Top

Huis uit spookstad wordt opgebouwd @Art Rotterdam

Van 11 t/m 14 februari 2016 vindt opnieuw Art Rotterdam plaats in de Van Nellefabriek. Bezoekers van Art Rotterdam zijn dit jaar als eerste getuige van een imposante installatie, het Detroit Huis. Het huis dat beeldend kunstenaar Ryan Mendoza gered heeft van de sloop. Speciaal voor Art Rotterdam wordt het spookhuis uit Detroit verplaatst en opnieuw opgebouwd in Rotterdam.

Kunstenaar Ryan Mendoza brengt Detroit huis naar Rotterdam

Detroit huis

The Walking Dead

Beeldend kunstenaar Ryan Mendoza, geboren en getogen in New York, woont en werkt afwisselend in Berlijn en Napels. Na 20 jaar keerde hij in 2013 terug naar zijn geboorteland en zag onder meer in Detroit complete lege straten, scholen en ziekenhuizen. Een spookstad die dienst kon doen als decor voor The Walking Dead.

Detroit spookstad

Detroit was ooit het grootste centrum van automobielproductie ter wereld totdat de kredietcrisis haar intrede deed en autofabrieken als General Motors, Ford en Chrysler in de problemen raakten en hun fabrieken moesten sluiten. Mensen werden ontslagen en bleven achter met torenhoge hypotheekschulden. De crisis op de huizenmarkt was de genadeklap waardoor de bewoners hun huizen uittrokken en vervolgens complete wijken verlaten achterbleven. Wat eens een welvarende stad was met 1,8 miljoen inwoners is nu een spookstad van amper 700.000 inwoners met chaos, verval en misdaad tot gevolg. Huizen worden voor 1.000 dollar geveild om de leegstand in de wijken tegen te gaan. Huizen verkrotten en worden aan de lopende band met bulldozers neergehaald.

Anderen lazen ook
INGLOT make-up shoplog + WIN actie
Detroit huis photo Ryan_Mendoza_Detroit_huis_sloop_zpsl4kfzwva.jpeg

Ryan Mendoza en team tijdens sloop Detroit huis

Kan dit in Nederland gebeuren?

Met zijn ‘Detroit Huis’ vertelt kunstenaar Ryan Mendoza een verhaal dat wij in Europa nauwelijks kunnen bevatten, een stuk geschiedenis waar we deelgenoot van worden. Mendoza: “Als kunstenaar kan ik mijn geluk niet op om een stukje van de historie van mijn geboortegrond, en mijzelf daarbij, stil te zetten in de tijd. Door één huis te redden van de sloop, het te verplaatsen en opnieuw op te bouwen wil ik mensen uit heel Europa de kans geven om niet alleen de herinnering van één persoon te betreden maar ook de collectieve ambities en onbedoelde tekortkomingen van een heel land.” “In Detroit zijn complete straten leeg, net als scholen, ziekenhuizen en kantoorpanden. Je beseft dat wij in Europa in enorme welstand leven en vraagt je af of hetgeen in Detroit ook hier kan gebeuren?”

Informatie Art Rotterdam

Art Rotterdam 2016 Van Nelle Fabriek Van Nelleweg 1, Rotterdam 11-14 februari 2016, Opening: 10 februari 2016 www.artrotterdam.com

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar