Top

Uit de Mode: ‘n kijkje in inloopkast Centraal Museum Utrecht

Heb je altijd al een inloop kledingkast van een museum willen zien? Van 8 juli tot en met 22 oktober 2017 krijg je de kans om de rijke modecollectie van het Centraal Museum in Utrecht te bewonderen tijdens de nieuwe modetentoonstelling Uit de Mode. Je kunt zelfs kledingstukken bezichtigen die nooit eerder aan het publiek zijn getoond. 
Uit de Mode: inloopkast Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum pakt groots uit met de modetentoonstelling Uit de Mode. Het museum heeft namelijk een rijke modecollectie van meer dan 10.000 items. Sommige kledingstukken zijn lange tijd niet getoond aan het publiek, andere items uit de modecollectie hebben het depot zelfs nog nooit verlaten. Met deze tentoonstelling brengt conservator Ninke Bloemberg daar verandering in.
Uit de Mode: Centraal Museum Utrecht

Uit de Mode 2017 campagnebeeld
image & copyrights Centraal Museum, Utrecht/ Maison the Faux

Mode in vier thema’s

Uit de Mode toont de rijkheid en diversiteit van de collectie, maar vooral ook die van de mode zelf. De tentoonstelling is opgedeeld in 4 thema’s, namelijk:
  • de maker,
  • de drager,
  • de restaurator
  • en de visionair

Wanneer is een ontwerp ‘overleden’?

Behalve dat er meer dan honderd hoogtepunten van o.a. Maison Martin Margiela, Iris van Herpen, Viktor & Rolf, Mattijs van Bergen te zien zijn, krijg je tevens antwoord op vragen als “wie maakt mode en wie draagt het?” “Hoe worden bijzondere ontwerpen geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’?” Ook zijn er bijzondere kostuums uit de afgelopen eeuwen te bewonderen.

Anderen lazen ook
Special guest blogger op Follow Fashion

Hoogtepunten zijn een ‘Live Science Program’ waar live op zaal gerestaureerd wordt en een wisselpodium waar het publiek kennismaakt met de nieuwste lichting modetalenten.

Vragen stelen aan expert

Het Centraal Museum geeft met het Live Science Program een kijkje achter de schermen in het restauratieatelier. Textielrestauratoren werken in de tentoonstelling aan de restauratie van verschillende kostuums uit de modecollectie. Zo kunnen bezoekers van heel dichtbij zien hoe een expert te werk gaat én vragen stellen.
 photo Uit_de_mode_centraal_museum_zpsj9lz3pev.jpg

Tweedelige japon bestaande uit lijfje en rok ca.1892- zijde; kant Collectie Centraal Museum, Utrecht; schenking 1937 Image & copyrights CMU/ Adriaan van Dam 2017

Zelf experimenteren

De meeste kledingstukken in de tentoonstelling worden gepresenteerd op een paspop. Het aankleden van deze poppen heet ‘mannequinage’ en is een bijzonder en vaak tijdrovend karwei. In de werkplaats worden bezoekers uitgedaagd dit zelf uit te proberen. Van verschillende iconische modeontwerpen zijn replica’s in katoen gemaakt om eindeloos mee te experimenteren.

MAISON the FAUX

De bijzondere ontwerpen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog, maar ook de tentoonstellingsvormgeving zal al de zintuigen prikkelen. Het museum werkt hiervoor nauw samen met MAISON the FAUX. Dit talentvolle Nederlandse modeduo showt haar collecties inmiddels tijdens de New York Fashion Week en Guangzhou Fashion Week. Speciaal voor de tentoonstelling heeft MAISON the FAUX in samenwerking met Tenant of Culture een werk gemaakt waarbij hun stukken voor de eeuwigheid worden geconserveerd.

Over Uit de Mode

De tentoonstelling Uit de Mode is van 8 juli tot en met 22 oktober 2017 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Klik op de link voor meer informatie.

De 1e betaalde vrouwelijke modeconservator

Overigens, het Centraal Museum viert in 2017 dat 100 jaar geleden in Utrecht de eerste betaalde vrouwelijke modeconservator werd aangenomen, namelijk Jonkvrouw Carla de Jonge.Anderen lazen ook
De 8 leukste teenslippers om deze zomer te dragen

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar