Skip to Content

Voor wie schamen jongeren zich meer: voor paps of voor mams?

Naar aanleiding van een onderzoek van MTV waarin zij onder 1.529 Nederlandse jongeren peilden waar zij zich het meest voor schamen, vroeg ik mij af hoe het is gesteld met mijn pubers. Schamen zij zich ook het meest voor hun ouders? En is dit dan voornamelijk vanwege mij of mijn partner? 

Als moeder van een 14 jarige dochter en verzorger van een bijna 15 jarige stiefzoon, kan ik zeggen dat het behoorlijk wennen blijft aan de fase waarin zij zich momenteel bevinden. Afgezien van het feit dat ze beiden erg lief zijn en over het algemeen goed luisteren, heb ik vooral moeite met de ‘plotselinge’ chagrijnige buien van mijn dochter en de behoefte van beiden om zich af te zonderen.

Sacha & Billy Rose
Mijn dochter & ik

Zouden ze zich voor mij schamen?

Kon ik ze ooit nog eens porren voor een gezelschapsspel (waar ik echt gek op ben, gelukkig konden mijn ouders vroeger het geduld opbrengen om regelmatig spelletjes te spelen), nu zijn ze voornamelijk oersaai.

Dit begon al op de dag waarop mijn dochter geen handje meer wilde geven. Ik was in absolute shock! Geen warm kinderhandje meer en nu ook al geen spelletjes meer. Zouden ze zich voor mij schamen?

Wie is irritanter: mams of paps?

Uit onderzoek van MTV onder 1.529 respondenten van 16 jaar of jonger, blijkt opvallend genoeg dat ruim 20% van de Nederlandse jongeren zich voor zichzelf schaamt en niet voor een familielid. Toch is er een groter gedeelte (40%) dat zich wel schaamt voor zijn of haar ouders. Slik….

Eye Candy nepwimpers

In de gesprekken met mijn beide pubers komt gelukkig naar boven dat mijn dochter zich allesbehalve voor mij schaamt. Ze vindt het eerder fijn dat ik nog redelijk jong ben- of in elk geval zo oog. Ik mag dan ook gerust op school langskomen. Ze zal me maar al te graag tegemoet treden en een kusje geven.

Onderzoek onder jongeren

Mijn stiefzoon daarentegen geeft aan zich ietwat te schamen voor zijn vader. Ondanks dat hij enigszins opkijkt tegen zijn vader, heeft hij liever niet dat zijn vader hem op school komt opzoeken. Zijn uitleg hierover is dat hij als jongen geacht wordt stoer te zijn. Het is dan natuurlijk niet ‘cool’ (=bejaarden lingo), als je zichtbaar enthousiast doet tegen je paps.

Bijzonder genoeg komt ook dit overeen met het onderzoek van MTV. Jongeren generen zich op school vooral voor ‘publiekelijke afgang’, vooral als het hun ouders betreft. Jongeren vinden hun vader (20,2%) namelijk toch iets irritanter dan hun moeder (19,6%) vinden; now who’s your daddy mommy…..!

Door de grond zakken

Behalve beschamend gedrag van ouders, wordt het per ongeluk laten van een scheet tenoverstaande van klasgenoten als zeer gênant ervaren. Bijna 30% zegt dat ze dit dit heel erg vinden (gniffel, gniffel). Het uitlekken van een geheim, zodat mensen er grappen over kunnen maken, wordt door 29% als één van de meest gênante dingen ervaren. Ook dit is iets wat voornamelijk vaders lijken te doen (behalve gekke grappen maken, laten ze trouwens ook scheten).

jongeren
De MTV serie Akward

Akward

Het doet me denken aan de MTV serie Awkward, waarin de hoofrolspeelster regelmatig gênante momenten ervaart op school, maar ook zeker thuis. De gênante gebeurtenissen in deze serie vormden de aanleiding voor MTV om het onderzoek uit te voeren.

Mijn dochter kijkt graag naar Akward en ligt regelmatig dubbel om de bijzondere ouders van Jenna en de gênante situaties waarin ze belandt. Uiteraard schaamt mijn dochter zich niet voor mij of voor mijn partner…..

OMG!

Alhoewel, zo nu en dan verzoekt zij mij toch echt om niet uitbundig te dansen in haar aanwezigheid als we buitenshuis zijn. Ook wordt mijn mond regelmatig gesnoerd, als ze bemerkt dat ik iets wil zeggen tegen jongeren op straat:

“hey jongen, ik kan je onderbroek zien hoor…..”
Reactie jongen: “ja, weet ik.”
Mijn reactie: “oh….”
Reactie dochter: “OMG…!”

Daarnaast heeft ze liever ook niet dat ik iets tegen mijn partner vertel over een mogelijke crush die ze op iemand heeft. Want oh wee als hij weer eens gekke grappen of opmerkingen maakt. Zo houdt zijn zoon angstvallig geheim op hij een oogje heeft.

Kortom, wat zegt dit onderzoek mij? Pubers zijn vooral pubers, met emoties. Het ene moment ben je geweldig en het andere moment schamen ze zich voor je. Het is vrij moeilijk als ouder om het altijd goed te doen, vooral op deze leeftijd. Laat ik dus vooral lekker mijzelf zijn en genieten van de jaren dat ik mij nog jong voel. Zich schamen doen ze sowieso wel.

‘Gelukkig’ schamen ze zich ook meer voor meneer de (stief)vader. Dus, na hun puber jaren word ik vast en zeker wel weer gezien als een hippe chick. En zo niet; gelukkig vind ik mezelf dan nog vast en zeker hip and happening…..

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mayra

Monday 2nd of December 2013

Ahaha, herkenbaar dit! Ik ben 35 en heb een kindje van 13, vroegah deed ze nog wel eens iets met mij maar tegenwoordig ben ik ingeruild voor haar vriendinnen, snik!

Deniece

Wednesday 30th of October 2013

Wacht even?! Een kind van 14? Wat zie jij er dan ON-GE-LO-FE-LIJK jong uit!!! Ik geloof dat ik even van de schrik moet bijkomen :).

[sarcasme] Als moeder van een bijna 1 jarige dreumes kan ik niet wachten op het puberale gedrag over tien jaar. [/sarcasme]

Oh well.. I guess we all have to deal with it right :).. Hoort erbij hè? Leuk artikel!

MacBlogster

Wednesday 30th of October 2013

Dank je Deniece! Het hoort er inderdaad bij. Met een zucht en een lach kom je de jaren door, als je mazzel hebt :-) P.s. de peuterpuberteit is ook [sarcasme] heel erg leuk [/sarcasme]

Sue-Allen

Tuesday 22nd of October 2013

Mooi artikel. Ik wist niets van het onderzoek, maar leuk om te lezen. Ik heb een zoon van acht en maak me nu al zorgen om de puberteit waarin hij zich inderdaad voor mij gaat schamen, niet meer mee wil naar feestjes of lekker knuffelen met mama. Dus nu maar extra genieten van me little boy!

Jocy P. Fortes

Tuesday 15th of October 2013

Jocy P. Fortes liked this on Facebook.

Simone Coutinho

Tuesday 15th of October 2013

Simone Coutinho liked this on Facebook.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.