Lange tijd heb ik geen ontbijtkoek gegeten nadat ik erachter kwam hoeveel suiker er in wordt verwerkt. Sinds kort eet ik echter weer ontbijtkoek als tussendoortje. Heerlijk met een plak kaas, maar wel zonder suiker: Peijnenburg Zero.
Waarom ik was gestopt met het eten van ontbijtkoek
Vroeger toen mijn dochter klein was gaf ik haar fruit of ontbijtkoek als tussendoortje. Vaak kocht ik kruidkoek of ontbijtkoek zonder smaak. Heel af en toe kocht ik als traktatie ontbijtkoek met parelkandij of honing caramel. Dit ging er zeer gretig in. Op een gegeven moment was ik gestopt met het kopen van ontbijtkoek. Dit voornamelijk vanwege de hoeveelheid suiker die het bevat. Ondanks dat ik niet per sé anti-suiker ben, wil ik wel zo min mogelijk toegevoegde suikers eten vanwege de lichamelijke klachten die het overmatig gebruik ervan met zich mee kan brengen.

Mijn guilty pleasure
Omdat ontbijtkoek lekker vult en gemakkelijk mee te nemen is, miste ik af en toe het plakje ontbijtkoek. Heerlijk met roomboter en een plak 20+ kaas! Mijn guilty pleasure waar ik nu dankzij Peijnenburg Zero af en toe weer gehoor aan geef.
Zero suiker
De reden dat ik nu weer ontbijtkoek eet is omdat er geen suikers in Peijnenburg Zero zitten en de smaak goed te pruimen is. De structuur is wel net iets anders dan de oude vertrouwde ontbijtkoek. Gewone ontbijtkoek is met 40% suiker, zo’n 5 suikerklontjes per plak, niet erg gezond. In Peijnenburg Zero is de suiker vervangen door de zoetstof xylitol (bekend van suikervrije kauwgom) en de zoet smakende vezel oligofructose.
Say what oligofructose….? Dit heb ik uiteraard eerst gegoogeld voordat ik een plak Peijnenburg Zero in mijn mond stopte. Het klinkt vrij eng, maar deze vezel komt tevens voor in bepaalde groentesoorten en zorgt ervoor dat je sneller vol zit en dus niet een hele pak leeg eet.
Wil je meer weten over de ingrediënten of een smaaktest doen, klik op de volgende link: Peijnenburg Zero.
Dit blog artikel betreft een samenwerking
Hi ik las pas een artikel op FB waarin werd gezegd dat Peijnenburg Zero misleidend is, omdat er wel suiker in zit. Alleen dan onder een andere naam.
Het is tegenwoordig echt lastig. We worden als consument echt niet serieus genomen.
Hoi Fernanda, bedankt voor je reactie. Heb je een link van het artikel? Dat zou ik wel graag willen lezen.
Ik wist niet eens dat je ontbijtkoek had zonder suiker, daar ga ik gelijk naar kijken als ik boodschappen ga doen ??
Ik wist het ook niet totdat ik het zag. Letterlijk “zag”, want mijn dochter propt hele pakken naar binnen!
Hahaha ? Proef je wel veel verschil met de gewone ontbijtkoek?
Ik wil minderen met suiker om straks helemaal te stoppen met suiker maar moet zeggen dat ik het behoorlijk lastig vind hoor. Suiker zit bekant in alles ?
Gewone ontbijtkoek is iets plakkeriger. Deze is iets droger en de textuur is ook anders (niet op een storende manier) en de smaak is iets anders. Minder zoet. Ik vind het lekker. Het is niet drastisch anders. In het blog artikel heb je een link, als je daar op klikt kun je meer informatie zien over de ingredienten of smaak.
En ik ben best een zoetekauw met bv me koffie, doe gerust 2 scheppen suiker erin ? maar ik lees en hoor zoveel over hoe slecht het voor je is. Dat ik me er toch eens toe wil zetten om erop te letten.
Super ?? thanks. Fijne Maandag ?
Dank je, jij ook. Je kunt trouwens ook een smaaktest doen. Heb ik zelf nog niet bekeken. Groetjes, bedankt voor je reactie 😉
Oké, ga ik even naar kijken ?
MacBlogster check de site van omypie. zij heeft een heerlijk recept van suikervrij ontbijtkoek. Ik maak veel dingen zelf omdat ik geen toevoegingen wil die schadelijk zijn. Geraffineerde suikers probeer ik zoveel mogelijk te vermijden in mn dagelijkse eetplan.
Bedabkt voor de tip. Dingen zelf maken is idd het beste, maar ik maak er de laatste tijd geen tijd voor vrij. Kant en klare alternatieven zijn dan wel prettig.
Klinkt goed.