Skip to Content

Zo krijgen je foto’s de meeste Facebook likes

Wil je dat je foto’s zoveel mogelijk Facebook likes krijgt? Als je wilt dat je foto’s door zoveel mogelijk mensen leuk wordt gevonden, probeer dan eens een landschapsfoto te uploaden, in plaats van een portretfoto. Volgens een onderzoek van Nikon COOLPIX en de Universiteit van Californië in Berkeley, zijn foto’s van mooie landschappen, schattige of grappige huisdieren en lekker eten het populairst op Facebook. Zo blijkt uit het aantal Facebook likes.

Facebook likes

Facebook Likes krijgen

Bij het onderzoek werd aan 500 mensen uit heel Europa gevraagd 35 foto’s van uiteenlopende kwaliteit over verschillende onderwerpen te beoordelen. Portretten en groepsfoto’s gemaakt tijdens evenementen kregen de minste Facebook likes. Op basis van hun bevindingen bedachten de onderzoekers de volgende formule waarmee Facebook-gebruikers kunnen bepalen welke foto’s ze moeten maken en posten om hun vrienden tot positieve reacties te verleiden:

Facebook likes

Facebook formule

L + D + (T + H + V)

OB (optimale belichting) – O (onscherpte) 

Facebook-fotografen doen er goed aan om een landschap (L) of een dier (D) op de foto te zetten. Even belangrijk is een inspirerend thema (T), bijvoorbeeld een zonsondergang, en een onderwerp met een humoristische (H) of een vertederende (V) insteek. Daarnaast is het van groot belang dat het licht zo natuurlijk mogelijk op de gevoelige plaat wordt vastgelegd, dat wil zeggen, met een optimale belichting (OB) en zo min mogelijk onscherpte (O).

Creatieve filters

Techniek speelt bij Facebook foto’s dus ook een belangrijke rol: onscherpe foto’s of foto’s met een lage resolutie scoren over het algemeen minder goed en een goed belichte foto doet het altijd beter dan een vage of overbelichte foto. Ondanks talloze mogelijkheden op het gebied van creatieve filters, blijken deze weinig tot geen invloed te hebben op het aantal Facebook likes.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.