Skip to Content

London Notting Hill Carnival: info & mijn foto impressie

London Notting Hill Carnival staat bekend als een van de grootste straatfeesten in Europa. Na een toffe block party te hebben meegemaakt, wilde ik er jaren later weer naar toe. Zodoende boekte ik een vlucht en danste mee in de parade totdat mijn zolen letterlijk van mijn schoenen afvielen. Wil je ook gaan, zie hier info over het event en mijn foto impressie.

In het weekend van 25 en 26 augustus was ik in Londen in verband met het London Notting Hill Carnival. Het Notting Hill Carnival wordt ieder jaar georganiseerd in het laatste weekend van augustus.

Je kunt het Caribische carnaval vergelijken met het Zomercarnaval in Rotterdam, ware het niet dat de straatparade in Londen de grootste van Europa is en uit 2 dagen feest bestaat.

Ruim 1 miljoen mensen, 2 dagen vol muziek, Jamaicaanse Jerk Chicken en block parties! Persoonlijk vind ik het leuker dan Zomercarnaval in Rotterdam vanwege de block parties en de sfeer die er hangt.

London Notting Hill Carnaval
Dag 1: 10:00 uur. Stilte voor de storm
London Notting Hill Carnaval
Zondagochtend, Samen met Jocelina van Pink Chocolate Break, wachtend op onze kans om mee te dansen. Hier heb ik nog hele schoenen.

Oorsprong Notting Hill Carnival

Het kleurrijke festival was van oorsprong een lokaal feest. Het werd in de jaren 60 georganiseerd door immigranten uit West-Indië (Jamaica, Barbados, etc), omdat ze heimwee hadden naar hun land van herkomst.

Inmiddels is het straatfeest uitgegroeid tot een internationaal carnaval waar verschillende nationaliteiten aan meedoen, waaronder Brazilianen, Afrikanen en Arawak Indianen. Ik heb zelfs een percussiegroep gespot uit Nederland, bestande uit Surinamers en Antillianen.

Waar vindt Notting Hill Carnival plaats?

Zoals je hierboven al kon lezen bestaat Notting Hill Carnival uit 2 dagen waarop er in een specifiek gebied in London volop wordt gefeest. Zie het onderstaande overzicht.

Je komt er door uit te stappen bij de volgende metro haltes in London:

 • Notting Hill Gate: 5 minuten lopen
 • Holland Park • 6 minuten lopen

Wanneer je zoekt in de straten van W10 en W11 in Londen. Zit je meestal goed. Dit gebied beslaat de volgende wijken:

 • Notting Hill,
 • Ladbroke Grove,
 • Westbourne Grove,
 • Westbourne Park
 • en Kensal Road.

Voor de laatste details en info is het handig om de pagina van Visit London in de gaten te houden.

Macblogster My life in pixels

Parade dagen

Je kunt al vanaf vrijdag, voordat het festival daadwerkelijk begint, genieten van allerlei pre-parties. Je kunt dus vanaf vrijdagavond tot en met maandagavond feesten.

Wil je de parade meemaken of ben je van plan om van zondag t/m maandag te gaan, zie hier de dagen waarop de parade en block parties kunt meemaken. Er zijn 2 parades die beiden rond 11:00 uur beginnen.

London Notting Hill Carnaval
Children’s’ day: uiteraard liep ik mee en heb ik echt de hele route uitgelopen. Het gevolg: kapotte schoenen.

Notting Hill Carnival dag 1: zondag

 • Kinderparade onder begeleiding van volwassenen. Ondanks dat dit minder interessant lijkt, is dit wel een hele leuke parade om mee te lopen. Ik liep op deze dag dus mee. Ik ben er gewoon tussen gaan staan met een vriendin.
 • Op zondag wordt er ook Chocolate Nation georganiseerd. Feestgangers gooien met gesmolten chocolade, talk en verf tijdens op bepaalde plekken (buiten de parade om). Hoe viezer je wordt, hoe beter.
London Notting Hill Carnaval
Mijn kapotte schoenen.
London Notting Hill Carnival
Dit mocht de pret echter niet drukken. Dansen kun je ook gewoon doen zonder schoenzolen…..!

Notting Hill Carnival dag 2: maandag

 • Op maandag lopen er enkel volwassenen mee in de straatparade. Dit kun je duidelijk zien aan de outfits die men draagt.
 • Maandag is meest bezochte dag. Iedereen danst met elkaar op straat en er wordt rum uitgedeeld. Op deze dag vind je ook veel soundsystems op straat en worden er verschillende block parties georganiseerd door dj’s en artiesten. Zo nu en dan verschijnt er Amerikaanse artiest en zie je verschillende celebs.

Veiligheid Notting Hill Carnival

Waar drukte is, zijn ook altijd mensen aanwezig die niet goed tegen alcohol of drugs kunnen, of iets kwaads in de zin hebben. Er werd ons bijvoorbeeld geadviseerd niet zichtbaar rond te lopen met fotocamera of Smartphone, omdat het uit je handen gerukt kan worden.

Uiteindelijk viel dit mee en heb ik geen negatieve sfeer bemerk. Grotendeels omdat we niet te lang bleven hangen op al te drukke plekken waar de sfeer ’s avonds grimmiger werd. 

Omdat er zeer veel stewards en politie op de been waren, heb ik mij geen enkel moment onveilig gevoeld. Mensen zijn uiteindelijk op straat om plezier te hebben en om hun zorgen te vergeten. Het is opvallend hoe gemakkelijk je in gesprek raakt met andere bezoekers.

London reis voorbereiden

Ben je van plan volgend jaar naar London Notting Hill Carnival te gaan? Boek ruim van te voren je hotel en draag schoenen waar je een marathon op kunt lopen.

Ik had 2 dagen na het festival nog steeds last van spierpijn in mijn kuiten vanwege het vele lopen en het dragen van niet geschikte schoenen.

Houd er ook rekening mee dat de meeste winkels in het festival gebied gesloten zijn op zondag en maandag. Dus mocht je willen shoppen, dan is het handig om dit in een ander gebied te doen of een paar dagen eerder te komen.

Goedkope accommodatie in Londen

Je verblijf kun je redelijk goedkoop regelen via AirBnB. Je verblijft dan in een kamer, woning of etage van een particulier. De kwaliteit en het comfort zijn wisselend.

Door de beoordelingen van andere bezoekers te lezen kun je aardig wat informatie achterhalen over de staat van de accommodatie in Londen die wordt aangeboden. Mijn ervaring met dit soort accommodaties is overwegend positief.

Heb je hier geen zin in en ga je liever voor het gemak van een hotel? Het hotel in Londen waar ik in verbleef, The London House Hotel is zeer netjes, betaalbaar en op 10 minuten loopafstand van het festival gebied. Aanrader dus.

Anderen lazen ook:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enith van Tongeren-Stenhuijs

Tuesday 15th of October 2013

Enith van Tongeren-Stenhuijs liked this on Facebook.

Janet Reiziger

Friday 6th of September 2013

Janet Reiziger liked this on Facebook.

Ellen van der Vegt

Friday 6th of September 2013

Ellen van der Vegt liked this on Facebook.

Shaheeda Virani

Friday 6th of September 2013

Shaheeda Virani liked this on Facebook.

Adelia Mendes

Friday 6th of September 2013

Adelia Mendes liked this on Facebook.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.