Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Chanel de legende, nu te zien in Gemeentemuseum Den Haag

De ontwerpen van Chanel zijn vaak gekopieerd. Zo is de felbegeerde Chanel ‘2.55’ handtas nog steeds één van de meest geïmiteerde tassen ter wereld en Chanel No. 5 nog steeds het meest verkochte vrouwenparfum ter Wereld. Kortom, Coco Chanel spreekt nog steeds tot de verbeelding, vanwege haar afwijkende stijl in vergelijking met de grote namen destijds in de modewereld: “elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent.” Voor de nodige lady power ga je vanaf 12 oktober 2013 naar de tentoonstelling Chanel de legende in het Gemeentemuseum Den Haag.  

Chanel de legende

Privé collectie

Chanel de legende vertelt over het leven en werk van Gabrielle ‘Coco’ Chanel. Daarnaast wordt ook de rol van  Karl Lagerfeld belicht, die het modehuis sinds 1983 nieuw leven inblies. Verwacht geen grootse tentoonstelling à la The Fashion World of Jean Gaultier, maar een kleine en intieme setting waarin je originele kledingontwerpen kunt bezichtigen, evenals accessoires en een bijzondere selectie Chanel ‘costume jewellery’ afkomstig uit particulier bezit.

Chanel

Opvallende Chanel armband gemaakt voor bij een little black dress

Dit laatste is tevens het meest indrukwekkende gedeelte van de tentoonstelling, evenals de nadruk op het eigenzinnige karakter van Coco. Het eigenzinnige karakter van Coco Chanel, evenals haar opvallende quotes, maken Chanel de leg zeer inspirerend.

Chanel de legende

Originele ontwerpen van Coco Chanel

Karl Lagerfeld for Chanel

Ontwerpen Karl Lagerfeld

Eigenzinnig karakter

Het eigenzinnige karakter van Chanel blijkt onder andere uit de manier waarop zij omging met de diverse kopieën van haar ontwerpen. Hoe meer vrouwen gekleed gingen ‘à la Chanel’, hoe groter het compliment. Haar commentaar op de little black dresses van Yves Saint Laurent loog er niet om: “Saint Laurent heeft een uitstekende smaak. Hoe meer hij me kopieert, hoe meer hij bewijst, dat hij stijl heeft.”

Anderen lazen ook
New hotspot Rotterdam: burgerbar Hamburg
Chanel de legende

Door de gehele expositie kun je alles over het leven van Coco Chanel en haar modehuis lezen aan de muur.

Little black dresses

Chanel de legende exposeert naast de vele originele ontwerpen, ook kopieën in navolging van Chanels werk, uitgevoerd door bijvoorbeeld het Haagse modehuis C.H. Kühne & Zn en een overzicht van ‘little black dresses’ van onder anderen C & A Brenninkmeyer, Max Heymans, Yves Saint Laurent, Issey Miyake en Hussein Chalayan.

LBD ontwerpen à la Chanel

LBD ontwerpen à la Chanel

Originele flacon Chanel No.5

Tevens is er een originele flacon Chanel No. 5 uit 1921 te bezichtigen, tot op heden nog steeds het meest verkochte vrouwenparfum ter wereld waarvan Marilyn Monroe beweerde dat zij in bed “alleen een paar drupjes Chanel No. 5 droeg”.

Coco Chanel sieraden

Bij een little black dress horen opvallende juwelen vond Coco Chanel. Ze vervaardigde daarom ook costume jewelry.

Catalogus en kinderboek

Bij de tentoonstelling verschijnt overigens een rijk geïllustreerde catalogus van 376 pagina’s in het Nederlands, Engels en Duits (€50), uitgegeven door Maria Spitz, Draiflessen Collection. De catalogusfotografie werd gerealiseerd door Christin Losta, bekend en gerenommeerd (mode)fotografe uit Duitsland. Aan de allerkleinsten is uiteraard ook gedacht met een Nederlandstalig kinderboek van de veelbekroonde prentenboekillustrator- en schrijver Annemarie van Haeringen (€13,95).

Chanel dragen

Je kunt er foto’s van je zelf laten maken met een Chanel jas aan. Hier zie je model Ovo Drenth en blogger Ivania Carpio

Lezing: Chanel de legende 

Voor degenen die meer willen weten over het fascinerende verhaal van mode-ontwerpster Coco Chanel en haar befaamde modehuis, kunnen de lezing in het Gemeentemuseum bezoeken op 8 december 2013 14:00 tot 14:30 uur. Kosten: €5 p.p. Reserveren is niet vereist.

Anderen lazen ook
Uit de Mode: 'n kijkje in inloopkast Centraal Museum Utrecht

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

    • MacBlogster says

      Bedankt voor de tip! Het boek haf ik idd ook wel willen aanschaffen. Geen tijd meer voor gehad, helaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.