Top
Producten voor mooie krullen

Vaseline op mijn gezicht: zie hier het resultaat na 2 maanden

“Gebruik je vaseline op je gezicht? Ben je gek, hier krijg je puisten van!?” Ondanks dat anderen mij voor gek verklaren, gebruik ik vaseline op mijn gezicht. In dit blog artikel kun je lezen welke voordelen het gebruik van dit witte goedje biedt in combinatie met andere producten.

Update: 07-05-2019

Als je dit blog artikel leest ben je waarschijnlijk op zoek naar informatie over het gebruik van vaseline als skin care. Ondanks dat er genoeg mensen zijn die dit afraden, gebruik ik dagelijks vaseline op mijn gezicht in combinatie met:

Ik gebruik vaseline als skincare en dit is het resultaat
Vaseline verbetert het vochtgehalte van je huid als je het in combinatie gebruikt met een product gericht op hydratatie

Waarom vaseline op mijn gezicht?

Op het moment van schrijven ben ik 39 jaar en heb ik een vochtarme en gemengde huid. Naarmate ik ouder word, worden mijn wangen en het gebied onder mijn ogen steeds droger. Als ik mijn huid niet goed hydrateer krijg ik last van gerstekorrels (milia). Herken je dit?

Pigmentvlekken

Mocht je trouwens ook last hebben van pigmentvlekken, lees de volgende blog artikelen:

 1. vaseline als skin care – mijn update.
 2. Concealers – welke past het beste bij jouw huid – je leest er informatie over hoe je je pigmentvlekken kunt camoufleren.

Droge huid

Om te voorkomen dat ik aan het einde van de dag telkens een droge en trekkerige huid heb, smeer ik al een aantal weken vaseline op mijn gezicht (en lichaam). Je zult nu vast en zeker denken dat ik gek ben omdat er petrolatum verwerkt zit in vaseline, maar de stelling dat vaseline slecht is voor je huid is en je er puistjes door krijgt, blijkt niet helemaal te kloppen.

Heb je last van pigmentvlekken?

Ik gebruik vaseline voor mijn gezicht
Mijn ‘fresh out of bed’ gezicht. Op deze foto kun je mijn huid goed zien. Een huid waar ik inmiddels 2 maanden vaseline op smeer in combinatie met pure rozenwater

Puistjes door vaseline?

Uit onderzoek blijkt dat je geen verstopte poriën of puistjes kunt krijgen van vaseline. Het trekt namelijk niet in je huid, aldus dermatoloog dr. Lortscher. Vaseline blijft op je huid liggen waardoor het enkel als een beschermende laag functioneert. 

Wat zeggen dermatologen?

Volgens het professionele oordeel van verschillende dermatologen en huidspecialisten, waaronder dr. Jetske Ultee en Paula Begoun, blijkt vaseline niet slecht te zijn voor je huid. Zo zegt Jetske Ultee dat het bijvoorbeeld een goed middel is om een vochtarme huid te beschermen:

“Wat de meeste mensen niet weten is dat in vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken naar de hydraterende eigenschappen van cosmetische ingrediënten er vergeleken wordt met petrolatum (oftewel vaseline). Deze stof is echt de kampioen vocht inbrengen!”

‘Het kwaad’ dat Petrolatum heet

Vaseline bestaat uit petrolatum. Als je het Internet mag geloven schreeuwt iedereen moord en brand over dit ingrediënt. Desondanks is tevens Paula Begoun hier allesbehalve negatief over. In haar database Beautypedia kun je make-up en skincare reviews lezen gebaseerd op dermatologische onderzoeken die zijn gepubliceerd. Over petrolatum staat er:

 • vrij van parfum; 
 • irriteert je huid niet;
 • zorgt zelden voor allergische reacties;
 • helpt de opperhuid bij het herstellen;
 • verbetert het vochtgehalte van je huid als je het in combinatie gebruikt met een product gericht op hydratatie.

Addertje onder het gras

Toch is er een addertje onder het gras. Ondanks dat vaseline op je gezicht helpt bij het hydrateren, “kan langdurig gebruik van vaseline ervoor zorgen dat je huid te gehydrateerd wordt (ja, zelfs dat kan) en dat allerlei processen in je huid minder optimaal zullen gaan verlopen” (bron: Jetske Ultee).

Dit kun je voorkomen door na 2 maanden een pauze in te lassen van 6 weken. In die 6 weken gebruik je dus geen vaseline, wel:

 • 100% pure rozenwater (van Natural Heroes),
 • serum (van Paula’s Choice)
 • in plaats van vaseline gebruik ik een dagcrème (van Embryolisse)
Ik gebruik vaseline als skin care & dit is het resultaat

Volg deze tips op

Voorkom een glimmend en plakkerig hoofd door de volgende tips op te volgen:

 • maak je gezicht eerst vochtig met rozenwater;
 • gebruik daarna een serum
 • smeer vervolgens vaseline op je gezicht. Gebruik enkel een klein likje ter grootte van een kraal.
 • Smeer geen vaseline rondom je ogen. Hiermee voorkom je vette oogleden gedurende dag. Als je wel vaseline onder je ogen smeert, heb je grote kans dat je mascara sneller onder je oogleden zit of in je ogen terechtkomt. Hierdoor kunnen je ogen prikken.

Het resultaat na 2 maanden gebruik

Op het moment dat ik dit schrijf gebruik ik al 2 maanden vaseline op mijn gezicht. Ik gebruik het in combinatie met rozenwater. Sindsdien voelt mijn huid gelukkig niet meer droog en trekkerig aan. Ook heb ik aan het einde van de dag geen last van droogterimpels. Tevens zijn er geen gerstekorrels bijgekomen. Hier heb ik wel last van als ik geen vaseline gebruik.

Op de onderstaande foto kun je zien dat ik op mijn rechterwang enkele puistjes heb gekregen. Echter dit komt niet door de vaseline, maar door mijn menstruatie. Ik heb hier namelijk altijd last van in die periode, ongeacht welke huidverzorging ik gebruik. Zoals je op de foto kunt zien is de rest van mijn huid gaaf.

Ik gebruik vaseline voor mijn gezicht photo Ik_gebruik_vaseline_voor_mijn_gezicht_2_zpsdtxu8wfm.jpg
Mijn uitbraak: puistjes op mijn wang

Het resultaat na een jaar

Wil je weten hoe mijn huid er een jaar later uit ziet? Lees: Vaseline op mijn gezicht – update.

Punt van aandacht: ik ben geen dermatoloog en heb geen onderzoek verricht naar de effecten van rozenwater en vaseline op de huid. Ik beschrijf enkel mijn eigen ervaring op basis van ‘gewoon’ iets uitproberen en kijken wat er gebeurt. Uiteraard heb ik vooraf uitgezocht wat het effect hiervan kan zijn. Daarnaast, houd er rekening mee dat langdurig gebruik van Vaseline op je gezicht ervoor kan zorgen dat je huid ‘lui’ wordt.

Q | Gebruik jij vaseline? Zo ja, waarvoor gebruik je het?

Bronnen: Jetske Ultee, BeautyPedia, Curology

Sharing is caring

Heb je iets gehad aan dit blog artikel? Laat een comment achter of deel het via Social Media.

Lees ook

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  • Ik heb een tijd geleden 2 potten vaseline aangeschaft voor in mijn visagiekoffer. Juist omdat je er zoveel mee kan qua make-up gebruik. Het op mijn gezicht smeren was niet iets wat bij mij opkwam, juist omdat men je verkettert als je dit doet en het wordt afgeraden. Dit was dus ook mijn gedachte totdat ik met de stofwisselingskuur begon en geen andere optie had. Normaliter ben ik van het zelf uitvinden of bepaalde dingen kloppen, maar nu ging ik toch mee in deze anti-vaseline gedachtengang.

 1. Hey a angela leuk artikel! Ik ben benieuwd naar de stofwisselingskuur hoe heet het en bevalt het tot nu toe?
  Of komt daar nog een artikel over?

 2. Haha, ja hij heet Honeybear. Hij is super nieuwsgierig en inderdaad schattig. Als ik foto’s of filmpjes maak, komt hij altijd snuffelen en pontificaal voor de camera staan of liggen ?

 3. Vaseline dekt een plekje of wondje luchtdicht af zodat er geen bacteriën bij komen. Een oud middel dat wonderen verricht. Gesprongen lippen, schraal gezicht, handen, kortom wat niet na één dag of nacht is je huid weer zacht. Natuurschaatsers smeren hun gezicht van te voren in. Mijn moeder zwoor erbij en ik heb het ook altijd in huis. Succes met je hooikoortstherapie ! ?

 4. Ik gebruik al vanaf kinds af aan niks anders dan vaseline. Mijn ouders kochten ook regelmatig uierzalf. Ik heb wel eens cremetjes geprobeerd puur omdat mensen om mij heen dat deden, maar mijn huid werd daardoor alleen maar droog.

 5. Ik heb echt altijd vaseline gebruikt omdat ik kortweg overal acne of uitslag van kreeg.. Ik ben er nu een tijdje mee gestopt, maar voor mij werkte het heel fijn. Door dit artikel denk ik dat ik weer ga smeren.

  Liefs, Sam

 6. Klinkt goed. Als ik niks in huis heb gebruik ik ook vaseline of cocosolie.. Maar ik smeer echt alles op mijn gezicht.. Olijfolie, tarwekiemolie, als het maar vettig is! Maar zal ook eens wat meer vaseline smeren:-) en rozenwater kopen weer. Ben ook benieuwd maar een goede tip. Las dat je het ook zelf kunt maken….. ?

