Skip to Content

Natuurlijke deodorant: appelazijn & Lush Aromaco

Als ik deodorant onder mijn oksels spuit, slaat de nevel op mijn keel en moet ik hoesten. Dit lijkt mij niet gezond. Zodoende besloot ik op zoek te gaan naar een alternatief: een natuurlijke deodorant. Eén die mijn huid niet irriteert en ‘gewoon’ minder chemisch is.  Ik kwam uit op appelazijn & Lush Aromaco.

Deodorant in vloeibare & vaste vorm

Dankzij de tip van een lezer besloot ik appelazijn te gebruiken. Daarnaast kocht ik deodorant in vaste vorm: Lush Aromaco.

Ik heb beide natuurlijke deodorants afzonderlijk en in combinatie met elkaar gebruikt. In dit blog artikel deel ik mijn ervaringen.

Natuurlijke deodorant: appelazijn & Aromaco deodorant
Natuurlijke deodorant: appelazijn & Lush Aromaco

Natuurlijke deodorant: appelazijn

Ondanks dat appelazijn muffig ruikt, denk aan zweetvoetengeur, kun je het toch echt als deodorant gebruiken. De muffige geur vervliegt vrij gauw, net als de bescherming tegen zweetgeuren. Ik heb dan ook enkel twee dagen rondgelopen met appelazijn onder mijn oksels.

Naar zweet ruiken

Uiteindelijk ben ik ermee gestopt omdat ik tegen de (vroege) middag het gevoel kreeg naar zweet te ruiken. Niet heel heftig, maar gunstig vond ik het niet, vooral niet omdat ik geen appelazijn had meegenomen om opnieuw op mijn oksels te deppen. Ik had uiteraard een kleine flacon kunnen meenemen, maar wat een gedoe….

Natuurlijke deodorant: Lush Aromaco

Aromaco, volgens Lush een “verkoelende deodorant met patchoelie, toverhazelaar en kamille-azijn”, smeerde ik ’s ochtends dagelijks op mijn droge oksels. Doordat het een blok is, ligt het lekker in de hand en kun je er je oksels gemakkelijk mee insmeren.

De geur is aanwezig, niet storend, maar wel wennen. Geen typische deodorant geur, maar eerder een kruidige mannenparfum. Oh well, het maskeert zweetgeurtjes, dus mij hoor je niet klagen.

Natuurlijke deodorant photo Aromaco_Lush_natuurlijkedeodorant_zps49f41ac7.jpg
Natuurlijke deodorant: Lush Aromaco

Patchoelie-olie

Lush Aromaco kost €7,20 per 100 gram en is gemaakt van Patchoelie-olie, een olie waarvan de geur lang op de huid aanwezig blijft. Toverhazelaar en azijn trekken je poriën ietsje samen, zodat je minder transpireert.

Het bestanddeel natriumbicarbonaat (dubbelkoolzure soda, vergelijkbaar met baking soda) absorbeert zweetgeuren.

Kees Zweet 

Afhankelijk van mijn ‘hormonale staat’ werkt Aromaco naar behoren. De ene dag rook ik aan het einde van de werkdag naar zweet in combinatie met een sterke Aromaco geur.

De andere dag had ik het gevoel tijdens de vroege middag al naar zweet te ruiken. Dit heb ik bij elke deodorant die ik ooit heb gebruikt.

Aromaco brengt hier geen wonderbaarlijke verandering in. Eén ding is duidelijk: de geur blijft in elk geval goed hangen.

Traveling light

Ik vind Lush Aromaco een prima deodorant. Een nadeel vind ik echter dat het niet gemakkelijk mee te nemen is, zoals een spuitbus.

Deze deo kun je wel meenemen, maar dan moet je eerst een bakje scoren waarin je het kunt vervoeren. Niet bepaald een kwestie van traveling light. Maar, ach, dit is een minor detail als je een grote toilettas hebt.

Natuurlijke deodorant: combi appelazijn & Lush Aromaco

De combinatie van beide producten vond ik het meest prettig. Waarom weet ik niet exact, ik kan het namelijk enkel onderbouwen op basis van een subjectief gevoel. Op de 1 en andere manier had ik het gevoel dat ik beter en langer beschermd was tegen nare zweetgeuren.

Natuurlijke deodorant photo Appelazijn_natuurlijke_deodorant_zps56a0a7d8.jpg
Natuurlijke deodorant: appelazijn

’s Ochtends bracht ik eerst appelazijn aan op mijn oksels. Dit liet ik opdrogen alvorens ik Aromaco onder mijn oksels smeerde.

Het is geen wondermiddel tegen zweet, het zal er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat je niet meer zweet, maar het maskeren van zweetgeuren gebeurt op een natuurlijke manier en dit is een prettige gedachte.

Ook omdat ik geen droge, geïrriteerde of jeukende oksels heb gekregen. Waar je echter wel op moet letten is dat appelazijn prikt als je je oksels hebt geschoren.

Wat is uiteindelijk duurder?

De prijs (€7,20 / 100 gram) van een blok Lush Aromaco lijkt aan de hoge kant, vooral als je er nog eens een fles appelazijn bij koopt. Maar als je kijkt naar hoe lang je het kunt gebruiken, valt de prijs uiteindelijk mee.

Een 150 ml spuitbus deo kost rond de €3,50. Hier doe ik ongeveer 2 à 3 weken mee. Dit betekent dat ik per maand ongeveer 2 spuitbussen nodig heb. Kosten: €7.

Met Aromaco doe je langer dan een maand, waarschijnlijk 3 à 4 maanden, afhankelijk van hoe intensief je het gebruikt. Een fles appelazijn gebruik je ongeveer 2 maanden als je het enkel voor je oksels gebruikt. Tel uit je winst!

Q | heb jij ooit eens een natuurlijke deodorant gebruikt? Zo ja, welke?

Anderen lazen ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Fie Ballari Elmouro

Thursday 4th of August 2016

geen een deo werkt! alles uitgeprobeerd!

MacBlogster

Saturday 6th of August 2016

Wat gebruik je nu dan?

Priscilla Reynolds

Thursday 25th of September 2014

Priscilla Reynolds liked this on Facebook.

Henny Verstappen

Wednesday 24th of September 2014

Henny Verstappen liked this on Facebook.

yvonne

Wednesday 24th of September 2014

ooit natuurlijke deo gekocht bij het kruidvat maar dat hielp echt niet. ( spuitflacon van het merk Chrystal) http://www.kruidvat.nl/crystal-body-deodorant-spray/p/2783754/fromsearch binnen een uur begon ik te stinken( na een douche en schone kleding.) Natuurlijke deo gebruik ik dus noooooit meer. Ik ga er het risico niet lopen dat ik stink. Daar wordt ik heel onzeker en ongemakkelijk van en dat risico wil ik niet lopen.

MacBlogster

Sunday 28th of September 2014

Hoi Yvonne, herkenbaar. Aangezien ik erg gemakkelijk zweet, ben ik ook zeer bewust bezig met de producten die ik koop tegen het zweten.

Hans van Houtem

Wednesday 24th of September 2014

Hans van Houtem liked this on Facebook.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.