Top
Producten voor mooie krullen

Het verzorgen van hoog poreus haar (high porosity)

Als je poreus haar hebt, ook wel high porosity haar genoemd, is het vrij moeilijk om je haar te hydrateren. Hierdoor is je haar vochtarm en heeft het de neiging om snel te breken. Om ervoor te zorgen dat je haar gehydrateerd blijft, kun je het beste de onderstaande manieren van verzorging toepassen. 
Eerder schreef ik een blog artikel over hoe je kunt achterhalen of je poreus haar hebt. Indien je dit niet gezien hebt, lees dan eerst het blog artikel over testen of je poreus haar hebt. Indien je het al wel hebt gelezen, lees dan verder.

Als je poreus haar hebt

Als je poreus (high porosity) haar hebt, kun je snel last hebben van pluizig haar of klitten. Pluizig haar ontstaat meestal doordat poreus haar sneller vocht absorbeert, maar het niet lang kan vasthouden. Dit kan erg vervelend zijn, vooral in de herfst en winter periode.1. Ghassoul deep conditioning 

Als je poreus haar hebt, doe je er goed aan om bij elke wasbeurt een deep conditioning uit te voeren. Het is aan jou op welke producten je hiervoor gebruikt, maar men zegt dat een deep conditioning met Ghassoul klei de vochtbalans van je haar herstelt. Als je daarna je haar met appelazijn (en aloë vera) spoelt, zorg je ervoor dat je haarschubben zich sluiten en je haar gehydrateerd blijft.

glassoul kleimasker voor droog kroeshaar

2. Appelazijn & Aloë Vera combinatie

Ik schreef al eerder blog artikelen over het gebruik van appelazijn om je haar mee te spoelen. Als je poreus haar hebt, is je haar gebaat bij het gebruik van appelazijn. Waarom? Men zegt dat appelazijn:

  • een zuurgraad heeft die de ph waarde van je haar en hoofdhuid stabiliseert;
  • ervoor zorgt dat je haarschubben zich enigszins sluiten en je haar hierdoor beter vocht kan vasthouden. Uiteraard zul je dan eerst vocht (moisture) moeten toevoegen.
appelazijn gebruiken voor je haar

Appelazijn gebruiken icm aloë vera voor je haar

Zie hier instructies voor het gebruik van appelazijn om je haren mee te spoelen. Je vindt er ook informatie over waar ik mijn flessen appelazijn koop.

Aloë vera toevoegen 

Voordat je overigens fanatiek flessen appelazijn inslaat, is het belangrijk om te weten dat er dames zijn met poreus haar die gebaat zijn bij enkel het gebruik van appelazijn. Maar zo zijn er ook voldoende vrouwen die meer baat hebben bij combinatie van aloë vera en appelazijn. Aloë vera zorgt namelijk voor een extra moisture boost. Indien je tot de laatste categorie behoort, zie hier een recept dat je kunt gebruiken als een wekelijks spoeling na het wassen van je haar:

  • 3 theelepels appelazijn
  • 3 theelepels pure aloe vera gel/juice
  • 470 ml water

Je kunt ervoor kiezen om het eruit te spoelen of om in je haar te laten. Dit hangt af van je eigen voorkeur. Biologische Aloë vera sap kun je overigens hier kopen.

high porosity Poreus haar verzorgen

Biologische Aloë Vera sap

Oker

Mocht je het interessant vinden, dan kun je ook oker, ja inderdaad de groente oker, gebruiken voor je haar. Zeker ook geschikt voor type 4 haar.

DIY Oker leave-in conditioner maken

Je haar hydrateren met oker

 

3. Proteïne treatment

Om te voorkomen dat je haar gemakkelijk breekt, is het belangrijk om regelmatig proteïne treatments te gebruiken. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de treatment die je gebruikt. Sommige kun je wekelijks gebruiken, andere treatments mag je niet vaker dan 1 keer per 6 weken gebruiken. In het blog artikel 5 proteinte treaments voor poreus haar kun je lezen met welke treatments ik positieve ervaringen heb. Verkoopinformatie kun je er tevens vinden.

Aphogee 2 Step Protein Treatment

4. Haarboters of zware olie gebruiken

Als je last hebt van high porosity haar is het handig om alle vocht (moisture) in je haar te locken. Als haarboter of zwaardere oliën gebruikt, voorkom je dat je het vocht dat je haar heeft opgezogen net zo gemakkelijk weer verdampt. Een lijstje met oliën die je kunt gebruiken vind je in het blog artikel olie soorten waar je haar blij van wordt. Je vindt er tevens informatie over waar je de verschillende oliën kunt kopen.

4 olie soorten waar je haar gek op is

Olie gebruiken voor je haar

Indien je op zoek bent naar een haarboter, adviseer ik je het blog artikel te lezen waarin ik laat zien dat je mooie krullen kunt krijgen door gebruik van onder andere een haarboter.

Haarboter gebruiken
*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  1. Hi ,fijne artikel ik heb namelijk droog haar en het zuig al mijn leave-ins op ,ik ben gebaat stevige oliën te gebruiken z.a castorolie maar die trekt veel stof enz aan .ik ga ook kijken naar de links die j erbij hebt geplaatst ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.