 7. Ik heb jarenlang vaseline gebruikt voor me gezicht, geen gezichtscrème of wat dan ook. Tot ik dit een keer aan een schoonheidsspecialiste vertelde en ze heel afkeurend reageerde. Sindsdien ben ik er mee gestopt, maar nu ik me bedenk heb ik eigenlijk nooit rare klachten gehad toen ik alleen vaseline gebruikte.

  • Klopt. Men zegt dat vaseline de porien verstopt, maar volgens andere berichten is dit niet het geval. De ingredienten zouden zodanig zijn dat ze porien niet kunnen verstoppen.

  • MacBlogster juist zoiets zei ze ja dat het je poriën verstopt maar als ik kijk naar hoe mijn huid er toen op reageerde en nu ik jouw post heb gelezen heb ik zoiets van gwoon doen whaha

 8. Heel interessant om te lezen, lijkt mij echt heftig zo’n kuur. Ik heb wel vaker gehoord dat vaseline goed werkt. Zelf gebruik ik al jaren rozenwater. Ik koop het meestal bij de Turkse toko. Welk merk maakt dan eigenlijk niet zoveel uit. Het is vaak puur rozenwater wat ze daar verkopen en bestwel voordelig;)

  • Dat heb ik inderdaad gehoord, dat Rozenwater van de Turkse toko puur rozenwater betreft. Ik heb het nu bij een Pakistaanse haarwinkel gekocht. Ik ben benieuwd of er een verschil is.
   De kuur is niet zo heftig, tot nu toe voel ik me goed en ben ik ook wat gewicht en centimeters kwijt.

 9. Ik las in blog over uitbraak op u wangen. Ik heb namelijk maar meer op linkerwang, maar het begin mij echt te irriteren en ook nog vlekjes erbij pfff. Heeft u tips hiervoor? Het is een periode dat het heel erg ontstoken is en daarna wordt het minder en dan komt het weer

 10. Ik gebruik ook Vaseline voor mijn gezicht. Op kantoor is het klimaatsysteem killing voor mijn huid. Ik droog compleet uit. Drink liters water en thee. Sinds deze week smeer ik idd eerst mijn gezichtscrème en daarop een laagje vaseline. Het werkt goed. Mijn huid droogt niet uit. In de middag werk ik t weer bij.
  Ik had ergens gelezen dat Jennifer Aniston vaseline als oogcreme voor de nacht gebruikt en zo rimpels bestrijd.
  Ik gebruik het nu ook voor mijn lichaam. Helpt goed tegen de effecten van verwarming en kou. Anders zien mijn onderbenen eruit als een braakliggend weiland. ?

  • Bedankt voor je reactie! Herkenbaar. Ik was tijdelijk gestopt met het gebruik van vaseline. Ik kreeg weer last van trekkerige wangen. Sindsdien grijp ik weer terug naar mijn potje vaseline.

 11. Ik ga dit ook eens uitproberen. Nu ik de 30 grens bijna bereik ? merk ik dat ik me wat meer bezig wil houden met skincare en bestrijding van rimpels ??. Het enige waar ik nog even benieuwd naar ben; wat is het effect in combinatie met make up? Blijft je make up goed zitten?

  • Dit kun je in het blog artikel teruglezen tav mascara en concealer. Zelf gebruik ik geen foundation. Af en toe een poeder en dat gaat gewoon goed. Ik gebruik ook niet heel veel vaseline.

 12. Ik heb ook een droge huid en in de winter smeer ik ook dagelijks vaseline van het merk vaseline op m’n gezicht erg fijn 🙂
  Petrolatum

  Zou kruidvat merk vaseline het zelfde ingrediënt hebben?

  Kan het nergens vinden?..

 13. Ik heb een droger huid en nog droger in de winter. Ik gebruik vaseline v merk vaseline.

  Weet iemand of die van het kruidvat merk ook goed is?
  En of daar ook alleen petroleum in zit?

 14. Vanaf 1870 werd Vaseline door de wereldbevolking gebruikt…Destijds had je geen Estee Lauder, Lancome en wat nu veel wordt gezegd : “De cosmeceuticals cremes zijn een stapje hoger dan de drogisterij cremes”. Natuurlijk willen de schoonheidsspecialisten hun Amerikaanse cosmeceuticals verkopen. De cosmetische industrie heeft ook de oorlog verklaard tegen de Nivea donkerblauwe blik, die door generaties werd gebruikt.

 15. Ik gebruik twee maaal de week vaseline op mijn gezicht één uur voor het slapengaan, dan kan de vaseline een beetje in de huid trekken. Koop mijn vaseline in de natuurwinkel en die heeft niet die sterke geur. Online kun je kijken op
  http://www.marval-vincent.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.