Skip to Content

Vaseline op mijn gezicht: zie hier het resultaat na 2 maanden

“Gebruik je vaseline op je gezicht? Ben je gek, hier krijg je puisten van!?” Ondanks dat anderen mij voor gek verklaren, gebruik ik vaseline op mijn gezicht. In dit blog artikel kun je lezen wat dermatologen hierover zeggen. Ook geef ik je een tip wanneer je vaseline tegen wallen wilt gebruiken.

Waarom vaseline op mijn gezicht?

Dit blog artikel heb ik geschreven naar aanleiding van mijn gebruik van vaseline op mijn gezicht en de claims van een aantal dermatologen.

Op het moment van schrijven ben ik 39 jaar en heb ik een vochtarme en gemengde huid. Naarmate ik ouder word, worden mijn wangen en het gebied onder mijn ogen steeds droger.

Wanneer ik mijn huid niet goed hydrateer, krijg ik last van gerstekorrels (milia). Herken je dit?

Black friday beauty deals

Heb je pigmentvlekken?

Heb je pigmentvlekken? Lees de volgende blog artikelen:

 1. CeraVe tegen droge huid en pigmentvlekken
 2. The Ordinary – hoe gebruik je dit? (betaalbaar en ze hebben skincare producten waarmee je pigmentvlekken actief kunt aanpakken).
 3. Lees eventueel: gebruik deze concealers voor donkere kringen & verkleuringen in je gezicht te camoufleren.
vaseline tegen wallen

Droge huid

Om te voorkomen dat ik aan het einde van de dag telkens een droge en trekkerige huid heb, smeer ik al een aantal weken vaseline op mijn gezicht (en lichaam).

Je zult nu vast en zeker denken dat ik gek ben omdat er petrolatum verwerkt zit in vaseline. Toch is dit niet zo.

De stelling dat vaseline slecht is voor je huid en je er puistjes door krijgt, blijkt niet helemaal te kloppen.

Ik gebruik vaseline voor mijn gezicht
Mijn ‘fresh out of bed’ gezicht. Op deze foto kun je mijn huid goed zien. Een huid waar ik inmiddels 2 maanden vaseline op smeer in combinatie met pure rozenwater

Puistjes door vaseline?

Uit onderzoek blijkt dat je geen verstopte poriën of puistjes kunt krijgen van vaseline. Het trekt namelijk niet in je huid, aldus dermatoloog dr. Lortscher.

Vaseline blijft op je huid liggen waardoor het enkel als een beschermende laag functioneert. 

Volgens het professionele oordeel van verschillende dermatologen en huidspecialisten, waaronder dr. Jetske Ultee en Paula Begoun, blijkt vaseline niet slecht te zijn voor je huid.

Zo zegt Jetske Ultee dat het bijvoorbeeld een goed middel is om een vochtarme huid te beschermen:

“Wat de meeste mensen niet weten is dat in vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken naar de hydraterende eigenschappen van cosmetische ingrediënten er vergeleken wordt met petrolatum (oftewel vaseline). Deze stof is echt de kampioen vocht inbrengen!”

Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Is vaseline slecht voor je huid?

Vaseline bestaat uit petroleum. Als je het Internet mag geloven schreeuwt iedereen moord en brand over dit ingrediënt. Toch is Paula Begoun allesbehalve negatief over het witte goedje.

In haar database Beautypedia kun je make-up en skincare reviews lezen gebaseerd op dermatologische onderzoeken die zijn gepubliceerd.

Over petrolatum staat er:

 • vrij van parfum; 
 • irriteert je huid niet;
 • zorgt zelden voor allergische reacties;
 • helpt de opperhuid bij het herstellen;
 • verbetert het vochtgehalte van je huid als je het in combinatie gebruikt met een product gericht op hydratatie.

Addertje onder het gras

Toch is er een addertje onder het gras. Ondanks dat vaseline op je gezicht helpt bij het hydrateren, “kan langdurig gebruik van vaseline ervoor zorgen dat je huid te gehydrateerd wordt (ja, zelfs dat kan) en dat allerlei processen in je huid minder optimaal zullen gaan verlopen” (bron: Jetske Ultee).

Dit kun je voorkomen door na 2 maanden een pauze in te lassen van 6 weken. In die 6 weken gebruik je dus geen vaseline, je gebruikt dan bijvoorbeeld wel:

 • serum (van Paula’s Choice)
Ik gebruik vaseline als skincare en dit is het resultaat
Ik combinere vaseline met deze producten

Volg deze 4 tips op

Voorkom een glimmend en plakkerig hoofd door de volgende tips op te volgen:

 1. maak je gezicht eerst vochtig met rozenwater;
 2. gebruik daarna een serum
 3. smeer vervolgens vaseline op je gezicht. Gebruik enkel een klein likje ter grootte van een kraal.
 4. Smeer geen vaseline rondom je ogen. Hiermee voorkom je vette oogleden gedurende dag. Als je wel vaseline onder je ogen smeert, heb je grote kans dat je mascara sneller onder je oogleden zit of in je ogen terechtkomt. Hierdoor kunnen je ogen prikken.

