Skip to Content

Op deze manieren kun je testen of je poreus haar hebt

Heb je droog haar? Of heb je juist last van pluizig haar? Het loont in dat geval om uit te zoeken hoe poreus jouw haar is. Waarschijnlijk vraag je je af: “waarom is het belangrijk om te weten of ik poreus haar heb?” In dit blog artikel leg ik je uit waarom je dit moet weten.

Na het lezen van dit blog artikel heb je antwoord op de volgende vragen:

 • heb ik laag of hoog poreus haar?
 • hoe verzorg ik laag poreus haar?
 • welke haarproducten voor laag poreus heb ik nodig?
 • hoe verzorg ik hoog poreus haar?
 • welke haarproducten voor hoog poreus haar heb ik nodig?

Help, ik heb krullen hulp nodig!

Vind je dit te veel informatie en duizelt het? Weet je niet waar je moet beginnen en heb je hulp nodig? Geen nood. Doe gratis mee met mijn Curl Challenge. Dit is een Krullen & Kroeshaar video workshop van 3 dagen waarin je tips krijgt.


Waardoor krijg je droog haar?

Als je last hebt van (extreem) droog haar, is het goed om te onderzoeken waardoor dit komt.

Waarschijnlijk weet dit je al, maar voor de zekerheid herhaal ik het opnieuw: je krijgt droog haar wanneer je vaak haarverf, een föhn of stijltang gebruikt.

Wist je dat je ook droog haar kunt krijgen door:

 • het gebruik van haarverzorging met agressieve ingrediënten
 • en het te vaak wassen met shampoo.

Dit kan droog haar veroorzaken en dat is wat je juist wilt voorkomen, want droog haar breekt erg snel.

Wil je toch heel graag haarverf gebruiken? Lees dan dit review over het gebruik van haarverf die vriendelijk is voor je krullen.

Wil je graag een fohn gebruiken die geschikt is voor jouw krullend haar? Lees hier mijn blog over de 5 beste fohns voor krullen & kroeshaar.

Gezond haar vs beschadigd haar
Poreus haar vs gezond haar: op deze foto zie je hoe je haarschubben eruit zien als je haar hoog poreus is doordat het is beschadigd

Hoe poreus is mijn haar?

Om droog haar succesvol te bestrijden is het belangrijk dat je achterhaalt hoe poreus jouw haar is. Dit houdt in dat je onderzoekt hoe dorstig jouw haar is.

In dit blog artikel kun je lezen hoe je dit doet. Ook lees je hoe je hoog en laag poreus haar het beste kunt verzorgen.

 • Hoog poreus: zeer dorstig.
 • Gemiddeld poreus: juiste balans
 • Laag poreus: nauwelijks dorstig

Als je weet hoe poreus jouw haar is, kun je de juiste haarproducten kopen en je haar goed voorbereiden op het gebruik van bijvoorbeeld haarverf of een stijltang.

Op deze manieren kun je testen of je poreus haar hebt

Hoog poreus haar

Heb je hoog poreus haar? Dan reageert jouw haar bijvoorbeeld sneller op een verfbehandeling of haar relaxer. Dit komt omdat je haarschubben open staan. 

Let dus op als je je haar thuis verft! Je haarkleur kan namelijk sneller verkeerd uitpakken. Helaas heb ik dit ook meegemaakt.

Mooie krullen maken

Hoe verzorg je hoog poreus haar?

Als je hoog poreus haar hebt worden vocht en haarproducten snel opgenomen door je haar. Dit lijkt een pluspunt, maar dat is het niet.

Je haarschubben staan namelijk continu open. Hierdoor is je haar niet in staat lang gehydrateerd te blijven. Het gevolg: je haar wordt snel droog.

Welke haarproducten heeft hoog poreus haar nodig?

Hoog poreus haar heeft over het algemeen vaker behoefte aan proteïne. Lees 5 Producten die nodig hebt om hoog poreus haar te verzorgen.

Overigens, in een aantal gevallen kan het voorkomen dat jouw haar meer behoefte heeft aan moisture. Het heeft dan minder behoefte aan proteïne.

Krullen haarproducten kopen met proteïne

Hieronder vind je producten die over het algemeen geschikt zijn voor hoog poreus haar. Ze zijn allen CG vriendelijk.

Wil je eerst product reviews lezen? Bekijk de linkjes onderaan dit blog artikel. Daar vind je mijn reviews.

Lees mijn review: Ik viel achterover door dit resultaat van de Curl Blueberry Bliss leave-in conditioner.

Op deze manier kun je testen hoe poreus jouw haar is

Laag poreus haar

Als je laag poreus haar hebt staan je haarschubben juist dicht op elkaar. Hierdoor kunnen haarproducten nauwelijks je haarschacht binnen dringen. Dit zorgt ervoor dat je droog haar krijgt.

Wanneer je laag poreus haar hebt, is de kans groot dat haarproducten bovenop je haar blijven liggen.

In zulke gevallen heb je last van droog haar dat toch zwaar of vettig aanvoelt. Uiteraard is dit afhankelijk van de haarproducten die je gebruikt.

Hoe verzorg je laag poreus haar?

 1. Als je laag poreus haar hebt, kun je het beste lichte haarproducten gebruiken. Gebruik dus bijvoorbeeld geen al te zware haarboters of dikke oliën.

2) Was je haar met een shampoo en niet met een conditioner. Tenzij het een speciale reinigende conditioner is, adviseer ik je om je haar niet met een conditioner te wassen.

3) Gebruik een goed reinigende shampoo. Hiermee verwijder je buildup (resten van haarproducten, haartalg en zweet). Teveel buildup kan voor hoofdhuid irritaties zorgen en in een aantal gevallen zelfs haaruitval.

Zie hier voorbeelden van (milde) shampoo’s die je kunt gebruiken.

4) Gebruik altijd een deep conditioning na het wassen van je haar. Na het reinigen van je haar is het belangrijk dat je je haar goed hydrateert. Dit doe je o.a. door gebruik van een hydraterende deep conditioning treatment.

5) Gebruik niet te veel stylings producten. Als je dit doet krijg je alleen maar last van build up en creëer je een dikke laag om je haar heen. Door deze laag wordt het nog moeilijker om je haar te hydrateren.

6) Gebruik zoveel mogelijk warmte. Maak je haarproducten warm (dus ook je shampoo) en gebruik hitte door bijvoorbeeld een heat cap of droogkap te gebruiken.

Dit zorgt ervoor dat de producten gemakkelijker opgenomen kunnen worden door je haar. De beste investering is een hair steamer.

Waarom? Het is de beste manier om laag poreus voor langere tijd te hydrateren. Bekijk hier de verschillen tussen een droogkap en een haarstomer.

Welke haarproducten heeft laag poreus haar nodig?

Gebruik meer haarproducten zonder (of met zo min mogelijk) proteïnen. Voorbeelden van CG friendly merken zonder proteinen zijn:

Vaak heeft laag poreus haar behoefte aan producten die zich richten op het toevoegen van ‘moisture.’ Daarom gebruiken vrouwen met laag poreus haar over het algemeen haarproducten met zo min mogelijk proteïnen.

Is dit in jouw geval anders? Dat is mogelijk, gebruik dan haarproducten waar ook proteïnen aan toegevoegd zijn.

Poreus haar: hoe kun je dit testen?

Om er achter te komen hoe poreus jouw haar is kun je o.a. een simpele test uitvoeren. Let op: deze test is niet 100% betrouwbaar.

Om deze test te kunnen doen hebt je een glas water en een droge en schone haarstreng nodig waar geen haarverzorging op zit.

 1. Leg de schone haarstreng in het glas water en kijk wat er gebeurt.
 2. Als je haar binnen 5 minuten naar de bodem zakt, heb je poreus haar. Dit komt doordat je haar net als een spons zo snel mogelijk al het vocht opslurpt. Hierdoor wordt het zwaar en zakt vervolgens naar de bodem van het glas.

Heb je dit al gezien?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eva

Wednesday 22nd of April 2020

Ha Angela!

Ik ben fan van je blog en probeer met behulp van alle info al een tijd mijn, vind ik zelf, enigszins onhandelbare krullen te temmen. Ik kom er alleen maar niet achter of ik laag of hoog poreus haar heb (ik heb echt eindeloos alles gelezen over porositeit)... Ik heb Europese blonde pijpenkrullen (haartype 3) die ongelofelijk snel droog en breekbaar worden. Ik heb enorm veel gespleten punten en ze breken al af als je ernaar kijkt. In de regen wordt mijn haar pluizig (ik lijk dan op een jaren '80-poedel), maar ik kan niet goed beoordelen of het water nou op mijn haar blijft liggen of dat het snel nat wordt. Het duurt vaak uren voordat mijn haar droog is (dan zit er een lichte moisturizing leave-in-conditioner (zoals mixed chicks) in, ik gok wel 6 uur, soms sneller, soms langzamer), maar van het wassen van mijn haar met shampoo wordt het extreem pluizig en droog (niet van een co-wash). Dit is met de Sulfaten-Free Creamy Shampoo van Yari Naturals (volgens mij zitten hier alsnog sulfaten in...). Dus liever gebruik ik helemaal geen shampoo of dus wel een co-wash (ik ga nu de Moisturizing Co-Wash Shampoo van Curlessence by KeraCare bestellen). Bovenop mijn haar en aan de haarwortels, lijkt mijn haar helemaal niet goed nat te worden en krijg ik het nauwelijks gehydrateerd (het blijft pluizig). Ook vinden mijn krullen het gekamd worden met een Denhamborstel (ook al kam ik ze van mijn hoofd af) niet leuk, hier worden ze ook weer pluizig door. Ik had laatst mijn haar niet gewassen of geco-washt, maar gedetangled met crèmevoeding van de Kruidvat, daarna leave-in erin gedaan van Novex en toen werd het enorm pluizig en was het erg snel droog. Dus toen heb ik Curl Enhancing Smoothie van Shea Moisture erin gedaan en bleven mijn krullen een paar dagen vrij mooi in toom. MAAR mijn haar was wel super vettig. Meestal was ik mijn haar dus niet, gebruik ik die crèmevoeding om te detanglen en doe ik er een leave-in-conditioner van Mixed Chicks of Novex in. Dan wordt het wel oke, maar het blijft heel erg kort gehydrateerd, het wordt na 1 à 2 dagen alweer droog en pluizig. Bij de haartest blijft mijn (schone) haar drijven, maar ja, haren bevatten wel natuurlijke oliën. Heel verhaal, maar ik kom er maar niet uit! Heb ik hoog of laag poreus haar? Ik krijg veel gemengde signalen. Groetjes!

Macblogster

Thursday 23rd of April 2020

Hoi Eva,

Super leuk dat je een reactie achterlaat. Dank je. Fijn dat je wat aan de informatie hebt. Ik heb er veel tijd en aandacht aan besteed, dus je reactie doet mij goed. Je bent niet de 1e die dit vraagt, daarom heb ik een uitgebreide Curl Training gecreëerd waarin ik o.a. 7 video's besteed aan jouw vraag. Hierna weten alle deelnemers of ze laag of hoog poreus haar hebben en wat voor producten ze wel/niet beter niet kunnen gebruiken.

Het vervelende is dat je zoveel producten kunt kopen als je wilt, maar wanneer je niet weet wat je koopt en waarom je het koopt, dan kun je lang blijven zoeken. Heb je behoefte aan mijn hulp? Kijk dan op deze pagina: https://macblogster.nl/krullen-consult/

groetjes, Angela a.k.a. Macblogster

Alexandra

Saturday 25th of May 2019

Hi! Bedankt voor deze post! Ik heb wel een vraag, ik zou namelijk niet weten of ik poreus haar heb. Bij de test met het glas water en de tijd dat het droogt komt eruit dat ik laag poreus haar heb, terwijl mijn haar droog is en helemaal niet snel vet is (ik was het maar 1 keer in de maand!). Ik heb best wel dik haar en vroeger ging het ook heel snel pluizen, dat is nu wel wat minder (ook sinds ik het minder was). Mijn kapper zegt juist dat ik moisturizing dingen nodig heb en eiwitten moet vermijden, maar bij laag poreus haar is dat dus niet het geval... heb jij enig idee wat mijn haar is? Haha!

Macblogster

Sunday 26th of May 2019

Hoi Alexandra, als je laag poreus haar hebt kun je ook droog haar hebben. Je hoeft niet per se vettig haar te hebben (waarschijnlijk gebruik je geen zware haarproducten). Heb je tevens gevoeld hoe de textuur van je haar aan voelt? Wat is daar uit naar voren gekomen? Waarom twijfel je aan het advies van je kapper? Volgens mij heeft jouw kapper je geen foutief advies gegeven als je laag poreus haar hebt. Ook als je laag poreus haar hebt, heeft je haar eiwitten (proteïnen) nodig, echter veeeeeeeel minder dan dat het moisture nodig heeft. Als je laag poreus haar hebt, is de 'proteïne level van je haar' gewoon in tact. Laag poreus haar heeft dus meer behoefte aan moisture. Als je dus producten gebruikt die zich richten op het toevoegen van moisture, ontstaat er een goede balans tussen proteïne en moisture in je haar.

Priscilla

Monday 17th of December 2018

Hey!

Ik vroeg me af of jou juist wel of geen leave inn producten met proteïne moet gebruiken als je hoog poreus haar hebt?

MacBlogster

Tuesday 18th of December 2018

Hoi Priscilla, het antwoord op je vraag kun je letterlijk hier terug vinden: https://macblogster.nl/haarproducten-kopen-krullen-verzorgen/

Ellis

Saturday 13th of October 2018

Misschien een rare vraag, maar ik heb laag poreus stijl, europees haar. Kan ik ook de producten die je hier boven vermeld, gebruiken? Thanks!

MacBlogster

Sunday 14th of October 2018

Hoi ELlis, je kunt zeker ook de producten gebruiken. De meeste tips die je op mijn blog kunt vinden zijn ook van toepassing op jouw haar als je droog haar hebt. Het is een kwestie van uitproberen en kijken waar jouw haar behoefte aan heeft. Het kan zijn dat jouw haar bijvoorbeeld gebaat is bij een lichte leave-in conditioner of een serum. Wat je het beste kunt gebruiken hangt ook af van hoe dun of dik de textuur van je haar is. Hun dunner jouw haar, hoe lichter de haarproducten.

Irene

Tuesday 14th of August 2018

Hoi Angela,

Ik heb haartype 2b / 2c maar maak nu nog gebruik van 'verkeerde' haarproducten. Ik wil me haar graag meer laten krullen en beter voeden en heb hierover al veel informatie gelezen. Ik heb de test gedaan om te kijken hoe poreus mijn haar is zodat ik goede producten kan vinden die het beste passen bij mijn haar. Hier kom ik echter niet uit. Als ik de test doe en mijn haar in water leg blijft het drijven. Ik heb dit getest met haar dat 3 dagen niet gewassen is en met haar wat gewassen is (maar op dat moment nog geen shampoo of conditonor gebruikt). In beide gevallen blijft mijn haar drijven: oftewel laag poreus haar. Mijn haar droogt daarentegen wel weer erg snel (vandaag getest en duurde 2,5 uur en toen was het echt bijna droog) en dat zou dan juist weer wijzen op hoog poreus haar. Kun jij mij meer duidelijkheid geven? Omdat ik maar blijf twijfelen welke haarproducten nu goed bij me passen stel ik het aankopen van goede producten uit. Hopelijk kun jij me advies geven wat te doen.

MacBlogster

Wednesday 15th of August 2018

Hoi Irene, het is belangrijk dat je de instructies exact opvolgt. Bij de test staat de volgende instructie: gebruik "een schone haarstreng wat geen haarverzorging bevat. Dit betekent een haarstreng enkel gewassen met shampoo." Als je het alleen met water wast, heb je kans dat de haarproducten niet goed uit je haar gewassen zijn en je haar dus geen water opneemt (mocht het daadwerkelijk poreus zijn).

Als je haar snel droogt, zou ik denken dat je inderdaad hoog poreus haar hebt, maar dit kun je voor de zekerheid nog even checken door de watertest correct uit te voeren en het volgende uit te proberen:

1. Kijken hoe lang het duurt voordat je haar droog aanvoelt als je bijv alleen een leave-in conditioner in je haar hebt gedaan. Ik heb bijvoorbeeld poreus haar en als ik alleen een leave-conditioner in mijn haar doe, voelt het aan het einde van de middag of dag alweer droog aan. Als je laag poreus haar hebt, blijft het product meestal gewoon boven op je haar zitten. Het voelt dan vettig aan, maar is dan toch droog. Herken je 1 van deze 2 situaties?

2. Zo niet: pak een haarstreng tussen je duim en wijsvingers en voel de haarstructuur door de haarstreng door je vingers heen te trekken. Voel je: 1. een ruwere oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk poreus haar en voel je de haarschubben die niet helemaal dichtstaan. 2. een gladde oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk laag poreus haar.

Ik hoop dat dit je meer duidelijkheid geeft. Laat je mij weten of je hierna meer weet? Veel succes!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.