Skip to Content

De 3 Beste Manieren om Kokosolie in je Haar te Gebruiken

Ben je op zoek naar een kokosolie haarmasker voor je krullen? Zie hier de 3 beste manieren om kokosolie in je haar te gebruiken. Een geweldige boost voor je haar!

Kokosolie is 1 van de weinige oliën uit de natuur waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het je haar van binnenuit beïnvloedt. Het maakt niet uit welk haartype je hebt, het verbetert sowieso de kwaliteit van je haar.

Het is alleen wel de bedoeling dat je weet HOE en WANNEER je het beste kokosolie in je haar kunt gebruiken.

Waarom is het gebruik van kokosolie in je haar zo fantastisch?

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de eigenschappen van kokosolie. Tijdens deze onderzoeken is men tot de conclusie gekomen dat het gebruik van kokosolie in je haar verschillende positieve effecten heeft:

 • het beschermt en behoudt de proteïnestructuur in je haar in tact,
 • het vermindert of voorkomt het verlies van water uit je haar. Hierdoor blijft je haar gehydrateerd
 • en het voorkomt verlies van proteïne tijdens chemische behandelingen of behandelingen waarbij er veel hitte wordt gebruikt.
 • Ook blijkt het je haar te beschermen tegen UV stralingen.
kokosolie haar
Kokosolie in je haar: het gebruik heeft voordelen en nadelen. Lees verder om te lezen welke dit zijn.

Kokosolie is 1 van de weinige oliën die de haarschacht weet door te dringen. Dit komt door het hoge gehalte aan laurinezuur.

Wanneer je het op een goede manier gebruikt, voorkom je dat je haar snel droog wordt en breekt. Redenen genoeg om een pot met kokosolie te kopen, toch?

Hoe gebruik je kokosolie in je haar?

Wil je weten of je kokosolie op nat of droog haar gebruikt? Hieronder zie je 3 verschillende manieren waarop je kokosolie in je haar kunt gebruiken:

1. pre-shampoo: breng kokosolie aan op droog haar. Bedek je haar er volledig mee. Laat het 20 tot 60 minuten in je haar zitten.

Haal eventueel klitten of knopen uit je haar met een kam, haarborstel of je vingers. Was het daarna uit je haar met een milde shampoo.

De 3 Beste Manieren om Kokosolie in je Haar te Gebruiken
De 3 beste manieren om kokosolie in je haar te gebruiken

2. Hot oil treatment: breng kokosolie aan op nat haar dat pas gewassen is. Doe een douchemuts op en bindt er een handdoek omheen. Hierdoor wordt het lekker warm en trekt de kokosolie in je haar.

In plaats van een douchemuts kun je ook 1 van de volgende tools gebruiken:

Laat het 20 minuten intrekken zodat je gemakkelijk klitten of knopen uit je haar kunt halen. Spoel het vervolgens uit je haar en breng je haar in model zoals gewoonlijk.

3. Haarserum: breng je haar in model met jouw favoriete stylingsproducten. Daarna breng je een klein beetje olie aan in je haarpunten of in je hele haar.

Welke keuze je maakt hangt af van jouw haartype. Onthoud dat het niet de bedoeling is dat je haar er vettig of slierterig uitziet.

Gebruik je liever vloeibare kokosolie? Bekijk dit merk.

kokosolie haar nadelen
Lees hier wat de nadelen zijn wanneer je kokosolie in je haar gebruikt.

Is het echt goed om kokosolie in je haar te doen?

Kan kokosolie een negatief effect op je haar hebben? Kokosolie is over het algemeen veilig voor huid en haar. Er zijn zeer weinig mensen die een allergische reactie krijgen door het gebruik van deze olie.*

Nadelen kokosolie

Waar je wel op moet letten is het volgende:

 1. Heb je laag poreus haar? Dan kan het zijn dat jouw haar droog aanvoelt wanneer je kokosolie gebruikt. Gebruik dan liever een andere olie.
 2. Het kan moeilijk zijn om volledig uit je haar te spoelen. Als je het niet goed uitspoelt, kan dit ervoor zorgen dat je haar er slap, vettig of onverzorgd uitziet.
 3. Gebruik je teveel kokosolie? Je kunt dan last krijgen van buildup. Dit is een ophoping van olie, stof en zweet en vormt een barriere over je hoofdhuid of haar heen. Wanneer dit gebeurt, kan jouw haar geen water meer opnemen. Je hoofdhuid kan niet meer ademen. Hierdoor kun je droog haar krijgen of zelfs haaruitval.
 4. Heb je fijn haar? Wees dan voorzichtig en gebruik kleine hoeveelheden. Teveel kokosolie maakt je haar vettig en dof. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe spoel je kokosolie uit je haar?