Het resultaat: na 2 maanden

Op het moment dat ik dit schrijf gebruik ik al 2 maanden vaseline op mijn gezicht. Ik gebruik het in combinatie met o.a. rozenwater en sindsdien voelt mijn huid gelukkig niet meer droog en trekkerig aan.

Ook heb ik aan het einde van de dag geen last van droogterimpels. Tevens zijn er geen gerstekorrels bijgekomen. Hier heb ik wel last van als ik geen vaseline gebruik.

Welke producten combineer ik met vaseline?

Op de onderstaande foto kun je zien dat ik op mijn rechterwang enkele puistjes heb gekregen.

Echter dit komt niet door de vaseline, maar door mijn menstruatie. Ik heb hier namelijk altijd last van in die periode, ongeacht welke huidverzorging ik gebruik. Zoals je op de foto kunt zien is de rest van mijn huid gaaf.

Vaseline op mijn gezicht: zie hier het resultaat na 2 maanden
Mijn uitbraak: puistjes op mijn wang

Anderen lazen ook: het gebruik van CBD olie tegen slaapproblemen

Vaseline tegen wallen?

Er zijn mensen die adviseren om vaseline tegen wallen te gebruiken. Ondanks dat ik het op mijn gezicht smeer, smeer ik het niet onder mijn ogen.

Waarom niet? Als je dit doet en de vaseline onder je ogen laat zitten, komt het gedurende dag in je ogen. Hierdoor krijg je brandende ogen. Trust me, ik heb het geprobeerd.

Succesvolle oplossingen tegen wallen

 • Betaalbare oplossing tegen wallen: gebruik Caffeine Solution 5% + EGCG. Dit kost minder dan 10 euro en vermindert zwellingen (wallen) en het ontstaan van verkleuring rond de ogen.

Wil je toch vaseline gebruiken? Onthoud: het witte goedje is vettig. Hierdoor zorgt het er o.a. voor dat je eyeliner en mascara niet goed blijven zitten en dus in je ogen terechtkomen.

Dit zorgt ervoor dat je prikkende ogen krijgt. De combinatie van mascara en vaseline in je ogen, lijkt me niet gezond voor je ogen. Mijn advies is dus: NIET DOEN.

Anderen lazen ook: Dankzij deze tips vind je goede concealers & dit is hoe je ze gebruikt

Het resultaat: na 1 jaar

Wil je weten hoe mijn huid er een jaar later uit ziet? Lees: Vaseline op mijn gezicht – update.

Punt van aandacht: ik ben geen dermatoloog en heb geen onderzoek verricht naar de effecten van rozenwater en vaseline op de huid.

Ik beschrijf enkel mijn eigen ervaring op basis van ‘gewoon’ iets uitproberen en kijken wat er gebeurt. Uiteraard heb ik vooraf uitgezocht wat het effect hiervan kan zijn.

Daarnaast, houd er rekening mee dat langdurig gebruik van Vaseline op je gezicht ervoor kan zorgen dat je huid ‘lui’ wordt.

Anderen lazen ook: 8 Verrassende manieren waarop je Sudocrem kunt gebruiken

Bronnen: Dr Leenarts | Jetske Ultee, BeautyPedia, Curology

Heb je deze beauty tips ook gezien?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marianne

Saturday 16th of January 2021

Als ik vaseline op mijn gezicht smeer dan prikt het heel erg. Ik heb een allergische huid.

Macblogster

Tuesday 19th of January 2021

Dan zou ik per direct stoppen met smeren.

irene

Wednesday 4th of November 2020

Ik ben meer een voorstander van het gebruik van kokosolie tegen wallen onder de ogen. De reden is de herkomst. Vaseline is een aardolieproduct. Dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

Berges Sonia

Thursday 22nd of March 2018

Ik gebruik twee maaal de week vaseline op mijn gezicht één uur voor het slapengaan, dan kan de vaseline een beetje in de huid trekken. Koop mijn vaseline in de natuurwinkel en die heeft niet die sterke geur. Online kun je kijken op www.marval-vincent.be

MacBlogster

Friday 23rd of March 2018

Hoi Sonja, dank je voor je reactie en de tip.

Alyssa

Saturday 17th of June 2017

Vanaf 1870 werd Vaseline door de wereldbevolking gebruikt...Destijds had je geen Estee Lauder, Lancome en wat nu veel wordt gezegd : "De cosmeceuticals cremes zijn een stapje hoger dan de drogisterij cremes". Natuurlijk willen de schoonheidsspecialisten hun Amerikaanse cosmeceuticals verkopen. De cosmetische industrie heeft ook de oorlog verklaard tegen de Nivea donkerblauwe blik, die door generaties werd gebruikt.

Sima

Tuesday 6th of December 2016

Ik heb een droger huid en nog droger in de winter. Ik gebruik vaseline v merk vaseline.

Weet iemand of die van het kruidvat merk ook goed is? En of daar ook alleen petroleum in zit?

MacBlogster

Tuesday 6th of December 2016

Hoi Sima, ik heb geen idee. Dat is een kwestie van naar bijvoorbeeld de Kruidvat gaan en de 2 potjes met elkaar vergelijken qua ingrediënten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.