik was het maar 1 keer in de maand!). Ik heb best wel dik haar en vroeger ging het ook heel snel pluizen, dat is nu wel wat minder (ook sinds ik het minder was). Mijn kapper zegt juist dat ik moisturizing dingen nodig heb en eiwitten moet vermijden, maar bij laag poreus haar is dat dus niet het geval… heb jij enig idee wat mijn haar is? Haha!

  • Macblogster says

   Hoi Alexandra, als je laag poreus haar hebt kun je ook droog haar hebben. Je hoeft niet per se vettig haar te hebben (waarschijnlijk gebruik je geen zware haarproducten).
   Heb je tevens gevoeld hoe de textuur van je haar aan voelt? Wat is daar uit naar voren gekomen?
   Waarom twijfel je aan het advies van je kapper? Volgens mij heeft jouw kapper je geen foutief advies gegeven als je laag poreus haar hebt.
   Ook als je laag poreus haar hebt, heeft je haar eiwitten (proteïnen) nodig, echter veeeeeeeel minder dan dat het moisture nodig heeft.
   Als je laag poreus haar hebt, is de ‘proteïne level van je haar’ gewoon in tact. Laag poreus haar heeft dus meer behoefte aan moisture.
   Als je dus producten gebruikt die zich richten op het toevoegen van moisture, ontstaat er een goede balans tussen proteïne en moisture in je haar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar