Top
Producten voor mooie krullen

Op deze manier kun je testen hoe poreus jouw haar is

Lees dit als je vaak last hebt van droog haar. Doe de test en achterhaal of je laag poreus of hoog poreus haar hebt. Dit bespaart je namelijk geld, want als je weet hoe poreus jouw haar is, kun je de juiste haarproducten kopen. Je verspilt dus geen geld meer aan haarproducten die niet werken.
Aangepast 22-09-2018

Sharing is caring

Heb je iets gehad aan dit blog artikel? Share the love en deel het via Social Media.

gezonde en lange krullen krijg je door deze tips toe te passen

Dus wat heb je er aan als je dit leest?

Na het lezen van dit blog artikel weet je:

 • of je laag of hoog poreus haar hebt; 
 • welke haarproducten geschikt zijn voor jouw haar. Ik geef je namelijk een paar tips;

Droog haar

Kroeshaar en krullen zijn van nature droger dan sluik haar. In het blog artikel 7 haarfeiten waarvan je zult schrikken, kun je lezen waardoor dit komt. Als je last hebt van extreem droog haar, is het goed om te onderzoeken waardoor dit komt. Het frequent gebruik van haarverf, föhn of stijltang zal je haar droger maken, met als gevolg dat je sneller last krijgt van haar dat breekt. Maar ook het gebruik van haarverzorging met agressieve ingrediënten of het te vaak wassen met shampoo kan droog haar veroorzaken.

Poreus haar photo Gezond_vs_poreus_haar_zpsppecmuhu.jpg
Poreus haar vs gezond haar: op deze foto zie je hoe je haarschubben eruit zien als je haar hoog poreus is doordat het is beschadigd

Verschillende typen porositeit

Om droog haar succesvol te bestrijden is het belangrijk dat je achterhaalt hoe poreus jouw haar is. Dit houdt in dat je uitzoekt hoe dorstig jouw haar is:

 • zeer dorstig zijn (hoog poreus)
 • gemiddeld dorstig (juiste balans, gemiddeld poreus)
 • nauwelijks dorstig (laag poreus)

Waarom is het belangrijk om te weten hoe poreus jouw haar is?

Als je weet hoe poreus jouw haar is kun je de juiste haarproducten kopen en je haar goed voorbereiden als je bijvoorbeeld haarverf wilt gebruiken of je haar gaat tangen.

Hoog poreus haar

Als je hoog poreus haar hebt, zal jouw haar bijvoorbeeld sneller reageren op een verfbehandeling of haar relaxer omdat de haarschubben open staan. Om te voorkomen dat je haar nog droger en beschadigd raakt, kun je in dat geval het beste vooraf een haarkuur kunnen doen.

Mooie krullen maken

Hoe verzorg je hoog poreus haar?

Omdat je haarschubben open staan als je hoog poreus haar hebt, worden vocht en haarproducten snel opgenomen. Als jouw haar nat wordt is het in een mum van tijd ook weer droog. Dit is exemplarisch voor de snelheid waarmee je haar vocht of haarproducten absorbeert. Helaas verdampt het ook net zo snel waardoor je met droog haar eindigt. In dit geval kun je het beste de LOC methode toepassen zodat je haar gehydrateerd blijft.

Op deze manier kun je testen hoe poreus jouw haar is

Laag poreus haar

Als je laag poreus haar hebt staan je haarschubben juist dicht op elkaar waardoor haarproducten nauwelijks je haarschacht binnen kunnen dringen. Hierdoor krijg je droog haar en blijven haarproducten over het algemeen bovenop je haar blijven liggen. Ondanks dat je droog haar hebt, kun je in dit geval toch last hebben van zwaar en vettig haar.

Hoe verzorg je laag poreus haar?

Doordat je snel vettig haar krijgt, kun je met dit type haar het beste lichte haarproducten gebruiken.

 1. Gebruik zoveel mogelijk haarproducten zonder proteïnen.

  Lees hier meer over het hoe en waarom.

 2. Was je haar met een shampoo en niet met een conditioner.

  Tenzij het een speciale reinigende conditioner is, adviseer ik je om je haar niet met een conditioner te wassen. Gebruik een goed reinigende shampoo. Hiermee verwijder je buildup (resten van haarproducten, haartalg en zweet). Als je buildup verwijdert, maak je het in elk geval gemakkelijker voor haarproducten om je haar binnen te dringen.

 3. Gebruik altijd een deep conditioning na het wassen van je haar

  Na het reinigen van je haar is het belangrijk dat je je haar opnieuw hydrateert. Dit doe je o.a. door het toepassen van een deep conditioning.

 4. Gebruik zoveel mogelijk warmte.

  Maak je haarproducten warm (dus ook je shampoo) en gebruik hitte door bijvoorbeeld een heat cap of droogkap te gebruiken als je haarmasker of deep conditioning toepast. Dit zorgt ervoor dat de producten gemakkelijker opgenomen kunnen worden door je haar.

 5. Gebruik niet te veel stylings producten.

  Als je dit doet krijg je alleen maar last van build up en creëer je een dikke laag om je haar heen. Door deze laag wordt het nog moeilijker om je haar te hydrateren.

 6. Pas de maximum hydration method toe.

  Veel mensen met laag poreus haar zijn gebaat bij de maximum hydration method. Klik op de link voor meer informatie.

1. Op deze manier kun je testen hoe poreus jouw haar is

Om er achter te komen hoe poreus jouw haar is kun je een simpele test uitvoeren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een glas water en een schone haarstreng wat geen haarverzorging bevat. Dit betekent een haarstreng enkel gewassen met shampoo. Gebruik dus geen conditioner. Dit kun je na de test doen.

 1. Leg de schone haarstreng in het glas water en kijk wat er gebeurt.
 2. Als je haar binnen 5 minuten naar de bodem zakt, heb je poreus haar. Dit komt doordat je haar net als een spons zo snel mogelijk al het vocht opslurpt. Hierdoor wordt het zwaar en zakt vervolgens naar de bodem van het glas.

Q | Heb jij deze test uitgevoerd? Wat is er uit de test naar voren gekomen?

Als je op basis van de bovenstaande test niet goed kunt beoordelen hoe poreus je haar is, kun je tevens naar het volgende kijken:

2. Hoe snel wordt jouw haar droog als het nat is? 

Stel dat je voor dat je je haar hebt nat gemaakt en geen haarproducten in je haar doet, hoe lang duurt het voordat het droog is?

 • maximaal 2 uur = hoog poreus haar
 • maximaal 5 a 6 uur = normaal poreus haar
 • meer dan 6 uur = laag poreus haar

3. Als je het nog steeds niet weet

Als je het nog steeds niet weet, kijk dan hoe lang het duurt voordat je haar droog aanvoelt als je alleen een leave-in conditioner in je haar doet. Ik heb bijvoorbeeld poreus haar en als ik alleen een leave-conditioner gebruik, voelt mijn haar aan het einde van de middag alweer droog aan. Als je laag poreus haar hebt, blijft het product meestal boven op je haar zitten. Het voelt dan vettig aan, maar is dan toch droog. Herken je 1 van deze 2 situaties?

Zo niet: pak een haarstreng tussen duim en wijsvingers en trek je haarstreng door je vingers. Wat voel je als je dit doet:

 1. een ruwe oppervlakte? Ja, dan heb je waarschijnlijk poreus haar. Je voelt je haarschubben die niet helemaal dicht staan.
 2. een gladde oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk laag poreus haar.

Let op dit zijn indicaties. Twijfel je nog steeds, kijk dan naar de bovengenoemde eigenschappen van hoog en laag poreus haar. Wat je herkent zal hoogstwaarschijnlijk van toepassing zijn.

Tip: krullen haarproducten kopen zonder proteïne

Regel nummer 1: gebruik altijd een leave-in conditioner! Goede proteïne vrije leave-in conditioners zijn:

Tip: krullen haarproducten kopen met proteïne

Lees ook

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Ik heb de haartest gedaan en ik heb producten nodig waar geen proteïne in zit. Ik heb al wel op jouw site gekeken welke producten ik dan zou kunnen gebruiken, maar welke zou je mij aanraden?

 2. Nog een vraagje, als ik het haar een vitamine behandeling wil geven…welk merk raad je aan voor niet poreus haar en hoe vaak moet ik dit doen?

 3. En hoe weet ik of ik proteïne of moisture nodig heb? Uit de haartest blijkt dat ik low porosity hair heb. Mijn haar blijft gewoon de hele nacht in het water drijven. En hoe ga je om met low porosity hair? En ik vind ook dat mijn haar er droog en dof uitziet. Dit ondanks het haar vettig aanvoelt en gehydrateert is met de LOC methode. Mogelijk doe ik iets niet goed in mijn algehele haarmethode en foute producten. Alvast bedankt! Groetjes Rahwa

  en lage elastciteit (20%

   • Hoi Angela. Ik gebruik al twee weken producten gebaseeerd op mijn haareigenschappen, laag poreus en lage elasticiteit. Wat mij opvalt is dat mijn haar er droog uitziet. Dit ondanks de loc methode. Het haar voelt ook vettig maar ziet er alleshevale vettig en gevoed uit. Vroeger toen ik nog relaxte gebruikte ik een hairspray van ors, olive oil. Inmiddels weet ik.dat de spray niet geschikt is voor mijn haar gezien de ingrediënten. Heb jij een tip? Of alternatief? Alvast bedankt.

 4. Hi,
  Ik heb een vraagje. MIjn haar lijkt een dubbelleven te leiden als het draait om de poreusiteit. Ik heb al een paar keer die haar test gedaan in het glas, HIj zinkt dan geen enkele centimeter naar beneden (en hij raakt de randen van het glas niet). Mijn haar stoot sws de eerste minuut ofs in de douche water af. Maaarr mijn haar droogt heel snel en het is niet vettig. Ik heb 3a krullen, nou ja een mengvorm, je kent het wel. (2c, 3a, 3b). Voor misschien wat meer duidelijkheid. MIjn haar is bijna exact hetzelfde als die schotse princess in brave, behalve dat het niet rood is maar donker blond. Daarnaast houden mijn krullen echt erg weinig definitie en ik gebruik al een gel. Ik weet het echt niet meer. Ik krijg steeds lekker gemende signalen van mijn haar. Weet iemand misschien raad?

 5. Hoi Angela,

  Ik heb haartype 2b / 2c maar maak nu nog gebruik van ‘verkeerde’ haarproducten. Ik wil me haar graag meer laten krullen en beter voeden en heb hierover al veel informatie gelezen. Ik heb de test gedaan om te kijken hoe poreus mijn haar is zodat ik goede producten kan vinden die het beste passen bij mijn haar. Hier kom ik echter niet uit. Als ik de test doe en mijn haar in water leg blijft het drijven. Ik heb dit getest met haar dat 3 dagen niet gewassen is en met haar wat gewassen is (maar op dat moment nog geen shampoo of conditonor gebruikt). In beide gevallen blijft mijn haar drijven: oftewel laag poreus haar. Mijn haar droogt daarentegen wel weer erg snel (vandaag getest en duurde 2,5 uur en toen was het echt bijna droog) en dat zou dan juist weer wijzen op hoog poreus haar. Kun jij mij meer duidelijkheid geven? Omdat ik maar blijf twijfelen welke haarproducten nu goed bij me passen stel ik het aankopen van goede producten uit. Hopelijk kun jij me advies geven wat te doen.

  • Hoi Irene, het is belangrijk dat je de instructies exact opvolgt. Bij de test staat de volgende instructie: gebruik “een schone haarstreng wat geen haarverzorging bevat. Dit betekent een haarstreng enkel gewassen met shampoo.”
   Als je het alleen met water wast, heb je kans dat de haarproducten niet goed uit je haar gewassen zijn en je haar dus geen water opneemt (mocht het daadwerkelijk poreus zijn).

   Als je haar snel droogt, zou ik denken dat je inderdaad hoog poreus haar hebt, maar dit kun je voor de zekerheid nog even checken door de watertest correct uit te voeren en het volgende uit te proberen:

   1. Kijken hoe lang het duurt voordat je haar droog aanvoelt als je bijv alleen een leave-in conditioner in je haar hebt gedaan.
   Ik heb bijvoorbeeld poreus haar en als ik alleen een leave-conditioner in mijn haar doe, voelt het aan het einde van de middag of dag alweer droog aan.
   Als je laag poreus haar hebt, blijft het product meestal gewoon boven op je haar zitten. Het voelt dan vettig aan, maar is dan toch droog. Herken je 1 van deze 2 situaties?

   2. Zo niet: pak een haarstreng tussen je duim en wijsvingers en voel de haarstructuur door de haarstreng door je vingers heen te trekken. Voel je:
   1. een ruwere oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk poreus haar en voel je de haarschubben die niet helemaal dichtstaan.
   2. een gladde oppervlakte? Dan heb je waarschijnlijk laag poreus haar.

   Ik hoop dat dit je meer duidelijkheid geeft. Laat je mij weten of je hierna meer weet?
   Veel succes!

 6. Misschien een rare vraag, maar ik heb laag poreus stijl, europees haar. Kan ik ook de producten die je hier boven vermeld, gebruiken? Thanks!

 7. Hi! Bedankt voor deze post! Ik heb wel een vraag, ik zou namelijk niet weten of ik poreus haar heb. Bij de test met het glas water en de tijd dat het droogt komt eruit dat ik laag poreus haar heb, terwijl mijn haar droog is en helemaal niet snel vet is (ik was het maar 1 keer in de maand!). Ik heb best wel dik haar en vroeger ging het ook heel snel pluizen, dat is nu wel wat minder (ook sinds ik het minder was). Mijn kapper zegt juist dat ik moisturizing dingen nodig heb en eiwitten moet vermijden, maar bij laag poreus haar is dat dus niet het geval… heb jij enig idee wat mijn haar is? Haha!

  • Hoi Alexandra, als je laag poreus haar hebt kun je ook droog haar hebben. Je hoeft niet per se vettig haar te hebben (waarschijnlijk gebruik je geen zware haarproducten).
   Heb je tevens gevoeld hoe de textuur van je haar aan voelt? Wat is daar uit naar voren gekomen?
   Waarom twijfel je aan het advies van je kapper? Volgens mij heeft jouw kapper je geen foutief advies gegeven als je laag poreus haar hebt.
   Ook als je laag poreus haar hebt, heeft je haar eiwitten (proteïnen) nodig, echter veeeeeeeel minder dan dat het moisture nodig heeft.
   Als je laag poreus haar hebt, is de ‘proteïne level van je haar’ gewoon in tact. Laag poreus haar heeft dus meer behoefte aan moisture.
   Als je dus producten gebruikt die zich richten op het toevoegen van moisture, ontstaat er een goede balans tussen proteïne en moisture in je haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.