Skip to Content

Detroit Spookstad: Huis uit Verlaten Stad Opgebouwd in Rotterdam

Bezoekers van Art Rotterdam zijn dit jaar als eerste getuige van een imposante installatie: een huis uit Spookstad Detroit, gered van de sloop door beeldend kunstenaar Ryan Mendoza.

Speciaal voor Art Rotterdam wordt het spookhuis genaamd ‘het Detroit Huis’, verplaatst en opnieuw opgebouwd in Rotterdam.

The Walking Dead

Het idee voor de imposante installatie ontstond doordat beeldend kunstenaar Ryan Mendoza, geboren en getogen in New York, na 20 jaar terug keerde naar zijn geboorteland in 2013.

Daar zag hij in Detroit compleet lege straten, scholen en ziekenhuizen. Een spookstad die dienst kon doen als decor voor The Walking Dead.

Detroit Spookstad: Huis uit Verlaten Stad Opgebouwd in Rotterdam
Het Spookhuis uit Detroit

Ontstaan Detroit spookstad

Detroit was ooit het grootste centrum van automobielproductie ter wereld totdat de kredietcrisis haar intrede deed. Autofabrieken General Motors, Ford en Chrysler raakten in de problemen en moesten hun fabrieken moesten sluiten.

Werknemers werden ontslagen en bleven achter met torenhoge hypotheekschulden. Alsof het niet erg kon, kwam hier bovenop ook nog eens de crisis op de huizenmarkt.

Door deze genadeklap vertrokken bewoners uit hun huizen, waardoor er vervolgens compleet verlate wijken achterbleven. Zo ontstond Detroit spookstad.

Ryan Mendoza in spookstad Detroit
Ryan Mendoza en team tijdens sloop van het ‘Detroit huis’

Wat ooit een welvarende stad was met 1,8 miljoen inwoners, is nu een spookstad van amper 700.000 inwoners. Huizen verkrotten en worden zodoende aan de lopende band met bulldozers neergehaald.

Het gevolg:

  • chaos,
  • verval
  • en misdaad.

Als oplossing tegen het verval en de leegstand in de wijken, worden huizen voor 1.000 dollar geveild. In Nederland kunnen wij ons hier weinig bij voorstellen.

Verlaten huizen in Nederland?

Zodoende vertelt kunstenaar Ryan Mendoza met zijn ‘Detroit Huis’ een verhaal dat wij in Europa nauwelijks kunnen bevatten. Dankzij zijn imposante installatie worden we deelgenoot van een stuk geschiedenis:

“Als kunstenaar kan ik mijn geluk niet op om een stukje van de historie van mijn geboortegrond, en mijzelf daarbij, stil te zetten in de tijd.

Door één huis te redden van de sloop, het te verplaatsen en opnieuw op te bouwen wil ik mensen uit heel Europa de kans geven om niet alleen de herinnering van één persoon te betreden maar ook de collectieve ambities en onbedoelde tekortkomingen van een heel land.

In Detroit zijn complete straten leeg, net als scholen, ziekenhuizen en kantoorpanden. Je beseft dat wij in Europa in enorme welstand leven en vraagt je af of hetgeen in Detroit ook hier kan gebeuren?”

Ryan Mendoza

Informatie Art Rotterdam

Art Rotterdam wordt jaarlijks georganiseerd aan het begin van februari. Het vindt plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Adres: Van Nelleweg 1, Rotterdam. Voor meer informatie, zie www.artrotterdam.com.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

jellevandam121

Wednesday 10th of February 2016

RT MacBlogster Huis uit spookstad is opnieuw opgebouwd @ Art Rotterdam: https://t.co/5jUsfZv1yT

MacBlogster

Wednesday 10th of February 2016

Huis uit spookstad is opnieuw opgebouwd @ Art Rotterdam: https://t.co/wJGSItnkSi

chucky1012

Sunday 31st of January 2016

Misschien ga ik er een kijkje nemen....

LehtiPaul

Sunday 31st of January 2016

Weekend Tip: wereldprimeur @Art Rotterdam https://t.co/e0toxn2c32 via @MacBlogster

OBAblogs

Sunday 31st of January 2016

Macblogster : Weekend Tip: wereldprimeur @Art Rotterdam (tekst aanpassen + beeldmateriaal) https://t.co/g7Fxa456SK Nieuw op O.B.A

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.