Het kan soms lastig zijn om kokosolie volledig uit je haar te spoelen omdat het vettig is. Hier zijn een paar tips die je kunt opvolgen om het zo goed mogelijk uit je haar te krijgen:

 1. Verdeel je haar in secties. Dit maakt het gemakkelijker om de kokosolie volledig uit je haar te krijgen.
 2. Spoel je haar eerst grondig met warm water. Het warme water helpt om de kokosolie gemakkelijker te verwijderen.
 3. Gebruik een milde shampoo en masseer het zachtjes in je haar. Concentreer je ook op je hoofdhuid.
 4. Spoel je haar opnieuw grondig met warm water om de shampoo en kokosolie weg te spoelen.
 5. Herhaal indien nodig. Als je nog steeds olie in je haar voelt, kun je stap 2 t/m 5 opnieuw herhalen.

*Hoewel zeldzaam, kan kokosolie allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Over het algemeen wordt het als veilig beschouwd voor mensen met notenallergieën.

Dit komt doordat kokosnoot geen ‘echte’ noot is in vergelijking met amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten en pistachenoten. Die behoren tot een andere botanische familie dan de kokosnoot.

Toch kan het geen kwaad om alert te zijn. Laat je specifiek testen op een kokosallergie. Hiermee sluit je uit dat je (ook) een gevoeligheid hebt voor alles wat met een kokosnoot heeft te maken.

pure kokoslie voor je haar

Waar kun je kokosolie voor je haar kopen?

Welke olie kun je het beste kopen?

Het zal je opvallen dat er verschillende soorten kokosolien zijn. Vraag jij je af welke kokosolie je het beste kunt gebruiken? 

Tip: je kunt elke kokosolie in je haar gebruiken, maar wanneer je extra virgin kokosolie gebruikt (ongeraffineerd), dan heb je de meest pure variant.

Dit betekent dat de olie nog in bezit is van alle vitaminen en andere bestanddelen die positieve effecten hebben op je haar en hoofdhuid.

Alternatieven

Pure kokosolie wordt snel hard, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien. Hierdoor is het erg gemakkelijk om te veel olie te gebruiken. Het resultaat: te vettig haar.

Ook moet je het telkens opwarmen wil je het gemakkelijk over je haar kunnen verspreiden. Een oplossing hiervoor is het gebruik van kokosolie die vloeibaar blijft.

Heb je hekel aan kokosgeur? Een goede tip is om in dat geval Monoi Oil te gebruiken. In mijn Monoi Oil Review vind je hier meer informatie over.

De 3 Beste Manieren om Kokosolie in je Haar te Gebruiken

Gebruikte bronnen: Healthline | themestizamuse | The Science of Hair | Naturally Curly

Anderen lazen ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enith van Tongeren-Stenhuijs

Friday 29th of January 2016

Enith van Tongeren-Stenhuijs liked this on Facebook.

Ansuya Lalay

Friday 29th of January 2016

Ansuya Lalay liked this on Facebook.

Mau Reen

Friday 29th of January 2016

Mau Reen liked this on Facebook.

Sim Ssc

Friday 29th of January 2016

Sim Ssc liked this on Facebook.

Marjan

Tuesday 15th of April 2014

http://www.enditdan.nl/wp/cocosolie-verzadigde-vetten-zijn-gezond kwam ik tegen, het laat met voorbeelden zien dat we eigenlijk heel lang gefopt zijn als het gaat om verzadigde vetten. omdat het laat zien dat dat eigenlijk juist hartstikke gezond is. Nu terugkijkende lijkt het inderdaad wel alsof sinds we massaal zijn overgestapt naar margarines en halvarines dat het toen pas begonnen is dat men massaal hart en vaatziekten begon te krijgen... Worden we wakker?

MacBlogster

Wednesday 16th of April 2014

Tja, er valt veel te verdienen in de voedingsmiddelenindustrie. Het is belangrijk dat wij waakzaam blijven en weten wat we eten. Wat ik overigens soms ook best moeilijk vind. In elk geval bedankt voor de link, die ga ik lezen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.