Skip to Content

Zelfbeeld Correctie: noem je mij een R&B Chick??

Wat gebeurt er met je zelfbeeld als je in een hokje wordt gestopt waarvan je van mening bent dat je er niet per sé in thuis hoort? Als je denkt ‘gewoon een individu’ te zijn, terwijl anderen je classificeren als R&B chickie op basis van je huidskleur. 
“Jij luistert zeker elke dag naar R&B?”

“Jij luistert zeker elke dag naar R&B…?” Zucht! Alweer iemand die denkt dat alle ‘zwarten’ de liefde bedrijven op “Ride My Pony All Day Long”. En nee, ik ben geen R&B chick….. zucht in het kwadraat. Helaas is die iemand een potentiële werkgever. Dus welk antwoord zal ik geven? De x-rated of gekuiste versie? Misschien grote(re) lippen, maar geen grote mond, dus kies ik de gekuiste versie: “Hoezo? Omdat ik een kleurtje heb?” Je begrijpt het, de baan heb ik niet gekregen. Correctie zelfbeeld.

Winter Beauty Tag

Ja, ik luister ook naar R&B en ik Ski. Leuk rijmpje hè… Kortom, ik ben van alle markten thuis, stereotypisch of niet.

Ik stond nooit stil bij mijn huidskleur

Toen ik klein was stond ik nooit stil bij mijn huidskleur en het beeld dat men van mij had. Voor zover ik wist was ik ‘gewoon Angela’, geboren in Nederland en alle kindjes waar ik mee speelde, bruin, geel of wit, spraken dezelfde taal. We behoorden tot dezelfde get-along-gang….toch?

Kroeshaar vlechten photo Kroeshaarvlechten_zps62fdea85.jpg

Als klein kind, uiteraard met vlechten…

Correctie zelfbeeld

Ik luisterde met mijn vriendinnetjes naar Anita Meyer en was verliefd op Danny de Munk. Oké, ik had de platen niet in huis, daar draaide mijn vader Stevie Wonder en The Jackson five, maar ik deelde het gevoel. Ook heb ik mijn Dolly Dots periode gehad en mijn eerste vriendje heette zelfs Johannes. En dat allemaal in de Randstad, dus hoezo “Jij luistert vast en zeker elke dag naar R&B?!?” Weg droom. Weg Frizzle Sizzle. Correctie zelfbeeld.

Foto diary 2013

Me & the one and only Lee Towers in 2013

Niet van een vreemde

Nu ik mijn vaders platencollectie heb geërfd zie ik hoe breed zijn muzieksmaak eigenlijk was. Ik heb het dus niet van een vreemde. De momenten dat ik buiten speelde namen James, Marvin, Led Zeppelin en the Sugar Hill Gang bezit van ons huis. Ook Abba, Lee Towers en The George Baker Selection waren bij ons kind aan huis. De muzieksmaak van mijn vader is representatief voor de manier waarop ik ben opgevoed: Surinaams en redelijk open minded.

Mijn haargeheimen Gliss Kur en Macblogster photo Mijn_Haargeheimen_gliss_kur_zpsxeymovvn.jpg

‘Ride my pony all day long’

Kortom, je bent wie je bent. Hoe breed georiënteerd of geïntegreerd je ook bent, mensen zullen je nu eenmaal in hokjes stoppen. Dit maakt hun leven gemakkelijker.

Dus….. Anieta of Anita Baker? Ooit een Surinamer aan love making zien doen op Anita Meyer? Nee, dat dacht ik al. Weg Benny Neijman. Hallo R&B….

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meryem

Thursday 15th of August 2019

Hihi, Ondanks ik ook wel lichtjes getint ben, en een bos krullen bezit. Denken mensen dat ik geen of amper muziek luister. (Beetje vreemd)

terwijl ik wel echt een R&B chick ben, en altijd kan genieten van soul, jazz en the blue's. Alhoewel de jaren 60 & 70 me ook heel erg aanspreken, denk maar aan Elvis Presley en Roy Orbison.

Ik kan van mezelf wel zeggen dat ik voor alle markten thuis ben. :)

Macblogster

Thursday 15th of August 2019

Hoi Meryem, dank voor je leuke reactie. Klaarblijkelijk ligt het in de aard van mensen om anderen in hokjes te stoppen. Dat geeft een gevoel van 'veiligheid'.

Jennifer

Friday 25th of April 2014

Zo herkenbaar...je kunt vast lekker koken...uhhh redelijk...je houd vast van RnB....uhhh nope....geef mij maar lekkere Dance/House...top 40 of de heerlijke hits uit de jaren 80 (petshopboys etc.).en ga zo maar door...

Aletha

Friday 25th of April 2014

Wat een leuke post zeg

MacBlogster

Friday 25th of April 2014

Dank je, Aletha!

Paul van der Wal

Friday 25th of April 2014

Hihihihi.. Ik ben zelf opgegroeid in multi-culti Feijenoord.. Mijn familie is ook redelijk multi-culti.. Zelf ben ik een redelijk blanke jongen, maar omdat we thuis veel zuid-amerikaanse muziek draaiden leerde ik al vroeg vanuit mijn heupen te dansen… en als ik dus ergen ben waar salsa of andere zuid-amerikaanse muziek gedraaid wordt en ik een dansje waag hoor je alle Surinaamse dames: Saaang je danst niet als een Hollander!! Waar heb je dat geleerd? Nou, dus gewoon hier!! Hahaha, niet alle Hollanders zijn houten Klazen!!

MacBlogster

Friday 25th of April 2014

Haha, dat is dan weer de andere kant van het verhaal. Leuk om te lezen!

Kelly

Friday 25th of April 2014

Leuk stuk! Vreemde opmerking van een potentiële werkgever trouwens. Je gaat aan een blonde kerel toch ook niet vragen of hij de hele dag naar Jannes luistert...?

MacBlogster

Friday 25th of April 2014

Haha, touché!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.