Skip to Content

Arganolie voor je huid: lees dit eerst voordat je het gebruikt

Wist je dat het een groot verschil maakt welke arganolie voor je huid gebruikt wordt? Er is namelijk een kwaliteit in verschil. Voorkom dat je geld verspilt aan olie die nauwelijks het gewenste effect geeft. Lees hier waar je op moet letten.

Pure arganolie met een hoge kwaliteit is online verkrijgbaar bij:

Waarschijnlijk vraag je je af of het echt iets uitmaakt of je een speciale arganolie voor je huid gebruikt? Wat maakt het uit of goedkope arganolie koopt? Is het verschil merkbaar?

Gastblogger Naomi ging op onderzoek uit en vergeleek de arganolie van Natural Heroes en Holland & Barrett met elkaar.

Let op: smeer geen arganolie op je huid wanneer je een notenallergie hebt.

Arganolie voor je huid: maakt het uit welke gebruikt?

Arganolie in mijn badkamer

Ik houd van olie! Heerlijk geurende wokolie. Kokosolie of sesamolie in de pan. Heerlijk wat druppels olijfolie over mijn bruchetta. Kortomg, zonder olie is mijn maaltijd niet compleet. Dus: I love olie.

Toch gaat mijn review nu niet over welke oliën er in mijn keukenkastje staan. Nee, dit blog artikel gaat over de olie die in mijn badkamer staat, namelijk arganolie.

Welke arganolie is beter?

Het gebruik van verschillende oliën behoort al langere tijd tot mijn beauty ritueel. Dit zijn geen biologische oliën. Waarom niet? Voornamelijk omdat die vaak duurder zijn.

Toch vroeg ik mij pas geleden af: “maakt het echt wat uit of je biologische arganolie voor je huid gebruikt?

‘Gewone’ vs biologische arganolie

De afgelopen 2 weken heb ik 2 soorten arganolie naast elkaar gebruikt: de koudgeperste en biologische arganolie van Natural Heroes en een gangbare, niet-biologische versie van Holland & Barrett.

Arganolie voor je huid: lees dit eerst voordat je het gebruikt
Ik gebruikte voorheen pure arganolie van Holland & Barrett

Ik moet eerlijk zijn, in gebruik merk ik weinig verschil. Toch lees ik op verschillende websites, waaronder die van dermatoloog Jetske Ultee, dat er een groot verschil is tussen pure biologissche arganolie van gecontroleerde teelt en arganolie zonder keurmerk.

Volgens o.a. dermatoloog Jetske Ultee is pure biologische arganolie dus veel beter is voor huid en haar.

Waarom is biologische olie beter?

Sommige oliën bevatten namelijk geen of weinig werkzame stoffen, omdat ze bijvoorbeeld bewerkt of gemengd zijn. Ook kunnen de noten hun werkzame stoffen verliezen door een verkeerd en goedkoper productieproces.

Dit is dan ook de reden dat de biologische en koudgeperste versie gemiddeld twee keer zo duur is.

Ik schrok van het verschil in kwaliteit

Het gebruik van olie werkt hetzelfde als skin care en vitaminepillen. Op korte termijn bemerk je het effect niet, maar op den duur kan het bijdragen aan een gezonder lichaam.

Zo ervaar ik het ook met biologisch arganolie. Ondanks dat het effect op korte termijn (nog) niet zichtbaar is, ben ik toch erg geschrokken van de verschillen in kwaliteit. 

Daarom gebruik ik nu voortaan biologische en koudgeperste arganolie voor mijn gezicht. Hieronder leg ik uit waarom.

Arganolie voor je huid: maakt het uit welke gebruikt?
Arganolie voor je huid: maakt het uit welke gebruikt?

Arganolie voor je huid: wat zijn de voordelen?

Pure arganolie is afkomstig van de vruchten (noten) van de Argania spinosa-boom. Het wordt voornamelijk geproduceerd in Marokko. Wanneer je dus de ‘echte’ arganolie hebt, kun je genieten van de aardig wat voordelen.

Neppe arganolie

Het is belangrijk dat je altijd de ingrediëntenlijst bekijkt wanneer je arganolie koopt. Er kan namelijk op de verpakking staan dat het Arganolie is, maar omdat pure arganolie best duur is, wordt het vaak gemengd met andere oliën. Hierdoor bevat het lang niet alle voordelen die echt pure arganolie heeft.

Jonge huid

Wanneer je biologische olie koopt, is de prijs vaak hoger, maar dan heb je over het algemeen wel ‘echte’ arganolie. Pure arganolie die op de juiste manier is bewerkt, bevat een hoger gehalte aan vitamine E.

Wist je dat pure biologische arganolie in vergelijking met olijfolie, 2 keer meer vitamine E bevat. 

Dit is gunstig omdat vitamine E een positief effect heeft op de soepelheid en elasticiteit van je huid.

Arganolie tegen acné

Behalve vitamine E is arganolie een bron van onverzadigde vetzuren, namelijk Omega-6 en Omega-9. Deze hebben beiden een ontstekingsremmende werking. Dit is dus prettig voor mensen met (lichte) acné en een gevoelige huid. Zelfs tere baby-billetjes.

Olie tegen huidirritatie

Ik ben van de huis- tuin- en keuken beauty middeltjes. Dit is vaak zachter voor mijn huid en geeft minder vaak irritatie.

Zo gebruik ik bijvoorbeeld olijfolie met warm water om mijn oogmakeup te verwijderen. Dit doe ik omdat veel make up-removers de huid rondom mijn ogen irriteren.

Is het beter om koudgeperste en biologische arganolie te gebruiken?

Waarom ik arganolie voor mijn huid gebruik

Ondanks dat ik verschillende oliën gebruik, is arganolie op dit moment mijn favoriete olie om te gebruiken voor mijn huid. Er staat standaard een flesje arganolie op mijn nachtkastje. Voordat ik ga slapen, smeer ik er mijn gezicht, handen en voeten mee in.

Een mooie eigenschap van pure arganolie is dat het bijvoorbeeld niet op je huid blijft liggen. Het trekt snel in je huid, herstelt de soepelheid en elasticiteit van je huid.

Hierdoor heeft het een preventieve werking tegen vochtverlies en ouderdomsverschijnselen. Daarom gebruik het ’s avonds voor mijn gezicht.

Een zachtere huid

’s Avonds gebruik ik namelijk salicylzuur om mijn gezicht te exfolieren in combinatie met retinoid. Dit zijn skin care producten die niet per sé als een weldaad voor mijn huid aanvoelen, ondanks dat ze mijn huidstructuur verbeteren.

Daarom vind ik het dan ook heerlijk om mijn dag af te sluiten met wat druppels arganolie op mijn gezicht. Dat maakt mijn huid net even wat zachter en soepeler, het voelt gewoon beter aan. 

Vraag: gebruik jij ook biologische arganolie of koop je liever goedkopere oliën?

Heb je dit al gezien?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stylist A.

Monday 25th of January 2016

Ik heb ook vele arganolie merken getest. Je merkt en ziet het verschil met echte arganolie. Zo heb ik laatst van zafza arganolie iets besteld. Beviel me prima.

Jennie

Wednesday 7th of May 2014

Vaak wordt de vergissing gemaakt dat biologisch een kwaliteitsmerk is. Helaas dit heeft niets met kwaliteit te maken. Bij Argan olie gaat het er juist om gebruik te maken van de pitten van de oudere bomen, omdat die het meest krachtig zijn. Zo heb je biologische argan olie van de pitten van de jonge boom, die veel minder in kwaliteit zijn dan de natuurlijke olie van de pitten van de oudere boom. Laat je goed adviseren en niet uitsluitend laten leiden door de prijs, die is uiteindelijk minder van belang. Overigens, voor het verwijderen van Make-up: Probeer eens kokosolie, uit de beauty oil reeks van Tisserand. Geurloos en verzorgend.

Mevrouw Verkleij

Thursday 20th of March 2014

Dat is inderdaad aan de prijzige kant. Ik gebruik ook arganolie van het merk Florihana, deze is van zeer goede kwaliteit en voor 50 ml kost deze € 12,60.

zara

Tuesday 3rd of September 2013

Hoi allemaal

ik heb vorige week hele line van arganolie besteld bij Arganmidas. Nou het is echt een wondermiddel. groetjes Zara

Nadia

Thursday 28th of March 2013

Ik gebruik wel Arganolie, maar vind de geur van noten niet lekker... Ik combineer het met pure coconut lotion...

MacBlogster

Friday 29th of March 2013

Bedankt voor de tip Nadia! Ik vind de geur van Sheaboter bijvoorbeeld niet lekker.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.